Értesítés

2020. november 27.


 

Meghívó

2020. november 03.


 

Október 23-ra emlékeztünk

2020. október 22.

 

1956. október 23. eseményeire emlékeztek Cigándon

 

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be november 10-én.

 

Délelőtt a Kántor Mihály Általános Iskola hetedik évfolyamos tanulói elevenítették fel a történelmi eseményeket a művelődési ház dísztermében, a járványügyi protokollnak megfelelően.

 

Délután, a járványügyi szabályokat betartva. az 56-osok terén található emlékműnél emlékeztek meg a hatvannégy évvel ezelőtt történt forradalom és szabadságharcról.

 

A megemlékezésen részt vettek Cigánd Város Önkormányzata és a Cigándi Járás elöljárói, a város intézményeinek vezetői és a civil szervezetek képviselői.

 

A nemzeti himnusz elhangzását követően ünnepi köszöntőt mondott Pikó Sándor, valamint Gulyás Boglárka, Tódi István és Szabó Áron egy-egy szavalatát hallhatták a megemlékezés résztvevői. A hősök emléke előtt tisztelegve áldást mondott Kristóf István református lelkész.

 

Ezt követően a város önkormányzatának, a Cigándi Járásnak, az oktatási és kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit az emlékműnél.

 

Az ünnepi program a református gyülekezeti teremben folytatódott, ahol a Szent Mihály Szekere Vándorszínház előadását tekinthették meg a megemlékezésen résztvevők.


Október 23-ra emlékeztünk - 2020.10.22.
 

Ügyfélfogadási rend

2020. október 15.


 

Ügyfélfogadási rend

2020. október 15.


 

Pályázat

2020. október 15.


 

Alapkőletétel

2020. október 09.

 

Letették a cigándi tanuszoda alapkövét

 

Ismét fontos mérföldkőhöz érkezett Cigánd városa, letették a tanuszoda alapkövét!

 

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemének megfelelően Cigándon is épül tanuszoda melynek az alapkövét helyezték el az épülő létesítmény helyszínén 2020. október 9-én.

 

A tanuszoda kivitelezését a budapesti székhelyű MHM Product Kft. végzi nettó 626,2 millió forintért.

 

A Makovecz tervező iroda tervei alapján készülő tanuszodában két tanmedence lesz, amely teljesen beleillik a Cigánd Városát eddig is meghatározó modern építési stílusba. A kisebbik medence 10x6x0,8, a nagyobb 25x15x1,9 méteres lesz. Az uszoda hasznos alapterülete 1 344 négyzetméter. A Cigándi Tanuszoda elsődleges feladata a kötelező testnevelés órák keretében végzett úszásoktatás lesz a Bodrogközben élő gyerekek részére.

 

Az ünnepségen részt vett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos, Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója, Becsky András, a Magyar Úszószövetség alelnöke és a Beruházási Ügynökség képviselői.

 

Az ünnepségen Szabóné Horváth Eszter és Némethy Viktória előadásában hallhatták a Vigyázz a madárra című dalt, valamint Szepesy Judit szavalatában, Pierre de Coubertin: Óda a sporthoz című versét.

 

Polgármester Úr beszédében kiemelte, hogy nagyon hálás Magyarország Kormányának a lehetőségért. Kiemelte azt is, hogy a Bodrogköz lakossága megérdemelt egy tanuszodát, hiszen a cigándi iskolás gyerekek eddig Sátoraljaújhelybe, vagy Kisvárdába jártak úszásoktatásra.

 

A tanuszodát a tanórák lezajlása után a térség minden lakója látogathatja majd rekreáció céljából.

 

Fontos megjegyezni, hogy az intézmény fenntartása állami feladat lesz, így nem terheli majd a város költségvetését.

 

Alapkőletétel (fotók) - 2020.10.09.
 

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

2020. október 06.

 

Az aradi vértanúk és Batthyány Lajos, az első független magyar felelős kormány miniszterelnöke kivégzésének 171. évfordulójának alkalmából szerveztek megemlékezést 2020. október 6-án Cigándon, a Városi Könyvtár előtt található kopjafánál.

 

A megemlékezésen részt vettek a Cigándi Járás és Cigánd Város Önkormányzatának elöljárói.

