Elérhetőség

Nagy Dezső Művelődési Ház

3973 Cigánd, Fő utca 38.

Tel.: 47/534-418

e-mail: muvhazcigand@gmail.com

Művelődési Ház
A kultúra mindig is kiemelt jelentőségű volt a cigándi önkormányzat feladatai között, s jelenleg is az.
Cigándon a növekvő igények miatt elengedhetetlenül szükségessé vált egy kultúrház építése, melyet 1950-ben adtak át. Volt benne olvasóterem, színpaddal rendelkező nagy bálterem, ami egyúttal filmvetítésre is alkalmas volt. Intézményes keretek között működő kulturális életről azóta beszélhetünk. A 60-as évek közepétől igazi művelődési központtá fejlődött az intézmény. A neves fővárosi művészek közreműködésével tartott rendszeres előadásokat a Bodrogköz több településéről, de még Szabolcs megyéből is látogatták. A sokszínűséget igazolja, hogy a Déryné Színház évente 10 alkalommal tartott előadást, író-olvasó találkozókon megfordult itt Jókai Anna, Baranyi Ferenc, neves képzőművészek kiállításaiban gyönyörködhetett a közönség (Vasarely, Jolán Goss Bettelheim, Robert Cope), rendhagyó irodalom órákat tartott Lukács Sándor, Bánffy György.

A kor neves fővárosi művészei közül láthatta többek között Latabár Kálmánt, Besenyei Ferencet, Kabos Gyulát, Hofi Gézát a cigándi és a bodrogközi közönség. Az ország legjelentősebb zenekarai is adtak itt hangversenyeket könnyűzenei műfajban. Ebben az időben 250-300 hivatásos előadóművész fordult meg évente a Művelődési Házban, Kiváló Ifjúsági Klub, Színjátszó Kör működött, itt tartották próbáikat a tánccsoportok, itt működött a mozi is.

Az időközben korszerűtlenné vált 50 éves Művelődési Ház teljes körű felújítását, átépítését határozta el a képviselő-testület, melynek anyagi hátterét 2000. tavaszára meg is teremtette. Az áprilisban még vendégeket fogadó művelődési ház augusztus 20-án már megszépült, átalakult környezetben fogadta a látogatókat. Az átalakítással sikerült elérni, hogy a Bodrogköz legnagyobb befogadóképességű színházterme, mely konferenciák rendezésére is alkalmas Cigándon valósult meg. A felújított Művelődési Ház az ünnepélyes avatáskor Nagy Dezső nevét vette fel.
A cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár tevékenységével meghatározó szerepet tölt be a Cigánd és a Bodrogköz településeinek közművelődési életében. Alkalmazkodik közvetlen környezete művelődési igényeihez, elvárásaihoz és kielégíti a lakosság művelődési igényeit. Tartalmi munkája igen sokrétű és változatos. Programokat, rendezvényeket szervez kiemelten kezelve a rétegművelődést és felvállalva a kulturált szórakozást. Nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására és azok kibővítésére, megújítására.

Műsorstruktúrájában a már meglévő hagyományokra építő és a folyamatosan fellépő új igényekhez alkalmazkodó, a helyi sajátosságokat is figyelembe vevő programok és formák jelennek meg:
- nemzeti ünnepek, évfordulók méltó megünneplése
- korosztályi művelődést szolgáló rendezvények, programok (gyermek, ifjúsági, felnőtt műsorok, játszóházak, vetélkedők).
- zenés-táncos estek, könnyűzenei koncertek, falunapok, fesztiválok, regionális rendezvények.
- magasabb művészeteket közvetítő előadások, komolyzenei koncertek, kiállítások,
- egyéb formák, a más szervezetek rendezvényeinek befogadása, kiszolgálása
- teljes körűen kiszolgálja a körzet andragógiai és közművelődési igényeit.
- közművelődési tevékenységében tág teret ad a helyi, amatőr és fiatal művészeti kezdeményezéseknek, az alapfokú művészetoktatási intézményekkel jó kapcsolatot ápol.
- támogatja az intézmény mikrokörnyezetének közösségépítő kezdeményezésit
- széles körű együttműködést épít ki a település közintézményeivel, civil szervezeteivel.
- közösségi portálok segítségével gyors és hatékony kommunikációt tart az érdeklődőkkel.
E célok megvalósításában tudatosan támaszkodunk a helyi társadalom közművelődési igényeire, kulturális fogyasztási szokásaira, a hagyományok ápolására. Ehhez a legkorszerűbb módszertani és technikai lehetőségeket igyekszünk használni.
A Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár valóban a kultúra háza, a közösségek igazi színtere.

3973 Cigánd, Fő u. 80. Tel.: 47/534-400, e-mail: cigandph@t-online.hu | Honlaptérkép | Webmester