Karácsonyi rendezvények képekben

2014. december 29.

 

Kántor Mihály Általános Iskola Karácsonyi Gála

 

 

Szépkorúak karácsonya

 

 

Széptan AMI - Cigándi Tagozat - Karácsonyi Hangverseny

 

 

Sárospataki AMI - Cigándi Tagozat - Karácsonyi Gála


Mindannyiunk karácsonya

2014. december 29.

Cigánd Városának életében immár hagyományosan tartották meg a Mindannyiunk Karácsonya rendezvényt. Az eseménynek a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár előtti tér adott otthont 2014. december 23-án.
Az ünneplőket Pikó Sándor köszöntötte. Őt Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármesterének ünnepi köszöntője követte, aki áldott, békés ünnepeket kívánt Cigánd valamennyi lakosának.
A református egyház nevében Kristóf István lelkész, a görög katolikus egyház nevében Iván Gábor atya tartott ünnepi szertartást.
A program további részében a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói és énekkara, a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde ovisai és dolgozói, a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, a Nefelejcs Kiskórus, Nagy-Tóbiás Katalin, Fodor Tamás, valamint a Sarkantyús Néptáncegyüttes műsorait tekinthették meg.
A kinti eseményeket a művelődési ház színháztermében a Zsindely Népzenei Együttes lemezbemutató koncertje követte, mely hatalmas sikert aratott.
A rendezvény kiegészítő programjaként kirakodóvásár várta az ünneplő tömeget.
Ezúton kívánunk mindenkinek sikerekben gazdag boldog Újévet!


"Az év dolgozója"

2014. december 23.

Mindenki előtt ismert az évek óta működtetett Start munkaprogram, amelynek célja elsősorban a helyi értékteremtő foglalkoztatás, másodsorban a program keretében megtermelt javak saját célra történő felhasználás, értékesítés.
A program keretében elsősorban mezőgazdasági, állattartási tevékenység folytatására került és kerül sor, természetesen emellett számos olyan tevékenységre is kiterjedt – értékteremtő munka – amely a település fejlesztéséhez járult hozzá.
Így kerülhetett sor 2012-től folyamatosan több, mint 200 fő foglalkoztatására, az állattartó telep létesítésére, üzemeltetésére, fóliás növénytermesztésre, mezőgazdasági termékek előállítására, termelésére.
A program kivitelezésében, szervezésében Lőrincz János programvezetőnek jelentős, kiemelkedő szerepe volt és van, aki a nap 24 órájában állt a feladat megvalósítására rendelkezésre.
Szorgalmas szervező munkájának köszönhetően a program működése óta az általa megtermelt, értékesített javak árbevétele meghaladta a 12 millió forintot, s mint említettem emellett biztosította a folyamatos foglalkoztatást.
A program eredményeképpen valósult meg a savanyító üzem, amely a megtermelt mezőgazdasági termékek feldolgozását biztosítja jelentősen növelve az árbevételt.
Lelkiismeretes munkájának köszönhetően a települési rendezvények is sikeresek voltak, annak feltételeit megteremtette, együttműködve a helyi civil szervezetekkel, intézményekkel. Biztosította a település virágosítását saját nevelésű virágokkal, ezzel is elősegítette a település megjelenésének javítását.
Természetesen folyamatosan keresi a további fejlesztések lehetőségét, a különböző tevékenységek bővítésének lehetőségét, törekedve a foglalkoztatás tartósabbá tételére, az árbevétel növelésére.
Tevékenységének elismerésére eddig nem került sor hiszen erre a program nem ad lehetőséget, viszont önkormányzatunk részéről szeretném munkáját megköszönni, elismerni, oklevél és pénzjutalom átadásával.


Advent negyedik vasárnapja

2014. december 22.

HÍR-védjegyes lett a cigándi kásáskáposzta

2014. december 16.

Újabb gasztronómiai elismerést kapott „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány.
A „cigándi apróbéles” mellett immár a cigándi kásáskáposzta is büszkén viselheti magán a Hagyományok-Ízek-Régiók címet.
A kitüntetést a Terra Madre, a Hagyományos Terméket Előállító Közösségek Világnapja szakmai rendezvény keretén belül Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár adta át Oláh Krisztiánnak, Cigánd Város polgármesterének Budapesten a Földművelésügyi Minisztériumban.
A programot Dr. Simon Attila István közgazdasági államtitkár nyitotta meg.
A szakmai napra az alapítvány dolgozói 200 fő vendégül látására készültek, melyhez sárospataki kerámiát használtak fel terítésként.
A kásás káposzta sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az alapítvány standjánál tömött sorok álltak, és Kókai-Kunné Dr. Szabó Ágnes az FM Eredetvédelmi Főosztály főosztályvezetője nem győzött köszönetet mondani az alapítvány összes dolgozójának.
A gasztronómiai bemutatók mellett szakmai előadásokat hallhattak, valamint pódiumbeszélgetéseken is részt vehettek a kilátogatók. Az előadásokat a Földművelésügyi Minisztérium különböző osztályainak vezetői bonyolították le.
A korábban már HÍR-védjegyet szerzett cigándi apróbéles és a friss cím birtokos kásás káposzta mellett 2014-ben az alábbi termékek kapták meg ezen büszke elismerést.

Batha Porta - Őrségi tökmagolaj
Magyar Pékek Fejedelmi Rendje - Vízen kullogó
Sánta Judit - Natúr kecskesajt
Észak-Magyarország Flórája Faunája Természet-és Állatvédelmi Alapítvány - Kőttes sütemény (baskói hagyomány szerint)

A cím elnyerésében nélkülözhetetlen szerepet vállalt „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány valamennyi önkéntes dolgozója, Csáki Balázsné az alapőítvány kuratóriumának elnökasszonya és Nagy Józsefné, akik fáradtságot nem ismerve dolgoztak azon, hogy Cigánd ismét egy rangos elismeréssel gazdagodjon. Ezúton gratulálunk és köszönjük a megfeszített munkájukat.

Újabb elismeréssel gazgadogott Cigánd Városa

2014. december 16.

Fogyasztóvédelmi lakossági fórumot tartottak 2014. december 8-án Cigándon a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében.
Az eseményen nem csak Cigándról, hanem a Bodrogköz számos településéről érkeztek érdeklődők.
A vendégeket Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője köszöntötte.
A fórumon tiszteletét tette Koszorús László Gáspár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztásvédelemért felelős helyettes államtitkára, Horváthné Szendrei Szilvia, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség felügyelőségvezetője, valamint Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere.
A hivatalos program előtt a helyi amatőr a művészeti együttesek közül a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola balettos növendékei és a Sarkantyús Néptáncegyüttes adott ízelítőt a településen folyó kulturális tevékenységükből.
Ezt követően a Cigándról készült kisfilmet vetítették le a fórumon megjelent vendégeknek.
A bemutatót Horváthné Szendrei Szilvia a fogyasztásvédelemről tartott előadása követte, mely betekintést nyújtott a fogyasztásvédelem történetébe és napjaink szerkezeti felépítésébe, munkásságába, eredményeibe.
A szót ezután Koszorús László Gáspár fogyasztásvédelemért felelős helyettes államtitkár vette át, aki felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a vásárolt termékeket mindig gondosan vizsgálják meg, és bármilyen problémát tapasztalnak, nyugodtan forduljanak az illetékes szakfelügyelőséghez. Kiemelte továbbá, hogy a Cigándon működő vállalkozásoknál nem tapasztaltak semmilyen szabálytalanságot. A rövid előadás után helyettes államtitkár úr a Fogyasztóbarát település címet adta át Oláh Krisztián polgármester úrnak.

Advent harmadik vasárnapja

2014. december 15.

Meghívó

2014. december 12.

Ünnepi programok december hónapban

2014. december 12.

Meghívó

2014. december 12.

Adománygyűjtés

2014. december 12.

Advent második vasárnapja

2014. december 8.

 

Advent első vasárnapja

2014. december 1.

 

Pályázati kiírás háziorvosi körzet ellátására

2014. november 25.

Cigánd Város Képviselő-testülete, mint rendelkezésre jogosult és a működtetési jog birtokosa a cigándi 2. számú vegyes háziorvosi körzet ellátására pályázatot ír ki az alábbi feltételekkel:

- a háziorvosi ellátást vállalkozó háziorvossal kötött szerződés alapján kell biztosítani,
- az állás betöltésére a működési engedély kiállítását követően azonnal sor kerülhet,
- az ellátási szerződés megkötése ingyenesen történik.

Az 1350 fő kártyaszámú praxis jól felszerelt, új járóbeteg szakrendelő épületében működik. A praxis betöltése esetén a Központi Orvosi Ügyelet keretében, valamint megfelelő szakképesítéssel a Bodrogközi Járóbeteg Szakrendelőben további munkára van lehetőség. Külön díjazás fejében iskola-egészségügyi ellátás is végezhető.

 

A pályázattal kapcsolatos további információkért keresse:
Oláh Krisztián polgármestert
Tel: 47/534-401
e-mail: polgarmester@cigand.hu
vagy
Gál Béla jegyzőt
Tel: 47/534-400
e-mail: cigand@cigand.hu

Sikeresen vizsgáztak az önkéntes tűzoltók

2014. november 25.