 

Az 1848-49-es forradalomban résztvevő tizenhárom honvédtiszt kivégzésének napját, október 6-át a magyar kormány 2001. november 24-én nyilvánította nemzeti gyásznappá. Ezen a napon Magyarország lobogóját félárbocra eresztik, a középületeken meg kell jelennie a gyászlobogónak az iskolákban pedig megemlékezést tartanak.

 

A megemlékezésen koszorút helyezett el a hősök emléke előtt tisztelegve Oláh Krisztián polgármester, Tóth János alpolgármester és Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal vezetője.

 

Cigánd Városi Polgárőr Egyesület tagjai is megemlékeztek az aradi vértanúk emléke előtt 2020. október 6-án.

 

A Városi Könyvtár előtt található kopjafánál Németh István elnök és Lehóczki Sándor polgárőr helyezték el a megemlékezés koszorúját.

 

Aradi vértanúk (fotók 1.) - 2020.10.06.
Aradi vértanúk (fotók 2.) - 2020.10.06.
 

Bélesfesztivál

2020. október 03.

 

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Bélesfesztivált Cigándon, 2020. október 3-án.

 

A rendezvénynek már hagyományosan a Bodrogközi Múzeumporta adott otthont.

 

Az esemény rendhagyó volt, hiszen idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a falumúzeumot támogató „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány.

 

A fesztiválra kilátogatók számos helyi gasztronómiai különlegességet kóstolhattak, a gyerekeket ugrálóvár és trambulin várta az udvaron, valamint a porta kiállításait is megtekinthették az érdeklődők.

 

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője.

 

A színpadon fellépett a Cigándi Tündérkert Óvoda csoportja, a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus, a Bodrogközi Cigányzenekar, a Cigándi Gyermektánccsoport, az Avas Néptáncegyüttes, a Zsolca Táncegyüttes, a Zemplén Táncegyüttes, a Matyó Néptáncegyüttes, a Sarkantyús Néptáncegyüttes, Kalocsai Zsuzsa, Jászai Mari-díjas érdemes művész, a TriAngel Majorette Tánccsoport és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola moderntánccsoportja.

 

A rendezvény zárásaként a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő T.Danny lépett fel, aki még tovább fokozta a fesztivál addig is kiváló hangulatát.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni minden közreműködőnek, fellépőnek a részvételt és a segítséget, nélkülük nem jöhetett volna létre ez a sikeres rendezvény.

 

Bélesfesztivál (fotók) - 2020.10.03.
 

Meghívó

2020. szeptember 30.


 

Meghívó

2020. szeptember 25.


 

Legeltetési tilalom és ebzárlat

2020. szeptember 24.


 

Meghívó

2020. szeptember 14.


 

Meghívó

2020. szeptember 03.


 

Meghívó

2020. szeptember 03.


 

Tanévnyitó

2020. szeptember 02.

 

Tanévnyitó ünnepség a

Kántor Mihály Általános Iskolában

 

A jelenleg érvényben lévő járványügyi rendelkezéseknek megfelelően tartották meg a 2020/2021-es iskolai tanévnyitó ünnepséget a Kántor Mihály Általános Iskolában Cigándon.

 

A megjelent diákokat, pedagógusokat, szülőket Gulyásné Dócs Krisztina tanítónő köszöntötte.

 

Az ünnepségen részt vett Stupmf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal vezetője, Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere.

 

A Himnusz elhangzását követően Nagy Luca, 1.a osztályos tanuló Kálnay Adél: Köszöntő című versét szavalta el.

 

Ezt követően Némethné Szendrei Csilla nyitotta meg a tanévet. Köszöntőjében elmondta, mennyire jól esik látni a gyermekeket, akik a járvány miatt 5 hónapon keresztül nem távol voltak az iskolától, barátoktól, pedagógusoktól és a pedagógusok mennyire felkészülten várták az idei tanévkezdést.

 

Az első osztályos tanulók számára elmondta, hogy milyen izgalmas dolgok várnak rájuk a betűk és számok birodalmában, valamint milyen színes és érdekes iskolai programra csábítják a pedagógusok őket a tanulás mellett. Külön köszöntötte a Révleányvárról és Zemplénagárdról érkező ötödik osztályos tanulókat, akik új környezetben, új osztálytársak között kezdik meg a tanévet és sok sikert kívánt nekik a felső tagozaton. A nyolcadik osztályos tanulókat pedig arra kérte, hogy nagy odafigyeléssel és szorgalommal készüljenek a felvételire és mutassanak példát a kisebbeknek.

