Advent negyedik vasárnapja
2013. december 24.

A negyedik gyertya is fellobbant a cigándi református templomnál felállított adventi koszorún. Az istentiszteletet követően Makatura Józsefné köszöntötte a gyülekezet tagjait.
A gyertyagyújtást a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző népdalkör karácsonyi műsora előzte meg.
Ezt követően egy egyházi ének éneklésével lett teljes a várakozás időszaka.
A felvételt Némethy András készítette.

Mindannyiunk karácsonya
2013. december 20.

Advent harmadik vasárnapja
2013. december 17.

Advent második vasárnapja
2013. december 10.

Advent első vasárnapja
2013. december 3.

A gyertyát a Cigándi Néphagyományőrző Mesteróvoda óvodásai gyújtották meg

Miniszteri elismerő oklevelet kapott Cigánd
2013. december 1.

Cigánd városa is egyike volt annak az ötvenhárom önkormányzatnak az 1771-ből, akinek példaértékű közfoglalkoztatási programját ismerte el a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön. Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy az érintett települések összesen 148 millió forintot kapnak programjaik folytatásához, fejlesztéséhez. Cigánd városa az elismerésnek köszönhetően plusz 2 MFt-ot kapott a téli közfoglalkoztatásra.

Cigándon 176 lakos dolgozik közfoglalkoztatottként. Az elmúlt évekhez képest teljesen megreformálták a közfoglalkoztatás fogalmát, hiszen a programban dolgozók valóban értéket teremtenek. Nagy értékű mezőgazdasági gépeket vettek és 16 féle növényt termesztenek. A két fóliasátorban tavasszal palántáznak (ebből a lakosság is ingyen részesült), virágokat termesztenek. A régi elhanyagolt telkeket az önkormányzat bérli és hasznosítja. Térkövet, illetve betonelemeket gyártanak melyet a település rendbetételére használnak fel. Savanyító üzem épült melyben uborkát, és káposztát kívánnak majd savanyítani. A közterekre buszmegálló épült, valamint vadonatúj padokkal varázsolják szebbé a települést. A temetőre vezető útra kandelábereket telepítenek, illetve vadonatúj térkövezett parkoló épül. Állattartó telepet létesítettek melyben sertés, liba, csirke és kecske nevelésébe fogtak. Az állattartáshoz szükséges szalmabálákat szintén a közfoglalkoztatottak segítségével gyűjtik össze. A jövőben az állattartó telep mellé vágópontot kívánnak létesíteni.
A megtermelt javak szinte kivétel nélkül visszaépülnek az óvodai-iskolai közétkeztetésbe.

A jövőben a BM munkatársai külön forrást szánnak egy később kiírandó pályázaton az olyan elképzelésekre, amelyek még nem szerepeltek a programban.

A miniszter a díjak átadásakor felidézte, hogy a tárca 2011 nyarán kezdte meg a közfoglalkoztatás megszervezését. Ez nem cél, hanem eszköz, egyebek mellett arra, hogy egészséges emberek ne segélyből éljenek, hanem megdolgozzanak azért, amit az államtól kapnak. Kitért arra is, hogy a programban részt vevőket a közösség megbecsüli, az érintettek pedig később a piacon hasznosíthatják tapasztalataikat.
Pintér Sándor megjegyezte: noha a közfoglalkoztatásban állami vállalatok, erdőgazdaságok, vízügyi igazgatóságok is részt vesznek, a meghatározó szerep az önkormányzatoké. Kiemelte a Start mintaprogramokon belüli mezőgazdasági tevékenységeket, ahol egyre gyakrabban szervezik meg a megtermelt növények felhasználását, például a szociális étkeztetésben vagy a tartósításban.

A cigándiak továbbra is számítanak a közmunka programra és a közmunkaprogram továbbra is számíthat a cigándiakra!

Cigánd, Értékből-Lendület!

Sajtótájékoztató - "Hivatalok Nyílt Napja"
2013. november 25.

Sajtótájékoztatót tartott Stumpf Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatala hivatalvezetője

 

2013. november 25.-én, hétfőn tartotta meg Stumpf Attila hivatalvezető a „Hivatalok Nyílt Napja” rendezvénysorozattal kapcsolatos sajtótájékoztatóját.


2013. november 28.-án, csütörtökön 9 órai kezdettel egységesen, országosan, minden megyében megtartják a „Hivatalok Nyílt Napja” elnevezésű programsorozatot. A rendezvény célja a kormányhivatalok szerteágazó területeinek bemutatása, a tevékenységek sokszínűségének és az emberközeli, ügyfélközpontú közigazgatás és szolgáltató állam, valamint az új közszolgálati életpályamodell megismertetése az állampolgárokkal. Változatos programok keretein belül mutatjuk be, hogyan is működnek a kormányhivatal szakigazgatási szerveinek és a járási hivataloknak a munkája a mindennapokban. Emellett pedig a Kormányhivatal ügyfélszolgálatai reggel 8-tól este 8-ig, hosszított nyitva tartással fogadják az ügyfeleket.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal egy központi helyszínen, négy bázisközpontban, négy önálló helyszínen és külön, a 16 járási hivatalban rendezi meg a „Hivatalok Nyílt Napját”. A rendezvény keretein belül az érdeklődők személyesen találkozhatnak Demeter Ervin kormánymegbízottal és a Kormányhivatal főosztályainak, szakigazgatási szerveinek és járási hivatalainak vezetőivel.
Központi helyszín a Kormányhivatal Munkaügyi Központja (3530 Miskolc, Mindszent tér 3.), ahol reggel 9:00 órai kezdettel Demeter Ervin kormánymegbízott ünnepélyes megnyitót tart. Ezt követően a VI. emeleti tárgyalóban rendkívüli osztályfőnöki órára kerül sor, közéleti személyek bevonásával. Témája a kormányhivatal szervezetének és működésének bemutatása. Ezt követően 10 órától 17 óráig különböző szakmai előadásokat lehet meghallgatni, valamint a nap folyamán három alkalommal tombolahúzásra és kvíz-játékokra is sor kerül.
A központi helyszínre a következő szakigazgatási szervek települnek ki standokkal: Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, Földművelésügyi Igazgatóság, Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság, Munkaügyi Központ, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv és a Szociális és Gyámhivatal. A központi helyszínen a jelenlévő szakigazgatási szervek szakmai előadásokkal, kiállításokkal, kvíz játékokkal és interaktív programokkal mutatkoznak be.
Emellett négy bázisközpontot is kialakítunk, melyek a következők: 1. Igazságügyi Szolgálat, 2. Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság, 3. Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv, 4. Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság. Az első helyen a Szociális és Gyámhivatal, a másodikon a Földhivatal, a harmadikon a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv, a negyediken az Erdészeti Igazgatóság és a Földművelésügyi Igazgatóság települ ki egy-egy standdal.
A bázisközpontok mellett az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv, a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság, az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal, valamint a Közlekedési Felügyelőség székhelyén, önálló helyszínként működik.
A bázisközpontokon és az önálló helyszíneken, hasonlóan a központi helyszínhez, 9 órától a szakigazgatási szervek vezetői tartanak ünnepélyes megnyitót és rendkívüli osztályfőnöki órát, majd a kitelepült szakigazgatási szervek bemutatják működésüket és profiljuknak megfelelő programokkal, továbbá tanácsadással várják az érdeklődőket. (Pl.: laborlátogatás, trófeabírálat)
A törzshivatal és a szakigazgatási szervek munkájának bemutatásán kívül, a Járási Hivatalok saját központjukban, a miskolci helyszínekhez hasonló interaktív programokkal, kvíz játékokkal, szakmai előadásokkal és tanácsadással, valamint meghosszabbított nyitva tartással várják az érdeklődőket.


(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatala)

Napelemes energiafelhasználás valósul meg Cigándon
2013. november 25.

A „Napelemes energiatermelő rendszer telepítése a Kistérségi Okmányiroda, a Polgármesteri Hivatal és az Iskola tetején” című, az Energiahatékonysági Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft-hez a KEOP-2011-4.2.0/A sz. pályázati konstrukcióban még 2011-ben, benyújtott, majd tartaléklistáról támogatott projektünk kivitelezési munkálatai hamarosan befejeződnek.
A kivitelezést a közbeszerzést elnyerő Renergy Bt. (9081 Győrújbarát, Petőfi u. 95.) végzi.
A közüzemi villamos hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek nagyon egyszerűen és jól működő megújuló energiát termelő rendszerek.
Tipikus „zöld energiáról” van szó, amely igen hatékonyan segíti az energiafelhasználás költségeinek csökkentését.
Amikor süt a Nap és a rendszer energiát termel, a megtermelt energiamennyiséggel két dolog történhet. Vagy rögtön elfogyasztásra kerül a napelemes rendszernek otthont adó háztartásban, intézményben - ilyenkor megspórolva a villanyszámla erre az energiamennyiségre vonatkozó részét - vagy visszajut ez a zöld-energia a közüzemi hálózatba. Ebben az esetben a visszatáplált energia mennyisége mérésre, és később elszámolásra kerül a fogyasztó és az áramszolgáltató között.


Beépítendő min teljesítmény:
- Kistérségi Okmányiroda/járási hivatal: 20 kW
- Polgármesteri Hivatal: 12 kW
- ÚjIskola: 12 kW
- A fotovillamos modulok teljesítménye: min 240 W
- A napelemes energiafelhasználás megtérülési idő 4-5 év.

 

A projekt elszámolható költségei összesen 53 603 940 (Ft)
A projektre igényelt támogatás összege: 45 563 348 (Ft)
Az igényelt támogatás mértéke 85,00 (%)

"Bátraké a szerencse"
2013. november 24.