Sikeres vizsgát tettek az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Cigánd tagjai

A cigándi önkéntes tűzoltók sikeres vizsgát tettek 2014. november 22-én a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon.
A cigándi egységet 10 fő képviselte, mellettük a Kenézlői és a Sátoraljaújhelyi és Dohánygyári Önkéntes Tűzoltó Egyesületének tagjai tettek tanúbizonyságot tudásukról.
A vizsgázókat Juhász Péter tűzoltó alezredes, a Sátoraljaújhely Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka köszöntötte, aki az eligazítás után sok sikert kívánt a jelenlévőknek.
Az önkénteseknek gyakorlati feladatokat ( hármas hurok, osztott sugár szerelés, dugólétra mélybe szerelés) kellett végre hajtaniuk, és egy elméleti kérdéseket tartalmazó tesztlapot is ki kellett tölteniük.
A vizsga zárásaként ismét alezredes úr vette magához a szót, aki megköszönte a jelenlétet mindenkinek és kiemelte, hogy a tanfolyamon megszerzett tudást folyamatosan szinten tartani és fejleszteni kell, hogy minél hatékonyabban tudják segíteni a hivatásosok munkáját egy esetleges éles bevetés során.
Emellett kitért arra is, hogy egy 50 órás kisgépkezelői tanfolyam is elindul, amelyre a cigándi egyesületből 4 fő jelentkezett.

Gratulálunk az egyesület tagjainak!

Ünnepi programok
2014. november 20.
Meghívó
2014. november 20.
Hírek
2014. november 20.

Mozgalmas novemberen vannak túl a Szociális Szolgáltató Központ munkatársai

Az eseményekben gazdag október után a november is számos esemény történt a Szociális Szolgáltató Központ életében.
November 7-én Őszi mulatság a Cigándi Idősek Klubja szervezett bált, melyen a karcsai, ricsei, zemplénagárdi, nagyrozvágyi, pácini nyugdíjas klubok tajgait látták vendégül egy nagyon vidám zenés délutánon. A vendégeknek a Központ dolgozói kedveskedtek egy rövid táncos produkcióval, valamint tombolán is próbára tehették szerencséjüket.
De az élet itt nem állt meg, hiszen november 14-én a Szociális Munka Napján a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás, mint az Szociális Szolgáltató Központ fenntartója szervezett kiváló hangulatú délutánt az intézmény dolgozóinak. A rendezvényen köszöntőt mondott Dakos Jánosné intézményvezető és Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere. Az eseményen a kistérség valamennyi polgármestere is tiszteletét tette.
Munkájuk elismeréseként a központ valamennyi dolgozója ajándékcsomagot vehetett át a fenntartó Kistérségi Társulás jóvoltából.
A vacsora után a dolgozók és a vendégek zenés, táncos mulatságon vehettek részt.

Megújul a szabadtéri színpad
2014. november 20.

Új szabadtéri színpad épül Cigándon a Hősök terén. A meglévő, közel tizenöt éve épült, aszfalt borítású színpad helyén, egy - a Cigándi építészeti környezetbe jobban illeszkedő - elsősorban fa alapanyagból készülő színpad kerül kialakításra.
A kivitelezést a cigándi BAL-ÉP Invest Kft. , mint generál vállalkozó nyerte el, melyben a Cigándi Településüzemeltetési és Városfejlesztési Non-profit Kft. alvállalkozóként vállal szerepet.
A felújítás a „Közösségi színterek fejlesztése a Felső-Tisza vidéken” című, Fényeslitke településsel közösen lebonyolításra kerülő, pályázat keretében valósul meg.

Megújult a Szabadidő Központ
2014. november 20.

Komfortosabb környezetben, jobb minőséggel várja a sportolni vágyókat a cigándi szabadidőközpont a közel 45 millió Ft-os beruházásnak köszönhetően!
Teljesen új sportburkolatot és hangszigetelést kapott a cigándi Szabadidő Központ.
A munkálatokra azért volt szükség, mert a csarnok küzdőtere nem biztosította kellően a baleset mentes sportolást, valamint a terem akusztikai problémái nem tették lehetővé az igényes sport és más jellegű rendezvény lebonyolítását.
A csarnok a fejlesztés előtt rendkívül kedvezőtlen teremakusztikai tulajdonságokkal rendelkezett. A nagy felületen található, sík, hangkemény (acéllemez vértezetű) tetőhéjazat belső borítása (tetőszerkezet síkjában szerelt szendvicspanel), valamint a magassági térben belógó tartószerkezet rácsostartói növelték a léghang, lépéshang és a terem funkcionális kihasználtságát feltételező játék és vezény-hangok lecsengési idejét, a termet rendkívül visszhangossá tette. A hanghullámok terjedése a levegőben és a lépések következtében a födémben létrejövő, visszaverődő testhangok a levegőn áthatolva léghangként jelentkeztek, megnehezítve a létesítmény használatát és a hangosítást alkalmazó rendezvények lebonyolítását is.
A labdajátékok során a megpattanó játékszer zaja a merev hangárszerű épületszerkezetekben testhangként továbbítódott a határoló szerkezetekbe, és más épületrészekbe, ahol felerősödött így a rendeltetésszerű használatot zavarta. A játék során a fej fölötti szerkezeteknek, az oldalfalaknak ütköző labdák további mechanikai igénybevételt jelentettek a gépészeti, elektromos szerkezeteknek, a felületképzéseknek.

A tornacsarnokba - a szerkezetek védelmére, a labdajátékok akadálymentes és tördelés mentes folytatására, a játékszerek a látszó tartószerkezeten történő megrekedése és irányváltása ellen ill. az akusztikai tulajdonságok javítására - acoustichoc® & systems / acoustichoc®ceiling / acoustichoc® panels – egyedi rétegrendű látszóbordás függesztett álmennyezeti és falburkolati szerkezet szerelése 2014. nyarán ment végbe.

A küzdőtér álmennyezet kiosztási tervei alapján az álmennyezet 20 mm vastag Eurocoustic Acoustic kőzetgyapot lapokat kapott, Rigips Quick-Lock® látszóbordás tartórendszerrel szerelve.

Az új akusztikus álmennyezet és falburkolati rendszer szabályozza a hangterjedést és/vagy a hangelnyelést, így csökkenti a zajszintet és a visszhangosságot. Az álmennyezetet hézagmentesen, egybefüggő borítással hanggátló és hangelnyelő céllal épült egybe a födémről függőlegesen belógatott szerkezetbe helyezett hangelnyelő elemekkel, melyet a teremakusztika javítása érdekében alkalmaztak. Bár az épületet nem kellett külön tűzvédelmi képességgel feljavítani, azonban elmondható, hogy a hangszigetelési elemek a födém tűzvédelmi képességét javítják, tűz esetén védik magát a teherhordó födémet is.
A hangszigetelést az ÉMOP-3.1.1-12-2013-0014 számú pályázaton belül alakították ki, melynek költsége nettó 19.934.856,- Ft + törvényes ÁFA. és 100%-os támogatottságú.
A küzdőtér felújításra a Cigándi Innovációs és Ifjúsági Sportegyesület Kiemelkedően Közhasznú Szervezet pályázott, melyre a forrást a Sportegyesület 2013/2014-es bajnoki évad sportfejlesztési programja biztosította (TAO) és.
A munkák során rengeteg hiányosságra derült fény, ami miatt a küzdőtér teljes padlózatát ki kellett cserélni égsz az alapokig.
A küzdőtér új burkolata vinyl sportburkolat, mely kiváló sporttulajdonsága mellett optimális csúszósúrlódás jellemzi, mely a letapadásos és elcsúszásos balesetek megelőzését szolgálja.
A graboSport Extreme pontelasztikus sport burkolat, amely mindenben megfelel az EN 14904 követelményeinek. Valódi izületvédelmet biztosít sportolás közben.
Szabadalmaztatott technológiájú TECH Surface felső rétege tartósságot és könnyű karbantarthatóságot biztosít.

Javasolt felhasználái területek:

• Versenysportok
• Multisport csarnokok Egyetemek
• Iskolai tornatermek
• Aerobic
• Yoga
• Vívás
• Labdás csapatsportok
• Torna
• Indoor hockey

A burkolat felújításának költsége 15.280.500 Ft+Áfa volt, mely 70 % támogatásból és 30 % önkormányzati önerőből tevődött össze.
A felújítást a Paint-Team Kft végezte el.

A Szabadidő Központ rendezvényei
2014. november 20.

Télen is várja a sportolni vágyókat Szabadidő Központ
Mint minden télen, az idén is rengeteg (főleg futball tornák) programmal várja a látogatókat a cigándi Szabadidő Központ.
Az alábbi táblázatban találják a programokat, melyekhez bővebb információkat a 06-47-534-417-es telefonszámon, vagy személyesen a Szabadidő Központban Nagy Gábortól kaphatnak.

• Nov. 29. Öregfiúk torna
• Dec. 5-6-7. VII. Tél kupa.Pénzdíjas teremlabdarúgó torna.
• Dec. 13. Saller Winter Cup. Utánpótlás teremlabdarúgó torna
• Dec. 17. Iskola gála
• Dec. 20 - jan. 10-ig Városi bajnokság. Szombati napokon
• Jan. 17,18,25,25,31, febr. 7, 8, 14.15. Utánpótlás teremlabdarúgó tornák, mind a 8 korosztályos csapataink részvételével.
• Jan. 1. Borosi László felnőtt labdarúgó emléktorna
• Február Öregfiúk Torna

"Reszkessetek betörők"
2014. november 20.

