Mindannyiunk Karácsonya

2015. december 23.

A hagyományoknak megfelelően rendezték meg Cigándon a Mindannyiunk Karácsonya elnevezésű ünnepi rendezvényt 2015. december 23-án a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár előtti téren.

Az ünnepségen a város lakossága mellett részt vett Oláh Krisztián polgármester úr, a képviselő-testület tagjai és a történelmi egyházak képviselői nevében Kristóf István, református lelkész.

 

A rendezvényen résztvevőket köszöntötte Oláh Krisztián polgármester úr és karácsonyi áldást mondott Kristóf István református lelkész.

 

Ezt követően a kulturális műsorban fellépett az RK Akusztik formáció, Szabóné Horváth Eszter,Némethy Viktória, a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola kórusa, a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, Oláh Ajsa, Gecse Lilla, Szepessy Judit és Szabó Lea, a Nefelejcs Kiskórus, a Református Egyház Ifjúsági Csapata és a Sarkantyús Néptáncegyüttes.

 

A programok alatt a művelődési ház bejárata előtt a pavilonoknál forralt bort, forró teát és zsíros kenyeret fogyaszthattak a vendégek, melyet „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei készítettek, a Ricsei Szociális Otthon dolgozói kézzel készített lábtörlőket, a Városi Könyvtár dolgozói a Cigándról készült kiadványokat értékesítették.

 

A szabadtéri műsorok után a színházteremben az Experidance ének-zenei tagozatának, az Angyalok KarÁ-nak ünnepi kórus koncertje zárta a meghitt hangulatú délutánt.

 

-kg-

 

Mindannyiunk Karácsonya - 2015.

Advent negyedik vasárnapja

2015. december 21.

 

Advent negyedik gyertyalángja is fellobbant

 

Advent negyedik gyertyáját is meggyújtották a cigándi református templom kertjében 2015. december 20-án.

 

 

Az ünnepi istentiszteletet követően a Nefelejcs Kiskórus tagjai adtak ünnepi műsort és gyújtották meg a várakozás időszakának utolsó gyertyáját.

 

A kórus előadását követően „A Bodrogköz Tájmúzeumért” Alapítvány kuratóriumának tagjai és a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói kínálták a gyülekezet tagjait apró süteménnyel, forralt borral és forró teával.

-kg-

 

Advent negyedik vasárnapja Cigándon - 2015.

Meghívó

2015. december 17.


Advent harmadik vasárnapja

2015. december 13.

 

Advent harmadik gyertyalángja is fellobbant

 

Ezüstvasárnap gyűltek össze a cigándi református gyülekezet tagjai a református templomban 2015. december 13-án.

 

Advent harmadik vasárnapján az ünnepi istentiszteletet követően a Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai adtak rövid ünnepi műsort és gyújtották meg a harmadik gyertyát a koszorún.

 

-kg-

 

Advent harmadik vasárnapja Cigándon - 2015.

Terra Madre vándordíj

2015. december 10.

Terra Madre – a Hagyományos Terméket Előállító Közösségek Világnapja

 

A Földművelésügyi Minisztérium épületében rendezték meg a Terra Madre Világnapot 2015. december 10-én. Ezen a napon világszerte a hagyományos termékeket előállító közösségeket helyezik középpontba.

 

A Világnap keretében a HÍR védjegy használati jogát 2015-ben elnyert pályázók ünnepélyesen kapják meg a díjat. 2010 óta - az idei díjazottakkal együtt összesen- 60 pályázó 132 terméke kapta meg a HÍR védjegy használati jogát, közte a cigándi apróbélessel és a cigándi kásáskáposztával.

 

Az EOQ MNB Közhasznú Egyesület a minisztérium stratégiai partnereként 2012-ben megalapította a „Közösségi Vándordíj a hagyományos termékekért” díjat, mely a hagyományos termékek érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató közösségek elismerésére szolgál.

 

Ezt a kitüntető címet idén „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány nyerte el. A díjat Csáki Balázsné, a kuratórium elnöke és Oláh Krisztián Cigánd város polgármestere vette át Laszlovszky Gábortól, az FM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály vezetőjétől valamint Dr. Molnár Páltól az EOQ MNB Közhasznú Egyesület elnökétől. 

 

Csáki Balázsné beszédében bemutatta a városban található közösségi színhelyeket valamint köszönetét fejezte ki mindazon támogatóknak és önkénteseknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez a munka, amit folytatnak meghozza gyümölcsét. 

Meglepetésként a Sarkantyús Néptáncegyüttes cigándi és szatmári táncait láthatta a publikum.

 

A nap folyamán a delegáció tagjai a HÍR védjegyes cigándi apróbélessel és cigándi kásás káposztával kínálták a rendezvény vendégeit.

 

Az egész napos rendezvény alatt az idei év HÍR védjegyet kapott termékeit kóstolhattak valamint szakmai konferenciákon vehettek részt a jelenlévők.

 

-kg-


Gratulálunk!

 

Terra Madre vándordíj átadása - 2015.12.10.

Új polgárőr autó

2015. december 08.

 

2015. december 8-án ünnepélyes keretek között átadták a Cigándi Polgárőrség szolgálati gépjárművét.

 

Kattints a képekre a nagyításhoz!

Felhívás

2015. december 08.


Kattintson a képre a dokumentum letöltéséhez!

Advent második vasárnapja

2015. december 07.

 

Advent második gyertyája is fellobbant Cigándon

 

Az ünnepi istentiszteleten a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző énekkar műsorát hallhatták a gyülekezet tagjai.

 

A várakozás második gyertyáját a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói és nevelőtestülete gyújtotta meg. A gyerekek egy rövid karácsonyi összeállítással kedveskedtek jelenlévőknek.

 

A gyertyagyújtás után a jelenlévők süteményt és egy kis forró teát és forralt bort fogyaszthattak a kötetlen beszélgetéssel záruló eseményen.

 

Advent második vasárnapja Cigándon - 2015.

Újra itt az advent

2015. december 03.

 

Ne hagyja őrizetlenül az égő gyertyákat, mécseseket!

 

A hétvégén megkezdődött a négy héten át tartó adventi időszak. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit. A karácsonyi időszakban is sok gyertyát és mécsest használnak díszítésként, de ezek nem megfelelő használata könnyen vezethet balesethez, vagy tűzesethez.

 

A statisztikák azt mutatják, hogy a téli ünnepek időszakában megemelkedik a lakástüzek száma, ugyanis ilyenkor általában többet tartózkodnak otthon az emberek. A tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el és felügyelet nélkül hagyják, így a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

 

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetőek a meggyújtott gyertyák helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses, vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, hogy ne dőlhessen fel, ne eshessen le.

 

A karácsonyfatüzek többségét a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, esetenként a működésben lévő, elektromos árammal működő lámpafüzérek helytelen, vagy ellenőrzés nélküli használata okozhatja. Csillagszórót, díszgyertyát a karácsonyfán csak felnőttek gyújtsanak meg. Mielőtt a helyiséget elhagyják, a gyertyákat oltsák el, a csillagszóró maradványát távolítsák el a fáról. Javasoljuk, hogy csak a magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromoslámpa-füzéreket használjanak. A rossz minőségű termékek nemcsak az áramütés lehetősége miatt veszélyesek, hanem az ezeknél esetleg bekövetkező rövidzárlat tüzet is okozhat. A lámpafüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyják bekapcsolva. Amennyiben a karácsonyfán nyílt lánggal működő díszeket alkalmaznak, a fát ne helyezzék függöny közelébe és lehetőség szerint rögzítsék.

 

Ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívják a katasztrófavédelmet

a 112-es, vagy a 105-ös hívószámon!

Advent első vasárnapja

2015. december 02.

Advent a   karácsony  (december 25.) előtti negyedik   vasárnappal  – más megfogalmazásban a Szent András apostol   napjához  ( november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent eredete a   4. századig  nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

Advent első vasárnapja mindig   november 27.  és   december 3.  közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja   december 18.  és   december 24.  közé.

Advent első vasárnapja három időszak kezdetét is jelenti: a   keresztény   egyházi év kezdetét, a   karácsonyi ünnepkör  kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét.

Advent első vasárnapján (november 29.) fellobbant az első láng a cigándi református templom kertjében.

A délelőtti istentiszteletet követően Kristóf István lelkész köszöntötte az ünneplőket. Ezt követően a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde dolgozói és óvodásai kedveskedtek egy-egy rövid karácsonyi műsorral. Az előadások után a jelenlévők forró teával, forralt borral melegíthették fel magukat és egy kis süteményt fogyaszthattak, majd rövid, kötetlen beszélgetés után hazatértek otthonaikba.

 

Advent első vasárnapja Cigándon - 2015.

Szociális Szolgáltató Központ

2015. december 02.

 

 

Ünnepélyes keretek között adták át Cigándon az új Szociális Szolgáltató Központot.

 

 

 

A Szociális Szolgáltató Központ átadása - 2015.12.02.

Meghívó

2015. december 01.


Kormányablak Cigándon

2015. december 01.

 

Ha rátekintünk Borsod-Abaúj-Zemplén megye járási térképére, akkor megállapíthatjuk, hogy a megye legkeletibb járása a cigándi, amelynek területén 15 település található.

 

 

Ami nem látszik a térképen, hogy a járásban 1 városi, 1 nagyközségi és 13 községi önkormányzat működik. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint állandó népessége 17200, lakónépessége pedig 16 ezer fő. Az itt élők örömmel fogadták, hogy kezdeményezésük meghallgatásra került és járásuk időrendben tizenhatodikként felkerülhetett a megye térképére. A Cigándi Járásban az utóbbi 3 évben legalább egyszer létrejött egy államigazgatási szerv új szervezeti egysége:

  • 2013. év első napján a Járási Hivatal,
  • 2013. november 6-án a Katasztrófavédelmi Őrs,
  • 2014. január 1-jén a Járási Munkaügyi Kirendeltség.
A legújabb esemény: 2015. november 5. napján megnyílt a Cigándi Kormányablak...

Meghívó

2015. november 27.


Kattintson a képre a dokumentum letöltéséhez!

Tájékoztató

2015. november 27.

Értesítem a település lakosságát, hogy Cigánd Város Önkormányzata értékesíti az intézményei felújításából származó bontott nyílászárókat.

 

A melléklet szerinti ablakok 8000 Ft/m 2 áron vásárolhatók meg. A vételárat készpénzben, egy összegben kell megfizetni. A vételi szándékot 2015. december 4. napján 8.00 órától írásban lehet jelezni a Cigándi Polgármesteri Hivatal titkárságán. Az igények kielégítése a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.

 

Egy személy legfeljebb 5 ablakot vásárolhat, és a megvásárolt nyílászárókat 6 hónapon belül köteles beépíteni!

Karácsonyi angyal

2015. november 25.


Angyalok kara

2015. november 25.


Mindannyiunk karácsonya

2015. november 25.


Karácsonyra hangolódva

2015. november 25.


Tájékoztató

2015. november 19.


Meghívó

2015. november 16.


Felhívás

2015. november 14.

 

Tisztelt Bodrogközi Lakosok!

 

Cigánd Város Önkormányzata szeretne egy kiállítást megvalósítani Cigándon az egykori gazdasági kisvasút felújított állomásépületében.

 

 

A kiállítás megvalósításához a város vezetése tisztelettel kéri a Bodrogközben élő emberek segítségét, hogy amennyiben rendelkeznek az egykori vasúttal kapcsolatos fotóval, vagy tárggyal, legyenek szívesek értesítsenek bennünket az alábbi elérhetőségeken:

 

Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár

3973 Cigánd Fő u. 38.

telefon: 06-47/ 534-419

e-mail: bip.cigand@gmail.com

Pályázat

2015. november 12.


Hirdetmény

2015. november 12.


Kattintson a képre a dokumentum letöltéséhez!

Tájékoztató

2015. november 12.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

Tájékoztató

2015. november 11.

Ezúton tájékoztatjuk a település lakosságát, hogy 2015. november 10. napjától a szociális tüzelőtámogatás keretében 1 m 3 tűzifa igényelhető az önkormányzattól.

 

A tüzelőtámogatás a Cigándi Polgármesteri Hivatalba benyújtandó formanyomtatványon Gál Bertalan szociális ügyintézőnél igényelhető.

 

A nyomtatvány elérhető a polgármesteri hivatalban illetve az önkormányzat honlapjáról is letölthető az Önkormányzat - Polgármesteri Hivatal - Letölthető dokumentumok oldalról a Szociális ügyek bekezdésben

 

A támogatásra alanyi jogon jogosultak azok a 70 év feletti illetve három vagy több gyermeket nevelő cigándi lakosok, akik lakásuk fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel oldják meg.

 

Méltányossági alapon igényelhetnek tűzifát a lakásfenntartási támogatásban, illetve a lakhatáshoz nyújtott települési támogatásban részesülő lakosok. Ezen igénylők közül az elbírálás során előnyben részesülnek

  • aktív korúak ellátására,
  • időskorúak járadékára,
  • települési támogatásra jogosult,
  • a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló  1997. évi XXXI. törvényben  szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

A támogatás iránti igényeket 2016. február 15. napjáig lehet benyújtani.

Meghívó

2015. november 11.


Hirdetmény

2015. október 28.


Kattintson a képre a dokumentum letöltéséhez!

Az óriások szigete

2015. október 28.

A Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói könyvbemutatóval egybekötött író-olvasó találkozót szerveztek 2015. október 24-én, melynek a Kántor Mihály Általános Iskola magyar nyelv és irodalom terme adott otthont.

 

A rendezvényt Horváth Gizella: Az óriások szigete - Egy örök barátság kezdete című könyvének megjelenése alkalmából szervezték.

 

Az eseményen Oláh Krisztián polgármester úr köszöntötte a szerzőt és a vendégeket, majd Kovács Gábor: Barátok című verse vezette fel a bemutatót.

 

A szerző részleteket olvasott fel a könyvből, majd szívélyesen válaszolt azokra a kérdésekre, melyeket a vendégek tettek fel Gizella számára.

 

A bemutatót követően polgármester úr ajándékcsomaggal kedveskedett az írónőnek. Az esemény zárásaként Gyárfás Anikó és Gyárfás Károly táncbemutatóját láthatta a publikum.

 

A szervezők nevében szeretnénk mindenkinek megköszönni munkáját és segítségét, amely nélkül nem jöhetett volna létre ez az irodalmi délelőtt.

 

Sok sikert kívánunk Horváth Gizellának további írói munkásságához!