Bátraké volt a szerencse Cigándon a Városi Könyvtárban

Második állomásához érkezett a “Luca széke” programsorozat, melynek során 2013. november 23-án 9 órától ”Bátraké a szerencse” címmel játékos vetélkedőt szerveztek a cigándi Városi Könyvtárban.
A nagyon jó hangulatú délelőttön a versenyzőket és szüleiket forró tea és szaloncukor várta a családiasan berendezett olvasóteremben.
A versenyt Kovács Gábor közösségfejlesztő munkatárs nyitotta meg, aki kihirdette a felső tagozatos osztályok számára kiírt “Luca szék építő verseny” feltételeit.
Azért, hogy a kisgyermekkel érkezők se maradjanak program nélkül, a konferenciateremben vetítést szervetek a könyvtár dolgozói, ami igen nagy tetszést váltott ki a szülők részéről.
Ezt követően kezdetét vette a verseny, ahol tíz osztály csapata tette próbára ügyességét és gyorsaságát.
A csapatok sorrendjét számhúzással választották ki, és hogy az izgalmakat még jobban fokozzák a feladatokat is sorsolás alapján döntötték el.
A feladatok között akadtak olyanok, amiket egyénileg, és olyan is, amiket csapatban kellett megoldaniuk a résztvevőknek .
A tanulók nagyon élvezték a feladatokat, és próbálták a tudásuk legjavát adni, hogy a rendelkezésre álló 60 másodperc alatt sikerüljön a feladatokat végrehajtani.
Ennek a nagy lelkesedésnek az lett a következménye, hogy a vetélkedőt 2013. november 30-án (szombaton) 9 órától folytatjuk a még versenyben lévő csapatokkal.
Nagyon sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a jövő héten is!
A program létrejöttéért szeretnénk kifejezni köszönetünket a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár valamennyi dolgozójának!


Hivatalok Nyílt Napja
2013. november 22.


Cigánd jövőképe 2014-2020
2013. november 21.

Kedves Cigándiak!
Kedves Érdeklődők!

Sokak számára nem biztos, hogy ismert, de a legalsóbb (települési) szinteken is elkezdődött a 2014-2020-as Európai Uniós támogatási időszakra vonatkozó tervezési munka.

Az Európai Unióban a pályázati támogatások felhasználása jelenleg hét éves időszakokhoz kötődik.

Ez mindig előre meghatározott és megtervezett módon történik.

Az elmúlt hét esztendő nagyon sok tapasztalattal vértezte fel a magyarországi pályázókat, így a cigándi önkormányzatot is.

Hátrányos helyzetű térségünk forráslehívása, a lezajlott fejlesztések, a pályázati pénzek felhasználása, és a források eloszlása is nagyon vegyes képet mutat.

Azt szeretnénk, ha az elkövetkezendő időszakban nagyon hatékony lenne a forráslehívás, ehhez viszont szükség van az Önök aktivitására, ötleteire.

Az előzetes igényfelmérés hatékonyan segíti a településfejlesztési munkát, azt, hogy a tényleges lakossági igények is megjelenjenek fejlesztéseinkben.

Ennek egyik lépése, hogy egy online adatlap segítségével összegyűjtjük a települési fejlesztési irányokat, igényeket, elképzeléseket, amelyek alapot jelenthetnek a következő hét év fejlesztési irányainak a kijelölésében.

Köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével Ön is hozzájárul fejlesztéseink megalapozásához!

A kérdőív ide kattintva elérhető!

Válaszaikat 2013. november 27-ig (szerda) várjuk!

Köszönettel:

Cigánd Város Önkormányzata


Programok
2013. november 21.

 


 

Életfát ültettek
2013. november 20.

Életfát ültetett A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány Karosban

Karosban rendezték az Életfa Ültetők Találkozóját Karosban a Honfoglalás Kori Látogató Központban.
A eseményen Cigándot A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány képviseletében Dócs Tiborné, Nagy Józsefné, Némethy András és Tóth Gábor ültetett egy fát a Látogató Központ területén.
A fákat délelőtt 10 órától lehetett átvenni, és ágyúdörrenés nyitotta meg e jeles eseményt.

-kg-

Átadták a Cigánd és Pácin közötti összekötő utat
2013. november 18.

Az elmúlt 30 év legjelentősebb útfelújítási munkálatai a Bodrogközben!
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában befejeződött a Cigánd-Pácin összekötő út mintegy 7,9 kilométeres szakaszának rekonstrukciója. Az Új Széchenyi Terv keretében a felújítás közel 1,67 milliárd forintból, az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatásból valósulhatott meg.
A 3835 jelű Cigánd-Pácin összekötő út mintegy 7,9 kilométeres szakaszának felújítása során a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kiválasztott kivitelező szélesítette, megerősítette és felújította a burkolatot, ívkorrekciókat hajtott végre. Kijavította a pályahibákat, valamint gondoskodott az útpálya víztelenítéséről, kitisztította az árkokat és átereszeket. Továbbá rendezte a padkákat is, így a megújult útszakasz jobb utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételeket biztosít az utazóknak.
Az eseményen megjelent Dr. Hörcsik Richárd Zemplén országgyűlési képviselője, közúti biztos, Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, Stumpf Attila Járási Hivatal vezető úr, Szilvai József Attila úr a Magyar Közút megyei igazgatója.
Köszöntőt mondott Dr. Hörcsik Richárd, Oláh Krisztián és Szilvai József Attila úr, akik beszédükben kiemelték, hogy mennyire létfontosságú ennek az útszakasznak a felújítása, mert nem csak gazdaságilag lendíti fel a Bodrogköz ezen részét, de életek is múlhatnak az út állapotán. A Katasztrófavédelem számára jelentősen lecsökken a vonulási idő, a Bodrogközi Járóbeteg Szakrendelő megközelítése is lényegesebben könnyebbé válik, jelentősen javul a tömegközlekedés minősége, és a határon átnyúló forgalom miatt az ország megítélése is megváltozik.
A közszereplők számára is fontos téma volt a Bodrogköz másik sarkalatos pontja, a katasztrofális állapotban lévő Cigánd-Sárospatak összekötő út rekonstrukciója.
A térség Országgyűlési Képviselője elmondta, hogy előreláthatólag november végére elkészülnek az új felújítási tervek, hiszen egyértelművé vált, hogy nem elegendő ezen útszakaszon sem egy megszokott rekonstrukció.
Az útszakasz teljes felújítása elérheti a 4-5 milliárd forintot, de ennek szakaszos megvalósítása már a jövő éven elkezdődhet.


Elindult a "Luca széke" programsorozat
2013. november 18.

Elindult a „Luca széke” programsorozat – A három kismalac bábelőadással

A Katica Bábszínház A három kismalac című bábelőadásával elindult a „Luca széke” programsorozat Cigándon a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárban Törpifjoncok hétvégéje címmel.
A bábelőadást nagyon élvezték a kicsik és nagyok egyaránt.
Az eseményt megnyitotta Kovács Gábor közösségfejlesztő munkatárs, aki elmondta, hogy a hátralévő négy hétvégén milyen programokkal várják az érdeklődőket a Városi Könyvtárban.
Ezután Punyi Csilla hirdette ki a gyermekeknek szánt rajz pályázatot, és a felső tagozatos osztályok számára meghirdetett Luca szék - építő verseny feltételeit.
A következő program 2013. november 23. (szombat) 09:00 „Bátraké a szerencse” elnevezéssel kerül megrendezésre.
Az esemény megszervezéséért köszönetünket szeretnénk kifejezni a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár valamennyi dolgozójának.
-kg-

Átadásra került a katasztrófavédelmi őrs
2013. november 7.

Cigándon nyílt meg Borsod megye első katasztrófavédelmi őrse
2013. november 06. 14:29
November hatodikán adták át Borsod-Abaúj-Zemplén megye első, az ország harmincegyedik katasztrófavédelmi őrsét Cigándon, amely tizenkilenc település több mint huszonháromezer lakója biztonságáról gondoskodik.
Az ünnepség egyperces néma tiszteletadással kezdődött, a jelenlévők így emlékeztek a múlt pénteken hősi halált halt esztergomi tűzoltóra, Kövecs Gergőre.

Az átadóünnepségen először az országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott beszédet. Dr. Bakondi György tű. altábornagy annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az állampolgárok a lehető leggyorsabban tűzoltói segítséget kapjanak, ha arra szükség van. Ezért született az a döntés, hogy Cigándon katasztrófavédelmi őrs létesüljön, hiszen így jelentősen csökkenthető a vonulási idő. A tábornok fontosnak nevezte a hivatásos és az önkéntes tűzoltók közötti kapcsolatot, mint mondta, ennek jegyében az ünnepség után egyeztetést folytat a megyei önkéntes egyesületek képviselőivel. Bakondi György emlékeztetett arra, hogy bár az ünnepélyes átadás ma volt, az őrs tulajdonképpen már a hónap elejétől működik és elsején mindjárt riasztották is az őrs egységét egy szabadtéri tűzhöz. A Cigándon szolgálatot teljesítő tűzoltók tizenkilenc település több mint huszonháromezer lakosának biztonságát növelik, mondta az altábornagy.

Ezután dr. Hörcsik Richárd, a terület országgyűlési képviselője lépett a mikrofonhoz. A politikus üdvözölte, hogy a megye ezen térsége is fejlődésnek indult, hozzátette, az őrsnek köszönhetően a környéken élők élet- és vagyonbiztonsága javulni fog. Hörcsik Richárd emlékeztetett arra, hogy az őrs megnyitása nem az egyetlen, a környék fejlesztését célzó lépés, hiszen a Pácin és Cigánd közötti közút is felújítás alatt áll, ami szintén javítja a helybéliek életminőségét, mert jobb úton tudnak eljutni Sárospatakra. Az országgyűlési képviselő végezetül „kevés munkát” kívánt az őrsön szolgálatot teljesítőknek, hozzátéve, hogy ha mégis bevetésre kerül sor, azt kívánja, hogy bármilyen feladatot kapnak is, azt sikeresen oldják meg.