Reszkessetek betörők - Cigánd város vezetése hadat üzen a helyi bűnözőknek
A Cigánd Városi Polgárőr Egyesület tagjainak tartottak képzést és vizsgáztatást 2014. november 15-én az Iskolai étkezdében. Az eseményen a megjelenteket Oláh Krisztián polgármester úr köszöntötte, aki elmondta, hogy ismét egy fontos esemény történt településünkön, hiszen a polgárőrség megalakulásával reményei szerint még jobbá válhat a közbiztonság városunkban. Továbbá kiemelte, hogy az év végéig ki szeretnénk „távolítani” az alkalmazkodni nem tudó, településünkhöz nem méltó állampolgárokat, és helyes útra terelni az „eltévedt bárányokat”. A polgárőrségi feladat teljesen önkéntes alapon működik és nagyon büszke azokra, akik jelentkeztek,hiszen csaknem 70 fő kerülhet bevetésre szükség szerint.
A polgárőrök fő feladata a járőrözés során a rendfenntartás, rendezvények biztosítása lesz, és jelentik, ha valami szokatlant észlelnek a szolgálati útjuk során. Szórólap formájában a járőrök tájékoztatást is adnak a lakosoknak, hogy hol jártak, és milyen eseményeket tapasztalak a járőrözés során. Ez egy új szolgáltatás is lesz egyben. Így ne lepődjenek meg a lakosok, mikor egy tájékoztató cédulát kapnak arról, hogy aznap éjszaka pont az ő házuk előtt haladt el a szolgálat, és ezt jelentik a lakosság felé is.
Antal Ferenc járási koordinátor, a Semjéni Polgárőr Egyesület elnöke elmondta örül, hogy Cigándon is megalakult a szervezet, hiszen a saját példájából kiindulva reméli, itt is olyan hatékonysággal fog működni az egyesület, mint Semjénben. Antal úr után Kecskés Lajos, a cigándi rendőrőrs parancsnoka fejtette ki, hogy mennyire fontos az együttműködés a rendőrség és a polgárőrség között a bűnmegelőzés és a közbiztonság fenntartása érdekében. Tiszteletét téve emelte a rendezvény fontosságának jelentőségét Dzsupin Róbert r.alezredes, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság vezetője, aki elmondta, hogy kiemelten fontosnak tartja az új szervezet létrejöttét.
Ezt követően Iglai Lajos a Sátoraljaújhelyi Polgárőr Egyesület vezetője tartott képzést a résztvevőknek arról, hogy milyen jogokkal lesznek felruházva a polgárőrök a szolgálatteljesítés alatt és melyek azok a kötelességek, melyeknek feltétlenül eleget kell tenni az egyesület tagjainak. Ezen kívül bemutatta a polgárőrök kötelezően használt felszerelését is.
Varga László, Cigánd Városi Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, hogy 2014. márciusában 12 fő alapító taggal alakult a szervezet, mely az ilyenkor szokásos jogi és adóügyi procedúrák után megkapta a szükséges engedélyeket a működéshez. Az egyesületet az idők folyamán szeretnék a legjobban felszerelni a szükséges tárgyi eszközökkel, mely a hatékony és gyors szolgálatteljesítést teszi majd lehetővé.
A képzést követően egy vizsga tesztlapot töltöttek ki a polgárőr jelöltek.
A vizsgát egy jó hangulatban telt, kötetlen beszélgetéssel társított ebéd követte, mely a délelőtt záró momentuma is volt egyben.
A polgárőrök a hamarosan átadásra kész Polgárőr irodában (régi raktár épület a Vasút utcán) kezdik meg a munkájukat a város biztonsága érdekében.

Felhívás
2014. november 11.

 

Tisztelt Cigándiak!

 

Értesítem a lakosságot, hogy önkormányzatunk sikerrel pályázott a Belügyminisztérium által, a szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosítására kiírt pályázaton.

 

Ezek alapján ingyenesen 1 m3 tűzifára jogosult minden rászoruló cigándi lakos, aki

- lakás fenntartási támogatásban részesül és vagy
- 3 vagy több – nappali tagozaton tanuló- gyermeket nevel, vagy
- 70. életévét betöltötte

és lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.
Az igényeket 2015. február hó 10. napjáig lehet benyújtani az önkormányzattól beszerezhető formanyomtatványon.
A szállítás a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.
Jogosulatlanul, vagy rosszhiszeműen igénybevett ellátás esetén a tűzifa támogatásnak az 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet alapján megállapított összegét az elrendeléstől számított 30 napon belül vissza kell fizetni.

 

Cigánd, 2014. november 11.

 

Oláh Krisztián
polgármester

Márton-napi vigasság
2014. november 7.


Holokauszt emlékév Cigándon
2014. november 6.

Az 1939-1945 között lezajlott második világháború világszerte több millió emberéletet követelt, mind a frontokon harcoló katonák, mind a civil lakosság körében. A világégés hat éve alatt számtalan kegyetlen dolog ment végbe, mely az embereket sújtotta. Európában, Oroszországban Joszif Sztálin önkényuralma döntötte nyomorba az embereket, Olaszországban Benito Mussolini fasiszta elnyomása miatt alakult drámaian a polgárok helyzete, míg Németországban Adolf Hitler diktatúrája és a náci párt tevékenysége keltett félelmet a lakosságban és a Hitler politikai nézetével egyet nem értőkben. A Führer nem csak politikai ellenfeleit üldözte, gyilkoltatta meg. A német társadalomban nem volt helye más nemzetnek, vagy az olyan embereknek, akik nincsenek a Harmadik Birodalom hasznára. Egy tiszta árja faj létrehozása volt a cél. Ennek a társadalomnak nem lehettek részesei a zsidók sem. Hitler a háború előtti években számos olyan faji törvényeket léptetett életbe, melyek a zsidók ellen irányultak. Ebben számos követője akadt. Többek között Heinrich Himmler az SS és a Gestapo vezére, Rudolf Hess az auschwitzi koncentrációs és megsemmisítő tábor vezetője, Theodor Eicke a dachaui láger vezetője, Reinchard Heydrich SS-Obergruppenführer, Joseph Geobbels propagada főnök, Herman Göring a Luftwaffe vezére, Joseph Mengele SS-orvos és Adolf Eichmann, aki a magyarországi holokauszt egyik előkészítője és végrehajtója volt.
A zsidók üldözése a meghódított területeken is állandósultak. A keleti fronton az Einsatzgruppék tömegével végeztek ki zsidókat, míg az európai zsidóság túlnyomó részét a felosztott Lengyelország és a Birodalom által elfoglalt területeken felállított koncentrációs táborokba vitték, ahol a biztos halál várt rájuk. A legismertebbek közülük, Treblinka, Sobibor, Bergen-Belzen, Lublin-Majdanek, Buchenwald, Auschwitz-Birkenau, Dachau.
1944. március 19-én a Wermacht megszállta Magyarországot. A megszállást követően szinte azonnal bevezették a zsidótörvényeket ( sárga csillag viselése stb.) és megkezdődött a közel 700.000 ezer magyarországi zsidó gettókba, gyűjtő táborokba való terelése. Ehhez a magyar nácibarát vezetés és az állami szervek biztosítottak segítséget országszerte. A magyar holokausztot személyesen Adolf Eichmann irányította. A vidéki zsidók deportálása a Sztójay-kormány alatt 1944. áprilisában kezdődött, és 1944. július elejéig közel 400.000 magyar zsidót vittek a Krakkótól 60 km-re lévő Auschwitzba.
A holokauszt Cigándot sem kerülte el. A cigándi zsidó családokat 1944. április 16-án gyűjtötték össze a két tantermes iskolába (ma a református egyház gyülekezeti terme) és három nap múlva tovább vitték őket a Sátoraljaújhelyi gettóba, ahonnan egyenes út vezetett Auschwitzba. A Holokauszt cigándi áldozatainak száma a fennmaradt iratok alapján 228 fő. Az életben maradt 82, többnyire
zsidó fiatal közül 48 fő részben Budapesten, részben más vidéken, később Amerikában, Izraelben, Kanadában telepedett le.
A második világháborúban közel 6 millió zsidó halt meg, közülük kb. 1 -1,5 millió Auschwitzban vesztette életét gázkamrákban, betegségben, az SS kegyetlenkedése vagy az embertelen körülmények miatt.

A 2014. évet Holocaust Emlék Évnek nyilvánították, amelyhez számos szervezet, önkormányzat, település, együtt érző csatlakozott, ki-ki a maga módján.
A háború és a deportálások után 70 évvel Cigánd Város Önkormányzata úgy döntött, hogy méltó emléket állít nem csak a világháborúban meghaltak, hanem az egykoron itt élt zsidóság tiszteletére is. Ennek eleget téve az általános iskola mögött található zsidó temetőt megfelelő és kulturált körülmények közé helyezi , melyhez a MAZSIHISZ és magánadakozók adománya, valamint Nagy István: Fakuló emlékek nyomában – A cigándi zsidóságról-töredékesen című kiadvány bevétele is támogatást nyújt. A temető méltó helyreállítása mellett egy emlékmű is készül, melyet Czigándi Varga Sándor szobrászművész álmodott meg, és előreláthatólag 2014. novemberében kerül felavatásra.
A kivitelezési munkálatok folyamatban vannak, amelyben a Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit KFT. szakemberei és közfoglalkoztatottak vesznek részt!