 

-kg-

 

Az író-olvasó találkozó képei

2015. október 24. - Az óriások szigete

Az '56-os hősökre emlékeztünk

2015. október 28.

Az 1956. október 23-i forradalom eseményeire emlékeztek meg Cigándon 2015. október 22-23-án.

 

Október 22-én a Kántor Mihály Általános Iskola negyedik és hetedik osztályos diákjainak ünnepi műsorát láthattuk a forradalom történéseiről, melynek az iskola étkezdéje adott helyet.

 

Október 23-án a városi megemlékezésen a Kántor Mihály Általános Iskola hetedik osztályos tanulói adtak ünnepi műsort. A megemlékezésen részt vett Oláh Krisztián Cigánd város polgármestere, Stumpf Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője és Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár.

 

Az előadást követően a megemlékezők - rendőri felvezetés mellett - fáklyákkal vonultak át a köztemetőbe, ahol az ünnepségi sorozat folytatódott.

 

A Himnusz elhangzását követően köszöntőt mondott Oláh Krisztián polgármester úr és Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár asszony. Emellett Durku Tímea, Jaskó Botond és Mándi Klaudia nyolcadik osztályos tanulók egy-egy verssel emlékeztek meg 1956 októberének és novemberének eseményeiről.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni mindenkinek a munkáját, akik hozzásegítették a lakosságot, hogy méltóképpen emlékezhessenek meg az ötvenkilenc évvel ezelőtti eseményekről.

 

-kg-

 

A megemlékezés képei

2015. október 22-23. - Az '56-os hősökre emlékeztünk

Hirdetmény

2015. október 27.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

Meghívó

2015. október 21.

 

Szeretettel várjuk a labdarúgást kedvelőket 2015. november 4-én 18.00 órától a cigándi Szabadidő Központba, ahol a Cigánd SE Futsal Team vs. Mezei-Vill FC barátságos mérkőzést tekinthetik meg.

 


Meghívó

2015. október 21.

 

Szeretettel várjuk a labdarúgást kedvelőket 2015. október 26-án 18.30 órától a cigándi Szabadidő Központba, ahol a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bajnokság aktuális fordulójából Cigánd SE Futsal Team vs. Tarpa SC futsal mérkőzést tekinthetik meg.

 


Hirdetmény

2015. október 19.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

Cigánd gyermekbarát település

2015. október 13.

Újabb elismerés Cigándnak!

 

Átadták az „UNICEF Gyerekbarát Település” címeket és a melléjük járó 2 millió forintos támogatást !

 

 

Az idén először kiírt pályázat célja, hogy a települések az eddigieknél hatékonyabban képviseljék a gyermekek érdekeit és jogait. A pályázaton 27 önkormányzat indult, végül a független értékelő bizottság szakmai döntése nyomán Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda nyerték el az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását is élvező díjat.

 

A nyertes önkormányzatok egyebek között a következőket vállalták pályázataikban: gyermekbarát jogszabályi-igazgatási keretek kialakítása, gyermekbarát költségvetés megalkotása, településszintű gyermekjogi stratégia kidolgozása, gyermekjogi képzés indítása, a gyermekek véleményének valódi meghallgatása és figyelembe vétele. A pályázati programok minél hatékonyabb megvalósulását az UNICEF Magyar Bizottság segíti, valamint az értékelő bizottság is figyelemmel kíséri.

 

„Városunk az ország leghátrányosabb helyzetű járásának központja, amelyet nagymértékben sújt az elvándorlás, a lakosság elöregedése” – jelezte a díj kapcsán Cigánd önkormányzata. Megjegyezték: „a negatív folyamatokra egy élhető, pozitív jövőképpel rendelkező város kialakításával válaszolunk, ahol a fejlesztéseket a gyermekek és kisgyermekes családok igényeinek figyelembe vételével tervezzük és valósítjuk meg. Az UNICEF Gyerekbarát Település cím elnyerése megerősíti az elvégzett munka értékébe vetett hitünket és lendületet ad az előttünk álló kihívások legyőzéséhez” – fűzték hozzá.

 

„Önkormányzatunk különösen elhivatott a jövő generációi, a gyermekek és a fiatalok iránt” – ezt már Hódmezővásárhely vezetése közölte, úgy folytatva: komoly erőfeszítéseket tettünk és teszünk annak érdekében, hogy az egészség, a sport, a kultúra, az oktatás, a szociális, a karitatív támogatási rendszerek elérhetőek legyenek valamennyi család számára. „A pályázati lehetőség azért volt fontos városunk számára, hogy bemutatva eddigi munkánkat, visszaigazolást kapjunk arról, hogy jó úton haladunk” – nyilatkozta az önkormányzat, megjegyezve azt is, hogy ezért különösen örülnek a pozitív elbírálásnak.

 

Cigánd Város pályázatát Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke méltatta.

Óbuda vezetése a következőképpen fogadta a díj odaítélését: „elkötelezett hívei vagyunk gyermekpárti társadalmi környezet megteremtésének és lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk, hogy a kerületi igényekre jól reagáló szociális védőhálót építsünk ki. Ebben kiemelten fontos szerepet kap a jövő generációja életminőségének a javítása” – hangsúlyozta az önkormányzat, megjegyezve: „a pályázaton történő részvétellel a kerületben működő példaértékű jó gyakorlatoknak kívántunk nagyobb nyilvánosságot adni.”

 

A pályázaton egyébként igen szoros verseny alakult ki, a végső döntést egy független szakértőkből álló grémium és a program 17 éves Fiatal Nagykövete közösen hozta meg.  
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta:

 

„A pályázatát beküldő 27 önkormányzat időt, energiát nem kímélve állította össze a pályázati anyagát. Mindez azt mutatta számunkra, hogy a résztvevő önkormányzatok mindegyike elkötelezett a gyerekjogok helyi védelme iránt. Ugyanakkor ez a díj egy hosszabb távú, fenntartandó folyamat első állomása csupán, annak érdekében, hogy egy település valóban gyermekbaráttá váljon.” mondta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója.

 

Pintér Sándor Belügyminiszter Úr megbízásából, Farkasné Dr. Gasparovics Emese önkormányzati helyettes államtitkár asszony közreműködésével Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott a díjazottaknak.

 

A díjátadó képei

2015. október 12. - Átadták az "UNICEF Gyermekbarát Település" címeket

Meghívó

2015. október 13.


Közlemény

2015. október 13.


 

A teljes dokumentum innen tölthető le

 

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

2015. október 06.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégezett tizenhárom magyar honvédtiszt halálának 166. évfordulójára emlékeztek Cigándon 2015. október 6-án.

 

A megemlékezésen Cigánd város vezetősége mellett részt vett Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője, továbbá tiszteletüket tették a képviselő-testület tagjai és a közintézmények vezetői is.

 

A nemzeti himnuszt követően a Kántor Mihály Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói irodalmi műsorral emlékeztek meg hőseinkről, majd egy-egy szál gyertyát helyeztek el az emlékműnél, ezzel tisztelegve az áldozatok előtt.

 

A tanulók előadása után koszorút helyezett el a kopjafánál:

  • a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának nevében Stumpf Attila hivatalvezető
  • Cigánd Város Önkormányzatának nevében Oláh Krisztián polgármester és Ablonczy Dániel alpolgármester
  • a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde nevében Gönczi Zoltánné vezető óvónő helyettes és Fegyváriné Németh Ilona szakmai vezető
  • a Kántor Mihály Általános Iskola nevében Iski Dezső igazgatóhelyettes
  • a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Bodrogközi Múzeumporta nevében Némethy András igazgató, Bötykösné Fodor Kitti könyvtárvezető és Kristóf Andrea, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője
  • a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cigándi Tankerületének nevében Gyüre Ferencné oktatási referens
  • Cigánd Város Kisebbségi Önkormányzatának nevében Dancs-Oláh Attila elnök.

A koszorúzást követően a Szózat elhangzása zárta az emelkedett hangulatú megemlékezést.

 

A rendezvény képei

2015. október 06. - Megemlékezés az aradi vértanúkról

Meghívó

2015. október 06.

 

Szeretettel várjuk a labdarúgást kedvelőket 2015. október 12-én 18.30 órától a cigándi Szabadidő Központba, ahol a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bajnokság aktuális fordulójából Cigánd SE Futsal Team vs. Gyulaháza KSE futsal mérkőzést tekinthetik meg.

 


Meghívó

2015. október 06.


Meghívó

2015. október 05.


Meghívó

2015. október 01.


Meghívó

2015. október 01.


Szelektív hulladékgyűjtés

2015. szeptember 24.


Kattintson a képre a teljes dokumentum megtekintéséhez!

Jubileumi Bélesfesztivál

2015. szeptember 23.

Tizedik alkalommal rendezték meg Cigándon a Bélesfesztivál elnevezésű gasztronómiai eseményt 2015. szeptember 19-én. A rendezvénynek a Bodrogközi Múzeumporta adott otthont.

 

Már hagyományosan az országos Kulturális Örökség Napja programsorozat részeként megtartott eseményre ezúttal is nagyon sokan voltak kíváncsiak. A Múzeumportára érkezők megkóstolhatták a mákos és túrós bejglit, a túrós, kapros túrós, káposztás, almás, kásás batyut, aranygaluskát vanília sodóval, melyet „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei készítettek. Krumpli lángost sütöttek a Szociális Szolgáltató Központ dolgozói. A közmunkás kollégák lepcsánkát sütöttek és frissen főzték a szilvalekvárt és a kukoricát. A fellépő vendégek az önkormányzat jóvoltából egy tál gulyáslevessel csillapíthatták éhségüket, melyet az Étkezde szakácsai készítettek. De nem maradhatott le a HÍR védjegyes cigándi apróbéles (lekváros és túrós) és a kásás káposzta sem a kínálatról.

 

Akik kedvet kaptak egy kis városnézésre, azok lovaskocsin tehettek egy kört a településen.

Folyamatosan látogatható volt az augusztusban átadott Sőregi-ház is, melyre nagyon sokan voltak kíváncsiak a délután folyamán.

 

Kiegészítő programként kicsik és nagyok egyaránt kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Egyebek mellett karkötőt készíthettek, agyagozhattak, kötelet verhettek stb. A református egyházközösség fiataljaival lufit fújhattak és más egyéb érdekességeket is kipróbálhattak a jelenlévők.

 

Az egészségügyi sátorban vérnyomásmérésre és vércukorszint ellenőrzésre is leülhettek a látogatók.

 

A rendezvényt Polyák Teodóra Földbe zárt kincseink – a bodrogközi ásatások tükrében című előadása nyitotta meg, melyen a Pácin-Alharaszt közelében feltárt Árpád kori épületek és edények történetét ismerhették meg az érdeklődök.

 

A jubileumi programon tiszteletét tette Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Stumpf Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője, Kristóf István református lelkipásztor és családja, valamint Cigánd Város képviselő-testületének tagjai, Buda József a Klebersberg Intézmény Fenntartó Központ Cigándi Tankerületének vezetője, a Bodrogköz és a Felvidék településeinek polgármesterei, valamint dr. Hörcsik Richard Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, aki a rendezvény fővédnöke volt.

 

A fesztiválon köszöntőt mondott Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, aki többek között arról is szólt, hogy: „Sok településnek országszerte szinte az egyetlen kiugrási lehetősége abban rejlik, hogy hogyan tudják hitelesen megőrizni,felfedni az általuk örökölt hagyományokat,értékeiket.

 

Nem kellenek ehhez nagy dolgok, csupán egy kis önkéntesség, elhivatottság, a település iránti kötődés, tisztelet. De ezeket a dolgokat nem lehet tanulni, ezt be kell szívni magába az embernek gyermekkortól, mert csak az érezheti ennek a csodának a varázsát, aki át is éli.

 

Úgy gondolom, ezen a területen szerényen kijelenthetem, jó úton járunk, hiszen a cigándi óvoda a Néphagyományőrző Mester Óvoda címet viseli. A kitűnő pedagógusok segítségével, kisgyermek kortól próbáljuk beléjük nevelni a múltunk iránti tisztelet fontosságát! Önök is meggyőződhetnek arról, hogy gyermekeink milyen örömmel,csillogó szemekkel vesznek részt ünnepeinken, és közben talán nem is sejtik, hogy beléjük csempésztünk valamit dalaink, táncaink,népi játékaink által, amire reméljük később nagyon büszkék lesznek. ”

 

Polgármester úr köszöntőjét a Magyarország legszebb konyhakertjei program díjkiosztója követte.

 

A „Legszebb konyhakertek” helyi versenyében:

1.helyezett: Dócs Györgyné

2. helyezett: Oláh Zoltán

3. helyezett: Németh István

 

Különdíjban részesült „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány. De elismerésben részesültek a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói is.

 

A kulináris élmények mellett a színpadon színes műsorok várták a látogatókat. Az előadások sorát a Cigándi Tündérkert Óvoda óvodásai nyitották meg. Őket követte Újvári Marika magyarnóta énekes műsora, a Cigándi Gyermek Tánccsoport, a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, a Nagyrozvágyi Népdalkórus, a Dámóci Hagyományőrző Egyesület, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Botorka Néptáncegyüttes, a Tiszakarádi Pávakör, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a Nefelejcs Kiskórus és a Sarkantyús Néptáncegyüttes.

 

A színpadi műsorok sorát a nyíregyházi Folk and break formáció fantasztikus előadása zárta.

A kiváló hangulatot csak fokozta a táncpajtában rendezett táncház, melyhez a Zsindely Népzenei Együttes szolgáltatta a talpalávalót. A táncház a nap záróeseménye is volt egyben.

 

A szervezők és Cigánd Város Önkormányzatának nevében szeretnénk megköszönni minden intézmény dolgozójának, minden önkéntesnek az alázatos és fáradságos munkát, valamint minden fellépő vendégnek a részvételt, hogy műsorukkal emelték a rendezvény színvonalát, mert ezek nélkül nem jöhetett volna létre ez a nap.

 

-kg-

 

A rendezvény képei

2015. szeptember 19. - Jubileumi Bélesfesztivál

Épületek energetikai fejlesztése

2015. szeptember 10.


 

A teljes dokumentum innen tölthető le

 

Kattints a képekre a nagyításhoz!

Energiatakarékos közvilágítás

2015. szeptember 10.