 

Igazgató asszony az iskolában történt változásokról is beszélt. A tiszacsermelyi tagintézménybe nem érkezett megfelelő álláspályázat a megüresedett tanítói posztokra, így a tiszacsermelyi alsó tagozatos gyerekek is Cigándon kezdik meg az új tanévet, akik az általános tantervű csoportokba lesznek beosztva. Beindul a Komplex Alapprogram is, melynek célja az élménytanulás.

 

Változás még továbbá, hogy az idei tanévben csak négy napközis csoport indul, tanulószobai foglalkozás nem. A bejárós tanulóknak a busz indulásáig felügyelet, illetve foglalkozások lesznek biztosítva.

 

Igazgató asszony kiemelte, hogy a helyi diákok ingyenes füzetcsomagban részesültek a cigándi és a tiszacsermelyi önkormányzatok jóvoltából.

 

Fontos információként hangzott el a bejárós diákok számára az iskolabuszon történő járványügyi szabályok betartása (szájmaszk használata, beteg gyermek nem utazhat a buszon, lázmérés), ezen kívül minden diák részére az iskola területén a távolságtartási, maszkviselési és egyéb más egészségügyi szabályok betartását. valamint a szülők részére az, hogy ők az iskola épületébe nem léphetnek be, nagy odafigyeléssel indítsák el a gyermeket iskolába, hiszen a beteg gyermeket nem tudja az iskola fogadni.

 

Igazgató asszony köszöntötte az iskola új pedagógusát Vincze Dávidot, aki napközis foglalkozásokat fog tartani, valamit Juhász Péternét, aki a tiszacsermelyi diákok buszkísérője lesz.

 

Körmöndi László iskolarendőrkét vesz részt az intézmény mindennapjaiban, aki tanítási idő alatt segít a pedagógusoknak a magatartási, viselkedési problémák megoldásában és a rend fenntartásában.

 

Az iskolában ebben a tanévben 21 tanuló csoport indul az intézményben, a következőképpen:

  • 1.a osztály - Illés Bertalanné osztályfőnök
  • 1.b osztály – Pikó Sándor osztályfőnök
  • 1.c osztály – Molnár Vivien osztályfőnök
  • 2.a osztály – Melovics Csabáné osztályfőnök
  • 2.b osztály – Barathyné Gönczi Zsuzsanna osztályfőnök
  • 3.a osztály – Pikóné Szabó Tünde osztályfőnök
  • 3. b osztály – Gulyásné Dócs Krisztina osztályfőnök
  • 4.a osztály – Harsányiné Kelemen Krisztina osztályfőnök
  • 4.b osztály – Tóthné Géczi Olga osztályfőnök
  • 5.a osztály – Kerékgyártó Csaba osztályfőnök
  • 5.b osztály – Mátyásné Karaffa Andrea osztályfőnök
  • 5.c osztály – Téglás Szilárd osztályfőnök
  • 6.a osztály – Koi Csaba osztályfőnök
  • 6.b osztály – Csercsáné György Adrienn osztályfőnök
  • 6.c osztály – Nagy Henrietta osztályfőnök
  • 7.a osztály – Bodnár Eszter osztályfőnök
  • 7.b osztály – Mokri-Orosz Bianka osztályfőnök
  • 7.c osztály – Pikó Attila osztályfőnök
  • 8.a osztály – Nagy Gergely osztályfőnök
  • 8.b osztály – Punyiné Kanrács Erzsébet osztályfőnök
  • 8.c osztály – Terjék Bettina osztályfőnök

Igazgató asszony köszöntőjét követően Tamás Erik 5.a osztályos tanuló Osváth Erzsébet: Melyiket válasszam? című versét szavalt el.

 

A Szózat elhangzását követően a gyerekek az osztályfőnökükkel a tantermekbe vonultak, ezzel ténylegesen is megkezdődött a 2020/2021-es iskolai tanév.

 

Tanévnyitó (fotók) - 2020.09.01.
 

Tájékoztató

2020. augusztus 31.


 

Meghívó

2020. augusztus 25.


 

Államlapításunk ünnepe

2020. augusztus 23.