Stumpf Attila, a Cigándi járási hivatal vezetője szintén a térség fejlődését helyezte mondandója homlokterébe. Emellett szólt a közigazgatásban végbement változásokról, a kormány, illetve a járási hivatalok megalakulásáról.

A szónokok sorát a házigazda, Oláh Krisztián polgármester zárta. A városvezető arról beszélt, hogy örömmel fogadta azt a katasztrófavédelmi elképzelést, hogy a településen őrs létesüljön. A tervet minden szempontból támogatta nemcsak a képviselőtestület, hanem az egész város, ezért azonnal felajánlottak egy, a célnak megfelelő ingatlant. Oláh Krisztián szintén fontosnak nevezte az egyébként hátrányos helyzetű térségben megindult fejlődési folyamatot, mint mondta, Cigánd számára ez egy hatalmas előrelépés. Hogy mennyire az, annak érzékeltetésére elmesélte, hogy az iskolások arra a kérdésre, mik szeretnének lenni, ha nagyok lesznek, mióta tudják, hogy őrs lesz a városban, azt válaszolják: tűzoltók!

Ezután a polgármester bronz emlékérmet adott át az országos katasztrófavédelmi főigazgatónak. A Szent Flóriánt ábrázoló érmet egy helyi művész készítette. Ezt a helyi általános iskolások ünnepi műsora követte, majd Bakondi György és Oláh Krisztián átvágta a szertár bejáratához kifeszített nemzeti színű szalagot. Az őrs jelképes átadása után a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték az épületet és az abban szolgálatot teljesítő tűzoltókat. Az ünnepség résztvevőinek ezt követően lehetőségük nyílt megtekinteni az őrsöt. A rendezvényt záró állófogadáson a megyei katasztrófavédelmi igazgató, Lipták Attila tű. dandártábornok mondott pohárköszöntőt. A tábornok is hangsúlyozta, mennyire szükség volt egy kihelyezett tűzoltó egységre a városban, és nyugodalmas szolgálatot kívánt a tűzoltóknak. Az átadási ünnepség után az országos katasztrófavédelmi főigazgató kötetlen formájú konzultáción találkozott a megye önkéntes tűzoltó egyesületeinek képviselőivel. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében huszonhárom olyan egyesület működik, amellyel a hivatásos tűzoltóságoknak együttműködési megállapodásuk van.

A cigándi őrs a sátoraljaújhely hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén november elsején kezdte meg mentő-tűzvédelmi feladatainak ellátását. Indulásával az átlag huszonnégy kilométeres vonulási távolság a kétharmadára csökken. Mivel az őrs a megye határában van, működési területe érinti Szabolcs-Szatmár-Bereg öt települését, ezért az ő biztonságuk is javul. 2012-ben egyébként a most átadott cigándi őrs működési területéhez tartozó településekre kettőszázhuszonnyolc alkalommal vonultak tűzoltó egységek.

Az őrsnek egy, korábban a miskolci tűzoltóságon készenlétben tartott 1998-as Mercedes Rosenbauer TLF 4000 típusú gépjárműfecskendője van. A készenléti egységnek helyet adó épületet a város önkormányzata térítésmentesen adta át. A telken található még a rendőrőrs, valamint az önkéntes tűzoltó egyesület szertára is. Az legénységi rész egy előszobából, étkező-konyha-tanteremből, hálószoba-öltözőből, fürdőszobából, toalettből, híradóhelyiségből áll, a parancsnoki iroda és a szertár kissé arrébb, egy külön épületben található.

Átadták a légcsatorna-cső gyártóüzemet
2013. november 4.

Átadták a légcsatorna-cső gyártóüzemet a cigándi Ipartelepen

Az Új Széchenyi Terv Észak – Magyarországi Operatív Programja keretében elnyert 49,7 millió forintos, az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatással egy légcsatorna-cső gyártóüzemet adtak át a cigándi Ipari Területen 2013. október 30-án.
A 71 millió forint összköltségű projekt eredményeként egy 257 m2 hasznos alapterületű gyártócsarnok épült fel, valamint egy svájci precíziós spirócső-gyártó gép beszerelésére is sor került, mely kör keresztmetszetű légtechnikai vezetékek gyártására alkalmas.
A Hexatech Kft. épületgépészeti kivitelező cég, a projekt keretén belül beszerzett gép segítségével, részben saját projektjeiben beépítésre kerülő légcsatorna elem szükségleteit látja majd el, növelve ezzel piaci esélyeit. A projekt által megvalósult gyártócsarnokban a cég 5 fő számára teremt munkahelyet hátrányos helyzetű térségünkben, új cigándi telephelyén. A csarnok felépítésével, annak üzemeltetésével a Hexatech Kft. hozzájárul Cigánd település és vonzáskörzete üzleti infrastruktúrájának fejlesztéséhez.
A projektet Kocsis Mihály a Hexatech Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be. Beszédében hangsúlyozta, hogy cégük számára fontos az új cigándi létesítmény, valamint 5 főt is tudnak majd foglalkoztatni.
A vendégeket köszöntötte Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere, aki beszédében köszönetét fejezte ki a cégnek azért, hogy hozzájárulnak a település gazdasági fejlődéséhez. A csarnok átadása egy nagyon fontos lépés az ipari terület fejlesztésében, amely remélhetőleg multiplikátorként hat az egész település, sőt a térség fejlődésére.

-kg-

Halottak napi megemlékezés Cigándon
2013. október 31.

Mindenszentek közeledtével a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói egy mécses meggyújtásával és egy csokor virág elhelyezésével emlékeztek a halottakra Cigándon 2013.október 29-én a délutáni órákban.
A megemlékezés a Kántor Mihály Általános Iskolánál kezdődött, ahol az iskola névadójának szobránál helyeztek el egy-egy virágcsokrot és mécsest. Innen a Hősök terére sétáltak át a résztvevők, ahol az első és második világháborús emlékműnél, valamint Sőregi János mellszobránál tették tiszteletüket, és álltak meg egy percre, csendben tisztelegve a halottak előtt. A Hősök teréről a Köztemetőbe vonultak át a megemlékezők, ahol a településen dolgozó, pedagógusok, lelkészek, hősök, valamint Dr. Ablonczy Pál háziorvos síremléke előtt hajtottak fejet, és helyezték el az emlékezés lángját.

Halottak napi megemlékezés az Óvodában
2013. október 31.

Szép hagyománnyá vált óvodánkban, hogy megemlékezünk szeretteinkről és elültetjük gyermekeink szívében, hogy azokra a katonákra is emlékezni kell, akik hősi halált haltak a háborúkban a hazáért.
A megemlékezés mécseseit és virágait vittük el a Hősök emlékműveihez valamennyi óvodásunkkal a halottak napja tiszteletére.
Így a gyermekektől nem áll távol, hogy meg kell emlékezni nemcsak a saját hallottainkról, hanem mindem elhunytról.

Tisztelt Cigándi Vállalkozók!
2013. október 18.

Hamarosan egy fontos pályázati lehetőség nyílik meg vállalkozások telephelyének fejlesztésére, amelyre környékünkön egyedül Cigándon lehet pályázni!!!

A pályázat kizárólag termelő és szolgáltató tevékenységet támogat!

A mezőgazdasági tevékenység, turisztika, vendéglátóipar, kereskedelem, pénzügyi szolgáltatás nem támogatott.

Pályázni többek között új építésre, felújításra, rekonstrukcióra, energetikai korszerűsítésre, gépbeszerzésre, akadálymentesítésre is lehet.

A fejlesztések támogatása kiugróan magas, hátrányos besorolású településünkön: 70%.

Összeghatár: minimum 10 millió Ft. - maximum 60 millió Ft.

Pályázni csak a cigándi településrendezési terv szerinti gazdasági területen megvalósuló beruházásra lehet, ettől eltérni csak barnamezős beruházások esetén lehet.

Olyan cégek támogathatók, amelyek nettó árbevételének kevesebb, mint 50%-a származik mezőgazdasági tevékenységből.

A pályázat feltétele az egy lezárt üzleti év, és az 1 fő bázislétszám.

A pályázatok beadására a jelenlegi állás szerint 2013. november 5. és december 02. között van lehetőség!

Önkormányzatunk Hivatala szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére!

Kérjük forduljanak hozzánk bizalommal!!!

Múzeumok őszi fesztiválja
2013. október 17.

Eladó krizantém
2013. október 17.

 

Cigándon a József Attila utcai növényházban szálas krizantém kapható 150,-Ft/szál áron.
Nyitvatartás: munkanapokon 8.00- 16.00-ig

III. Városi Kispályás Teremlabdarúgó Bajnokság
2013. október 16.

Immár 3. alkalommal kerül megrendezésre a téli holtidényben a városi kispályás teremlabdarúgó bajnokság, ahová szeretettel várom a csapatok jelentkezését.

Nevezési díj: 30.000 Ft/csapat

Minél több csapat jelentkezik, annál több mérkőzés kerül megrendezésre!

Mellékletben csatoltam a pontos versenykiírást.

Várom jelentkezéseteket!!

Üdv! Nagy Gábor 70/371-67-23

 

Versenykiírás

Meghívó
2013. október 15.

A Nefelejcs kiskórus Bogácson
2013. október 11.

A Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Cigándi Idősek Klubjának Nefelejcs kórusa egy élményekben gazdag hetet tölthetett el 2013. szeptember 30 - október 03-a között Bogácson az Országos Nyugdíjas találkozó Ki - Mit - Tud? - ján.
Az Idősek a Ki - Mit - Tud? -ra való készülődés mellett változatos programokon vehettek részt.
A Cigándiak fellépésére szerdán került sor, amelyen részt vett többek között Oláh Krisztián Cigánd város polgármestere, és Dakos Jánosné a Szociális Szolgáltató Központ Intézményvezetője is.
A cigándi csoport a rendkívül erős mezőnyben a zsűri különdíját kapta!
Az eredményhez, és a város hírnevének öregbítéséhez szívből gratulálunk!

A Cigándi Falumúzeum az "Év Tájháza"
2013. október 8.