Halloween a cigándi könyvtárban
2014. november 5.

Halloween-i rendezvényt tartottak a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárban 2014. október 30-án.
A könyvtár dolgozói forró teával, fahéjas almával és kemencében, héjában sült krumplival várták a kicsiket és nagyokat.
A programot Kovács Gábor közösségfejlesztő nyitotta meg, aki jó szórakozást kívánt a megjelenteknek.
A remek hangulatú eseményen résztvevő gyerekek és szülők elkészíthették saját töklámpásukat, melyet a rendezvény után a könyvtár ablakában „életre keltettek”.
A tökfaragás mellett nagy volt az érdeklődés halloween-i arcfestés iránt, de lufiból is készíthettek „tököt”, valamint a bátrabbak különböző, viccesen ijesztő jelmezeket kreálhattak maguknak.
Ezúton szeretnénk megköszönni a gyerekeknek és szülőknek a részvételt, valamin az intézmény valamennyi dolgozójának áldozatos és odaadó munkáját, mely nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre.

Felhívás
2014. november 3.

Kérjük a Tisztelt Véradókat, hogy a holnapi cigándi véradáson a "0" vércsoporttal rendelkezők lehetőleg minél nagyobb létszámban vegyenek részt és kérjék vérük irányított továbbítását Gyöngyösi Katalin tanárnő részére, ezzel is hozzájárulva gyógyulásához.

Köszönettel a Bodrogközi Kistérségi Járóbeteg Szakrendelő dolgozói.

Az '56-os eseményekre emlékeztünk
2014. október 30.

A Kántor Mihály Általános Iskola hetedik osztályos tanulói emlékeztek meg az 1956. október 23-án kitört forradalom és szabadságharc eseményeiről Cigándon 2014. október 22-én.
A megemlékezést a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében tartották, melyen a város vezetősége mellett a közintézmények vezetői és a város lakossága vett részt.
A jelenlévőket Pikó Sándor köszöntötte, aki beszédében méltatta az ’56-os eseményeket. Őt a Kántor Mihály Általános Iskola hetedik osztályos tanulói követték ünnepi műsorukkal, valamint az iskola énekkara Némethy Viktória vezetésével.
A rossz időjárás miatt a megemlékezéshez kapcsolódó fáklyás felvonulás, valamint megemlékezés és főhajtás a köztemetőben elmaradt.

Véradás
2014. október 30.


Megalakult az új képviselő-testület
2014. október 22.

Hivatalosan is megalakult Cigánd Város Önkormányzatának új testülete 2014. október 21-én.
Az eseményen részt vett Oláh Krisztián polgármester, valamennyi képviselő testületi tag, a közintézmények vezetői és Stumpf Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője.
Az ülés első részét Tóth János képviselő úr, mint korelnök vezette. Ebben a szakaszban Lőrincz János, a helyi választási bizottság elnöke számolt be az önkormányzati választás eredményeiről. Ezt követően a képviselő-testület tagjai letették a hivatalos esküt.
A képviselő-testület eskütétele után Oláh Krisztián polgármesteri beiktatása következett.
A beiktatás után polgármester úr vette át az ülés vezetését, és köszöntötte az új képviselő tagokat.
Következő napirendi pont az alpolgármester megválasztása volt, mely titulus titkos szavazás alapján dőlt el. Ezen a szavazáson egyhangúlag Ablonczy Dánielt választották meg alpolgármesternek.
Az ülés utolsó napirendi pontja a kötelezően felállított pénzügyi bizottság tagjainak felállítása volt.
A bizottság elnökévé Tóth János képviselő urat választották, rajta kívül Bodnár Andrásné és Balla Dénes kapott bizalmat.
Stumpf Attila hivatalvezető úr felszólalásában kívánt sok sikert és további közös és eredményes munkát az önkormányzat és a Járási Hivatal között.
Az ülés zárásaként polgármester úr kívánt hivatalvezető úrhoz hasonlóan a képviselő-testületnek eredményes munkát és sok sikert az előttük álló ciklusra.

Egészségnap Cigándon
2014. október 22.

A Bodrogközi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ adott otthont az Egészségnap az Újfaluban című egészségnapnak 2014. október 17-én.
A résztvevőknek lehetőségük nyílt a következő egészségügyi szűréseken részt venni: testtömeg index /BMI) számítás, vérnyomás- és vércukorszint mérés, látásélesség és színlátás vizsgálat, pulzoximetria vizsgálat.
A programon Dr. Varga-Szilágyi Zita az egészséges táplálkozásról, Dr. Berzéky József a fogamzásgátlásról és a családtervezésről tartott előadást. Az interaktív foglalkozáson Berzéky doktor kiemelten foglalkozott a családtervezés pozitív és negatív oldalával, valamint a primer prevenció (elsődleges megelőzés) fontosságával ( pl. méhnyak rák elleni védőoltás). Továbbá felhívta a fiatalok figyelmét a bulik veszélyeire.
Azok a gyerekek, akik az előadásokon a feltett kérdésekre helyesen válaszoltak, kisebb ajándékot kaptak. Az előadások mellett a gyerekek arcfestésen is részt vehettek.
Az egészségnapon mentőtisztek tartottak látványos előadást az elsősegély nyújtásról, melybe a gyerekek is bekapcsolódhattak. Itt a különböző életmentő fogásokat, fekvő helyzeteket mutatták be, valamint a próbabábun az újraélesztést is kipróbálhatták a kíváncsiskodók.
A rendszeres testmozgás is az egészséget szolgálja. Erről Gulyásné Gina gondoskodott, aki aerobic bemutatójával frissítette fel az helyszínen lévőket.
Az épület előtt egészséges és helyi ételeket kínáltak, kecskesajtot, mézet, a helyi savanyító üzemben készült termékeket, valamint a cigándi apróbélest kóstolhatták a résztvevők.
A rendezvény elsősorban a felső tagozatos korosztályt célozta meg, de a felnőttek közül is kb. 150 fő élt a lehetőséggel, hogy felmérje egészségi állapotát.

Beszélgetés Dr. Faragó Tamással
2014. október 15.

Dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdással beszélgetett Vízi András Cigándon a művelődési házban 2014. október 10-én.
A közel telt ház előtt rendezett beszélgetést jó hangulatban élték át a jelenlévők. Az interaktív délután legnagyobb attrakciója kétségkívül az volt, amikor az 1976-ban megnyert olimpia aranyérmét a közönség valamennyi tagja kezébe vehette.
A program végén helyesen válaszolók között egyedi ajándéktárgyakat osztott szét és lelkesen osztogatta aláírását az olimpiai bajnok.

Egészségnap
2014. október 15.

Meghívó
2014. október 15.

VII. Cigándi Tél Kupa
2014. október 15.
Helyi Önkormányzati Választás 2014 - Eredmények
2014. október 13.
Ünnepeltek a cigándi Idősek Klubja tagjai
2014. október 10.
A Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Cigándi Idősek Klubjának tagjai számára szerveztek programot az Idősek napja alkalmából 2014. október 7-én a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében.
Az eseményen Dakos Jánosné intézményvezető asszony köszöntötte a klubtagokat.
Ezt követően a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde ovisai kedveskedtek az időseknek egy rövid műsorral.
Az ovisok produkciója után a humoré lett a főszerep. A színpadon ugyanis Nagy Istvánné, Tóthné Majoros Erika, Kovács Bertalanné és Csáki Sándorné gondozónők egy kiváló jelenttel, poénok tucatját elejtve csaltak mosolyt a nyugdíjasok arcára.
A színpadi bemutatók zárásaként Némethy Viktória és Szabóné Horváth Eszter közös előadását hallgathatták meg.
Az ünnepség utolsó momentumául a klubtagok számára kézzel készült ajándékok átadása és egy kis sütemény és üdítő elfogyasztása szolgált.
Sikeres pályázatok a Cigánd SE-nél
2014. október 10.

Tudatos utánpótlás építés vette kezdetét mintegy 3 éve a Cigánd SE-nél!
Végső célunk egy komoly utánpótlás bázis megteremtése, amely távlati célként középfokú képzéssel párosulva, bentlakásos rendszerű, egyfajta mini foci akadémia létrehozását jelentené!
Cigándon az Önkormányzat és az Egyesület együttműködve üzemelteti a labdarúgást, sőt az egyesületi célokkal összhangban más rendezvények, projektek megvalósításában is közreműködnek!
Természetesen a látványos előrelépésekben nagy segítséget jelentenek az ún. TAO-s pályázatok, amelyek folyamatában minden eddiginél nagyobb fejlesztések várhatók!
Az öltözőépület, a műfüves pálya, a sportcsarnok burkolatának felújítását, a centerpálya és az új edzőpálya kialakítását követően, új nagy műfüves pálya épülhet, valamint, a stadionrekonstrukció keretében megújulhat a cigándi stadion is.
Lelátó bővítés, pályavilágítás, új lelátószékek beszerzése, játékos-kijáró és parkoló építése, a pályák és a létesítmény körbekerítése, új kispadok stb. valósulhatnak meg az elnyert pályázatnak köszönhetően!
A fejlesztések összköltsége eléri a 250 millió Ft-ot!
Az ehhez szükséges önerő és TAO-s pénz megszerzésére komoly erőfeszítéseket tettünk, így reális esélye lehet a beruházások megvalósulásának!
A 2014-2015-ös szezonban soha nem látott összegű támogatást kap az utánpótlás, amelyben jelenleg 10 csapatban közel 160 gyerek rúgja a bőrt!
A felnőtt csapatokkal együtt több, mint 200 igazolt játékosa van az Egyesületnek.
Cél, hogy a nők-lányok részére is biztosítsunk rendszeres sportolási lehetőséget, ennek érdekében indult be a lány kosárlabda, és hasonlók a tervek a kézilabdával is!
A fejlesztések lebonyolítása, a pályázatok elszámolása, a TAO-s pénzek összegyűjtése, mind az Egyesülettől, mind az Önkormányzattól rendkívüli erőfeszítést igényel!