 

Államalapítás ünnepe – Ünnepi istentisztelet

 

Az Államalapítás Ünnepe alkalmából tartottak ünnepi református istentiszteletet Cigándon 2020. augusztus 23-án a református templomban.

 

Az ünnepi istentiszteleten Fejér Zoltán református lelkész prédikációját hallhatták a gyülekezet tagjai.

 

Ezt követően Oláh Krisztián polgármester úr mondott ünnepi köszöntőt, melyben elmondta, hogy bár a koronavírus miatt nem tudtuk megtartani a hagyományos városnapot, amelyen közösségben lehetnek az emberek, de a templomban a járvány alatt is folyamatosan lehetett közösségi életet élni. Emellett az államalapításról és a kenyér fontosságáról is megosztotta gondolatait a gyülekezet tagjaival.

A köszöntő után tiszteletes úr megáldotta az újkenyeret, melyet a Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai kínáltak az istentisztelet végén a jelenlévőknek.

 

Államalapításunk ünnepe (fotók) - 2020.08.23.
 

Pályázat

2020. augusztus 19.


 

Pályázat

2020. augusztus 19.


 

Közlemény

2020. augusztus 13.


 

Tájékoztató

2020. augusztus 13.


 

Tájékoztató

2020. augusztus 13.


 

Tájékoztató

2020. augusztus 13.


 

Tájékoztató

2020. augusztus 06.


 

Meghívó

2020. augusztus 03.


 

Meghívó

2020. augusztus 03.


 

Tájékoztató

2020. július 21.


 

Tájékoztató

2020. július 17.


 

Munkalehetőség!

2020. július 09.


 

Tájékoztató

2020. július 09.


 

Felhívás

2020. július 05.


 

Tájékoztató

2020. július 02.


 

Tájékoztató

2020. június 30.


 

Meghívó

2020. június 29.


 

Nyári diákmunka

2020. június 24.


 

Meghívó

2020. június 22.


 

Tájékoztatás

2020. június 10.


 

Meghívó

2020. június 08.


 

Felhívás

2020. június 02.

 

Pályázati felhívás önkormányzati tulajdonú

ingatlan bérbeadására

 

1. Bevezetés:

 

Cigánd Város Önkormányzata a TOP-1.1.1-16-BO1-2017-00005 azonosító jelű „Iparterület fejlesztése Cigándon” című projektje keretében megépülő gyártóüzem bérbeadására pályázatot hirdet 2020. június 2-án.

 

2. Pályázat célja:

 

Cigánd Város Önkormányzatának tulajdonát képező Cigánd belterületi 1801/5 hrsz-ú ingatlan ellenérték fejében történő bérbeadása.

 

További részletek a pályázati felhívásban.

 

 

Honvédségi tájékoztató

2020. április 21.

 

Folyamatos a toborzás

 

A koronavírus-járvány ideje alatt is folyamatos a toborzás, megyénkben. Vagyis a járvány ellenére is munkát és biztos megélhetést kínál a Magyar Honvédség, a haza védelme iránt érdeklődők számára, ezzel is növelve a lakosság anyagi és fizikai biztonságérzetét. A Magyar Honvédség minden élethelyzethez tud alternatívát kínálni. Ezért most, ebben a helyzetben is folytatja toborzó tevékenységét, így a Miskolci Toborzó Iroda (Miskolc, Hatvanötösök útja 2.) munkatársai az eddig megszokottak szerint (H-CS: 8-15:30, P:8-12), a megfelelő higiéniai protokoll betartása mellett, telefonon (46/327-245) előre egyeztett időpontban, személyesen is állnak a jelentkezők rendelkezésére. De emailben is van lehetőség a szükséges dokumentumok pótlására (borsod.toborzo@mil.hu) A munkaviszony létesítésével kapcsolatos információk az irányasereg.hu, illetve a hadkiegészítés.hu honalapokon is elérhetők.

 

 

Honvédségi tájékoztató

2020. április 03.


 

Legeltetési tilalom és ebzárlat

2020. március 30.


 

Tájékoztatás vízmérők leolvasásáról

2020. március 24.


 

Felhívás

2020. március 18.


 

Tájékoztatás

2020. március 17.


 

Tájékoztatás

2020. március 16.

 

Tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, hogy a kialakult helyzet miatt a cigándi

Nagy Dezső Művelődési Ház, valamint a Múzeumporta határozatlan ideig

 

nem fogad látogatókat.