Óriási megtiszteltetés érte a Cigándi Falumúzeumot!

Immáron a második komoly, országos szakmai szervezet ismerte el a Cigándon folyó kulturális, közművelődési, hagyományőrző szakmai munkát 2013-ban.
Még 2013. május 14-én Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában került megrendezésre a Magyar Népművelők Egyesülete XXX. Vándorgyűlése. A konferencián Cigánd - „város” kategóriában elnyerte az "Önkormányzatok a közművelődésért"díjat.

2013. október 3-6. között, a sárközi Decsen került megrendezésre a XI. Országos Tájháztalálkozó, amelynek számunkra kiemelkedő fénypontja volt az, amikor Dr. Bereczki Ibolya a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) Főigazgató-helyettese, a Magyarországi Tájházak Szövetsége elnöke, valamint Dr. Réthelyi Miklós egykori Nemzeti Erőforrás Miniszter, a rendezvény díszvendége átadták az "Év Tájháza" díjat.

A Díj a Falumúzeum 2012. évi tevékenységéért illette meg intézményünket, amelyben természetesen elévülhetetlen érdemeket szerzett "A Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány, és valamennyi közreműködő szervezet, informális és formális csoport, magánszemély és önkéntes, akik segítették az elmúlt év munkáját!

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a Bíráló Bizottság értékelését:

Bihari-Horváth László

ELDŐLT: A CIGÁNDI FALUMÚZEUM AZ ÉV TÁJHÁZA

A Magyarországi Tájházak Szövetsége a hazai tájház-mozgalom népszerűsítése, értékeinek szélesebb körű megismertetése és a gyűjteményeket ápoló személyek áldozatos tevékenysé-gének elismerése céljával évről-évre meghirdeti az „Év Tájháza” pályázatot.
A 2012. évi pályázatok értékelésekor igen nehéz feladata volt az értékelő bizottságnak, hiszen négy kiváló tájház adta be tartalmas pályázatát, amely minden esetben egy szakmailag hiteles és közösségileg érvényes kulturális intézmény működését vázolta fel számunkra. A Decsi Tájház a népművészet megőrzésében, az Edelényi Tájház a kiterjedt gyűjteményi munkában, a Felpéci Tájház az önkéntesség szervezésében, míg a Cigándi Falumúzeum az élénk közön-ségkapcsolatban emelkedik ki a tájházak sorából.
A négy pályázó közül – helyszíni bejárásaink közvetlen tapasztalatai alapján – végül a Ci-gándi Falumúzeumot választottuk a 2012. év tájházának. Választásunkban döntő volt, hogy a kitüntető cím majdani birtokosa az épület népi építészeti és a gyűjtemény örökségi értéke mellett, rendelkezzen a helyi közösség legszélesebb támogatásával is.
Cigándon igazi oktatóközpontként működik a falumúzeum, amely az elmúlt években – a tár-gyi, szellemi és társadalmi tudásátadás által – a hagyományápolás bodrogközi bázisintézmé-nyévé vált.
A falumúzeum által szervezett rendezvények, fesztiválok, táborok, játszóházak – és a TÁMOP-program keretében megvalósult – kézműves szakkörök mind-mind a lokális identitás erősítését és a nemzeti kulturális örökség fenntartását szolgálják.
A Cigándi Falumúzeum 2012-ben kiterjesztette közönségkapcsolati tevékenységét régiója több településére, sőt egy határon átnyúló pályázaton is eredményesen szerepelt, vagyis nem-zetközi szintre emelte ismeretátadási programját.
Mindezekért a Cigándi Falumúzeum méltán érdemli meg az „Év Tájháza” címet, melyhez a Tájházszövetség szeretettel gratulál, és további kitartó munkát kíván a díjazottnak!

Magyarországi Tájházak Szövetsége

Bíráló Bizottság

 


Az Aradi vértanúkra emlékeztünk
2013. október 8.

 

2013. október 7-én reggel 8 órakor tartottak megemlékezést a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár előtti kopjafánál az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvéd tábornok emlékének tisztelegve a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói és az Önkormányzat képviselői. Az iskola tanulói verssel, és egy koszorú elhelyezésével emlékeztek a forradalom és szabadságharc mártírjaira.

Meghívó
2013. szeptember 27.

Tiszelt segítőink!
2013. szeptember 23.

Cigánd város nevében ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a gondos, áldozatkész munkáját amellyel segítik rendezvényeinket évről-évre! Sokszor pihenés nélkül, szabadidőt, családot nem kímélve kapunk önöktől önzetlen segítséget. Ez a munka önkéntes, és pont azért teszi értékessé számunkra a rá fordított energiát, mert így közösen tudjuk életben tartani hagyományainkat. Fontos hogy településünk hírnevét továbbra is megőrizzük, de bevallom így sokkal könnyebben megy ha ekkora támogatást kapunk önöktől! Szintén köszönet illeti a fellépő helyi és környékbeli csoportokat, akik minőségi műsoraikkal állandó és elmaradhatatlan részvevői rendezvényeinek.

Őszinte köszönettel és tisztelettel:

Oláh Krisztián

Cigánd Város Polgármestere

 

 

A Bélesfesztiválon készült képeket az alábbi képre kattintva lehet megnézni

Lakossági fórum
2013. szeptember 19.

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság az egy nyomon haladó járművek védelme, illetve ezen balesetek megelőzése érdekében, valamint bűnmegelőzési célból, lakossági fórumok megtartását tervezi a bodrogköz területén:
- Cigánd Nagy Dezső Művelődési Ház 2013. október 08-án 12:00 órai kezdettel,
- Ricse Polgármesteri Hivatal 2013. október 08-án 14:00 órai kezdettel,

 

A fórum témája:

• A legalapvetőbb közlekedési szabályok elsajátításának a fontossága
• A kerékpáros közlekedés szabályai, a kerékpárosok figyelmetlen, gondatlan gyakran „nem törődöm” magatartása, közlekedése az utakon,
• A kerékpár kötelező felszerelése,
• Az egy nyomon haladó járművek védtelensége, és az ebből adódó vészhelyzetek
• Az alkohol kedvezőtlen hatásai a közlekedésre
• A gyalogos és a kerékpáros közlekedési kultúra kialakítása.

 

Külön igény és egyeztetést kővetően, bármely településen megtartásra kerülhet ezen témakörben megtartott fórum.
Az igényeket a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felé kell jelezni.
Elérhetőség: Búza Zoltán r. őrnagy osztályvezető
Tel: 06-20/334-1723

Dr. Dsupin Róbert
r. alezredes kapitányságvezető

Sátoraljaújhely, 2013. szeptember 11.

 

SÁTORALJAÚJHELYI RENDŐRKAPITÁNYSÁG
Közlekedésrendészeti Osztály 3980 Sátoraljaújhely,
Kazinczy u. 37-39. Tel.:(47) 523-000, 53-00 Fax,:53-11
email: satoraljaujhelyrk@borsod.police.hu

Októberben indul a Tűzoltóság Cigándon
2013. szeptember 11.

2013. október 15-én adják át a Cigándi Tűzoltó Őrs épületét, mellyel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőként kezdheti meg működését az új katasztrófavédelmi koncepció alapján felállított tűzoltóság.
Az ünnepélyes megnyitón részt vesz Bakondi György tü. altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (OKF) főigazgatója, Dr. Hörcsik Richárd a térség országgyűlési képviselője, Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Demeter Ervin kormánymegbízott, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
A tűzoltóság 19 fővel kezdi meg munkáját, munkahelyet biztosítva az összes megfelelő végzettségű cigándi fiatalnak. Munkájukkal veszély esetén a Bodrogköz összes települése a riasztástól számított 25 percen belül elérhetővé válik, ezzel a térség vonulási idő tekintetében eléri az országos átlagot.
Forrás: dr. Szepesy Márk aljegyző

Bélesfesztivál
2013. szeptember 6.

Államalapításunk ünnepe
2013. augusztus 23.

Cigánd Város Napja 2013. augusztus 18-án került megrendezésre az Államalapítás Ünnepe alkalmából.

A program a Falumúzeum előtti piactéren kezdődött a reggeli órákban, ahol a város intézményei számára rendeztek főzőversenyt. Az elkészült ételeket megkóstolhatták a rendezvényre látogatók.

9:00 órakor a Kántor Mihály Általános Iskolában nyitotta meg Bordás István, a Sárospataki Képtár igazgatója, közművelődési szakértő, azt az Iskolamúzeumot, amely helyet ad az 50 éve megalakult Zemplén Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttes emlékére létrehozott kiállításnak, valamint a Cigándi iskola- és helytörténeti kiállítása is itt került bemutatásra. A múzeum másik termében id. Varga András †, Varga András, Czigándi Varga Sándor szobrász, Körösi Viktória festő, Völgyi Antal, Oláh József és Szabó Gábor, helyi alkotók műveiből nyílt kiállítás.
A megjelenteket köszöntötte Iski Dezső a Kántor Mihály Általános Iskola megbízott igazgatója, beszédet mondott Téglás Dezső nyugalmazott igazgató. A programot a Zsindely Népzenei Együttes, Cigándi Gyermektánccsoport és a Sarkantyús Néptáncegyüttes tette színessé.
Ugyanitt mutatták be Nagy István: „Fakuló emlékek nyomában” c. könyvét, mely a cigándi zsidóság történetét írja le.

Teljes cikk

Anyatej Világnapi rendezvény
2013. augusztus 05.

2013.08.02-án Anyatej Világnapi Ünnepséget szervezett a Védőnői Szolgálat Cigándon, a bodrogközi települések kismamái és védőnői részére, melynek a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár adott helyet.
A rendezvény célja az anyatejes táplálás népszerűsítése, a szoptató kismamák köszöntése volt.
Az ünnepség résztvevői visszajelzéseik alapján jól érezték magukat, a színvonalas műsornak és a sok ajándéknak köszönhetően.