„Cigánd közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése”

KEOP-5.5.0/K/14-2014-0031

 

Kedvezményezett: Cigánd Város Önkormányzata 
Projekt összköltsége az elnyert támogatás összege: 45 917 104 Ft 
Projekt támogatás tartalma: 100%

 

Megkezdődtek a közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatos munkálatok Cigánd városában, amelyre a település önkormányzata a Széchenyi 2020 – Környezeti és Energia Operatív Program keretében benyújtott pályázattal közel 46 millió Ft-os vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

 

A projekt során Cigánd közvilágítási hálózatának korszerűsítése valósul meg. A fejlesztés célja a meglévő fényforrások korszerűsítése, a közvilágítási költségek csökkentése érdekében, ezért kicserélésre kerülnek a közvilágításban alkalmazott hagyományos kompaktlámpák a korszerű LED-es lámpatestekre.

 

A közvilágítás biztosítása az önkormányzatokra vonatkozó törvény értelmében az önkormányzat kötelezően ellátandó alapfeladatai közé tartozik. A köz- és térvilágítás az önkormányzat illetékességi területén élők, az átmenetileg itt tartózkodók, a városon áthaladó járművek utasai, illetve a kerékpározók és a gyalogosok életkörülményeit jelentősen befolyásolják. Ez az a terület, ahol keresztezi egymást a gépjármű és a gyalogos forgalom, ezért a megfelelő közvilágítás biztosítása nélkül elkerülhetetlen a biztonságos közúti közlekedés, a közbiztonság, amelyek minősége alapvetően befolyásolja az itt élők és az itt áthaladók közérzetét. Ezért is vált elkerülhetetlenné a régi, elavult közvilágítási hálózat modernizálása, korszerűbbé és energiahatékonyabbá tétele.

 

A beruházás eredményeképpen az érintett közvilágítási hálózat felvett teljesítménye közel felére csökken, ami több millió forintos megtakarítást jelent az önkormányzat számára. Mindezek mellett a megvalósítás során fontos szempont a környezettudatosság és a lakosság ösztönzése az energiahatékonyság fontosságára, a projekt eredményeképpen ugyanis jelentős mértékben csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

 

A kivitelezési munkákat a MEZEI-VILL Villamosipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (4100 Berettyóújfalu, Puskin u. 12.) végzi. A kivitelezés ideje alatt (2015. szeptember 4-től számított 2-3 héten belül), kérjük a Tisztelt Lakosok szíves megértését az esetleges közvilágítás kimaradásokkal kapcsolatban.

 

Cigánd, Értékből lendület!

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

Napelem az óvodán és a sportcsarnokon

2015. szeptember 10.

Megvalósult a Napelemes rendszer telepítése a cigándi Szabadidő Központ és Tündérkert Óvoda épületeire nevű projekt.

 

Cigánd Város Önkormányzata sikeresen pályázatot a KEOP keretében meghirdetett „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című felhívásra.

 

A projekt azonosító jele: KEOP-4.10.0/N/14-2014-0350.

 

A 25.604.073Ft 100%-ban támogatott összköltségvetésű projektből megvalósult a két épület napelemes rendszere. Az óvoda tetejére 60 db, míg a szabadidő központra 80 db napelem került fel - ezáltal nő a megújuló energia felhasználása, csökken a CO2 kibocsátás és egyúttal jelentősen csökken az üzemeltetés költsége is.

 

A rendszerek 15 illetve 20kWp csúcsteljesítményre képesek.
A kivitelezést a RENERGY Szolgáltató Betéti Társaság (1095 Budapest, Gát utca 21. fszt. 1.) végezte.

 

A beruházással immár 6 cigándi közintézmény rendelkezik napelemes energiatermelő rendszerrel.

 

Cigánd, Értékből lendület!

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

START programok

2015. szeptember 10.

2015. augusztusában sikeres közbeszerzési eljárást követően elindulhattak a START programok keretében tervezett beruházások.

 

A Vágópont kialakítása közel 33 millió forintból valósul meg a mezőgazdasági ráépülő program keretében. A program támogatási intenzitása 85,4545 %. A nyertes kivitelező a Nyír-Flop Holding Kft. A beruházás várhatóan 2015. szeptember 30-án ér véget.

 

Az ipari csarnok bővítése 17 millió forintból valósul meg a helyi sajátosság START közfoglalkoztatási program segítségével. A támogatás intenzitása 88,571427 %. A nyertes kivitelező a Trendmetal-P Kft.

 

Kattints a képekre a nagyításhoz!

Meghívó

2015. szeptember 09.


Tájékoztató a Városi Piac helyének megváltozásáról

2015. augusztus 28.

Tájékoztatjuk a Tisztelt árusokat és vásárlókat, hogy a Városi Piac 2015. szeptember 12. napjától új helyen, a Vasút utcán, a régi vásártér és vasútállomás területén működik.

 

A változással kapcsolatos további információ az üzemeltető által 2015. szeptember 5-étől osztott szórólapról szerezhető majd be, illetve az Önkormányzat hirdetőtábláján és elektronikus média felületein is hozzáférhetővé válik.

 

Cigánd, 2015. augusztus 28.

 

Gál Béla

Cigánd Város Jegyzője sk.

Bodrogközi Múzeumporta

2015. augusztus 27.


Meghívó

2015. augusztus 25.


Államalapítás ünnepe Cigándon

2015. augusztus 24.

Már hagyományosan tartották meg az Államalapítás ünnepét Cigándon 2015. augusztus 20-án.

 

Az ünnepség a református templomban kezdődött, ahol Kristóf István református lelkész köszöntötte a gyülekezet tagjait, majd Takács Albert magyarói református lelkész tartotta meg az istentiszteletet.

 

Ezt követően Kristóf István lelkész, Iván Gábor görög katolikus parókus és Takács Albert magyarói lelkész áldotta meg az újkenyeret.

 

Az ünnepi istentisztelet fontos momentuma volt az, hogy Cigánd Város nevében Oláh Krisztián polgármester és az erdélyi Magyaró nevében Kristóf József polgármester aláírta a két település közötti testvér települési szerződést, mely már 24 éve tart. Ezt megelőzően Oláh Krisztián polgármester úr egy, erre az alkalomra készített vázát adott át Kristóf József polgármester úrnak, aki viszonzásképpen egy magyarói mintákkal díszített párnát, valamint Magyaró kulcsát adta át Cigánd első emberének.

 

A délelőtt záró momentuma a miskolci Animus Csengettyűs Együttes koncertje volt, melyen a barokk zenéken kívül más zenei műfajok ismert dalok is felcsendültek.

 

A délutáni program a Bodrogközi Múzeumporta előtti téren kezdődött a város intézményeinek főzőversenyével, melyet a Cigándi Református Egyházközség nyert meg.

 

A nap fénypontja a Bodrogközi Múzeumporta átadása volt, melyen köszöntőt mondott Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, dr. Hörcsik Richard, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, Román Sándor az Experidance Tánctársulat vezetője és Dr. Cseri Miklós miniszteri biztos, a Szentendrei Néprajzi Múzeum főigazgatója. Az átadó ünnepségen Szabóné Horváth Eszter és Némethy Viktória előadásában a Kismadár című dalt, a Nefelejcs Kiskórus elődását illetve a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar népdalcsokrát hallhatták a vendégek. A szalagot ünnepélyesen Oláh Krisztián polgármester úr és dr. Hörcsik Richard képviselő úr vágta át és hivatalosan is megnyitották a Múzeumporta kapuit a nagyérdemű előtt.

 

A Hősök terén Sőregi Márton szobrának leleplezésére került sor, melyen polgármester úr szavait Balla Dénesné „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kurátora követte, aki röviden bemutatta a Sőregy Márton életútját. Majd egy megható pillanatnak lehettek szemtanúi a jelenlévők, hiszen a vendégek között ott volt Morvai Imréné Sőregy Sára, Sőregi Márton unokája, aki megemlékezett nagyapjáról és büszkeséggel töltötte el, hogy édesapja, Sőregi János után nagyapja is szobrot kapott településünkön. A szobrot Czigándi Varga Sándor készítette. A visszaemlékezések után koszorút helyezett el a város vezetősége nevében Oláh Krisztián polgármester, Ablonczy Dániel alpolgármester, „ A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány nevében Csáki Balázsné a kuratórium elnöke, Balla Dénesné kurátor és Ferenczyné Csáki Annamária muzeológus, a Kántor Mihály Általános Iskola nevében Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony,a Sőregi család nevében Morvai Imréné Sőreghy Sára, Sőregi Márton unokája.

 

A koszorúzás után ismét a Múzeumportára várták a vendégeket, ahol Sőregi Márton Kék könyvét mutatta be Viga Gyula néprajzkutató, egyetemi docens, és Ferenczyné Csáki Annamária muzeológus.

 

A színpadon az erdélyi testvértelepülés, Magyaró tánccsoportja, valamint Ullmann Zsuzsa és Bardóczy Attila musical énekesek produkciója szórakoztatta a nagyérdeműt.

A nap záróeseménye a szertűz volt, melyet a szabadtéri színpad mögötti téren csodálhattak meg a jelen lévők.

 

-kg-

 

A rendezvény képei

2015. augusztus 20. - Államalapítás ünnepe Cigándon

Városnap Cigándon

2015. augusztus 24.

Rengeteg érdeklődőt vonzott a Városnap Cigándra 2015. augusztus 21-én.

 

A programot a Tisza-parton megrendezett strandfoci mérkőzés nyitotta, mely Cigánd és testvértelepülése Magyaró között rendeztek meg. A mérkőzést nagy csatában a cigándiak nyerték.

 

A nagyszínpadon bemutatkozott egy fiatal együttes, a Szextett nevű formáció, melynek tagjai között ifjabb Oláh Zoltán (Csoki) személyében cigándi lakos is szerepel. Ők kellőképpen meghozták a hangulatot a délelőtti programokhoz.

 

A nap folyamán a Múzeumporta előtti téren a kilátogatók kipróbálhatták a ringlispilt, népi játszó ház várt kicsiket és nagyokat egyaránt. A szabadtéri színpad mögötti téren az ETELE Hagyományőrző Lovas és Szabadidősport Egyesület tagjai tartottak lovasbemutatót.

 

A nagyszínpadon és a NÉPI Pódium Színpadon eközben folyamatosan zajlottak az események. A nagyszínpadon felléptek a helyi művészeti csoportok, így a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola moderntáncos növendékei, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a Nefelejcs Kiskórus, a Cigándi Gyermektánccsoport és a Sarkantyús Néptáncegyüttes.

 

Fantasztikus hangulatot teremtett Gáspár Laci, Soltész Rezső, Márió a harmonikás és Mr. Missh is előadásaikkal.

 

A legnagyobb sikert kétség kívül az Irigy Hónaljmirigy élő koncertje aratta, akik szokásukhoz híven frenetikus hangulatot varázsoltak dalaikkal és humoros betét számaikkal.

 

A NÉPI Pódium színpadon a Kuckó Művésztanya előadásán, valamint az Agyagbanda és a Parapács zenekar koncertjein szórakozhatott a publikum.

 

A Múzeumporta előtti lezárt útszakaszon Herczeg Balázs Mókus magyar bajnok, világbajnoki második helyezett motoros kaszkadőr mutatványai szöktették magasba a szép számú közönség adrenalin szintjét.

 

A városnapot hagyományosan tűzijáték zárta, mely méltó befejezése volt a kiváló hangulatú napnak.

 

Cigánd Város vezetőségének nevében szeretnénk megköszönni mindenkinek a munkáját, akik részt vettek a szervezésben és a lebonyolításban, mert nélkülük nem jöhetett volna létre Cigánd Város napja!

 

-kg-

 

A rendezvény képei

2015. augusztus 21. - Városnap Cigándon

Meghívó

2015. augusztus 12.


Meghívó

2015. augusztus 12.


Hőségriasztás

2015. augusztus 12.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

Sajtóközlemény

2015. augusztus 11.


 

A teljes dokumentum innen tölthető le

 

Tájékoztató

2015. augusztus 05.

Tájékoztatjuk a település lakosságát, hogy a Cigándi Polgármesteri Hivatal 2015. augusztus 6-án 12.00 órától és augusztus 7-én egész nap – felújítási munkálatok miatt – zárva tart, így az ügyfélfogadás szünetel.

 

Cigánd, 2015. augusztus 4.

 

Gál Béla
jegyző

Hirdetmény

2015. augusztus 04.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

Véget ért a III. Tiszai Pet Kupa

2015. július 27.

Az idén immáron harmadik alkalommal rendezték meg a Tiszai Pet-kupát. A nevezett csapatok között az éven Cigánd Város csapata is elindult Megle-Pet-és nevű hajójával ( a legénység: Oláh Krisztián, Ablonczy Dániel, Némethy András, Szabó Gábor, Oláh Tamás, Virgó Richárd, Tóth István, Ifj. Gönczi Zoltán, Fodor Dávid, Orosz József, Gönczi Zoltán, Németh Dániel, György Márk, Kovács Gábor) és tette meg a Vásárosnamény Gergelyiugornya-Cigánd távot a Tiszán hajózva.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a versenyzőknek idén is csak hulladékból és pet-palackokból lehetett a lélekvesztőket elkészíteni, melyek formáinak és méreteinek csak a kreativitás szabott határt.

A túra alatt a csapatokat több szempont alapján értékelték. Többek között „petákokkal” jutalmazták a leggyorsabb, a legtöbb műanyagpalackot gyűjtő és a legmonumentálisabb hajót. Az utóbbi címet a cigándi egység kapta meg.

A hajók 2015. július 20-án startoltak el Vásárosnamény Gergelyiugornya partjáról és a hagyományoknak megfelelően idén is Cigánd volt a végállomás, ahová a pet-kalózók 2015. július 25-én értek.

A kikötést követően a túrán résztvevőket dinnyével, apróbélessel és frissítő szörppel várták a parton népviseletbe öltözött lányok. A Falumúzeum udvarára érkezvén „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei várták görcslevessel, HÍR-védjegyes cigándi apróbélessel és kásás káposztával a csapattagokat.

Az eredményhirdetést követően a színpadon Kovács Gábor muzsikus és a Puhító zenekar szórakoztatta a vendégeket.

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni mindenkinek a munkáját és támogatását, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a túra.

Találkozunk jövőre ugyanitt!

 

-kg-

 

A rendezvény képei

2015. július 25-26. - Tiszai Pet Kupa

Felhívás

2015. július 13.

Szeretettel várjuk a Pet-palackokat 2015. július 15. 12.00-ig a Városi Könyvtárba!
A palackokat NEM ÖSSZENYOMVA és kupakkal kérjük behozni!
A palackokat 2015. július 15-én szállítják el!
A szerencsés Pet palack adományozók ajándékokat nyerhetnek!


Hirdetmény

2015. július 13.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

Hirdetmény

2015. július 09.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

Hirdetmény

2015. június 29.