 

Megértésüket köszönjük!

 

 

Tájékoztatás

2020. március 13.


 

Tájékoztatás

2020. március 13.


 

Március 15-i ünnepség az iskolában

2020. március 12.

 

Március 15-i ünnepség

a Kántor Mihály Általános Iskolában

 

A Kántor Mihály Általános Iskola alsó és felső tagozatos tanulói emlékeztek meg a 172 évvel ezelőtt kitört forradalom és szabadságharc eseményeiről. Tekintettel a járványhelyzetre és ezzel kapcsolatban az operatív törzs javaslatára az ünnepségen csak a fellépő diákok vettek részt. Műsorukról felvétel készült, melynek megtekintésével osztálykereteken belül emlékeznek meg 1848-49 hőseiről. Az előadás elérhető lesz a YouTube-on és a Cigánd Városi Televízió hivatalos facebook oldalán.

 

Az ünnepi beszédet az alsóban Harsányiné Kelemen Krisztina, a felsőben Mokri-Orosz Bianka pedagógusok adták elő. Az ünnepség végén Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony köszönte meg a gyerekeknek és a felkészítő pedagógusoknak a produkciókat.

 

Március 15-i ünnepség az iskolában (fotók) - 2020.03.12.
 

Tájékoztató

2020. március 11.

 

Tisztelt Lakosság!

 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt – és ezzel összefüggésben Cigánd Város Önkormányzata az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 172. évfordulója alkalmából tartandó városi megemlékezése biztonsági okokból elmarad.

 

Magyarország Kormányával összhangban és az Operatív Törzs ajánlása szerint a járvány továbbterjedését megelőzve a nagy lélekszámmal járó tömegrendezvények megtartása kerülendő.

 

Továbbá tisztelettel közöljük Önökkel, hogy a betegséget megelőző biztonsági intézkedéseket vezettünk be az Önkormányzathoz tartozó oktatási, egészségügyi és szociális intézményeknél is.

 

Kérem Önöket tartsák be az intézmények szigorított házirendjét, mindannyiunk jól felfogott érdekében!

 

Bízunk szíves közreműködésünkben és megértésükben!

 

Tisztelettel:

Cigánd Város Képviselő Testülete

 

 

Tájékoztatás

2020. március 11.


 

Meghívó

2020. március 04.


 

Meghívó

2020. március 04.


 

Meghívó

2020. március 03.


 

Genetikai előadás

2020. március 02.

 

Genetikai eredmények a Bodrogköz

ma élő és honfoglalás-kori népességéről

 

Az EFOP 3.9.2-16-2017-00016 „Humán-kapacitások fejlesztése a Bodrogközben” című pályázat keretén belül valósult meg az előadás 2020. február 21-én. Az eseménynek a karosi Honfoglaláskori Látogató Központ adott helyet.

 

A rendezvény a „Köztünk élő Tudomány” előadás-sorozat első állomása volt.

 

A megjelent vendégeket Szabó Péter, a látogatóközpont vezetője köszöntötte, majd Dr. Fóthi Erzsébet antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum vezető muzeológusa tartott előadást a témával kapcsolatban.

 

Az előadás előzménye egy 2016-ban történt átfogó, a történelmi Bodrogköz településeit érintő genetikai felmérés volt. Ennek során olyan családokat kerestek fel, amelyek az írásos források szerint „őslakosnak” számítanak, családnevük évszázadok óta fellelhető a térségben. A megkeresett családok tagjaitól DNS-mintát vettek. A kutatás vezetője Dr. Fóthi Erzsébet antropológus volt, aki a Magyarságkutató Intézet megbízásából végezte a felmérést. A kutatás két vonalon zajlott:

  • a honfoglalás-kori vezérsírok csontanyagából vett DNS minták
  • a jelenkori népesség mintáinak összehasonlítása

Ennek alapján a kutatók meg tudták állapítani, milyen kapcsolat áll fent a Bodrogköz honfoglaláskori és ma élő népessége között.

 

A prezentációban többek között az is elhangzott, hogy a kutatás során 24 honfoglalás-kori vezérsír esetén 19-ből sikerült mintát venni és ezeket vetették össze a felkeresett közel 200 ember DNS-ével. Az eredményből az látszik, hogy ugyan van genetikai kapcsolat a honfoglalás-kori és a ma, a Bodrogközben élő emberek között, de nagyobb százalékban olyan emberek laknak ezen a vidéken, akik már a honfoglalás előtti időszakban itt letelepedő lakosság leszármazottai.