 

Cigánd SE Vezetősége és Cigánd Város Önkormányzata

Cigánd Város KEOP pályázata
2014. október 10.
Cigánd Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-4.10.0/F „Önkormányzatok és intézményeik épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban” című pályázati kiírásra. A projekt keretében Cigánd Város Önkormányzata tulajdonában lévő Polgármesteri Hivatal és az Étkezde épületeinek energetikai korszerűsítése történik megújuló energiaforrás hasznosítással kombináltan. A pályázat összköltségvetése 49.613.617 Ft., amelynek köszönhetően nemcsak az épületek energiafelhasználása csökken, hanem nő az épületek komfortfokozata, és szebbé válik a megjelenésük is! A támogatás intenzitása 100%-os, tehát önerőt nem igényel a fejlesztés!
Cigánd szociális városrehabilitációja
2014. október 09.
Meghívó
2014. október 7.

Az Aradi vértanúkra emlékeztünk
2014. október 7.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után, 1849. október 6-án Aradon kivégzett tizenhárom honvéd tisztre emlékeztek az esemény165. évfordulóján Cigándon.
A megemlékezés a Városi Könyvtárnál található kopjafánál zajlott le.
Az eseményen részt vett a város vezetősége, az általános iskola, valamint az óvoda és bölcsőde vezetői és az általános iskola nyolcadikos diákjai.
Az ünnepi műsort a Kántor Mihály Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói adták,akik egy-egy gyertya elhelyezésével tisztelegtek az áldozatok előtt. Felkészítő tanáruk Gulyásné Dócs Krisztina.
Ezt követően koszorút helyezett el és főhajtással tisztelgett hőseink emléke előtt:
Cigánd Város Önkormányzat nevében Oláh Krisztián Cigánd Város polgármestere és Ablonczy Dániel alpolgármestere.
A Kántor Mihály Általános Iskola nevében Iski Dezső igazgató helyettes.
A Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár, valamint Falumúzeum nevében Némethy András.
„A Bodrogköz Tájmúzeumáéért” Alapítvány nevében Csáki Balázsné az alapítvány kuratóriumának elnöke és Nagy Józsefné kuratóriumi tag.
A Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde nevében Fodor Éva intézményvezető és Fegyváriné Németh Ilona szakmai vezető.

Újabb alapkőletétel
2014. október 7.
Cigánd és a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás életében hamarosan egy új fejezet kezdődik, melynek első állomása volt az új Szociális Szolgáltató Központ alapkövének letétele. A beruházás hosszú előkészület után indulhatott meg az ÉMOP-4.2.1/A-11-2012-0054 azonosító számú, a Szociális ellátórendszer fejlesztés a Bodrogközben című pályázat keretében. A projektből már korábban Pácin és Dámóc kisbuszt vásárolhatott. A cigándi beruházással párhuzamosan Felsőbereki, Kisrozvágy és Semjén szociális központjai újulnak meg.
A projektrendezvényt 2014. október 3-án tartották Cigándon.
Az eseményen köszöntőt mondott Oláh Krisztián Cigánd Város polgármestere, valamint Dr. Hörcsik Richárd Zemplén és Abaúj országgyűlési képviselője. Az rendezvényen jelen volt Stumpf Attila a B-A-Z Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának hivatalvezetője, Dakos Jánosné a Szociális Szolgáltató Központ intézmény vezetője és Nyesti Szabolcs a kivitelező Nyír-Flop-Holding Kft. képviselője.
Az érdeklődőknek a Nefelejcs Kiskórus egy dalcsokorral, Farkas Richárd és Hangácsi Mária egy-egy verssel kedveskedett.
Az időseket ünnepeltük
2014. október 7.
Október 1. az Idősek világnapja. Ezen jeles dátum alkalmából szervezett ünnepséget a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ és Cigánd Város Önkormányzata az időseknek október 3-án.
Az ünnepséget a Nagy Dezső Művelődés Ház és Könyvtár színháztermében rendezték meg, ahol elsőként Dakos Jánosné intézményvezető asszony köszöntötte a megjelent vendégeket.
Az eseményen köszöntőt mondott Oláh Krisztián Cigánd Város és Aros János Sárospatak Város polgármestere.
Ezt követően igazi retro hangulat költözött a terembe, ugyanis meglepetés vendégként Csepregi Éva adott egy kiváló koncertet..
A művelődési házból az Étterembe mentek a vendégek, ahol egy kiváló hangulatú vacsorán vehettek részt az idősek és a fogyatékkal élők. A hangulatot a Bodrogközi Cigányzenekar tette még tökéletesebbé.
A rendezvény sikeres lebonyolításáért köszönetünket szeretnénk kifejezni a Szociális Szolgáltató Központ valamennyi munkatársának az odaadó és alázatos munkájáért.
Felhívás
2014. október 3.
Tisztelt cigándi lakosok!
A Falumúzeum kemencéinek fűtéséhez kukorica és/vagy napraforgószárat gyűjtünk!
Várjuk azon gazdálkodók jelentkezését, akik felesleges góréjuk beszállításával hozzá tudnak járulni a kemencék fűtéséhez.
Felajánlásaikat előzetes egyeztetés után várjuk!
További információért keressék Kovács Gábort személyesen a Városi Könyvtárban vagy a 47/534-419 telefonszámon munkanapokon 9:00-16:00 között.
MEGHÍVÓ
2014. szeptember 30.
Tájházszövetség Országos Találkozója
2014. szeptember 30.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd városa adott helyet idén a Tájházszövetség szervezésében megrendezésre került országos tájház találkozónak, ahol délelőtt kihirdették az Év Tájháza díj nyertesét. Az Év Tájháza díjátadót követően konferenciával folytatódott a találkozó, "Épített örökségünk a tájház, mint közösségi színtér" címmel. A Magyarországon működési engedéllyel rendelkező tájházak több, mint fele műemléki védettséget élvez. A szakmai konferencia és találkozó előadásai, tanulmányi kirándulása a műemléki tájházak felújítására, megőrzésére és hasznosítására, a benne megvalósuló közösségi programokra irányítják a hallgatóság figyelmét.

Bővebben

Bélesfesztivál
2014. szeptember 30.
Igazi gasztronómiai és népi kavalkádot hozott 2014. szeptember 20-án immáron kilencedik alkalommal megrendezett Bélesfesztivál. A program a Kulturális örökség napja országos programsorozat keretein belül valósult meg. A kissé borongós idő ellenére rengeteg ember látogatott el a Falumúzeum előtti térre.
A rendezvényt Csáki Balázsné „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében kiemelte, hogy szellemi és tárgyi örökségünk egysége nagyon fontos és ez Cigándon már évek óta így működik, a Falumúzeum ennek a legmegfelelőbb helyszíne.
A nap folyamán kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a kedvükre való programot.
A színpadon a Hidvégi Band, Sógorok, Varga Viktor, Folk N Break, a Cigándi Gyermektánccsoport, TriAngel Majorette Tánccsoport, Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, Dámóci Hagyományőrző Egyesület, Bodrogszerdahelyi Női Népdalkör, Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Klasszikus Balett csoportja, Tiszavirág Néptánccsoport, Kékcsei Asszonykórus, Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde ovisai, Sarkantyús Néptáncegyüttes és a fesztivál napján 70. születésnapját ünneplő Poór Péter szórakoztatta a publikumot.
Kísérő programként a művelődési házban található kiállításokat tekinthették meg, népi játékokat próbálhattak ki a Kántor Mihály Általános Iskola pedagógusainak vezetésével, valamint Csáki Andrea irányításával agyagozhattak is az érdeklődők.
A béleseket az alapítvány önkéntesei és a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Alapszolgáltató Központ munkatársai készítették a nap folyamán.
A fesztivál vendége volt még a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének delegációja .
A nap zárásaként táncházban vehettek részt a fesztiválozók, melyhez a Szikes Zenekar szolgáltatta a talpalávalót, tovább fokozva az amúgy is kiváló hangulatot.
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik munkájukkal segítettek a rendezvény sikeres lebonyolítását.
Inkubátorház alapkő letétel
2014. szeptember 30.
LEADER, mint a vidékfejlesztés eszközrendszere”
Ezzel a címmel tartottak szakmai előadást 2014. szeptember 19-én Cigándon. A konferenciának a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár színházterme adott helyet. Köszöntőt mondott dr. Kiss István a ZTVE elnöke. Az előadáson a 2007-2013 között megvalósult térségi projektek eredményeiről hallhattak beszámolót. A rendezvényen részt vett az EMVA Irányító Hatóság munkatársa, Susztrik Gergő is, aki a 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési programot ismertette.