A Cigándi kerékpáros nap képei
2013. augusztus 05.

Államalapításunk ünnepe
2013. július 24.
Cigándi kerékpáros nap
2013. július 22.


Felhívás
2013. július 19.

 

Tisztelt Cigándiak és Cigándról elszármazottak!
A cigándi Kántor Mihály Általános Iskola újonnan kialakított kiállító termében iskolatörténeti, néptánc- és helytörténeti kiállítást szervezünk A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” alapítvánnyal közösen! A kiállítás megnyitását augusztus 18-ra tervezzük!
Kérünk minden jó szándékú helyi vagy elszármazott Cigándit tekintse szívügyének a kiállítást és járuljon hozzá egy megfelelő szintű gyűjtemény, kiállítási anyag létrehozásához!
Mindenki számára ismert, hogy ez egyszer már sikerült közösen az egykori tájház, majd a falumúzeum tárlatanyagának összegyűjtésével kapcsolatban!
Tudjuk sok esetben személyes tárgyakról, könyvekről, füzetekről, fényképekről van szó, de megnyugtatunk mindenkit, óvjuk, szükség esetén lemásoljuk, illetve visszaadjuk a nem véglegesen felajánlott tárgyakat!
Amennyiben rendelkeznek Önök olyan tárgyi emlékekkel, vagy a témához kapcsolódó fényképekkel, amivel bővíteni tudnánk kiállításunk anyagát kérjük, hogy 2013. augusztus 15-ig juttassák el a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárba.
Kérjük továbbá Önöket, amennyiben van a háztartásukban egykori néptáncos viselet - akár 1-1 db - szintén juttassák el a Művelődési Házba.

 

Elérhetőségünk:
Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár
3973 Cigánd Fő u. 38.
Telefon : 47/ 534-418 és 47/534-419
e-mail : muvhazcigand@gmail.com, muvhaz@cigand.hu
varosikonyvtar.c@freemail.hu

 


Megkezdődik a Cigánd-Pácin közötti út felújítása
2013. július 15.

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2013. július 22-től megkezdődik a Cigánd-Pácin közötti 3835 jelű út teljes felújítása.
A felújítási munka ideje alatt – előreláthatólag 3 hónap – az utat teljes szélességében lezárják!

 


Pet Kupa
2013. július 10.

Angol nyelvtanfolyam
2013. július 10.

A TÁMOP 2.1.2 Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése projekt által meghirdetett képzés keretein belül jelentkezni lehet angol nyelvi tanfolyamra .
A TÁMOP 2.1.2. projekt alapvető célja a felnőtt lakosság gazdasági versenyképességének növelése, valamint munkaerőpiaci, elhelyezkedési esélyeinek növelése.
A képzésben részt vevő személyek esetében a támogatás mértéke a képzési díj 95-98%- a lakóhelytől függően.
A 80 órás tanfolyam államilag támogatott képzés, mely az angol nyelvű tankönyvcsomag árát is tartalmazza.
Önrész 2%-5% /kb 1600-2000 Ft./
A képzés indulása: 2013. szeptember elején.
Hetente kétszer hétfőn és szerdán 16.30-19.45-ig
Jelentkezési határidő: 2013. augusztus 10.!
Jelentkezni: személyesen Szabóné Horváth Eszternél vagy a 06/30 737-0191-es telefonszámon lehet.

Hírdetmény
2013. július 06.

Köztisztviselői nap
2013. június 24.

 

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy

2013. július 1-jén hétfőn - Köztisztviselői Nap miatt -

a Polgármesteri Hivatal zárva tart.

Gál Béla
jegyző

Ég a tűz, szentiváni tűz
2013. június 24.

2013. június 22-én 18 órától került megrendezésre Cigándon a Falumúzeumban „Ég a tűz, szent iváni tűz” címmel a hagyományos Szent Iván napi tűzgyújtás, és tűzugrás a Múzeumok éjszakája programsorozat keretein belül.
A kicsit szomorkás időjárás ellenére a fellépő művészeti csoportokon kívül, nagyon sok érdeklődő vett részt az eseményen.
Az rendezvényt Csáki Balázsné A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, mondta el a jelenlévőknek a rendezvényhez fűződő hagyományokat.
Ezt követően a helyi amatőr művészeti Csoportok rövid előadása következett. Fellépett a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző énekkar, Zemplén Gyermek Tánccsoport, Nefelejcs Kiskórus, Sarkantyús Néptáncegyüttes valamint a TriAngel Majorette Tánccsoport.
A kulturális műsort követően, egy időben volt játszóház Kovács Gábor vezetésével, ahol hagyományos népi játékokat próbálhattak ki a gyerekek ( pl.: kakaslövés), az udvaron virágkoszorút köthettek Csáki Balázsnéval, a idősek pajtában dalokat tanulhattak Szabóné Horváth Esztertől a játszóházat követő tűzugráshoz. Így minden korosztály megtalálta a kedvére való időtöltést. Mindeközben a vendégek folyamatosan megkóstolhatták a hagyományos, kemencében sült cigándi lángosokat és a bográcsban főtt gulyás levest melyet a Falumúzeum önkéntesei készítettek.
A tűzugrás hagyományos szent iváni dalok éneklése közben vidám hangulatban telt,
a vendégek nagy kedvvel ugrották át a megtisztulást jelképező tüzet.
A hangulatot tovább fokozták a Zsindely Együttes tagjai, Téglás Zsolt vezetésével, akik egy kiváló hangulatú táncházat varázsoltak a táncpajtába az éjfélig tartó program zárásaként.
A rendezvény végén mindenki jó hangulatban, élményekkel gazdagodva tért haza otthonába.
Köszönet illeti a rendezvény szervezőit és A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkénteseit.

K. G.

Hulladékból hajót
2013. június 19.

"Ég a tűz, szentiváni tűz"
2013. június 18.

Meghívó
2013. június 13.

III. Strandfoci Kupa
2013. június 13.

Ballagások
2013. június 13.

 

Óvodai ballagás

 

Bölcsödei ballagás

II. Kistérségi Klubtalálkozó
2013. június 13.

ETELE Jótékonysági Est
2013. júniuus 13.

Járási Fogyasztóvédelmi Napok
2013. május 27.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

Járási Fogyasztóvédelmi Napok” címmel
fórumot tart

 

A fórum célja, hogy mind a fogyasztók, mind a vállalkozások információhoz jussanak a fogyasztóvédelmet érintő jogszabályok változásáról.
A rendezvényen szó lesz a kereskedelmi jogszabályok (pl. közszolgáltatásokat érintő jogszabályok,
fogyasztóvédelmi törvény, piacfelügyelet) változásáról, a panaszkezelésről, a minőségi kifogások intézéséről, fogyasztói jogérvényesítésről, a vevőket, vásárlókat megillető jogokról.
A fórumon alkalom nyílik a fogyasztók észrevételeinek, panaszainak megválaszolására is.

 

A fórum időpontja és helyszíne:
2013. május 29. (szerda) 10.00 óra
Nagy Dezső Művelődési Ház
(Cigánd, Fő u. 38.)

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Járási Fogyasztóvédelmi Napok
2013. május 27.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

Járási Fogyasztóvédelmi Napok” címmel
fórumot tart

 

A fórum célja, hogy mind a fogyasztók, mind a vállalkozások információhoz jussanak a fogyasztóvédelmet érintő jogszabályok változásáról.
A rendezvényen szó lesz a kereskedelmi jogszabályok (pl. közszolgáltatásokat érintő jogszabályok,
fogyasztóvédelmi törvény, piacfelügyelet) változásáról, a panaszkezelésről, a minőségi kifogások intézéséről, fogyasztói jogérvényesítésről, a vevőket, vásárlókat megillető jogokról.
A fórumon alkalom nyílik a fogyasztók észrevételeinek, panaszainak megválaszolására is.

 

A fórum időpontja és helyszíne:
2013. május 29. (szerda) 10.00 óra
Nagy Dezső Művelődési Ház
(Cigánd, Fő u. 38.)

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Lovas tábor
2013. május 27.

Jótékonysági est
2013. május 27.

Közművelődési díj
2013. május 22.

Idén 2013. május 14-én Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában került megrendezésre a Magyar Népművelők Egyesülete XXX. Vándorgyűlése.

A konferencián Cigánd „város” kategóriában elnyerte az Önkormányzatok a közművelődésért–díjat.

A díjat Oláh Krisztián Cigánd Város polgármestere vette át, köszönő beszédében kiemelte, hogy ez a kitüntetés a település valamennyi közművelődésben dolgozójának szól munkájuk elismeréséül. Reményét fejezte ki, hogy az elismerő díj akkumulátorként fogja összegyűjteni és feltölteni lélekben azokat a civileket és nem civileket, akik - hűen Cigánd mottójához - értékből lendületet szerezve ápolják hagyományainkat és cselekednek a közért.

A díjat 4 - községi, városi, megyei jogú város, fővárosi kerület- kategóriában adták át.

Községi kategóriában Gersekarát, megyei jogú város kategóriában Kecskemét, fővárosi kerület kategóriában a XIII. kerület képviselői vették át a díjat.

 

Pünkösdi kupa
2013. május 17.

A Kihívás Napja
2013. május 10.

Anyák Napja
2013. május 02.


Kerékpárral egy jó útért
2013. május 01.


Zöldágjárás
2013. április 29.


Kikeletkor Szent György napkor
2013. április 29.

Régi hagyományt elevenítettünk fel 2013. április 24-én Szent György napján.
Az óvodások néphagyományos viseletben mutatták be a Falumúzeum udvarán a Szent György napi jószágkihajtó műsort. A vidám, énekes, verses játékunkat, mely megidézte a régmúlt – jószágkihajtás szokásait – közel 30 vendég óvónéni és az iskolás gyermekek tekintették meg. Erre a szakmai napra Tokajból és Olaszliszkáról érkeztek a vendég óvónénik. A szakmai nap a délelőtti bemutató után az óvodában folytatódott.
A Szent György napi jószágkihajtás felelevenítése az egész évi hagyományéltető programunk jeles része, melynek megvalósítása a „Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány” és Nagy Dezső Művelődési Házzal való közös együttműködésben valósult meg.