 

A sorozat következő állomása 2020. március 20-án 17.00-tól Cigándon lesz  „ A Föld és ami unokáinkra marad” címmel Dr. Kiss Ferenc a Nyíregyházi egyetem volt rektora, a Környezettudományi Intézet igazgatója előadásában.

 

Genetikai előadás (fotók) - 2020.02.21.
 

Farsang a Városi Könyvtárban

2020. február 25.

 

 

A farsangi időszak utolsó napján, Húshagyó kedden a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói vettek részt játszóházban a Városi Könyvtárban 2020. február 25-én.

 

A rendezvényen a gyerekek különböző maszkokat készíthettek. Bötkyösné Fodor Kitti könyvtárvezető a farsangi szokásokról beszélt a gyerekeknek, valamint felcsendültek az ilyenkor szokásos farsangi dalok is.

 

Farsang a Városi Könyvtárban (fotók) - 2020.02.25.
 

Emléknap

2020. február 25.

 

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

 

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták.

 

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzések során.

 

Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport-, politikai- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

 

Február 25-én emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre.

 

A cigándi Kántor Mihály Általános Iskola ezen alkalomból tartott rendkívüli történelem órát a Nagy Dezső Művelődési Ház dísztermében 2020. február 25-én. A diákoknak Téglás Szilárd történelem szakos tanár tartott előadást a történelem ezen szakaszáról, majd egy rövidfilm levetítésével emlékeztek meg a kommunizmus magyar áldozatairól.

 

 

Szalagtűzés

2020. február 21.

 

Farsang és szalagtűzés

a Kántor Mihály Általános Iskolában

 

A cigándi Szabadidő Központ adott otthont a Kántor Mihály Általános Iskola farsangi mulatságának és a nyolcadik osztályosok szalagtűző ünnepségének 2020. február 21-én.

 

A megjelent vendégeket Gulyásné Dócs Krisztina köszöntötte. Köszöntő beszédet Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony mondott.

 

A szalagtűzést követően a két nyolcadik osztály bemutatta az erre az alkalomra megtanult keringőjüket.

 

A szalagtűzés után az alsó tagozatos osztályok jelmezes felvonulása, valamint a felső tagozatos osztályok zenés, táncos bemutatója következett, melyen a megjelent vendégek jól szórakoztak.

A produkciókat a nyolcadikos tanulók értékelték és az ő döntésük alapján kerültek ki a nyertesek.

Ezt követően a végzős tanulók ismét előadták keringőjüket.

 

A farsangi ünnepséget tombola húzás zárta, melyen értékes nyeremények találtak gazdára.

 

A rendezvény ideje alatt a büfében farsangi fánkot és üdítőt kínáltak a pedagógusok a programra érkezők számára.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni minden partnernek a támogatást, akik bármilyen formában hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához.

 

Szalagtűzés (fotók) - 2020.02.21.
 

Meghívó

2020. február 18.


 

SAMI néptáncgála

2020. február 06.

 

SAMI néptáncgála

 

A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi telephelyének néptánc gáláját tartották Cigándon.

 

2020. február 6-án a Nagy Dezső Művelődési Házban a néptánc tanszakos növendékek mutatták be az idei tanévben tanult koreográfiákat.

 

A gálán Lőrincz László táncpedagógus köszöntötte a megjelent vendégeket.

 

A műsoron részt vett Némethné Szendrei Csilla, a Kántor Mihály Általános Iskola igazgató asszonya, Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere, Tóth János alpolgármester.

 

A bemutató hatalmas sikert aratott a megjelent szülők, vendégek körében, a produkciókat nagy tapssal jutalmazták.

 

SAMI néptáncgála (fotók) - 2020.02.06.
 

Farsang az Idősek Klubjában

2020. február 06.

 

Farsangi mulatság az Idősek Klubjában

 

Farsangi vigasságot szerveztek a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Cigándi Idősek Klubjában 2020. február 6-án.

 

Az eseményen a klubtagokon kívül részt vett Dakos Jánosné intézményvezető asszony.

A vendégeket Kovács Bertalanné és Nagy Istvánné gondozónők egy rövid humoros jelenettel köszöntötték.