Tisztelt Ügyfeleink!

 

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 93. § (2) bekezdésében foglaltak értelmében július 1-je a Közszolgálati Tisztviselők Napja, amely egyben munkaszüneti nap. Erre való tekintetttel Cigánd Város Polgármesteri Hivatalában

 

2015. július 01-én az ügyfélfogadás szünetel!

 

Megértésüket köszönjük:

Gál Béla

jegyző

Tisztán is tudsz pörögni!

2015. június 27.

Bűnmegelőzési és drogprevenciós napot tartottak a cigándi Szabadidő Központ parkolójában 2015. június 25-én.

 

Az érdeklődők a délután folyamán a rendőrség, tűzoltóság és egy mentőtiszt közreműködésével bemutatott tűzesetet kísérhettek figyelemmel. A nézők így betekintést nyerhettek abba, hogyan működnek együtt a hivatásos szervek egy valós helyzetben. Valamint hogyan kell szakszerűen ellátni egy sérültet, amennyiben a helyszínen személyi sérült van.

 

A bemutató után a rockzene kedvelői kapcsolódhattak ki. A színpadon a sátoraljaújhelyi Inox zenekar teremtett forró hangulatot a hideg időben.

A rendezvény sztárvendége a televíziós valóságshow-ból jól ismert Young-G volt, aki frenetikus koncerttel tette teljessé a napot.

 

-kg-

 

A rendezvény képei

2015. június 25. - Tisztán is tudsz pörögni!

Lezárult Cigánd szociális város-rehabilitációja

2015. június 27.

 

Lezárult a Cigánd szociális városrehabilitációja című projekt

Az ÉMOP-3.1.1-12-PA-2013-0014 számú Cigánd szociális városrehabilitációja című Európai Uniós pályázat projektzáró ünnepségét tartották Cigándon 2015. június 25-én.

 

Az eseményen részt vett dr. Hörcsik Richard, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal vezetője, Cigánd Önkormányzatának képviselő-testülete és a Cigándi Járás településeinek polgármesterei.

Az eseményen köszöntőt mondott Oláh Krisztián polgármester úr és dr. Hörcsik Richard képviselő úr, akik kiemelték, hogy mennyire fontosak az elmúlt két évben megvalósított fejlesztések a település és a településen élő emberek számára.

A pályázatnak köszönhetően új burkolatot kapott és járdák lettek kialakítva az Ady Endre, Ságvári és Rózsa Ferenc utcákon. Ugyanitt az ivóvíz hálózat elhasználódott vezetékrendszerét kicserélték. A régi vasúti raktárépületébe a Polgárőr Iroda kapott helyet, új piactér került kialakításra a Vasút utcán, valamint felújították a régi kisvasút állomásépületét.

A köszöntőket követően Kristóf István református lelkész kért áldást az elkészült épületekre.

A projekt táblákat dr. Hörcsik Richard képviselő úr adta át Oláh Krisztián polgármester úrnak.

A város vezetése az építkezési beruházások kivitelezőjének, Nyesti Szabolcsnak a Nyír-Flop Holding Kft tulajdonosa részesítette elismerésben.

Ezt követően a vendégek helyszínbejárást tartottak, ahol képviselő úr és polgármester úr vágta át a szalagot az új Polgárőr irodánál és a kisvasút állomás épületénél.

 

A rendezvény képei

2015. június 25. - Lezárult Cigánd szociális város-rehabilitációja

Határon innen , határon túl

2015. június 27.

HUSK/1101 - MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM 2007-2013” Bodrogközi Inkubátorházak Fejlesztése  pályázat keretén belül adták át a vállalkozói inkubátorházakat Cigándon és a szlovákiai Leleszen.

Az ünnepélyes átadást 2015. június 25-én tartották a két településen.

 

Az eseményen jelen volt Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal vezetője, Főző Klaudia a Cigándi Járás Foglalkoztatási osztályának osztályvezetője, dr. Hörcsik Richard, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Iparkamara elnöke és Savanyú Adrián a Miniszterelnökség nemzetközi együttműködési programjának végrehajtási főosztályának főosztályvezetője, Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere és a város vezetősége, képviselő-testülete.

 

A cigándi eseményen köszöntőt mondott Oláh Krisztián polgármester úr, dr. Hörcsik Richard képviselő úr, Bihall Tamás elnök úr és Savanyú Adrián főosztályvezető úr.

A köszöntők után Kristóf István református lelkész mondott áldást.

Az szalagot ünnepélyesen Savanyú Adrián főosztályvezető úr és Oláh Krisztián polgármester úr vágta át.

A Cigándi átadó ünnepséget követően a vendégek ellátogattak a szlovákiai partnertelepülésre, ahol vállalkozásoknak készült inkubátorházat adtak át ünnepélyes kereteken belül.

 

A rendezvény képei

2015. június 25. - Határon inne, határon túl

Hirdetmény

2015. június 26.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

Múzeumok éjszakája

2015. június 24.

Az idén is csatlakozott az országos Múzeumok éjszakája programsorozathoz a Cigándi Falumúzeum Az eseményt 2015. június 20-án tartották a Falumúzeum udvarán.

 

Az idei rendezvény fő témája Erdély volt, így a Falumúzeumba látogatók „Egy csiptenyi Erdély” címmel kiállítást tekinthettek meg, mely az erdélyi emberek népművészetébe enged betekintést nyerni a publikumnak. A kiállítást Kristóf Andrea igazgatóasszony nyitotta meg, és mutatta be a kiállítás anyagát.

 

A színpadi produkciók előtt ismét igazgatóasszony üdvözölte az érdeklődőket, majd a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a Cigándi Gyermektánccsoport, a Nefelejcs Kiskórus és a Sarkantyús Néptáncegyüttes szórakoztatta a nézőket.

 

Egy rövid technikai átállást követően a Kárikittyom Anticeleb Orcherstra zenekar adott kiváló koncertet, mely alatt hétköznapi tárgyak is megszólaltak „hangszerként”.

A zene után a mesék kerültek előtérbe. Ilyés Szabó Anna előadásában hallhatott Erdélyből gyűjtött népmeséket a publikum.

 

Program másik témája a Szent Iván napi szokások voltak. Ehhez kapcsolódóan a délután folyamán kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket.

 

A nap zárásaként a Vagabanda látványos tüzes műsorát csodálhatták meg a rendezvényre érkezők, akik műsoruk végén meggyújtották a Szent Iván-i tüzet, melyet aztán a bátrabbak át is ugorhattak.

 

-kg-

 

A rendezvény képei

2015. június 20. - Múzeumok éjszakája

Meghívó

2015. június 22.
Tekintse meg a bemutató videót ide kattintva!


Meghívó

2015. június 22.


Meghívó zárórendezvényre

2015. június 20.


 

A teljes dokumentum innen tölthető le

 

Elbúcsúztak a legkisebbek

2015. június 20.

Elballagtak a Bodrogköz Kincsei Bölcsőde azon gyermekei 2015. június 19-én, akik szeptemberben óvodába mennek.

 

A szülőket és a vendégeket Fegyváriné Németh Ilona szakmai vezető köszöntötte, aki köszönetet mondott a szülőknek, hogy bizalommal a bölcsőde dolgozóira bízták gyermekeiket.

 

A köszöntőt követően a gyerekek bevonultak a csoportszobába, ahol az éven tanult dalokból, versekből összeállított műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. A műsor után minden gyermek megkapta a ballagó tarisznyát. A büszke szülők egy kisfilmet nézhettek meg, mely a bölcsőde életét mutatta be, melynek végén egyesével mutatták be az óvodába tovább lépő gyerkőcöket.

A ballagás egy meglepetés produkciót is tartogatott, hiszen a ballagó csemeték és a nevelők egy rövid táncot mutattak be a jelenlévőknek.

 

A szülők nevében Filep Istvánné egy megható beszédben köszönte meg a nevelők odaadó, szeretetteljes munkáját.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 19. - Bölcsis ballagás

Tanévzáró az iskolában

2015. június 17.

Hivatalosan is elkezdődött a vakáció a cigándi Kántor Mihály Általános Iskolában.

 

A tanévzáró ünnepséget 2015. június 17-én tartották az iskola udvarán.

 

A Himnuszt követően Géresi Vivien 5.a osztályos tanuló szavalatát hallhatták a jelenlévők.

 

A vers után Némethné Szendrei Csilla igazgatóasszony értékelte az elmúlt tanévet, ismertette a tanév során a tanulmányi és sportversenyeken elért eredményeket és megköszönte a diákok és a pedagógusok egész éves kitartó munkáját és zárta be a 2014/2015-ös tanévet. Igazgatóasszony továbbá elbúcsúzott attól a három tanulótól, akik hatosztályos gimnáziumban folytatják tovább tanulmányaikat.

 

Az ünnepi beszéd után igazgatóasszony és Iski Dezső igazgatóhelyettes adták át a jutalomkönyveket azoknak a diákoknak, akik tanulmányi eredményeik, sport teljesítményeik vagy az iskolai életben nyújtott kimagasló tevékenységeik alapján kiérdemelték azokat.

 

Tomori Petra 5.a osztályos tanuló szavalata és a Szózat elhangzása után az osztályfőnökök kiosztották a gyerekek által már nagyon várt bizonyítványokat, és kívántak kellemes nyarat mindenkinek.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 17. - Tanévzáró a Kántor Mihály Általános Iskolában

Szezonzáró vacsora a Cigándi SE-nél

2015. június 17.

A hosszú és fárasztó szezon végeztével a Cigándi Sportegyesület egy közös vacsorát szervezett az utánpótlás csapatok játékosainak, edzőinek, szülőknek és az egyesület vezetőinek 2015. június 15-én az Iskolai Étteremben.

 

Az eseményen köszöntőt mondott Fodor Zoltán, a sportegyesület elnöke, Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere és Nagy Gábor, utánpótlásért felelős szakmai vezető, akik megköszönték a játékosok, edzők,az egyesület, valamint a szülők, támogatók segítségét és munkáját, ami nélkül nem sikerült volna a gyerekeknek jó teljesítményt nyújtani ebben a nehéz szezonban. Továbbá a távolabbi célkitűzésekről is beszéltek a játékosoknak.

 

Nagy Gábor köszöntője után a vendégek a fiúkról készült két kisfilmet nézhettek meg, mely a szezon közben készült fényképekből és videó felvételekből lett összeállítva. A filmeket Oláh Szabina és Mády Judit készítették, akik a teljes idényen át tartó fotózásukért hálául egy-egy Cigánd SE feliratú pólót kaptak ajándékba a vezetőktől. Ezt követően Nagy Gábor bemutatta Vachter Tamás urat, aki a Sárospataki Utánpótlás Sportiskolától érkezik edzőnek és Oláh Leventét, aki friss edzői képesítéssel rendelkezik. Ők ketten a következő szezontól segítik az egyesület munkáját. De nem csak érkeznek edzők Cigándra, hanem sajnos távoznak is városunkból. Czene Csaba Kisvárdán folytatja edzői munkáját 2015/2016-os szezontól.

 

A vacsora előtt a korosztályos csapatok legjobb játékosai és az edzők vehettek át emléktárgyat elnök úrtól és polgármester úrtól.

 

Játékosok:

 

U-7 : Horváth Erik

U-9: Dócs Zsombor Gábor

U-11: Iski Bertalan

U-14: Czene Zalán

U-15: Csóka János

U-17: Dócs Gergő

U-21: Jóni Gábor

 

Edzők: Csáki Róbert, ifj. Dócs Károly, Czene Csaba, Nagy Gábor

 

Sok sikert kívánunk a következő szezonra!

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 15. - Szezonzáró a Cigándi Sportegyesületnél

Gyermeknap

2015. június 16.

A nagy hőség ellenére rengeteg ember látogatott ki a Szabadidő Központ parkolójába 2015. június 14-én Cigándon.

 

A rendezvényen a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesület tagjai mutattak be olyan hangos eszközöket, melyek a vakok és gyengénlátók mindennapjait teszik könnyebbé. Az épület melletti sátorban a Kazincbarcikai Gyermekek Háza Mesterei és a „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei tartottak kézműves foglalkozást a térre érkezőknek.

 

A színpadon először a TriAngel Majorette Tánccsoport és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola moderntáncosai mutatták be tudásukat, majd a Burattino Bábszínház Vitéz László című előadása szórakoztatta a nagyérdeműt.

 

Binde bácsi című műsorával a győri Apnoe zenekar is belopta magát a közönség szívébe.

 

A nyíregyházi Vouge Modellstúdió nő,férfi és gyermek modelljei a mai divat világába vezették be a publikumot előadásukkal.

 

Az épületben filmvetítést láthattak, valamint kapcsolati - és angyal kommunikáció témájú előadást hallhattak az érdeklődők.

 

A Sportcsarnok mögötti területen a debreceni Agility Egyesület tartott játékos bemutatót kutyákkal, melybe bevonták a gyerekeket is.

 

A délután folyamán a gyerekek felülhettek a Sportcsarnokkal szemben felállított körhintára és űrhajó szimulátorra is.

 

A rendezvény sztárvendége és az este záró momentuma a Children of Distance hip-hop együttes volt, akik fergeteges hangulatot teremtettek koncertjükkel.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 14. - Gyermeknap

Tanévzáró buli

2015. június 16.

Ragyogó időben tartottak tanévzáró bulit Cigándon 2015. június 13-án a Szabadidő Központ parkolójában.

A délután folyamán a látogatók betekintést nyerhettek a honfoglalás korába a Sátorelő Íjász Klub Hagyományőrző Egyesület tagjainak segítségével. A kiérkezők megtekinthették a felállított jurtát, ízelítőt kaphattak a harci technikákból.

 

A Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet pedig a XIV-XV. századba kalauzolta el a kiérkezőket. Bemutatójuk során az egylet tagjai bemutatták a korabeli fegyvereket, ruhákat és még egy rövid párbajt is láthattak az érdeklődők.

 

Mindkét egyesületnél lehetőség volt kipróbálni a fegyvereket a bemutatókat követően.

„A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei a HÍR-védjegyes cigándi apróbélessel várták a látogatókat és kézműves foglalkozással szórakoztatták a gyereket.

 

A rendezvényen a mexikói televízió munkatársai is tiszteletüket tették, és élvezhették településünk vendégszeretetét.

 

A nap záróeseményeként a közmédiában futott Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsor 2012-es kategória győztese, a Parapács Zenekar lépett színpadra, akik zenéjükkel varázsolták el a műfaj szerelmeseit.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 13. - Tanévzáró buli

Ballag már a vén diák...