Ezt követően a LEADER térségek közötti együttműködések projekt bemutatása következett.
Fényeslitke Község polgármestere, Mártha Tibor mutatta be a településükön megvalósított projekteket.
Az együttműködési programunk tagjai, partnereink a következők:

• Cigánd Város Önkormányzata, egyben koordináló szervezet,
• Fényeslitke Község Önkormányzata,
• a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület és a
• Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület.

konferenciát követően a vendégek átvonultak a Járóbeteg Szakellátó Központ mellett található építési területhez, ahol ünnepélyes keretek között lehelyezték az Inkubátorház alapkövét.
Az inkubátorház egy a határon átnyúló pályázat keretén belül létesül a szlovákiai Lelesz községgel közösen. Ez az épület a jövő vállalkozóinak nyújt majd segítséget határon innen és túl egyaránt.
Az ünnepségen beszédet mondott Oláh Krisztián Cigánd Város Polgármestere, Dr. Hörcsik Richard Zemplén országgyűlési képviselője és Stumpf Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője.
A hivatalos ceremóniát követően a jelenlévőket egy finom ebéddel látták vendégül a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár aulájában.


Közfoglalkoztatási kiállítás Miskolcon
2014. szeptember 30.
Miskolc belvárosában rendezték meg a Közfoglalkoztatottak kiállítását 2014.szeptember 26-án, melyen Borsod-Abaúj- Zemplén megye 16 járásának 125 települése vett részt.
A kiállító települések között járási székhelyként Cigánd is részt vett.
A delegáció pavilonjában a közfoglalkoztatásban előállított termékek kerültek bemutatásra : savanyúság, mák, fokhagyma, csemege paprika, fűszerpaprika, lekvár.
Az érdeklődők a termékekből vásárolhattak is, valamint megkóstolhatták a HÍR-védjegyes cigándi apróbélest.
A kulturális értékinket a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar képviselte.
A rendezvényen részt vett Oláh Krisztián, Cigánd Város Polgármestere és Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője.
Gyászjelentés
2014. szeptember 24.
Pályázati felhívás
2014. szeptember 21.

 

Felhívás
2014. szeptember 18.

MEGJELENT A VIDÉKFEJLESZTÉSI (EMVA) FORRÁSBÓL FINANSZÍROZOTT TÁMOGATÁSOK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ RENDELET!

A Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület ezúton tájékoztatja az érintetteket és ügyfeleit, hogy 2014. szeptember 15-én megjelent az 1/2014. (IX. 15.) MVM rendelet „Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról”.
A rendelet az alábbi rendeletekkel meghirdetett beruházási jogcímek tekintetében módosította a művelet megvalósítására és az utolsó kifizetési kérelem benyújtására vonatkozó határidőket:
- 47/2012. (V. 11.) VM rendelet (mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése jogcím) szerint a 2012. június 1.-30. közötti támogatási kérelem benyújtási időszakban benyújtott támogatási kérelemre hozott támogatási döntés esetén;
- 52/2012. (VI. 8.) VM rendelet (turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím) alapján a 2012. július 1. 31. közötti támogatási kérelem benyújtási időszakban benyújtott támogatási kérelemre hozott támogatási döntés esetében;
- 99/2012. (IX. 25.) VM rendelet (LEADER Európai Unión belüli és harmadik országbeli területekkel való nemzetközi együttműködés végrehajtása jogcím) alapján a 2012. október 30. 2013. november 29. közötti támogatási kérelem benyújtási időszakokban benyújtott támogatási kérelemre hozott támogatási döntés esetében;
- 103/2012. (X. 1.) VM rendelet (vidéki örökség megőrzése jogcím) alapján a 2012. október 15.-november 30. és 2013. június 10. július 10. közötti támogatási kérelem benyújtási időszakban benyújtott támogatási kérelemre hozott támogatási döntés vonatkozásában;
- 11/2013. (III. 5.) VM rendelet (LEADER térségek közötti együttműködés végrehajtása jogcím) alapján a 2013. április 2. november 29. közötti támogatási kérelem benyújtási időszakban benyújtott támogatási kérelemre hozott támogatási döntés esetében;
- 35/2013. (V. 22.) VM rendelet (Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtása jogcím) alapján a 2013. június 17. szeptember 30. közötti támogatási kérelem benyújtási időszakban benyújtott támogatási kérelemre hozott támogatási döntés vonatkozásában;
- 103/2013. (XI. 8.) VM rendelet (a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztése jogcím) alapján a 2013. november 25. december 13. közötti támogatási kérelem benyújtási időszakban benyújtott támogatási kérelemre hozott támogatási döntés vonatkozásában;
- 104/2013. (XI. 14.) VM rendelet (turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím) alapján a 2013. november 25. 2014. január 15. közötti támogatási kérelem benyújtási időszakban benyújtott támogatási kérelemre hozott támogatási döntés esetében;

Tekintettel arra, hogy a módosítások nem minden jogcímet és nem minden támogatási kérelem benyújtási időszakot érintenek, valamint a szabályozás az egyes jogcímek esetében egymástól eltérő lehet és a megvalósítási határidőn túl egyéb rendelkezést is érinthetnek, továbbá a jogszabályban foglalt határidők jogvesztőek, mindig alaposan tanulmányozzák át a vonatkozó rendeletek hatályos szövegét, és a kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló időszakra vonatkozó MVH közleményeket.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy amennyiben a támogatott beruházás megvalósítása a megadott határidőig nem lehetséges, úgy az ügyfél teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt lemondó nyilatkozatának benyújtásával a támogatásról lemondhat. Megkezdett és az előírt mértéket el nem érő, részben elszámolt beruházás esetén a már folyósított összeget a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 57. § (6) bekezdése alapján a 69. § (5) bekezdése szerint a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeres mértékének megfelelő kamattal növelten vissza kell fizetni.

Egyben felhívjuk a figyelmüket, hogy munkaszervezetünk honlapján (www.zemplenitajak.hu) a „Nyertes pályázóinknak” menüpont alatt megtalálja a rendelet teljes szövegét, illetve feltöltésre került információs jelleggel az eligazodást segítő összefoglaló táblázatunk.
(Forrás: Zempléni Tájak HACS, Munkaszervezete)


Meghívó
2014. szeptember 12.


Felhívás
2014. szeptember 9.

Gyászjelentés
2014. szeptember 3.

 

Megrendüléssel tudatjuk Cigánd város lakosságával, hogy
dr. Gedeon István egykori körzeti háziorvos
2014. szeptember 3-án életének 50. évében elhunyt.

 

A család fájdalmában osztozik a város lakossága, Képviselő-testülete.


II. PET Kupa
2014. augusztus 27.

Bodrogköz - Cigánd – II. PET-Kupa – elkötelezetten a környezetvédelemért!!
A II. Tiszai Pet-Kupa szervezői - a tavalyi év sikerein felbuzdulva - ismét megkeresték Cigánd Város Önkormányzatát, hogy csatlakozzanak a természetvédelmet szolgáló eseményhez.
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy igazi partnerre, és elkötelezett hívekre találtak a természetfilmesek a bodrogköziekben.
A tavalyi évet követően - komoly nagy támogatók híján - nagyságrendekkel nehezebb előzmények után, ám annál nagyobb sikerrel és lelkesedéssel valósult meg a mind nagyobb ismertségnek örvendő esemény, köszönhetően az elszánt természetfilmeseknek!
Az Önkormányzat egy emberként állt a felkérés mellé.
Cigánd Város PET palack-gyűjtést szervezett, amelyhez Pácin, Karcsa, Révleányvár, Ricse, Semjén, Tiszacsermely, Bodroghalom, Kisrozvágy is csatlakozott.
A nem összenyomott pillepalackokat, kupakkal együtt a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárba lehetett leadni. A palackok gyűjtése közel három hétig tartott, mely idő alatt közel 4000 darab műanyag palack gyűlt össze. Ezeket a flakonokat 2014. augusztus 15-én a reggeli órákban szállították el, hogy kezdetét vehesse a vízi útjuk immár hajó formájában.
A palackokat adományozók közül három szerencsés ajándékban részesült sorshúzás alapján:
Páll Tibor, Oláh István, Oláh Dóra
Az adományozók neve alább olvasható:
Orosz József, Szilvási András, Gyöngy Marcell, Páll Tibor, Filep Istvánné, Ági Presszó (ifj. György István), Kisgaras Söröző (Petróné Varga Veronika), Gönczi Istvánné, Bodrogköz Kincsei Bölcsőde, Kopasz Gáborné, Páricsi Szabolcs – Tiszacsermely, Pokol Csabáné, Oláh István (Petőfi u.), Daruk László, Oláh István (Kertköz u.), Kolozsvári Zsuzsanna, Csáki Andrea, Lőrincz János, Csáki Nikolett, Révleányvár Község, Bodnár Dominik, Oláh Dóra, Tímári Judit, Oláh László, Pácin Község, Páricsi Roland, Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye, Semjén Község, Nagy Roland, Kolozsvári Zoltánné, Kopasz Blanka, Karcsa Község, Szociális Alapszolgáltató Központ, Kisrozvágy Község
Ezúton szeretnénk megköszönni minden adományozónak, hogy e nemes cél érdekében segítséget nyújtottak!!!
A PET-Kupa tiszteletére a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói az tavalyi évhez hasonlóan, az idén is megszervezték a homokvárépítő versenyt.
Az rendezvény 2014. augusztus 23-án, a Pet-hajók befutása előtt a cigándi Tisza-parton került megrendezésre.
A nagyon jó hangulatú eseményen hét homokvár épült, melyből háromtagú zsűri választotta ki a legszebbeket, melyeket ajándékkal jutalmaztak.
A verseny eredménye:

1. helyezett: Filep Simon
2. helyezetett: Kolozsvári Dóra
3. helyezett: Szabó Gábor

Szeretnénk köszönetünket kifejezni mindenkinek, akik hozzá járultak a program sikeres lebonyolításához!!!