 

A hangulatot csak fokozták azok a tagok, akik jelmezt öltöttek és úgy vonultak fel a mulatságon megjelentek előtt. Hatalmas ováció fogadott minden jelmezest.

 

A jelmezes bemutató után az intézmény dolgozói finom ebéddel és az elmaradhatatlan farsangi fánkkal kedveskedtek a klubtagoknak.

 

Farsang az Idősek Klubjában (fotók) - 2020.02.06.
 

Megemlékezés Kántor Mihályról

2020. január 31.

 

Magyar Kultúra Hete - Megemlékezés

 

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat zárónapján tartottak megemlékezést a cigándi Kántor Mihály Általános Iskolában 2020. január 31-én, mely az iskola névadójának 135. évfordulója is egyben.

 

A délelőtt folyamán az iskola előtt található, Kántor Mihályt ábrázoló mellszobornál tartottak megemlékezést az iskola diákjai és pedagógusai.

 

Az eseményen a város elöljáróin, a cigándi járás képviselőin, a város intézményeinek vezetőin kívül részt vettek az iskola egykori vezetői és pedagógusai, Oláhné Terjék Erzsébet tagintézmény vezető.

 

A Himnusz elhangzását követően Kántor Mihály: Gyermekszemek című versét szavalta el Sohajda Laura 7.c osztályos tanuló.

 

A szavalatot követően Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony emlékezett meg a néhai kántortanító életéről és munkásságáról.

 

Az ünnepi beszéd után Tamás Réka 8.a osztályos tanuló mondta el az egykori néptanító Az ötödik parancsolat című versét, majd a Cigándi Gyermektánccsoport tagjai mutattak be szatmári táncokat.

 

A megemlékezés zárásaként a Cigándi Járás, a város önkormányzatának, intézményeiknek és civil szervezeteinek vezetői és képviselői helyeztek el koszorút Kántor Mihály szobránál.

 

Magyar Kultúra Hete - Megemlékezés (fotók) - 2020.01.31.
 

Mesedélelőtt

2020. január 30.

 

Magyar Kultúra Hete - Mesedélelőtt

 

Január 30-án a Bodrogköz Kincsei Bölcsőde csatlakozott a rendezvénysorozathoz. A nevelők a Három kismalac és a farkas című mesét adták elő a gyerekeknek bábszínházi formában.

 

Ugyanezen a napon a Cigándi Tündérkert Óvoda csoportjai tartottak mesedélelőttöt. Csoportonként egy-egy történetet mutattak be. A gyerekek előadásait minden csoportban nagy tapssal jutalmazták a csoporttársak és a óvónők.

 

Délután „A Bodrogköz Tájmúzeumért” Alapítvány önkéntesei és a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói az általános iskolásoknak tartottak kézműves foglalkozásokat, melyen a gyerekek különböző technikákkal készíthettek el egy-egy tárgyat.

 

Magyar Kultúra Hete - Mesedlélelőtt (fotók) - 2020.01.30.
 

Széptan AMI gála

2020. január 29.

 

Magyar Kultúra Hete - Széptan AMI gála

 

A Széptan Alapfokú Művészeti Iskola újévi hangversenyét rendezték meg a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretein belül, 2020. január 29-én, Cigándon. Az ünnepi műsornak a Nagy Dezső Művelődési Ház adott helyet.

 

A megjelent vendégeket, szülőket, rokonokat Némethy Viktória, a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola cigándi tagozatának vezetője köszöntötte, aki elmondta milyen változások történtek az iskola életében az elmúlt hat hónapban.

 

A hangversenyen a zeneiskola zongora, hegedű és citera tanszakos növendékei adtak számot tudásukról, de színpadra léptek a TriAngel Tánccsoport táncosai és a sátoraljaújhelyi Hangásznégyes formáció is.

 

Bemutatójukat vastapssal jutalmazták a nézőtéren helyet foglalók. A művelődési ház aulájában pedig az iskola rajz tanszakos diákjainak munkájából állítottak össze kiállítást, mely nagy tetszést nyert a hangversenyre érkezők körében.

 

Magyar Kultúra Hete - Széptan AMI gála (fotók) - 2020.01.29.
 

Tájékoztatás lomtatlanításról

2020. január 29.