2015. június 16.

Virágba borult a Kántor Mihály Általános Iskola 2015. június 13-án nyolcadik osztályos tanulói ballagási ünnepségén.

Az ünnepségen a ballagó nyolcadikosok és osztályfőnökeik végigvonultak az iskola két épülete között, majd visszaérkezve az iskola udvarára kezdetét vette a tanulók búcsúztatása.

 

Az ünnepségen köszöntőt mondott Némethné Szendrei Csilla igazgatóasszony, aki sok sikert kívánt a diákoknak az élethez.

 

A nyolcadikosok nevében Körmöndi Anasztázia, a hetedikesek nevében Durku Tímea búcsúzott, Kolozsvári Ágnes, Bodnár Laura és Mándy Klaudia pedig egy verssel köszönt el diáktársaiktól.

 

A hagyományoknak megfelelően átadásra került az iskola zászlója is, melyet a nyolcadikosok adtak át a hetedik osztályosok számára. A ballagó osztályok képviselői egy-egy szalagot kötöttek emlékül a zászlóra.

 

Ezt követően igazgató asszony adta át a jutalmakat azoknak a tanulóknak, akik a tanévben kiválóan teljesítettek, mind tanulmányaikban, mind sportban és az iskola közösségi életében.

 

A ballagási ünnepségen közreműködött az iskola énekkara, Némethy Viktória vezetésével, valamint az iskola egykori tanulói közül Harsányi Zsófia, Tóth Patrícia és Géresi Gabriella, akik egy-egy dallal búcsúztak a tanulóktól.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 13. - Ballagás a Kántor Mihály Általános Iskolában

Ovi-focipálya átadása

2015. június 16.

Egy többfunkciós, az óvodás gyermekek számára kifejlesztett műfüves pályát adtak át 2015. június 12-én a Cigándi Tündérkert Óvodában.

A rendezvényen köszöntőt mondott Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, Fodor Éva a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bőlcsöde vezető óvónője és Takács Tímea az Ovi-Foci Alapítvány elnöki asszisztense.

 

A pálya avatásán az óvoda dolgozói és a város vezetősége mellett részt vett Nagy Gábor (Pecsér), korábbi NB I-es játékos, aki az esemény fővédnökeként kiemelte, mennyire fontos, hogy az óvodás korú gyerekek megfelelő körülmények között tudjanak sportolni.

 

A köszöntőket követően Gulyásné Balla Mária vezetésével egy zenés gimnasztikai gyakorlatot mutattak be a gyerekek, amit egy freestyle foci bemutató követett.

 

Takács Tímea az Ovi-Foci Alapítvány elnöki asszisztense köszöntőjében elmondta, hogy a most átadott pálya már a 106. az országban. Továbbá elhangzott az is, hogy a Ovi-Foci programban szereplő óvodák pedagógusai egy képzésen is részt vettek, ezáltal nagyobb szakértelemmel tudják a gyerekeket a sportolásban segíteni.

 

A műfüves pályát Oláh Krisztián polgármester úr és Fodor Éva vezető óvónő adta át a gyermekeknek, akik egy rövid sportbemutatóval vették birtokukba a pályát.

 

Az ünnepség zárásaként igazi futball „rangadót” láthattak a vendégek. A Cigánd SE NB III-as futballcsapatának három játékosa lépett pályára az U-7-es korosztály játékosai és Nagy Gábor (Pecsér) ellen.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 12. - Ovi-focipálya átadása

Színpadavató

2015. június 16.

A Darányi Ignácz Terv keretében felújított szabadtéri színpad átadására és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi kihelyezett tagozatának néptáncos növendékeinek tanévzáró műsorára érkezők töltötték meg a Hősök terét Cigándon 2015. június 9-én.

 

A ragyogó időben megrendezett ünnepségen Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere köszöntötte a publikumot, és beszédében elmondta, hogy miért is volt szükség a szabadtéri színpad megújulására, valamint megköszönte a munkálatokban résztvevő BAL-ÉP Invest Kft és a Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztési Nonprofit Kft dolgozóinak a munkáját.

 

A rövid köszöntőt követően Kristóf István református lelkész áldotta meg az új színpadot, majd Oláh Krisztián polgármester úr és György Balázs a kivitelező BAL-ÉP Invest Kft tulajdonosa vágta át a nemzeti szín szalagot.

 

A színpad átadó ünnepség után a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi kihelyezett tagozatának néptáncosai vették birtokukba a színpadot, akik műsorukban bemutatták az éven tanult táncokat és játékokat nagy sikert aratva a szülők és érdeklődők körében.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 09. - Színpadavató

Pedagógusnap

2015. június 16.

Pedagógus nap alkalmával köszöntötték dolgozókat 2015. június 5-én és 2015. június 9-én Cigándon.

 

A június 5-i eseményen a Kántor Mihály Általános iskola tanárai mellett a zemplénagárdi és révleányvári tagintézményeinek dolgozói és a nyugdíjas pedagógusok vettek részt, akiket Iski Dezső igazgató helyettes és Oláh Krisztián köszöntött.

 

Ezt követően Buda József a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Cigándi Tankerületének vezetője vette át a szót, aki az éven kiemelkedő munkájáért elismerő oklevelet adott át Terjék Károlyné, Oláhné Terjék Erzsébet, Koi Csaba, Gál Mariann és Szabóné Horváth Eszter részére, valamint nyugdíjba vonulása alakalmából Vasziné Tóth Katalin vehetett át emléklapot.

 

Ezt követően egy kellemes hangulatú ebéddel zárult a délután.

 

2015. június 9-én a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde és tagintézményeinek munkatársai valamint a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói és a nyugdíjas pedagógusok vettek részt egy közös ebéden a pedagógus nap alkalmából. A vendégeket a pénteki naphoz hasonlóan Oláh Krisztián polgármester köszöntötte és kívánt sikeres folytatást a munkához a jelenlévőknek.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 09. - Pedagógusnap Cigándon

Emlékművet avattak Cigándon

2015. június 16.

A Holokauszt cigándi áldozatai emlékére emlékművet avattak a cigándi izraelita temetőben 2015. június 9-én.

 

Az eseményen részt vett dr. Latorczai Csaba, Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközösség elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközösségek Szövetségének vezetőségi tagja, Freund Jenő, a Miskolci Zsidó Hitközség vezetője, Stump Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal vezetője, Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, Ablonczy Dániel Cigánd Város alpolgármestere, Gál Béla jegyző Cigánd Város jegyzője,Cigánd Város Önkormányzatának képviselői, Czigándi Varga Sándor szobrászművész, a Cigándi Járás polgármesterei és a történelmi egyházak képviselői: Kristóf István református lelkész, Koltavári Attila római katolikus plébános, Iván Gábor görög katolikus parókus.

 

A Himnusz elhangzását követően Nagy István-Fakuló emlékek nyomában című könyvéből hallhattak Bodnár Laura 8.b osztályos tanuló előadásában.

Oláh Krisztián polgármester úr köszöntötte a megjelent vendégeket. Beszédében kiemelte, hogy az önkormányzatnak kötelessége megőrizni cigánd egykori lakóinak emlékét, valamint köszönetét fejezte ki Ablonczy Dániel alpolgármester úrnak, hogy szívügyeként kezelte ennek az eseménynek a megvalósulását, valamint minden olyan személynek, szervezetnek, akik támogatták ennek az emlékműnek a létrejöttét.

Polgármester urat Radnóti Miklós: Oly korban éltem című verse követte Tóth Beatrix 8.a osztályos tanuló előadásában.

 

Dr. Latorczai Csaba beszédében úgy fogalmazott: az itt elhelyezett emlékmű és a zsidó temető felújítása amellett, hogy méltó emléket állít az egykoron itt élt és elpusztított zsidó honfitársainknak, szép példája annak az összefogásnak, amely az együttműködésről, a türelemről és a szolidaritásról szól.

 

Helyettes államtitkár úrtól Horovitz Tamás vette át a szót, aki megköszönte a település vezetőinek az áldozatos munkáját, hogy lehetővé tették, az egykoron itt élő zsidó emberekre méltóképpen lehessen emlékezni a hetven évvel történt borzalmak után.

Radnóti Miklós:Nem tudhatom című versét Kolozsvári Ágnes 8.a osztályos tanuló szavalta el.

 

Pikó Sándor az emlékmű alkotójának, Czigándi Varga Sándor életútját és az alkotást mutatta be a vendégeknek, majd magának az emlékmű avatása következett, melyet Oláh Krisztián polgármester úr, dr Latorczai Csaba helyettes államtitkár úr és Czigándi Varga Sándor leplezett le.

 

A Kántor Mihály Általános Iskola Énekkarának előadásában a Révész Sándor – Vigyázz a madárra című dalát hallhatta a publikum Némethy Viktória vezetésével.

 

Az énekkar előadását követően koszorút helyezett el:

  • Cigánd Város Önkormányzatának nevében Oláh Krisztián polgármester és Ablonczy Dániel alpolgármester
  • Dr Latorczai Csaba a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára
  • Cigándi Járási Hivatal nevében Stumpf Attila a járási hivatal vezetője és Ivancsóné Hajas Ágnes hivatal vezető helyettes
  • az oktatási és kulturális intézmények nevében Némethné Szendrei Csilla a Kántor Mihály Általános Iskola igazgatója és Némethy András a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója
  • a cigándi civil szervezetek nevében Csáki Balázsné a „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumának elnöke és Kristóf Andrea a Cigándi Falumúzeum igazgatója

Emlékkövet helyezett el:

  • Dr Latorczai Csaba a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára
  • Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközösségek Szövetségének vezetőségi tagja és Freund Jenő a Miskolci Zsidó Hitközség vezetője.

A koszorúzási ceremóniában a Sarkantyús Néptáncegyüttes táncosai működtek közre.

Az ünnepség záróakkordjaként Szabóné Horváth Eszter és Némethy Viktória előadásába Zorán-Apám hitte… című dalát hallhatták a jelenlévők.

 

A szervezők nevében szeretnénk köszönetünket kifejezni Cigánd Város Önkormányzatának, a MAZSIHISZ-nek Czigándi Varga Sándornak, Nagy Istvánnak „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkénteseinek, a Cigándi Falumúzeum, a Cigándi Településfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft., a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dolgozóinak, a Kántor Mihály Általános Iskola tanulóinak és tanárainak, a Sarkantyús Néptáncegyüttes táncosainak, hogy támogatásukkal és munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Cigánd méltóképpen tudja megőrizni a történelem legsötétebb korszakának áldozatainak emlékét.

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 09. - Emlékművet avattak Cigándon

Meghívó

2015. június 12.


Adománygyűjtés Kárpátaljára

2015. június 12.

 

 

A Cigándi Református Egyházközség június 12-25 között gyűjtést szervez a Kárpátalján élő magyar testvérek támogatására!

 

Felkérjük a város lakosságát, hogy lehetőségéhez mérten támogassa akciónkat. Adományaikat a vasárnapi istentiszteleteken kihelyezett perselyekben vagy a lelkészi hivatalban adhatják le.

 

Köszönettel, Kristóf István lelkész

 

Tájékoztatás nyári étkeztetésről

2015. június 11.

Tisztelt Cigándiak!

 

Az emberi erőforrások minisztere a gyermekszegénység elleni program keretében, nyári étkeztetés biztosítása támogatására kiírt pályázaton településünk pályázatát támogatta.

 

Az elnyert támogatás segítségével önkormányzatunk minden rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, 18 év alatti cigándi lakos részére biztosítja a meleg étkeztetést 2015. június 16 – 2015. augusztus 28. időszakban.

 

Mivel az óvoda és a bölcsőde a nyári szünet ideje alatt is üzemel, az ezekbe az intézményekbe beíratott gyermekek étkeztetését az adott intézményben biztosítjuk.

 

Felhívjuk a 14 – 18 év közötti jogosultakat, hogy amennyiben az ellátást igénybe kívánják venni, úgy 2015. június 15-ig a Cigándi Polgármesteri Hivatal titkárságán jelezzék szándékukat.

 

2015. június 15. napját követően az ellátás iránti igényeket az Étkezdében kell jelezni.

 

A gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozatot vigyék magukkal!

 

Polgármesteri Hivatal

 

Meghívó

2015. június 11.


Cigánd szociális városrehabilitációja

2015. június 08.


 

A teljes dokumentum innen tölthető le

 

Meghívó

2015. június 08.

Tájékoztatjuk a tisztelt Lakosságot, hogy a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság lakossági fórumot tart az egy nyomon haladó járművek védelme, illetve az ezzel kapcsolatos balesetek megelőzése érdekében.

 

A fórum helye és időpontja:

 

Cigánd, Művelődési Ház

2015. június 11. 08:00 órai kezdettel

 

Mindenkit szeretettel várunk a rendezvényre!

Egészségnapot tartottak Cigándon

2015. június 08.

Nagyon szép időben rendezték meg az Egészségnapot Cigándon 2015. június 6-án.

Délelőtt a Bodrogközi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központban tartottak egészségügyi szűrést a kistérségben élő gyermekek számára. A vizsgálatok mellett a gyerekek aszfaltrajz versenyen mérhették össze tudásukat. Ezen kívül volt arc- és hennafestés, kézműves foglakozás és gitárkoncert, elsősegély nyújtó előadás, elsajátíthatták a helyes kézmosás technikáját, de ping-pongozhattak, ugráló kötelezhettek is a gyerekek. Az épület előtti sátorban egészséges ételeket kóstolhattak a szűrésen résztvevők.

Délután 14 órától a Szabadidő Központ parkolójában folytatódott az egészségnap, ahol a látogatók vérnyommás- és vércukormérésen vehettek részt az épület bejáratánál.

Mindeközben zajlottak az események, hiszen Gulyásné Gina vezetésével ugráló kötél bemutatót láthatott a közönség, melyet a kékcsei Fürgelábak formáció mutatott be, majd a színpadon a Dupla KáVé együttes adott fergeteges koncertet. A koncertet követően a Sportcsarnokban jóga és meditációs gyakorlatokat végezhettek az érdeklődők és a kikapcsolódni vágyók.

Ezzel párhuzamosan az újonnan átadott extrém sportpályán a sátoraljaújhelyi Freestyle Demo Team csapata kápráztatta el a közönséget kerékpáros és görkorcsolya bemutatójukkal.

Az autók szerelmesei sem maradtak élmény nélkül, hiszen öt tuningolt autóban gyönyörködhettek a Sportcsarnok parkolójában.