Hamarosan eldől, hogy ki lesz az új református lelkész
2014. augusztus 27.

A cigándi református gyülekezet éléről közel harminc év szolgálat után 2014. július 1-vel leköszönt Makatura József és Makatura Józsefné lelkész házaspár.
Ettől a dátumtól a helyettesítést Tanászi Árpád lelkipásztor végzi. Az állás betöltésének koordinálása az Ő illetve Börzsönyi József esperes úr segítségével történik.
A presbitérium javaslatot tett azon vendéglelkészek meghívására, akiket meg szeretne hallgatni. Mivel Cigánd kiemelt gyülekezetnek számít, így csak olyan lelkész jöhet számításba, aki öt évet gyülekezetben szolgált.
A vendégszolgálaton lévő lelkészek augusztus hónapban mutatkoztak be a vasárnapi istentiszteleteken a gyülekezet előtt:
Augusztus 3-án Gajdos János miskolci,
augusztus 17-én Fehérvári Bálint bonyhai (erdélyi),
augusztus 24-én Kristóf István pókakeresztúri (erdélyi) lelkészek .
A meghallgatások után dönteni kell, ki az, akit szívesen látna a gyülekezet, és ezt követően az Esperes Úr hivatalos úton megindíthatja a választási procedúrát. Rövid időn belül a választási névjegyzékben szereplő egyháztagok (aki konfirmált és két éve fizeti az egyházfenntartási járulékot) szavazhatnak, hogy elfogadják-e a presbitérium által javasolt lelkészt.

Kenyérszentelés
2014. augusztus 27.

A hagyományoktól eltérően nem a városi ünnepségen, hanem a vasárnapi református istentisztelet fő eseményeként áldották meg az „Újkenyeret” Cigándon.

A 2014. augusztus 17-i esemény egyben a település fennállásának 725. és a városi rangra emelkedésének a 10. évfordulójára szervezett ünnepségsorozat záró rendezvénye volt.
Az új kenyeret a vendégszolgálatot teljesítő Fehérvári Bálint, az erdélyi Bonyháról érkező lelkész áldotta meg, amelyet a Sarkantyús Néptáncegyüttes lány tagjai kínáltak a gyülekezet tagjainak.
Az istentisztelet alatt a Nefelejcs Kiskórus, György Anett és Szabóné Horváth Esztert előadását halhatta az ünneplő gyülekezet, valamint köszönet illeti Németh Esztert az orgonajátékért.

Városnap Cigándon
2014. augusztus 27.

Hatalmas érdeklődés kísérte végig Cigánd városi rangra emelkedésének 10. és a település fennállásának 725. évfordulójának alkalmából rendezett városnapot, amely az Államalapítási ünnepet is magában foglalta.
Reggel a város lakosságát a helyi amatőr művészeti csoportjai hívogatták lovas szekereken felvonulva.
A programok párhuzamosan három helyszínen zajlottak, így mindenki megtalálta a számára tökéletes kikapcsolódási lehetőségeket.
A nagyszínpadi események alatt a Falumúzeum udvarán főzőverseny zajlott, a falumúzeum előtti téren felállított színpadon is zajlottak az események. Fellépett a Zsindely Zenekar, a Crystal Retro Partyzenekar és a Danger Close együttes.
A Kisszínpadon, a délután folyamán, a Burattino Bábszínház előadását nézhették végig, valamint gyermekverseket hallgathattak zenés feldolgozásban kicsik és nagyok egyaránt. A parkban Népi játszóház várta a szórakozni vágyókat.
A piactéren ringlispil, kirakodó vásár, illetve a „A Bodrogköz Tájmúzeumáért„ Alapítvány önkéntesei helyi ízekkel várták az igen csak szép számú látogatókat.
A színpadi programot a Szabadtéri színpadon, a bodroghalmi Halom Dalkör előadása nyitotta meg, aki a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létre jött „Őrizd a tüzet” – Hagyományőrzés népzenével a Bodrogközben című pályázat keretén belül látogattak el hozzánk.
Őket a XXVI. Zemplén Nemzetközi Néptáncfesztiválról ideérkezett macedón, belga, ukrán néptánccsoportok követték.
Ezzel egy időben lovas és íjászbemutató zajlott a színpad mögötti zárt területen.
Ebédidőben a Nótacsokrot és operett slágereket hallhattak a nézők Gáspár Ani, Ládi Gabi és Bagi Csaba előadásában.
Az előadóművészeket a helyi amatőr művészeti csoportok bemutatója követte. Fellépett a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, a Nefelejcs Kiskórus, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola óvódás balett csoportja, Illés Szilvia, Dócs Eszter, Dancs Krisztián, Dancs-Oláh Vivien, az újonnan alakult Cigándi Barnaszemek Táncegyüttes és a Sarkantyús Néptáncegyüttes.
Koós Jánosnak és Dékány Saroltának köszönhetően az idősebb korosztály kicsit visszautazhatott a táncdalok fénykorának idejébe.
Ezután a mulatós zene kedvelői örülhettek a soron következő szűk egy órában, hiszen Ferry és Henna lépett színpadra.
Őket az Irigy Hónaljmirigy követte, akik a már tőlük megszokott humoros előadással fokozták az amúgy is kiváló hangulatot.
Majd az egyik zenei tehetségkutató műsor két szereplője lépett színpadra. Hien és közvetlen utána Pál Dénes adott fantasztikus koncertet.
A zenei előadásokat a nagyszínpadon a hivatalos köszöntők és díjátadások követték.
Köszöntőt mondott Oláh Krisztián Cigánd Város Polgármestere, Dr. Hörcsik Richard országgyűlési képviselő, Dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Miniszter.
Ezt követően a díjátadásokra került sor: Kántor Mihály-díjat kapott Völgyi Antal nyugalmazott tanár, id. Varga András pedig posztumusz Cigándért-díjban részesült. Miniszteri elismerést kapott Tímári Zoltánné 40 éves közszolgálati munkájáért.
A hivatalos ceremónia után igazi huligánok foglalták el a színpadot. A technikai átállás és a hangolás után, közel két órás kiváló atmoszférájú koncertet adott a Hooligans zenekar, melynek végén a közönség óriási ovációval díjazta a zenészek teljesítményét.
A nap záró eseménye a tűzijáték volt, mely után véget ért a 725. éves és 10 éve városi rangra emelkedett Cigánd városnap.
Ezúton szeretnénk megköszönni a kemény és áldozatos munkáját mindenkinek, akik segítettek abban, hogy városunk méltóképpen tudja megünnepelni ezt a jeles alkalmat.

Kulturális séta Cigándon
2014. augusztus 27.