Felhívás
2013. április 24.


Meghívó
2013. április 18.

Aki kíváncsi a Szent György napi jószág kihajtás hagyományára, jöjjön el Cigándra 2013.április 24-én 10.00 órára a cigándi Falumúzeum udvarára. Nem lesz hiány vígságba, az óvodás gyerekek apraja és nagyja hajtja a "jószágokat" énekkel, rigmusokkal ki a Tiszapartra.

 
Megrendezésre került a Költészet Napja
2013. április 17.

A Költészet napja alkalmából 2013. április 12-én került sor a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárba a „Kedvenc olvasmányom” című kiállítás megnyitójára és a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói számára kiírt vers-, mese- illetve novella-író pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére, valamint a versmondó versenyre.
A tanulóknak szóló pályázat nagy sikerrel zárult. Rengeteg vers és mese érkezett be az április 4-ei határidőig, mely azt tükrözi, hogy tanulóink nagyon komolyan vették ezt a feladatot. Volt olyan szerzemény, mely a szeretetről, az évszakokról, a jó és a rossz harcáról, a barátságról szólt. Ez azt is bizonyítja, hogy tanulóink fantáziája és érzelem világa nagyon gazdag, tudnak miből meríteni. Az eredményhirdetést Iski Dezső igazgató helyettes, József Attila – Születésnapomra című verse nyitotta , melyet a Széptan Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek rövid műsora és Bodnár Balázs iskolaigazgató beszéde követett. Az eredményhirdetés után Ablonczy Dániel alpolgármester zárta az eseményt, ezzel megnyitva a kiállítást.

 

Díjazottak a pályázatra érkezett munkákból:
Vers:

I. helyezett: Kopasz Nóra: Az ideji tavaszom
II. helyezett: Gombos Vanessza: A kisöcsém
III. Helyezett: Terjék Emese: Az idő
Különdíj: Bódi Bettina: Ősz
Különdíj: Mándi Klaudia: Anya

 

Mese:

I. helyezett: Mándi Klaudia: Az én mesém
II. helyezett: György Balázs: A halhatatlan sün
III. helyezett: Pocsai Veronika: Nikolett és az aranyóra
Különdíj: Nemes Katalin: A szegény ember és a 3 fia


Nagyon színvonalas műveket kellett értékelnie a zsűrinek. A zsűri tagjai Tóth Sándorné és Völgyi Antalné nyugalmazott pedagógusok, valamint Fodor Etelka nyugalmazott könyvtáros voltak. Az eredményhirdetéskor mindenkinek értékelték a beadott munkáját, akik sajnos nem értek el helyezést, biztató szavakkal látták el, hogy kitartó munkával ilyen sikereket érhetnek el. A három helyezett mellett a zsűri különdíjakat is osztott.


Díjazottak a versmondó versenyen:
5.-6. osztály:

I. Mándi Klaudia
II. Nemes Katalin
III. Révész Leila

7.-8. osztály:

I. György Anett
II. Béres Zsófia
III. Tóth Patrícia
Különdíj: Dócs Enikő
Különdíj: Garami Gréta

 

A szorgos előkészületi munkának meglett az eredménye. A kiállítás bemutatja a Cigándon dolgozó aktív és nyugdíjas tanárainak kedvenc olvasmányait és egy, a róluk szintén kiállított fiatalkori vagy gyermekkori fényképpel azt szeretnénk szemléltetni, hogy honnan hová jutottak el tanáraink. Ezzel is közelebb hozva a tanulókat a tanáraikhoz.
A kiállítás egy hónapon keresztül tekinthető meg a Könyvtár különtermében.
Köszönetet szeretnénk kifejezni minden tanulónak, akik részt vettek ebben a csodálatos munkában, a felkészítő tanároknak, hogy ilyen magas színvonalú munkák kerültek be hozzánk, a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dolgozóinak és Punyi Csillának a rendezvény megszervezéséért és lebonyolításáért.

Májusjárás
2013. április 16.

Angol nyelvtanfolyam indul
2013. április 15.

A TÁMOP 2.1.2 Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése projekt által meghirdetett képzés keretein belül jelentkezni lehet angol nyelvi tanfolyamra .
A TÁMOP 2.1.2. projekt alapvető célja a felnőtt lakosság gazdasági versenyképességének növelése, valamint munkaerőpiaci, elhelyezkedési esélyeinek növelése.
A képzésben részt vevő személyek esetében a támogatás mértéke a képzési díj 95-98%- a lakóhelytől függően.
A 80 órás tanfolyam államilag támogatott képzés, mely az angol nyelvű tankönyvcsomag árát is tartalmazza.
Önrész 2%-5% /kb 1600-2000 Ft./
A képzés ideje: 2013. április 29 - 2013. július 10.
Hetente kétszer hétfőn és szerdán 16.30-19.45-ig

Jelentkezési határidő: 2013. április 20.!

Jelentkezni: személyesen Szabóné Horváth Eszternél vagy a 06/30 737-0191-es telefonszámon lehet.

FELHÍVÁS!
2013. április 09.

Mint sokan tudják egy kör már lezárult a Cigándon létesítendő új tűzoltóságra való jelentkezéssel kapcsolatban.

A Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság tájékoztatása szerint, akik valamilyen oknál fogva kimaradtak az első körből, vagy újra ki szeretnék próbálni magukat, újfent lehetőségük nyílik erre!

 

Feltételek:

 

• Nincs felső korhatár!!!
• Büntetlen előélet
• Minimum középfokú végzettség (szakmunkás képző, szakközépiskola, gimnázium)
• Megfelelés a fizikai, az orvosi, a pszichológiai alkalmassági vizsgálatokon!
• Előnyt jelent a hivatásos jogosítvány

 

Aki egy éven belül sikertelen pszichológiai vizsgát tett, annak csak egy év eltelte után nyílik lehetősége újra felvételizni!

Fontos tudnivalók:

 

• Akik megfelelnek és részt vehetnek a kiképzésen, először három hónapos képzésen vesznek részt Miskolcon. A két hónap alatt várható juttatás nettó 40.000 Ft/hónap.
• Ezt követően kerül sor három hónap további kiképzésre Budapesten, ahol a leendő tűzoltók kb. nettó 90.000 Ft./hónap körüli alapbért kapnak.

Mindkét helyszínen teljes ellátás (étkezés+szállás) biztosított a képzésen résztvevők számára, útiköltség-térítéssel együtt.

Aki kellő ambíciót érez magában, fényképes önéletrajzát, valamint a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló okirat másolatát juttassa el a cigándi Polgármesteri Hivatal titkárságára.

 

HATÁRIDŐ!!!!! 2013-04-11. (csütörtök) 12.00 óra

 
100 óra ingyen német nyelvtanulás
2013. április 09.

100 óra ingyen nyelvtanulás a Hansa Nyelviskolában - TÁMOP 2.1.2.

2013. május 03-án a Hansa Nyelviskola szervezésében 100 órás KEZDŐ NÉMET nyelvtanfolyamok indulnak Sárospatakon, Sátoraljaújhelyben, Nagyrozvágyon és Cigándon!

A képzési alkalmak: kedd és péntek, 16:15-18:30
A tanfolyam befejezése: 2013. augusztus 27.

A támogatást minden magyar állampolgár jogosult igénybe venni, aki elmúlt 18 éves, nem vesz rész sem államilag, sem EU forrásból támogatott képzésben.
A támogatást EGYÉNI pályázatok útján lehet elnyerni. Regisztráljon a www.tudasodajovod.hu weboldalon, keresse a HANSA NYELVISKOLA képzőintézményt! A jóváhagyott képzések 2013. április 11-én 10 órától válnak a rendszerben publikussá a nagyközönség számára.
A TÁMOGATOTT TANFOLYAMOKON RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA A TANANYAGOT ISKOLÁNK BIZTOSÍTJA TÉRÍTÉSMENTESEN.

A tanfolyam önköltsége: 2.000,- Ft / fő
Az állami támogatás összege: 90.000,- Ft / fő

Jelentkezzen ügyfélszolgálatunkon, vagy a zuhansa@freemail.hu címen vagy a 20/582 1006 telefonszámon, hogy SEGÍTHESSÜNK a pályázat beadásánál!

Vállalkozók Bálja - nemcsak vállalkozóknak!
2013. március 27.
Legeltetési tilalom és ebzárlat
2013. március 27.

BAZ Megyei Kormányhivatal
Sárospataki Járási Hivatal
Járási Állategészségügyi Élelmiszer Ellenőrző Hivatala

 

HATÁROZAT

Valamennyi Érintett Önkormányzat közigazgatási területére 2013. március 30 - 2013. április 13. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendel el a következők szerint:

Ebzárlat:

 

- tartási helyén minden kutyát és macskát, elzárva illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek
- kutyát tartási helyétől csak pórázon vezetve szájkosárral szabad kivinni
- a település területéről kutyát és macskát csak hatósági állatorvos engedélyével szabad kivinni

Legeltetési tilalom:

 

- a szervasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni
- bármely állatfajba tartozó állatok vándoroltatva történő legeltetése tilos
- az állandóan legelőn tartott húshasznú szervasmarha - állományok legeltetését az állomány nagyságától függően 10-20 hektáros területre kell korlátozni

Határozatomat az élelmiszerláncról és hatósságifelügseletről szóló 2008. évi XLVI. törvény 51§(3) bek e) pontja alapján hoztam meg, hatáskörömet a kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveiről szóló 328/2010. (XII.27.) Korm rendelet4.§(2) bek, míg illetékességemet ugyanezen rendelet 3. sz melléklete biztosítja.

 

Szarkáné dr. Takács Edit
járási főállatorvos

SZJA 1%
2013. március 27.