A meleg ellenére is nagyszerű hangulatú programot a Crystal Retro Partyzenekar zárta, akik zenéjükkel még forróbbá tették az estét.

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni minden ember munkáját, akik részt vettek az rendezvény szervezésében és lebonyolításában, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a nap.

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 06. - Egészségnapot tartottak Cigándon

Elballagtak az ovisok Cigándon

2015. június 08.

Gyönyörű időben tartották a Cigándi Tündérkert Óvoda ballagását 2015. június 5-én Cigándon.

A gyerekek és az óvónénik énekelve járták körül a csoportszobákat és az intézmény előtti járdán végig ballagva érkeztek meg az udvarra.

A jelenlévő szülőket, rokonokat Fodor Éva vezető óvónő köszöntötte, aki sok sikert kívánt a szeptemberi iskolakezdéshez a gyerekeknek.

A köszöntőt követően a ballagó ovisok adtak rövid műsort, de azok a gyerekek is verssel búcsúztak társaiktól, akik még az óvodában maradnak.

Az esemény zárásaként a szülők és rokonok adták át a gyerekeknek a virágokat és az ajándékokat.

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 05. - Elballagtak az ovisok Cigándon

Élménybeszámolót tartott Feczkó Tamás

2015. június 08.

A CISE és a környékbeli futballcsapatok edzőinek tartott előadást a NB II-es Balmazújváros vezetőedzője, Feczkó Tamás.

Az UEFA Pro-licence-szel rendelkező edző képekkel és videókkal gazdagon illusztrált élménybeszámolót tartott a jelenlévőknek.

Az edző kollégák így első kézből kaptak információt a holland PSV Eindhoven és a német Hertha BSC szerkezeti felépítéséről, felnőtt és utánpótlás egyesületek napi és heti programjáról, valamint futballfelfogásáról, a holland és német elitcsapat klubfilozófiájáról.

Feczkó Tamás előadás közben és után is szívesen válaszolt az edzőkollégák kérdéseire.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 04. - Élménybeszámolót tartott Feczkó Tamás

Iskolagála

2015. június 08.

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezték a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola Iskolagáláját.

Az eseményt 2015. június 3-án a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dísztermében tartották.

A gálán az iskola tanulói adtak színes műsort tanulótársaiknak, tanároknak és a szülőknek.

A programban fellépett a Sárospataki Művészeti Iskola balett és modern tánc-csoportja, a Cigándi Gyermektánccsoport, az iskola énekkara és az idei tanévben megrendezett mese- és versmondó versenyek győztesei.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 03. - Iskolagála

Tanévzáró koncert a Széptan Művészeti Iskolában

2015. június 08.

A Széptan Művészeti iskola növendékei adtak számot tudásukról 2015. június 2-án a cigándi Széptan Művészeti Iskolában. A gyerekeket és a vendégeket Némethy Viktória, az iskola vezetője köszöntötte.

A növendékek citerán, zongorán és hegedűn mutatták be azokat a zeneműveket, melyeket a tanév során tanultak. A lányok egy közös énekprodukcióval kedveskedtek a megjelent szülőknek és érdeklődőknek.

A gyerekek után a sátoraljaújhelyi Hangász Négyes adott rövid ízelítőt repertoárjából.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. június 02. - Tanévzáró koncert a Széptan Művészeti Iskolában

Meghívó

2015. június 02.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

Hüvelyk Panna

2015. június 01.

A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola balett és modern táncos növendékeinek évzáró előadását láthatták a szülők és az érdeklődők 2015. május 28-án, Cigándon a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dísztermében. Az előadás a Hüvelyk Panna című mese köré épült, melyben az óvodásoktól az általános iskolás növendékekig mindenki megmutatta tudását.

A műsor végén a közönség hatalmas tapssal köszönte meg a gyerekek produkcióját.

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. május 28. - Hüvelyk Panna balett-előadás

Pünkösd Cigándon

2015. május 28.

Remek hangulatban telt a pünkösdi rendezvénysorozat Cigándon, 2015. május 24-25-én.

 

Az eseményeknek a Szabadidő Központ előtti parkoló adott otthont.

 

Május 24-én a roma kultúra került előtérbe. A kilátogatók megkóstolhatták a hagyományos roma ételeket, mint a masinán sült vakarót, s annak olajban sült változatát, melyeket a helyszínen készítettek a vendégeknek. Ezenkívül még babgulyással és paprikás krumplival is készültek a helyi roma asszonyok a vendégek fogadására. A gyermekeket népi játszótér és kézműves foglalkozás várta.

 

A színpadon a Bodrogközi Cigányzenekar, a Cigándi Barna Szemek Tánccsoport, valamint az est sztárvendégeként Liszter Sándor és a Vadrózsák előadása szórakoztatta a jelenlévőket.

 

Május 25-én a futballpályán hét csapat részvételével zajlott a Pünkösdi Kupa, melyet a pácini csapat nyert meg egy izgalmas döntőt követően. A sportcsarnok parkolójában az ETELE Lovas és Szabadidősport Egyesület közreműködésével kiválasztásra került a Pünkösdi király. A jelentkezőknek hat feladatot kellett teljesítenie a cím elnyeréséért.

 

A helyszínen felállított sátorban „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei lepcsánkával, a HÍR-védjegyes cigándi apróbélessel, krumpli lángossal várták az érdeklődőket, de megcsodálhatták a gyönyörű szőtteseket is az arra járók.

 

A színpadon a miskolci Agyagbanda teremtett kiváló hangulatot, és azt csak fokozta a Sarkantyús Néptáncegyüttessel való közös táncház, ami a kétnapos programsorozat záró momentuma is volt egyben.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni mindenkinek a munkáját, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a rendezvénysorozat.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. május 24-25. - Pünkösd Cigándon

Meghívó

2015. május 27.


Meghívó

2015. május 27.


Sport és esélyegyenlőség

2015. május 23.

Nem unatkozhattak azok az emberek, akik kilátogattak a cigándi Szabadidő Központ parkolójába és a Cigándi Sportegyesület műfüves pályájára 2015. május 21-én.

 

A délutáni programsorozat a Cigándi Katasztrófavédelmi Örs bemutatójával kezdődött, mely alatt a vállalkozó szelleműek kipróbálhatták a tömlő gurítást és vízsugárral célba is lőhettek, valamint megnézhették a tűzoltóautó felszereléseit is.

 

A tűzoltókat „Vakon a világban” címmel vakvezető kutyás bemutató követte. A bátrabbak kipróbálhatták, hogy milyen érzés vakvezető kutyával közlekedni.

 

A Búzavirág Alapítvány munkatársainak segítségével a rendezvényre kilátogatók készíthettek agyagedényeket, vesszőt fonhattak, edényt festhettek és fonhattak is.

 

Majd a színpadon is felpezsdült az élet. Katus Attila aerobic bajnok tartott egy rövid edzést a publikumnak, s látott el mindenkit jó tanáccsal az egészséges életmódot illetően. Attila nem először járt Cigándon, így nagyon nagy szeretettel és barátsággal fogadták a szervezők és a jelenlévők egyaránt.

 

A Szabadidő Központnál zajló eseményekkel egyidőben a műfüves focipályán a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Városi Önkormányzat és a Girdán Fa Kft. csapatai játszottak mérkőzéseket egymással.

 

17.30-tól a Roll Dance Budapest kerekes székes táncbemutatója szórakoztatta a közönséget a Sportcsarnoknál, melynek végén egy közös tánccal köszönték meg a tapsokat az előadók.

 

A kerekes székes produkciót a „Bodrogközi tehetségek” követték. Először a tiszakarádi Majorette és Line Dance tánccsoport két koreográfiáját, majd Szabóné Horváth Eszter két dalát láthatták és hallhatták a résztvevők.

 

A programot az országosan és nemzetközileg ismert és elismert Anima Sound System zenekar élő koncertje zárta, melynek tagjai a hideg idő ellenére is kiváló hangulatot teremtettek.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. május 21. - Sport és esélyegyenlőség

Meghívó

2015. május 21.


Kihívás Napja Cigándon

2015. május 21.

Eseményekkel tele napot tölthettek az érdeklődők Cigándon 2015. május 20-án.

 

Az nemzetközi Kihívás Napja alkalmából már hagyományosan egész napos sport és szabadidős tevékenységen vehettek részt a gyerekek és a felnőttek egyaránt.

 

Az esemény a Kántor Mihály Általános Iskola sportpályáján kezdődött egy rövid bemelegítéssel, melyet egy futóverseny követett az Iskola utca (Polgármesteri Hivatal felé) - Fő út (rendőrség felé)- Iskola utca (Művelődési ház) útvonalon. Egy rövid lélegzetvétel után az iskola korosztályos foci csapata mérte össze tudását a környező települések hasonló korú csapataival, valamint ügyességi vetélkedőn is részt vehettek a gyerekek. Ezzel párhuzamosan a Szabadidő Központban kosárlabda tornát szerveztek az iskola lány kosárcsapatainak.

 

A labdajátékok után a gyorsaság és az erő került a középpontba. A Sportcsarnok előtti parkolóban a bátrabb fiúk és lányok rönkhajításban, szalmabála gurításban és súllyal való szlalom futásban mérhették össze tudásukat.

 

Az erő után az ügyességé lett a főszerep. Ezúttal kerékpáros ügyességi feladatokat kellett végrehajtaniuk a gyerekeknek az extrém sport - pályán felállított akadályok között.

 

A nap folyamán a legkisebbek is bekapcsolódtak a programba. A Cigándi Tündérkert Óvoda ovisai a Szabadidő Központ parkolójában sor-váltóversenyen tették próbára tudásukat.

 

A délután hátralevő részében a sátoraljaújhelyi Garagulya Gólyalábas Kompánia zenés szórakoztató műsora, Balogh Kata Rúd-sport magyar bajnok bemutatóját csodálhatták a jelenlévők. A gólyalábasok és a sportolónő be is vonta produkcióikba a gyerekeket. Ezután kutyás bemutató következett, melyben különböző engedelmességi feladatokat hajtottak végre a kutyákkal a kiképzők.

 

Az épületben Gyenes Károly természetfilmes „A mi Tiszánk” című előadását követhették figyelemmel, mely rengeteg érdekességet tartalmazott, valamint részleteket nézhettek az első, 2013-as Pet-Kupa eseményeiből is. Oláh Krisztán, Cigánd Város polgármestere Gyenes Károlytól egy oklevelet vehetett át a Pet-Kupa szervezőivel való sikeres együttműködéséért.

 

Kísérő programként a kilátogatók kipróbálhatták az ugráló várat, valamint kürtős kalácsot és különböző ajándékokat vásárolhattak a bazárban.

 

Az este fénypontja a magyar hip-hop zene emblematikus együttesének, az Animal Cannibals-nek az élő koncertje volt, mely kiváló hangulatot teremtett, és lendületes előadásukkal nagy sikert arattak. A koncert után lehetőség nyílt a „kannibálokkal” közös fotó készítésére, valamint készséggel osztottak autogramot a rajongóknak.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni az Kihívás napján részt vevő minden intézmény dolgozójának a munkáját, mely nélkül nem jöhetett volna létre ez a lendületes, élményekkel teletűzdelt nap.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

2015. május 20. - Kihívás Napja Cigándon

Fényeslitkén jártak a cigándiak

2015. május 15.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén képviseltette magát a Cigándi Falumúzeum, „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány, a Csárdás Citera Zenekar és Hagyományőrző Énekkar és a Sarkantyús Néptáncegyüttes 2015. május 15-én.

 

A meghívásnak a Felső-Szabolcsi Leader Települések Találkozója apropóján tettek eleget településünk delegáltjai.

 

Az alapítvány és a múzeum standjánál a vendégek megkóstolhatták a HÍR-védjegyes cigándi apróbélest és kásás káposztát, valamint megtekinthették a cigándi szőtteseket és a településről készült szóróanyagot vihették magukkal emlékül.

 

A Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, illetve a Sarkantyús Néptáncegyüttes a színpadon aratott nagy sikert a délután folyamán.

 

-kg-

 

Kattints a képekre a nagyításhoz!

Meghívó

2015. május 14.


Meghívó

2015. május 14.


Zenés délelőtt a művelődési házban

2015. május 11.

 

Nagy érdeklődés övezte Kovács Gábor muzsikus előadását a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dísztermében 2015. május 11-én.

 

Az előadáson a művész zenés verseket és meséket játszott a gyerekeknek, akik aktívan be is kapcsolódtak a műsorba és együtt énekeltek az előadóval.

 

A versek és mesék mellett előkerültek és megszólaltak azok a hangszerek is, melyeket a vendégművész saját maga készített különböző tárgyakból. Így többek között előbukkant egy bicikli pumpa, egy furulyának átalakított szívószál és papírcső és egy portörlő is, valamint egy fakanálból készült gitár. A legkülönlegesebb „hangszer” egy üdítős palack volt. Ezt kilyukasztotta alul a szívószálak helyén és a szívószálakat a zenei hangskálának megfelelően behangolva beleragasztotta. Ezeket a „hangszereket” a gyerekek és az őket kísérő pedagógusok egyaránt nagy örömmel fogadták.

 

-kg-

 

Kattints a képekre a nagyításhoz!

Kistérségi egészségnap

2015. május 09.

 

A Komplex program megvalósulása a gyermekszegénység ellen a Bodrogközi Kistérségben című program keretében második alkalommal szerveztek egészségügyi szűrést Cigándon.

 

Az eseményt a Bodrogközi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központban rendezték meg 2015. május 9-én.

 

Az első alkalomhoz hasonlóan most is azok a gyerekek kerültek szűrésre, akik hátrányos helyzetben élnek, emiatt egyáltalán nem vagy nagyon nehezen jutnak el ilyen vizsgálatokra.

 

A nap folyamán orr-fül-gégészeti, szemészeti és ortopédiai szűréseken vehettek részt a gyerekek. Emellett elsősegélynyújtást, helyes kézmosási technikát is elsajátíthattak a gyerekek.

 

Az épületben a szűrésre érkező gyerekek gitárkoncertet hallhattak Osváth Gábor előadásában, henna és arcfestést is készíthettek és kézműves foglalkozáson vehettek részt.

 

Az épület előtti téren Gulyásné Gina és tanítványai ugrálókötél bemutatóját, valamint a Fűzéri Várvédő Egyesület bemutatóját csodálhatták meg a résztvevők. De ping-pongozhattak és hullahopp karikázhattak is a gyerekek kedvük szerint.

 

Természetesen az egészséges ételek sem maradtak ki a sorból, a központ előtt felállított sátorban joghurtot, kecskesajtot, zsíros kenyeret hagymával, illetve limonádét kóstolhattak a jelenlévők.