 

Meghívó

2020. január 29.


 

Újévi táncgála

2020. január 28.

 

Magyar Kultúra Hete - Újévi táncgála

 

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tartotta meg Újévi táncgála című bemutatóját a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében 2020. január 28-án.

 

Az előadáson a cigándi tagozat balett- és moderntáncos növendékei mutatták meg tudásukat a rendezvényre ellátogató nagyszámú közönségnek.

 

Műsorukkal a gyerekek nagy sikert arattak, a közönség nagy tapssal jutalmazta a táncosokat.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni a felkészítő tanárok, a közreműködő intézmények dolgozóinak a munkáját, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a rendezvény!

 

Magyar Kultúra Hete - Újévi táncgála (fotók) - 2020.01.28.
 

Magyar Kultúra Hete - Sportnap

2020. január 27.

 

Magyar Kultúra Hete

a Kántor Mihály Általános Iskolában

 

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül rendeztek sportnapot a Kántor Mihály Általános Iskolában 2020. január 27-én.

 

A rendezvényen az iskola tanulói vettek részt különböző sport- és ügyességi versenyeken.

 

Magyar Kultúra Hete - Sportnap (fotók) - 2020.01.27.
 

Magyar Kultúra Hete

2020. január 23.

 

Magyar Kultúra Hete a Városi Köynvtárban

 

A Városi Könyvtárban emlékeztek meg a Magyar Kultúra napjáról 2020. január 23-án. A gyerekeket Bötykösné Fodor Kitti könyvtárvezető köszöntötte.

 

Kovács Gábor közösségfejlesztő a Magyar Kultúra napja alkalmából egy rövid prezentációt tartott Kölcsey Ferenc Himnusz című versének keletkezéséről, valamint egy, a Magyar Kultúra Napja témájához kapcsolódó tesztet is kitöltöttek a tanulók.

 

Magyar Kultúra Hete (fotók) - 2020.01.23.
 

Mesemondó verseny

2020. január 22.

 

Mesemondó versennyel indult

a Magyar Kultúra Hete Cigándon

 

A Magyar Kultúra Napján kistérségi mesemondó versennyel vette kezdetét a Magyar Kultúra Hete programsorozat Cigándon 2020. január 22-én.

 

Idén Kántor Mihály születésének 135., halálának 52. évfordulójára emlékezünk városszerte.

 

Némethné Szendrei Csilla, a Kántor Mihály Általános Iskola igazgató asszonya köszöntötte a diákokat és nevelőiket, kívánt mindenkinek jó versenyzést, egyúttal megnyitotta a 2020-as Magyar Kultúra Hete programsorozatot.

 

A Kántor Mihály Általános Iskola és a Nagy Dezső Művelődési Ház közös szervezésében létre jött versenyre a Bodrogközi Kistérség iskoláiból érkeztek tanulók, akik három korcsoportban mérték össze tudásukat. A versenyen a Bodrogközről szóló meséket, mondákat hallhatták a zsűri tagjai és az eseményen résztvevők.

 

A végeredmény a következőképpen alakult:

 

1-2. osztályos korcsoport:
1. helyezett: Sándor Jázmin (Karcsa)
2. helyezett: Dorony Jáde (Cigánd)
3. helyezett: Tóth Martin (Karcsa)
Különdíj: Deák Petra (Révleányvár)

 

3-4. osztályos korcsoport:
1. helyezett: Pápai Gábor (Karcsa)
2. helyezett: Fehér Jázmin (Ricse)
3. helyezett: Kocsi Hanna (Ricse)
Különdíj: Pápai Levente (Karcsa)

 

5-6. osztályos korcsoport:
1. helyezett: Bányász Bianka (Cigánd)

2. helyezett: Paronai Botond (Pácin)
3. helyezett: Tódi István (Cigánd)

Különdíj: Kocsi Dalma (Ricse)

 

Üres kézzel senki nem távozott, akik nem értek el helyezést, azok emléklapot kaptak, valamint minden tanuló egy-egy csokit kapott jutalmul.

 

Mesemondó verseny (fotók) - 2020.01.22.
 

Meghívó

2020. január 15.


 

Meghívó

2020. január 15.


 
 
 

 

3973 Cigánd, Fő u. 80. Tel.: 47/534-400, e-mail: cigand@cigand.hu | Honlaptérkép | Webmester