Kérjük személyi jövedelem adójuk 1 % felajánlását
"A Bodrogköz Tájmúzeumárét" Alapítvány
18436707-1-05 számú számlájára.
Köszönettel: Kuratórium Tagjai

Óvodai beíratás
2013. március 25.

Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy az

ÓVODAI BEÍRATÁSRA

2013. április 08 – április 26-ig kerül sor.

 

Kérünk minden érdekelt szülőt, hogy a megjelölt időpontban gondoskodjon gyermeke beíratásáról.
Az a gyermek jogosult óvodai felvételre, aki betöltötte a 3. életévét.
A gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és lakcímkártyáját szíveskedjen magával hozni!

 

A beíratás helye : Napköziotthonos Óvoda

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy pótbeíratás nem lesz!

 

Cigánd, 2013. március 20.


 

Téglás Dezsőné

óvodavezető

 
Lakossági tájékoztató
2013. március 22.

Tisztelt Lakosság!

A Katasztrófavédelem és az Áramszolgáltató tájékoztatása szerint, a mai napon (2013. március 22. péntek), a viharos erejű szél miatt, hosszabb-rövid ideig tartó áramkimaradások fordulhatnak elő.

Tartós (napokig tartó) áramkimaradásra nem kell számítani!

Az elektromos árammal működő készülékeket lehetőség szerint húzzák ki a konnektorból, mert az áramkimaradások miatt azok károsodhatnak!

Az áramhálózat teljes helyreállítása még hetekig eltarthat, ezért áramkimaradások a későbbiekben is várhatók!

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Cigánd Város Önkormányzata

 
Húsvétolás
2013. március 19.
 
Meghívó
2013. március 19.

 
Köszönet
2013. március 18.

Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet mindenkinek, aki azon dolgozott, hogy Cigándon ismét helyre állhasson az áramszolgáltatás. Mint ismert soha, ilyen súlyos kár nem érte az Bodrogköz elektromos vezetékhálózatát, mint az elmúlt pár napban.

A kommunikáció egyetlen formája a személyes megkeresésé volt, mivel a telefonok sem működtek, ezért szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítségével napról napra igyekeztünk felmérni a lakosság gondjait, házról házra végigjárva, dacolva a zord idővel, és az esetleges türelmetlenebb emberek megjegyzéseivel, tájékoztatást adjunk. Nyilván a tájékoztatás 3200 ember részére nem lehetett teljesen 100% os. De ezekre az esetekre is gondolva az önkormányzat 24 órás ügyeletet tartott fenn hivatalban. Egy viszont biztos, aki segített, bármilyen formában is jót akart, és jót cselekedett, példát mutatott nagyon sok ember számára.

Úgy gondolom, hogy a jó Isten segítő keze most sem hagyott el minket,hiszen képzeljük csak el ,ha még 2 napig esett volna a hó, vagy fújt volna a szél,akkor az így is megközelíthetetlen elektromos vezetékeket nem lett volna ember, aki helyreállítsa ennyi idő alatt. Ennek következtében elfagyott volna a vízrendszer, vagy éppen a szennyvíz nem tudott volna lefolyni. Aki csak a hálószobából „segített” annak fogalma sincs, hogy mi is történt valójában, nem ismerte a helyzetet. Hála Istennek azon felül, hogy nagyon nehéz volt átélni ezt az időszakot Cigándon, mégis ez a pár nap a példamutató összefogásról szólt! Az átlagember számára természetes volt, hogy segítséget nyújtson, félre tegye minden esetleges korábbi sértődöttségét embertársaival szemben. Jött és segített! Ez a lényeg!

Jöttek a pedagógusok, a hivatali és szociális dolgozók, a helyi vállalkozók, és az önkéntesek. Mindegyikőjük saját akaratából, saját jóindulatából segített, sokan közülük ezalatt a pár nap alatt mindössze egy pár órát tudtak pihenni.

Segítséget kértünk és kaptunk a katonáktól, az áramszolgáltató embereitől. Részesei lehettünk valóban emberfeletti munkájuknak, szenvedéseiknek, minden egyes problémájuknak, és a végén közös sikerüknek. Le a kalappal előttük!

Jó érzés volt átélni, hogy meleg élelmet hoztak a cigándi lakosok számunkra, ahol 24 órás ügyeletet láttunk el minden nap. Ez is nagy segítség volt, hiszen a táplálkozásra kevés idő jutott…

Köszönet a Zemplén Vízmű dolgozóinak, akik időben felkészültek az esetlegesen várható nagyobb problémára, és megelőzték azt.

Persze divattá vált szidni a katasztrófavédelmet, de én e helyett nekik is szeretném megköszönni az emberfeletti hozzáállást, szervezést, akik a helyi védelmi bizottság vezetőivel percről percre információt biztosítottak számunkra. Ha kellett lánctalpasokat hoztak, ha kellett ágyakat, takarókat . Mondjon és gondoljon bárki bármit, nem volt olyan kérés, amit nem tudtak volna teljesíteni!

A helyi rendőrség emberi ismét kitettek magukért, kollégaként tekintettek az önkormányzat településőreire, kitűnően összedolgoztak. Nálunk nem volt sem kábellopási kísérlet,sem betörés!Nélkülük a kommunikáció nem lett volna lehetséges, hiszen az ő rádiókapcsolatuk révén tudtunk kérni segítséget, amellett hogy ellátták a napi feladatukat.

A településüzemeltetési kft. dolgozói, kiegészülve önkéntesekkel rendületlenül lapátolták a havat, segítettek azoknak, akiket esetleg elzárt a hatalmas mennyiségű szilárd csapadék. Cipelték az aggregátorokat oda ahol éppen a legnagyobb szükség volt rá, ablakokat javítottak, vagy éppen gyerekeket kísértek haza a hóviharban.

Az orvosi ügyelet munkatársai külön elismerést és köszönetet érdemelnek, hiszen nem lehetett egyszerű dolog egy aggregátor zúgása mellett (néha gyertyafénynél) ellátni a felelősségteljes feladatukat, nem nézve azt, hogy az ügyelet ellátása, az utak megközelíthetetlensége miatt ez jókora túlórával járt.

Az elégedettség még nem lehet teljes, hiszen maradt még egy pár lakóház ahol kisebb technikai okokból még nincs áram, de ezek helyreállítása folyamatos,tőlük még egy kis türelmet kérünk.
Szóval köszönet mindazoknak, akik valamilyen formában segítettek munkájukkal, áldozatkészségükkel annak érdekében, hogy kikerüljünk ebből a nehéz helyzetből, és az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba.
Végül köszönöm Cigánd lakossága türelmét és megértését ebben a rendkívüli
helyzetben.

(Ui: Megnyugtatásul közlöm a jóindulatú,és segítőkész kommentelőkkel ,akik a katasztrófa helyzetet semmibe nézve próbálták „tájékoztatni” a lakosságot, hogy a Polgármester házában is csak Vasárnap este 19.00 óra után tért vissza az áram…)

Szép tavaszt , ragyogó napsütést kívánok!

Oláh Krisztián

Cigánd Város Polgármestere

 
Vállalkozók Bálja
2013. március 14.

Tisztelt hölgyem/uram!
Nagy tisztelettel és szeretettel meghívjuk, Önt és kedves párját a
2013. április 6-án 19.30 órától
„Térségi Vállalkozók Bálja-Üzletemberek találkozója a jótékonyság jegyében”

megrendezendő bálra, melynek bevételével „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriuma által kezdeményezett műemléki környezetbe illeszkedő szociális épület létesítésének megvalósulását kívánjuk támogatni.


Helye: Iskolai Étkezde, 3973. Cigánd, Iskola u. 19.
A bál nem csupán a segítségről és segíteni akarásról szól, hanem arról is, hogy a vállalkozók együtt közösen tölthessenek el egy kellemes estét.
A báli hangulat, a kellemes időtöltés biztosítéka Mihály Renáta zenéje lesz.
Italról, süteményről mindenki maga gondoskodik!

 

Mi mást is kívánhatnának a szervezők?
Vegyen Ön is részt a jótékonysági céllal szervezendő Vállalkozók-Üzletemberek Bálján- tegyen

jót és érezze jól magát!


Fogadja el a meghívásunkat, bíztassa erre barátait, ismerőseit!
A változás jogát a szervezők fenntartják.
www.cigand.hu
www.facebook.com/cigandvaros.hivatalosoldala
Tel: 06-30-700 9159


Értékből Lendület!

 
Vállalkozói és projektmenedzser képzés
2013. március 08.
 
Közlemény
2013. március 08.

A Cigándi Kántor Mihály Általános Iskola Igazgatója értesíti a Szülőket, hogy
AZ ELSŐ OSZTÁLYOSOK BEÍRATÁSA
2013. április 8-án és 9-én
a központi iskolában 08.00 órától 18.00 óráig tart.

 

Tanköteles az a gyermek, aki 2013. augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét.


Az iskolavezetés 2013. szeptember 1-től két első osztály indítását tervezi.

 

1.a osztály: emelt szintű testnevelés osztály

- mindennap lesz testnevelés órájuk, vagy edzésük
- úszás-oktatás (hetente egyszer kötelező )
- mozogni, sportolni szerető gyerekek jelentkezését várjuk
- május hónapban szintfelmérőn vesznek részt
- tanulószobai ellátás igény szerint biztosítva

1.b osztály: normál tantervű osztály

- tanulószobai ellátás igény szerint biztosítva

 

A beíratáskor a Szülő hozza magával:

- a gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványát, TAJ-kártyáját
- az óvoda vagy a nevelési tanácsadó szakvéleményét
- A testnevelés osztályba jelentkezni kívánók orvosi ajánlást hozzanak magukkal

 

Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, a kormányhivatal a szülő kérelmére szakértői bizottság véleménye alapján engedélyezheti, hogy a gyermek hatéves kor előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését.

 

Cigánd, 2013. március 8.