 

A mostani szűrésre a cigándiakon kívül Lácacsékéről, Ricséről, Dámócról, Zemplénagárdról, Semjénből, Nagyrozvágyról és Kisrozvágyról érkeztek gyerekek.

 

Ezúton szeretnénk a szervezők nevében megköszönni a Járóbeteg Szakellátó Központ valamennyi dolgozójának munkáját, ami nélkül nem jöhetett volna létre ez a nap.

 

A következő egészségnap 2015. június 6-án lesz.


-kg-

 

Kattints a képekre a nagyításhoz!

Anyák napja

2015. május 08.

 

Május első vasárnapján az édesanyákat ünneplik szerte a világon.

 

Nem volt ez másként Cigándon sem, ahol 2015. május 3-8. között tartottak anyák napi köszöntéseket.

 

2015. május 3-án a református istentisztelet keretén belül adtak műsort a gyerekek és Széptan Művészeti Iskola növendékei. [képek a rendezvényről]

 

Május 4-én a Kántor Mihály Általános Iskola első osztályos tanulói köszöntötték az anyukákat, nagymamákat. [képek a rendezvényről]

 

Május 5-8. között a Cigándi Tündérkert Óvoda gyermekei adtak kis műsort. A csoportok külön-külön produkciót mutattak be. Voltak olyan csoportok, amelyek a Nagy Dezső Művelődési Házban, mások pedig csoportszobájukban lepték meg szeretteiket.[képek a rendezvényről]

 

Május 5-én az Idősek Klubja tagjai számára kedveskedtek az ovisok egy rövid köszöntéssel.[képek a rendezvényről]

 

Május 6-án a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményében a gondozottak egy szívhez szóló zenés műsorral ajándékozták meg az anyukákat és a megjelent vendégeket. [képek a rendezvényről]

 

-kg-

Felhívás

2015. május 05.


Pályázati felhívás
2015. május 01.

 

Az ÉMOP-3.1.1-12-PA/2013
Cigánd szociális városrehabilitációja/Programalap

1. Esélyegyenlőségi napok szervezése

2. Zöld napok szervezése

3. Sportnapok, sportversenyek szervezése

4. Hagyományőrző, közösségépítő napok szervezése

A Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, mint Közvetítő Szervezet pályázatot hirdet a „Cigánd szociális városrehabilitációja” városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatására.

 

A pályázatok benyújtási határideje: 2015. május 8.

 

További részletek:

1. pályázati felhívás
2. pályázati útmutató
3. jelentkezési lap
4. mellékletek

Terepszemlén járt a képviselő testület

2015. április 27.

 

Cigánd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a folyamatban lévő helyi építési beruházásokat járta körbe 2015. április 27-én.

 

A képviselők megtekinthették az vállalkozói inkubátorházat, a volt kisvasútállomás területét és épületeit, a bodrogközi skanzent, az újjá varázsolt szabadtéri színpadot, az új szociális szolgáltató központ főépületét, valamint az Újfaluban található szociális bérlakásokat.

 

A testület a terepszemle alatt elégedetten nyugtázta a munkák készültségi fokát és nagy reményeket fűznek az átadások utáni üzemeltetésükhöz.

 

Az építkezések a Magyar Állam és az Európai Unió közel százszázalékos támogatásával valósulnak meg.

-kg-

 

Az esemény képei:

Terepszemlén a képviselő testület

Tájházak Napja Cigándon

2015. április 25.

 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2013-ban hagyományteremtő szándékkal hívta életre a Tájházak Napját, melyet idén 2015. április 25-26-án tartottak országszerte.

 

Ehhez a felhíváshoz csatlakozott a Cigándi Falumúzeum is. A cél az, hogy alkalom teremtődjön arra, hogy az év egy napján a tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

 

A cigándi rendezvényen két hagyomány felelevenítése és az ezekhez kapcsolódó szokások kerültek bemutatásra. Ezek közül az egyik Szent György napjához köthető, mely nem csak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a tavaszi megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet fordít.

 

A másik pedig a Májusjárás, melyet Cigándon minden május első vasárnapján tartottak a lányok. A "Sej, ezt a kislányt nem az anyja nevelte" kezdetű népdalt énekelve, színes szalagokkal díszített nyárfa gallyakkal a kezükben, a Tisza parttól indulva egészen a templomig vonultak. Ezzel köszöntve a tavasz beköszöntét.

 

Ezzel a Május járással kezdődött a program. A résztvevőket Csáki Balázsné "A Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány kuratóriumának elnök asszonya köszöntötte. A menet a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár elől indult a Rádvány utca-Petőfi utca érintésével a református templomig, ahol a Sarkantyús Néptáncegyüttes lány kara adta elő a Májusjárást, Téglás Dezső citerajátékára. Majd Kristóf István református lelkész köszöntötte a vendégeket egy ide illő bibliai idézettel.

 

A menet ezt követően tovább indult a Falumúzeum udvarára, mely alatt a néptáncosok menettáncát nézhették meg az érdeklődők. A felvonulásban a Sarkantyús Néptáncegyüttes mellett a Kékcsei Asszonykórus, a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde ovisai - ők április 24-én is tiszteletüket tették a Falumúzeumban és elevenítették fel a Szent György napjához kapcsolódó hagyományokat - a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói, valamint a ricsei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai és a Nefelejcs kiskórus vettek részt.

 

A Falumúzeum udvarára érkezve egy rövid szünetet követően a színpadi program is kezdetét vette.
Elsőként a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar dalcsokrát hallhatták a vendégek, majd Kristóf Andrea Falumúzeum vezető asszony köszöntötte az egybegyűlteket.

 

A köszöntőt követően a Szent György napja alkalmából meghirdetett meseíró és rajz verseny díjazottjait szólították a színpadra, a díjakat Csáki Balázsné, és Kristóf Andrea adta át.

 

A munkákat Völgyi Antalné és Völgyi Antal nyugalmazott pedagógusok értékelték.

 

A díjkiosztás után, a Szent György naphoz szorosan kapcsolódva Kovács Gábor pásztorbotolóját láthatták a nézők.

 

Egy rövid technikai átállást követően először a Nefelejcs Kiskórus, majd a Kékcsei Asszonykórus népdalcsokrát és táncát élvezhették. Az kórusokat a Sarkantyús Néptáncegyüttes tánca követte.
A továbbiakban a nyíregyházi Szivárvány Bábszínház előadása színesítette a rendezvényt, melyet a gyerekek nagy kíváncsisággal követtek figyelemmel.

 

A délután során nemcsak az utcán és színpadon történek események, hanem a Falumúzeum előtti téren és a Hősök tere melletti területen is. Előbbi helyszínen a ceglédi Debreczeni Produkciós Kft csapata várta a gyerekeket népi játszótérrel, utóbbi helyszínen pedig az ETELE Hagyományőrző Lovas és Szabadidősport Egyesület tagjai biztosítottak lovagolási és íjászati lehetőséget az arra vállalkozóknak.

 

Az udvaron a zenés, táncos produkciók mellett főzőverseny is a program része volt. Az ínycsiklandó falatokért járó díjakat Linkner Tamás adta át, aki szintén a bogrács mellé állt a nap folyamán. Emellett a vendégek megkóstolhatták a HÍR-védjegyes cigándi apróbélest és kásás káposztát.

 

További programként az udvaron felállított ketrecben bárány és nyúl simogatásra is lehetőség nyílt.

 

A délutánt a Királyhelmecről érkezett Nosztalgia Nonstop csoport kiváló hangulatú produkciója zárta.

 

A szervezők ezúton fejezik ki köszönetük Cigánd Város Önkormányzatának, "A Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány önkénteseinek, a Cigándi Falumúzeumnak, a Tájház Szövetségnek, a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárnak, ETELE Hagyományőrző Lovas és Szabadidősport Egyesület valamint, hogy támogatták rendezvényünket, és munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához.

-kg-

Felhívás

2015. április 17.


 

A jelentkezési lap innen tölthető le

 

Meghívó

2015. április 16.


II. Amatőr író-költő pályázat

2015. április 13.

 

Érzelmekkel teli délutánt tölthettek el a látogatók a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárban 2015. április 11-én.

 

Ezen a napon tartották a Költészet napja alkalmából a második alkalommal kiírt Amatőr író-költő pályázat eredményhirdetését.

 

A pályázatra az ország számos városából (Szeged, Székesfehérvár, Békés, Debrecen, Veszprém), illetve Angliából és Kanadából érkeztek alkotások.

 

Vers és próza kategóriában, összesen húsz pályázó 17 verse és 7 prózai műve közül választották ki a legjobbakat. A zsűriben Nyiri Péter irodalomtörténész, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója, Terjék Károlyné pedagógus, Majdanics Lászlóné pedagógus és Nagy István író, néptáncpedagógus foglalt helyet.

 

A rendezvényt Kovács Gábor közösségfejlesztő nyitotta meg, melyet a Széptan Művészeti Iskola növendékeinek előadása, valamint Cigánd Város Önkormányzatának nevében Tóth János nyugalmazott pedagógus, önkormányzati képviselő köszöntő beszéde követett.

 

Az emelkedett hangulatú eseményen először a versek kerültek felolvasásra a szerzők előadásában, majd egy rövid szünetet követően a novellák, elbeszélések felolvasása következett a szerzőktől. A felolvasásokat követően, mindkét kategóriában a zsűri véleményezte az írásokat.

 

A prózai alkotások előadását Szabóné Horváth Eszter előadásában, Némethy Viktória zongora kíséretével A kismadárka című dala vezette be, mely még inkább fokozta az esemény emelkedettségét.

 

Egy lélegzetvételnyi szünetet követően a zsűri kihirdette az eredményt, mely a következőképpen alakult:

 

Vers kategória:
Az év költője: Rolyák Géza -Révleányvár
II.helyezett: Rozgonyi Katica - Sátoraljaújhely
III. helyezett: Pribér Emília - Sárospatak

Különdíj:
Lévai Béla - Debrecen
Kántor Pál - London, Ontario tartomány, Kanada

 

 

Próza kategória :
Az Év írója: Bánhegyi Gábor - Bodrogolaszi
II. helyezett: Gyüre Ferencné - Sárospatak
III. helyezett: Emri Gézáné - Mikóháza

 

Eredményhirdetés után a szervezők a Művelődési Ház aulájában vacsorával kedveskedtek a vendégeknek, melyen kötetlen beszélgetés formájában oszthatták meg érzéseiket, tapasztalataikat a a rendezvénnyel kapcsolatban.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár valamennyi dolgozójának, Cigánd Város Önkormányzatának, a Cigándi Falumúzeumnak, "A Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítványnak és a Széptan Művészeti Iskolának a segítséget, mely nélkül nem jöhetett volna létre ez a színvonalas irodalmi délután.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

Amatőr író-költő pályázat 2015

Húsvétolás Cigándon

2015. április 02.

 

Igazi húsvéti hangulat költözött a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dísztermébe 2015. március 31-én. A Cigándi Falumúzeum és "A Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány ezen a napon tartotta hagyományos húsvéti rendezvényét.

 

Az eseményen felléptek a Cigándi Tündérkert Óvoda ovisai, valamint a Kántor Mihály Általános Iskola 4.b osztályának néptáncosai is.

 

Nem maradhattak el a locsoló versek sem. A szervezők locsolóvers mondó versenyt is szerveztek, amelyen az óvodás és iskolás fiúk egy-egy gyönyörű locsolóverset mondtak el, nagy tetszést keltve a résztvevők és a rendezők körében. Jutalmuk nem is maradt el: egy-egy gyönyörű hímes tojást kaptak a "kertész" legények.

 

A színpadi program után az aulában kézműves foglalkozások és húsvéti ételek várták az érdeklődőket, valamint tojás-kereső versenyt is hirdettek a fiúk részére. A legügyesebbek egy-egy élő nyuszit vihettek haza jutalmul, melyeket Lőrincz János ajánlott fel.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek az alázatos munkát és a támogatók segítségét, mely nélkül nem jöhetett volna létre ez a jó hangulatú esemény.

 

-kg-

 

A rendezvény képei:

Húsvét 2015

Tájékoztatás

2015. március 27.


 

A teljes anyag innen tölthető le

 

Meghívó

2015. március 26.


Tájékoztatás

2015. március 25.


 

A teljes anyag innen tölthető le

 

Megemlékezés az 1848-49-es forradalomról

2015. március 16.

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek Cigándon.

 

A Kántor Mihály Általános Iskola alsó és felső tagozatos tanulói 2015 március 13-án tartották meg ünnepségüket a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében. Az irodalmi műsorokat követően a nagyváradi MM Pódium Színház előadásában Petőfi Sándor Bolond Istók című darabját nézhették meg az iskola diákjai. A nap folyamán a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde nevelőtestülete és óvodásai egy-egy zászló elhelyezésével tisztelegtek hőseink előtt a Kossuth szobornál.

 

A városi ünnepség 2015 március 15-én került megrendezésre. A megemlékezés a Kossuth szobornál kezdődött. A nemzeti himnusz elhangzását követően a város vezetősége, a település intézményeinek, civil szervezeteinek képviselői helyezték el koszorúikat az egykori kormányzó mellszobránál.

 

A Szózatot követően a szabadtéri ünnepséget a Sarkantyús Néptáncegyüttes férfi tánckarának verbunkja zárta.

 

A méltóságteljes megemlékezés a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dísztermében folytatódott, ahol a Kántor Mihály Általános Iskola 6. osztályos tanulói, az iskola énekkara, valamint a Sarkantyús Néptáncegyüttes műsorát tekinthette meg az ünneplő nézősereg.

 

A hőseink előtti tiszteletadást a református templomban tartott ünnepi istentisztelet zárta.

 

Az ünnep képei:

2015 március 15. - A Kossuth szobornál

2015 március 15. - Kántor Mihály Általános Iskola

2015 március 15. - M.M. Pódium - Bolond Istók

Közlemény

2015. március16.


Meghívó

2015. március 04.


Tájékoztatás

2015. március 11.

 

A kamarai hozzájárulás befizetésének határideje: március 31.

 

Valamennyi vállalkozás köteles a gazdasági kamarák valamelyikénél regisztrálni a gazdasági kamarákról szóló törvény értelmében a bejegyzéstől számított öt napon belül. (1999. évi CXXI. törvény) Az ipari és szolgáltató tevékenységet végző vállalkozások a Kereskedelmi és Iparkamaránál regisztráció kötelesek, míg az agrár főtevékenységet végző vállalkozások a Nemzeti Agrárkamaránál.