Bodnár Balázs
iskolaigazgató

 
Köszöntő
2013. március 07.
 
Meghívó
2013. február 28.

 
Tájékoztató
2013. február

 
Tájékoztató
2013. február
 
Tájékoztató
2013. február 16.

Cigánd Város Önkormányzata úgy döntött, hogy törhetetlen szolidaritást vállal a Székelyföldön élőkkel és kitűzi a székely zászlót a Városháza épületére.
Az Európai Unióban nem lehet kérdés, hogy minden népcsoportnak, nemzetiségnek joga van a saját vallás- és kultúragyakorláshoz.
Az Erdélyben élő honfitársaink joggal várhatják el, hogy tisztán, zavartalanul ápolhassák hagyományaikat és kultúrájukat. Ebben próbálunk mi is a magunk eszközeivel, szolidárisan fellépni.
A székely zászló az összetartozás jelképe lett!
A székely zászló megsértése, diszkriminatív lépés volt, ami ellen kötelessége minden magyar embernek fellépni.
Cigánd városában már régóta áll a székelykapu, ami testvértelepülésünkkel a maros-menti Magyaróval tartó több mint 20 éves kapcsolatunk jelképe.
Ahol eddig volt hely székelykapunak, ezután büszkén lobog majd a székely zászló is!

 
Meghívó
2013. február 15.

 
Kultúrházak éjjel-nappal
2013. február 14.
A Magyar Népművelők Egyesület elnökségének felhívására a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár idén is csatlakozott a „Kultúrházak éjjel-nappal” elnevezésű országos programhoz. Megyénkből tizenhét közművelődési intézmény kapcsolódott e felhíváshoz.
A rendezvény célja felhívni a figyelmet a művelődési házak tevékenységére, jelentőségére, a kultúra teremtés és terjesztés házai, a benne dolgozó szakemberek és elsősorban a közösségek teremtsenek egy olyan alkalmat, amely során felhívják a figyelmet azokra a kulturális, közművelődési értékekre, amelyek ezekben a házakban, szervezetekben, közösségekben születnek és kerülnek nyilvánosságra.

Cigándon 2013. február 8-án 14.00 órakor a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár és a Kántor Mihály Általános Iskola szervezésében szavaló és prózamondó verseny került megrendezésre.
A zsűri tagjai: Csáki Balázsné, Barathyné Gönczi Zsuzsa, Terjék Károlyné
Köszönetet mondunk a szereplőknek, felkészítő tanároknak és szülőknek hogy hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez.
A közel negyven fellépőt értékelte a zsűri és a következő produkciókat dicséretben részesítette:

1. osztály
Jóni Antal - Nagy-Bandó András: Egérút (vers)
Szabó Lea - Nagy-Bandó András: Vakondok (vers)
2. osztály
Filep Simon - Petőfi Sándor : Anyám tyúkja (vers)
Szilágyi Petra - Móra Ferenc: A cinege cipője (vers)
Tóth Kinga - Móra Ferenc: A csókai csóka (vers)
Kolozsvári Zoltán - A három kívánság (népmese)
3. osztály
Balla Réka 3.oszt (Zemplénagárd) - Osvát Erzsébet: A hét ügyes tapsifüles (vers)
Gecse Lilla - Felix Salten: Bambi (részlet)
Géresi Vivien - Móra Ferenc: A világ vándora (mese)
Iski Tünde - Kányádi Sándor : Tűvé tevő (vers)
Oláh Ajsa - Bartos Edit: Apák (vers)
Vámos Bianka - Osváth Erzsébet: Zsámbes Zsófi ébredése (vers)
4. osztály
Deák Eszter 4. oszt (Zemplénagárd) - Kosztolányi Dezső: A kiskutya

Fülöp Kinga - Gazdag Erzsi: Év végén (vers)
Majdanics Diána - La Fontaine: Az öreg kutya (mese)
Gyárfás Károly - Az erdei anyóka (népmese)

 

Köszönet illeti a felkészítő tanárokat, az résztvevő diákokat, és mindazokat, akik aktív munkájukkal segítették rendezvényünk színvonalas lebonyolítását.

 
Kántor Mihály születésének 128. évfordulója
2013. február 01.

Iskolánk névadójának, Kántor Mihály születésének 128. évfordulójára emlékeztünk 2013. január 31-én.
Méltattuk híres igazgatónk példamutató tevékenységét, versei által felidéztük ars poeticáját a tanításról, gyermekszeretetét, elkötelezettségét az oktatás iránt,
valamint elhelyeztük a szobor talapzatán az emlékezés koszorúját.

„Mikor belépek reggelente
Az iskolának ajtaján,
Úgy érzem, mintha titkaival
A végtelen ragyogna rám.
Gyermekszemek nagy tengersíkján
Múlt és jövendő csillog át…
Mélységeit ki mérhetné meg?
Ki láthatná be távolát?”
( Kántor Mihály: Gyermekszemek)


/ A megemlékező 8.a osztály/

 
Felhívás
2013. január 31.
 
A Magyar Kultúra Napjára emlékeztünk
2013. január 24.

1989 óta január 22-én a magyar kultúra napját ünnepeljük. Ez alkalommal a Városi Könyvtárban is emlékeztünk Kölcseyre, a Himnuszra, kultúránkra. A könyvtár és a művelődési ház dolgozói nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekek megismerjék kultúránkat, erősítsék bennük a magyarságtudatot. A műsor elején meghallgattuk a Himnuszt, majd Majdanics Lászlóné könyvtár vezető előadása után a kultúra napjához kapcsolódó játékos vetélkedőre került sor az általános iskola alsó tagozatos tanulói részére. A vetélkedőket Punyi Csilla könyvtáros, Tóbiás Katalin, tanítónő és Csáki Balázsné „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány elnöke irányította.

Minden gyermeknek emléklappal és kis vendéglátással köszöntük meg a részvételt.  

 
Véradás
2013. január 24.
 
"Seregnyi lehetőség"
2013. január 22.

A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság,

4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda (Miskolc)

katonai tagtoborzást szervez

 

- Tiszti tájékoztató

- Szerződéses katonai szolgálat tájékoztató

- Önkéntes műveleti tartalékos katonai szolgálat tájékoztató

- a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia felvételi tájékoztatója

 
Felhívás
2013. január 22.

 
Meghívó
2013. január 16.

A Kántor Mihály Általános Iskola 2013.02.09-én

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZ

Helyszín: Iskolai étkezde

Belépőjegy: 2000 Ft

TÁMOGATÓI JEGY: 1000 FT

MELYNEK BEVÉTELÉT AZ ISKOLAI FELSZERELÉSEK FEJLESZTÉSÉRE, BŐVÍTÉSÉRE FORDÍTJUK

PROGRAM:

18.00 VENDÉGVÁRÁS

18.30 A SARKANTYÚS NÉPTÁNCEGYÜTTES MŰSORA

19.00 POHÁRKÖSZÖNTŐ, BODNÁR BALÁZS IGAZGATÓ ÚR BESZÉDE

19.30. VACSORA

23.00 TOMBOLA SORSOLÁS

24.00 TÖLTÖTT KÁPOSZTA

 

KÉRJÜK ITALOKRÓL, SÜTEMÉNYRŐL MINDENKI GONDOSKODJON MAGÁNAK!

 

TOMBOLA FELAJÁNLÁSÁVAL TÁMOGASSA RENDEZVÉNYÜNKET !

 

Részvételi szándékát legyen szíves 2012. február 5-ig jelezni a 06-20/2307090-os vagy a

06-47/534-414-es telefonszámon

 

A zenét szolgáltatja: Mihály Renáta

 

MINDENKIT SOK SZERETETTEL VÁRUNK!

 

Bodnár Balázs

iskolaigazgató

 

 
Kultúrházak éjjel-nappal
2013. január 14.

 
A Magyar Kultúra Napja
2013. január 10.

 
Oktatási Intézmények infrastuktúra fejlesztése
2013. január 09.

További képekért kattintson a képre

 
Tanuljon szakmát!
2013. január 08.

 

Tanuljon szakmát – ingyenes szakképzések és munkagyakorlat!

 

A TÁMOP 5.3.8.-B-12/1 „A leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeinek növelése érdekében motiváló képzések és támogató szolgáltatások” című kiemelt projekt keretében a

Türr István Képző és Kutató Intézet

készségfelméréssel induló képzési- és munkagyakorlati lehetőséget biztosít a programra jelentkezők és a programba kerülési kritériumoknak megfelelők számára az egész országban.

 

Kik vehetnek részt a programban?

Az ingyenes képzésekben a munkanélküli inaktívak vagy álláskeresők vehetnek részt. Ebbe beletartoznak a hátrányos helyzetű (legalább 6 hónapja munkanélküliek), a súlyosan hátrányos helyzetű (legalább 24 hónapja munkanélküliek), a fogyatékkal élő és a megváltozott munkaképességű munkavállalók egyaránt.

 

Várjuk személyes jelentkezését az alábbi időpontban és helyszínen!

 

Időpont:

2013. január 22. Kedd – 10.00 óra

 

Helyszín:

Kántor Mihály Általános Iskola - Központi iskolaépülete
3973 Cigánd, Iskola u. 8.

 

Mit hozzon magával a toborzó rendezvényre?

  • legmagasabb iskolai végzettséget igazoló dokumentumot,
  • személyi igazolvány, TAJ kártya, adókártya.

Tevékenységeinkről és a fent leírt programunkról további információkat olvashat az alábbi weboldalon: www.tkki.hu, vagy kérje munkatársunk segítségét az alábbi telefonszámon vagy e-mailben:

Mobil: 30/567-09-86

E-mail: grunsteinne.gombos.erzsebet@tkki.hu

Bővebben

 
Mindannyiunk Karácsonya
2013. január 08.

További képekért kattintson a képre

 

 

3973 Cigánd, Fő u. 80. Tel.: 47/534-400, e-mail: cigand@cigand.hu | Honlaptérkép | Webmester