 

A Kereskedelmi és Iparkamaránál a kamarai hozzájárulás évente 5.000 forint, melyet a működés minden naptári évében meg kell fizetni a székhely szerinti megyei kamarának.

  • Az átutaláson a megjegyzés mezőben, sárga csekken a befizető neve alatt vagy felett, jól láthatóan tüntessék fel az adószámot (Nem az adóazonosító jelet, az nyilvántartásunkban nem szerepel.) Ez különösen fontos a gyakori nevek esetében az egyéni vállalkozóknál.

  • A regisztrációs kötelezettség NEM azonos a tagsággal. Mérnökkamarai, orvos kamarai, építész kamarai, gyógyszerész kamarai, stb. tagság nem mentesít a regisztrációs kötelezettség alól, ez az előírás a vállalkozásra nem szakmai értelemben vonatkozik, hanem mint a gazdasági élet szereplőjére.

  • Győződjenek meg arról, hogy a hozzájárulást a megfelelő számlaszámra fizették be. A kamarai hozzájárulás számlaszáma NEM azonos az önkéntes kamarai tagdíj számlaszámával, és nem is országosan egységes.

A BOKIK esetében: Budapest Bank 10102718-01680500-02003001

  • A kamarai hozzájárulás ÉVENTE fizetendő, az a vállalkozás, amely 2012-ben, vagy azt megelőzően jött létre, a regisztrálás dátumától függetlenül már 2012-ben fizetésre kötelezett volt. A bármely időpontban befizetett összegek közül az elsőt 2012-re könyveljük, majd azt követően a többi évre. (Természetesen a 2013-ban alakult vállalkozás esetében az első év 2013. lesz.)

  • Kérjük, ellenőrizze vállalkozása adatlapját, és ha még nem regisztrált e-mail címet tegye meg! Rendezvényeinkre meghívót és a vállalkozásokat érintő gazdasági információkat elektronikusan e-mailen keresztül rendszeresen küldünk.

  • Időnként látogassa meg honlapunkat www.bokik.hu ahol fontos információkat talál.

  • Minden változást (szünetelés, megszűnés, tevékenység váltás, székhely változás,) szintén ezeken a módokon tudja bejelenteni. A szünetelő státusz az egyéni vállalkozások esetében az Okmányirodában kapott igazoló irat alapján kerül bejegyzésre rendszerünkben. Az az egyéni vállalkozó, akik tevékenységét a teljes naptári évben szünetelteti, mentesül az adott évi kamarai hozzájárulás fizetési kötelezettség alól.

  • Elektronikusan regisztrálni a https://www.kamreg.hu/mkkir/index.html webcímen tud. E-mail címének feltüntetése lehetővé teszi a közvetlenebb, gyorsabb kommunikációt, tájékoztatást, ezért javasoljuk annak bejegyzését. Minden változást e felületen keresztül tud bejelenteni.

  • Keresse ügyintézőinket adategyeztetés céljából.

Telefonszám: ügyfélszolgálat 46/501-091, 46/501-090 pénzügy 46/501-881.

e-mail: regisztracio@bokik.hu


Felhívás

2015. március 10.


 

A teljes anyag innen tölthető le

 

Közlemény

2015. március10.


Felhívás

2015. március 10.


Köszönet-nyilvánítás

2015. március 06.

 

"A Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány Kuratóriuma tisztelettel köszöni mindazok támogatását, akik adójuk 1%- val támogatták alapítványunkat.

 

Az önök segítségével színvonalasabban végeztük hagyományőrző tevékenységeinket. Kérjük, 2015-ben is támogassák munkánkat.

 

Adószám 18436707-1-05

Felhívás

2015. március 04.


Meghívó

2015. március 04.


Felhívás

2015. március 03.


Felhívás

2015. március 03.


Civil szervezetek gyűlése Cigándon

2015. február 26.

 

A Városháza épületében gyűltek össze megbeszélésre a cigándi civil szervezetek képviselői 2015 február 23-án.

 

A gyűlésen a résztvevők a Nemzeti Együttműködési Alap által kiírt pályázati lehetőségekről kaptak tájékoztatást. A pályázatok közül szinte minden terület képviselteti magát, többek között kulturális tevékenység, nevelés-oktatás, közbiztonság, polgárvédelem. A megbeszélésen elhangzott, hogy a kiírt pályázatokra mely szervezetek pályázhatnak és milyen feltételeknek kell megfelelniük. A gyűlés zárásaként az önkormányzat sok szerencsét kívánt a szervezetek képviselőinek és biztatta őket a később kínálkozó pályázati lehetőségek kihasználására.

-kg-

 

A B.A.Z. megyei Közgyűlés elnöke Cigándon

2015. február 23.

 

A Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár adott helyet 2015. február 18-án annak a fórumnak, amelyre Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés elnöke és a Bodrogközi Kistérség polgármesterei, valamint jegyzői kaptak meghívást.

 

A rendezvényen köszöntőt mondott Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere és Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője. Mindketten örömmel köszönték meg Török Dezsőnek, a Megyei Közgyűlés elnökének, hogy elfogadta a meghívást, s a megjelent település vezetők és vendégek átfogó képet kaphatnak általa a várható fejlesztésekről, pályázati lehetőségekről.

 

A köszöntők után Török Dezső, a Megyei Közgyűlés elnöke egy prezentáció keretében mutatta be, melyek azok a terültek, amelyek fejlesztése kiemelt szerepet kapott a 2014-2020 közötti időszakban. Emellett részletesen elmondta, milyen források állnak rendelkezésre az önkormányzatok számára. Elhangzott továbbá az is, hogy ez az utolsó lehetőség az önkormányzatoknak a fejlesztésekre, ugyanis 2020-ban lezárul Magyarország Európai Unió által finanszírozott fejlesztése.

 

Az előadás után a jelenlévő polgármesterek és jegyzők kérdésekkel fordultak elnök úrhoz, aki választ adott a feltett kérdésekre.

 

A fórumot követően a vendégek kötetlen beszélgetés formájában osztották meg tapasztalataikat, illetve „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei által készített, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba felvett HÍR-védjegyes cigándi apróbélest és a szintén HÍR védjegyes kásás káposztát kóstolhatták meg.

-kg-

 

A rendezvény képei:

Török Dezső Cigándon

Húshagyó kedd a Falumúzeumban

2015. február 23.

 

Farsang végéhez közeledve tartottak foglalkozást gyerekeknek a cigándi Falumúzeumban 2015. február 17-én.

 

A programban a gyerekek farsangi maszkokat készíthettek Kristóf Andrea Falumúzeum-vezető, valamint Csáki Balázsné, „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumának elnökasszonya segítségével. Mindezek mellett egy rövid előadást hallhattak a tanulók a farsangi szokásokról is.

 

Az ilyenkor szokásos farsangi rigmusok sem maradhattak el, melyeket Kovács Gábor közösségfejlesztő tanított meg a gyerekeknek, amiket a tél végét jelző kiszebáb elégetésekor, nagy zajkeltés közepette közösen kiabáltak. Így „temetve” el a telet.

 

A jelenlévőket az alapítvány önkéntesei által sütött hagyományos farsangi fánkkal lepték meg a szervezők.

-kg-

 

A rendezvény képei:

Húshagyó kedd a Falumúzeumban

Kultúrházak éjjel-nappal

2015. február 23.

 

A Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár idén is csatlakozott a 2015. február 13-15. között országosan megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz.


A cigándi intézmény 2015. február 13-án és 14-én várta az érdeklődőket kulturális programjaival.


Első nap a Városi Könyvtárban tölthettek el egy kellemes délutánt a gyerekek, akik filmet néztek, valamint három rövid meséből rajzolhattak le egy-egy jelenetet. További programként az érdeklődők a Sarkantyús Néptáncegyüttes próbáját tekinthették meg.


Második nap a TriAngel Majorette Tánccsoport táncpróbáján kapcsolódhattak ki a kultúra szerelmesei, mely egyben a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat záró eseménye is volt.

-kg-

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

Bemutatkozott a Megyeházán a „cigándi apróbéles”

2015. február 14.

„Mostantól a cigándi apróbéles több mint édesség. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság abból az apropóból szervezett fotókiállítást és kóstolót csütörtökön Miskolcon, hogy nemzeti értékként is nyilvántartásba vették a cigándi apróbélest.” – írja a Minap.hu címlapja.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés évi első tanácskozását rendezték meg 2015. február 12-én Miskolcon. A közgyűlés előtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba bekerült termékekből, értékekből és az azokról készült fotókból kiállítás-sorozatot szerveztek.

Első alkalommal a „cigándi apróbéles” kiállításának megnyitója előzte meg a közgyűlést, melyet Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitott meg. Az elnökasszony kihangsúlyozta, hogy: „Örökségnek nemcsak a közös történelmünk, a műemlékek, kulturális alkotások, híres személyiségek a részei, hanem a nemzeti gasztronómia is, a magyar konyha”. A „cigándi apróbéles” korábban és ma is csupa olyan anyagból készül, ami helyben Cigándon fellelhető – mondta. „Fontos, hogy a régió hagyományos ízeit megőrizzük” – ezzel az ajánlással zárta gondolatait az Értéktár Bizottság elnöke.

 

Csáki Balázsné, „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumának elnökasszonya megköszönte a bemutatkozási lehetőséget, szólt a hagyományápolás, s átadás fontosságáról. Elmondta, hogy nemcsak a megyében, hanem országosan is elismerésnek örvend e kiváló termék.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke is elismerő szavakkal illette a „cigándi apróbélest”. Az apróbélest „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei kóstoltatták meg a jelenlévőkkel.

 

A bemutatott fotókon az alkotók megörökítették a „cigándi apróbéles” elkészítésének mozdulatait, kiállításának sokszínűségét. A kiállított fotókat Mády Judit, Németi Róbert és Némethy András készítették.

 

Gratulálunk a „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkénteseinek, hogy ismét egy rangos eseményen öregbítették Cigánd hírnevét!

 

A kiállítás képei:

B-A-Z megyei Értéktár - A cigándi apróbéles kiállítása

Meghívó

2015. február 12.


Újabb gasztronómiai elismerésben részesült

Cigánd városa

2015. február 12.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye Cigándi Járásának székhelye gasztronómiai fellegvárnak tekinthető, hiszen a közelmúltban számos kulináris esemény színesítette mindennapjait.

 

A HÍR védjegyessé vált cigándi apróbéles és kásás káposzta messze földön elismerésre talált.

Ennek ékes bizonyítéka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság előtt aratott siker is.

 

részletek...

 

A rendezvény képei:

Kásás káposzta - Megyei Értéktár Bizottság

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat Cigándon

2015. február 12.

Január 30-án ért véget a Magyar Kultúra Hete programsorozat Cigándon, mely a Magyar Kultúra Napja és Kántor Mihály születésének 130. évfordulója alkalmából rendeztek meg.

 

A második alkalommal megrendezett programsorozatba a város valamennyi közoktatási és művelődési intézménye bekapcsolódott.

 

részletek...

 

A rendezvény képei:

Magyar Kultúra Hete - Az első nap

Magyar Kultúra Hete - Felolvasó maraton

Magyar Kultúra Hete - Az Óvodában és a Művészeti Iskolában

Meghívó

2015. január 23.


Magyar Kultúra Hete

2015. január 19.


Meghívó

2015. január 15.


A szeméttelep rekultivációja

2015. január 15.

Az Észak-Kelet Magyarországi Hulladéklerakó Rekultivációs Önkormányzati Társulás tagjaként Cigánd Város Önkormányzata az Európai Unió támogatásával megkezdte a Cigánd Béla-tanyán található települési szilárdhulladék lerakó rekultivációját.
A munkálatok 2015. január második hetében kezdődtek el, s becslések szerint körülbelül még két-három hétig zajlanak.
Ennek következtében a szemétlerakó teljes területén, a szennyezett talajjal együtt mintegy 12.389 m3 hulladékot rostálnak át, melyeket három frakcióba deponálnak: 0-20 mm: ez főleg humusz és komposztálódott természetes hulladékot jelent, 20-60 mm (köztes): ez a nagyobb hulladék, melyeket még újra lehet hasznosítani védőrétegként, centralizált hulladéklerakókban, 60 mm fölött: a tényleges hulladék. Ebből a legfinomabb réteget a teljes rekultiváció során a területen egyenletesen elterítik majd, s valószínűleg befüvesítik. A másik két frakciót elszállítják, valamint laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, hogy mennyiben tartalmaz kémiai hulladékot.
Jelenleg a terület növénymentesítése zajlik, illetve megkezdődött az eddig feltárt hulladékmennyiség rostálása, a már fentebb említett három osztály szerint.
A munkálatokat a Kelet-Út Kft. és az Arosa Kft. konzorciuma végzi a Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. dolgozóinak bevonásával.

Magyar Kultúra Hete

2015. január 11.

 

A Magyar Kultúra Hete programsorozatot immáron második alkalommal hozta létre Cigánd Város Önkormányzata, a település oktatási és közművelődési intézményei, civil szervezetei.
A kéziratok alapján 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz című versét. A történelem későbbi szakaszában Magyarország nemzeti himnuszává vált. 1989. január 22. óta országszerte tartanak megemlékezéseket, valamint ekkor adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat.
Január 22-e a Magyar Kultúra napja.
Ez a nap alkalmat teremt mindannyiunk számára, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományaink, nemzeti tudatunk erősítésének és felmutassuk, továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
Mi Cigándon élő emberek is így teszünk, hiszen településünkön számos ember élt, aki sokat tett azért, hogy Cigándot naggyá tegyék. Közöttük van Kántor Mihály, aki néptanítóként gyűjtötte össze a településsel kapcsolatos néprajzi értékeinket, valamint Nagy Dezső, aki szintén néptanítóként oroszlánrészt vállalt abban, hogy Cigándon pezsgő kulturális élet alakuljon ki. A sort folytathatjuk a Sőreghyekkel, vagy éppen a maiak közül Román Sándorral. Működött a Református Énekkar, a Méhészegylet, a Búzavirág (később Gyöngyösbokréta) tánccsoport, színjátszó csoport.
Nekünk, ma élő Cigándiaknak az a feladatunk, hogy elődeink munkáját tovább folytatva éltessük hagyományainkat, nemcsak kortársaink, hanem az utánunk következő generációk számára is.

 
Régebbi híreink az Archívumban
 

 

 

3973 Cigánd, Fő u. 80. Tel.: 47/534-400, e-mail: cigand@cigand.hu | Honlaptérkép | Webmester