Cigánd fennállásának 725. és városi rangra emelkedésének 10. évfordulója alkalmából három napos rendezvény sorozat kezdődött 2014. augusztus 15-én pénteken „Kulturális Séta Cigándon” elnevezéssel.
A program a Bodrogközi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központnál „Életfa” állítással kezdődött. Az avatáson a város vezetősége mellett részt vett és köszöntőt mondott Szabó Péter a karosi Honfoglaláskori Látogató Központ igazgatója, Csáki Balázsné „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Dr. Berzéky József szülész-nőgyógyász a Járóbeteg Szakellátó Központ szakorvosa.
A köszöntők után az alkotó, Varga András életének és munkásságának bemutatása következett.
A méltatást követően a helyi intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el az „életet” szimbolizáló szalagjaikat az alkotáson.
Az avatás hangulatát fokozta Harsányi Zsófia éneke.
A sorozat következő állomása a futballpálya volt, ahol Mező László mutatta be saját írását Cigándi futballkrónika címmel a nagyérdeműnek. Köszöntőt mondott Fodor Zoltán (Bémer) a Cigándi Innovációs és Ifjúsági Sportegyesület Kiemelkedően Közhasznú Szervezetének elnöke, valamint Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere adott át elismerő oklevelet Dócs Károly pályagondnoknak a futballért tett több évtizedes alázatos és lelkiismeretes munkájáért. A vendégek szórakoztatásáról a TriAngel Majorette Tánccsoport valamint Karászi Roland freestyle foci Európa-bajnok és Kovács Péter freestyle foci világbajnok gondoskodott. A rendezvényen részt vettek az Egyesület sportolói, vezetői, edzői, az ifjúsági korosztályok házi bajnokságot rendeztek az esemény tiszteletére!
A futballpályáról a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dísztermébe érkeztek a vendégek, ahol a Cigándot bemutató kisfilm vetítésével és Oláh Krisztián polgármester köszöntőjével vette kezdetét a kulturális kavalkád!
A „Fejezetek Cigánd néprajzából” könyvet Dr. Páll István a Sóstói Múzeumfalu igazgatója mutatta be, köszöntőt Dr. Habil Viga Gyula, szerző-szerkesztő mondott a résztvevőknek.
A könyvbemutatót térképészeti kiállítás követte, melyről Ferenczyné Csáki Annamária mondott részletes tájékoztatást. Ezek után a felvidéki Némethi Róbert fotókiállítását maga az alkotó nyitotta meg.
A művelődési ház programját „Az én városom” című pályázat bemutatása és a beérkezett pályamunkákból készült kiállítás megnyitása zárta. A pályázatot Kovács Gábor közösségfejlesztő munkatárs mutatta be, majd Bordás István a Sárospataki Képtár vezetője, mint zsűri elnök értékelte a beérkezett munkákat, és adta át a díjakat.
„Az én városom” pályázat díjazottjai: Csáki Balázsné, Nagy Istvánné, Csáki Andrea, a Falumúzeum Szövőcsoportja, a Falumúzeum Fazekas Csoportja, Bötykösné Fodor Kitti Katalin, Kőrösi Viktória, a Falumúzeum Kézműves Köre.
A megnyitó ünnepséget Gyárfás Károly, a Nefelejcs Kiskórus, Szabóné Horváth Eszter és Némethy Viktória, valamint a Sarkantyús Néptánc Együttes előadása tette színessé.
A művelődési házból a Hősök terére várták a szervezők a vendégeket, ahol a felújított I. világháborús emlékmű avatása történt meg. Az emlékmű Turul madarát Czigándi Varga Sándor alkotta. Az emlékmű felújítását a művész irányításával és közreműködésével a Cigándi Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Kft. végezte.
A világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékező avatási ünnepségen közreműködött a sátoraljaújhelyi Dohánygyári Zenekar és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár. Köszöntőt mondtak: Oláh Krisztián polgármester; Dr. Hörcsik Richárd Zemplén országgyűlési képviselője; valamint Mártha Tibor, Fényeslitke polgármestere, a „Don menti magyar honvédsírok gondozása Alapítvány” kuratóriumának elnöke.
Az emlékművet a Czigándi Varga Sándor szobrászművész és Oláh Krisztián polgármester leplezték le.
Az emlékműavatáson szavalt Nagy Tóbiás Katalin, műsort adott a Nefelejcs Kiskórus.
A sorozat következő elemeként a Falumúzeum területén található kemence került a dolgozók birtokába, mely esemény „Az Új utakon a Bodrogköz hagyományainak megőrzésében” című projekt projektzáró eseménye is volt egyben. Az eseményen köszöntőt mondtak Kovács Gábor kemenceépítő, Bordás István közművelődési szakértő és Csáki Balázsné kuratóriumi elnök asszony. Műsort adott a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, valamint a Cigándi Gyermektánccsoport. Az érdeklődök ezt követően megkóstolhatták a kemencés finomságokat.
Az este hátralévő részében Koós Réka és a Miskolci Musical és Dalszínház szórakoztatta a látogatókat.
A pénteki program zárásaként a Bodrogközi Régi Magyar Kultúra Közhasznú Alapítvány és az ETELE Lovas és Szabadidősport Egyesület közreműködésével megrendezett szertűz mellett „révülhettek” - a kulturális séta szellemiségéhez csatlakozva - az érdeklődők.

PET KUPA
2014. augusztus 19.

Építsünk homokvárat!
2014. augusztus 19.

Határozat
2014. augusztus 18.

MEGHÍVÓ
2014. augusztus 5.

Gasztronómia és hagyományőrzés
2014. július 23.

Kiváló időjárási körülmények között és nagyszerű hangulatban telt a Gasztronómia és hagyományőrzés című rendezvény 2014. július 19-én, Cigándon, mely a 35/2013. (V. 22.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló pályázat révén valósult meg.
A Szabadtéri színpadnál lebonyolított esemény a délutáni órákban kezdődött, a Csárdás Citera Zenekar és Hagyományőrző Énekkar, a Cigándi Gyermektánccsoport és a Sarkantyús Néptáncegyüttes előadásával. A helyi csoportokat Sólymos Tóni és az Ex-Pressz, valamint a délután folyamán fellépő Kovács Kati követte, akikkel az idősebbek visszautazhattak egy kicsit az időben. A régi dallamok után Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere köszöntötte a publikumot.
Polgármester úr szavait a Nefelejcs Kiskórus nosztalgia műsora, a székelyudvarhelyi Európa-bajnokságon második és harmadik helyet elért TriAngel Majorett Tánccsoport és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak táncos produkciója követte.
A kisszínpadon bábelőadást tekinthettek meg kicsik és nagyok egyaránt.
A hangulatot tovább fokozta a Garagulya Gólyalábas Kompánia humoros előadása, majd az adrenalin szint emelkedett meg Szabó Ákos motoros bemutatója következtében.
Kiegészítő programként a városunkba érkezők a Piac téren felállított „vidámparkban” tölthették el az idejüket, lovaskocsizhattak, valamint a Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely várta, többek között, kézműves foglalkozással és arcfestéssel a kíváncsiskodókat.
A színpad mellett felállított sátorban a nagy melegben megéhezőket „ A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány munkatársai várták a HÍR védjegyes cigándi apróbélessel és kásáskáposztával, valamint lepcsánkával, krumpli lángossal és kenyérlángossal. A Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói pedig a Cigándról szóló kiadványokat kínálták az érdeklődőknek.
Az este sztárvendége a Zanzibár volt, akik egy frenetikus koncerttel koronázták meg a kiváló hangulatú programot.
Az este záróakkordja egy látványos tűz-show volt, amellyel véget ért a Gasztronómia és hagyományőrzés rendezvény.

FELHÍVÁS
2014. július 23.

Meghívó
2014. július 8.

IV. Strandfoci Kupa
2014. július 8.

Pályázati felhívás!
2014. július 8.

FIGYELEM
2014. július 8.

Kedves Nézőink!

A Piszkos Fred, a kapitány című előadás betegség miatt sajnálatos módon nem 2014. július 12-én lesz bemutatva Cigándon, hanem egy új időpontban. Az eddig megvásárolt jegyek visszaválthatóak a jegypénztárakban, illetve érvényesek lesznek a következő cigándi előadáson! Az új időpontról hamarosan értesítjük Önöket! Kérjük, érdeklődjenek a jegyárusító helyeken, illetve kövessék figyelemmel az előadás Facebook oldalát és a www.jegy.hu oldalt.
Megértésüket köszönjük!

Sárospatakon a HÍR védjegyes cigándi apróbéles
2014. június 26.

A Rákóczi Múzeum meghívására „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány 2014. június 21-én részt vett a Sárospataki Vár udvarában megrendezésre került Múzeumok éjszakáján.
Az Alapítvány hagyományos ízeket - cigándi apróbélest és kásáskáposztát - kóstoltatott a látogatók megelégedésére. Közel 500 db apróbéles és körülbelül 30 kg kásáskáposzta fogyott el.
Ez a rendezvény is hozzájárult ahhoz, hogy a HÍR védjegyes cigándi apróbélest még híresebbé tegyék, mivel a Magyar Értéktár Bizottság előtt ”landol”. A kásáskáposzta, az apróbéles nyomdokaiba lépve, 2014. június 26-án HÍR védjegyes érzékszervi vizsgálaton vesz részt.
Az Alapítvány ezúton is szeretné köszönetét kifejezni a meghívásért, hogy részt vehetett ezen a rendezvényen, mivel országunkban 8 kiemelt település - a Rákóczi Múzeum is köztük volt - kapcsolódott a programsorozathoz.

Felhívás
2014. június 26.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a Szabadidő Központ korszerűsítési munkálatok miatt előreláthatólag 2014.augusztus.31-ig zárva tart!

 

Nagy Gábor

Szabadidő Központ Vezető

Hirdetmény
2014. június 25.

Szúnyogírtás
2014. június 17.

Tájékoztatjuk a Lakosságot, hogy Cigándon a mai napon késő délután biológiai szúnyogirtás végeznek, rossz idő esetén a tartaléknap 2014. június 18.

A légi szúnyogirtás összefüggő, nagy felületen történő beavatkozásra alkalmas módszer. Az irtószereket légi járműről, különleges szórófejekkel, igen finom (mikron méretű) ULV permet formájában juttatják ki, mely a szúnyogokkal érintkezve azok elpusztulását eredményezi. Az irtásra felhasznált anyagok az emberre veszélytelenek, kijuttatásuk után rövid idő alatt elbomlanak, a környezetet nem terhelik.

Pályázati felhívás
2014. június 16.

Az ÉMOP-3.1.1-12-PA/2013
Cigánd szociális városrehabilitációja/Programalap
Egészségnap szervezése

A Cigánd Településüzemeltetési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, mint Közvetítő Szervezet pályázatot hirdet a „Cigánd szociális városrehabilitációja” városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatására.

 

A pályázat benyújtási határideje: 2014. június 23.

 

További részletek:

1. pályázati felhívás
2. pályázati útmutató
3. jelentkezési lap
4. mellékletek

Meghívó
2014. június 16.
Megkezdődött a Bodrogközi Skanzen kialakítása
2014. június 11.

Az N-terv Bt. tervei alapján a cigándi székhelyű BALÉP-INVEST Kft. megkezdte a több hónapos építési munkát.
A most indult beruházásnak köszönhetően a cigándi Falumúzeumban megépül egy új "korhű" alápincézett múzeumi épület, egy többállásos nyitott szín raktárral, megújul a falumúzeum épülete, bővül a meglévő gazdasági épület, átalakul a táncpajta, őrtorony (7,5m!!!), melléképületek és kerítés épül.
Az építési munka része a „Múzeumok Párbeszéde” című szlovák-magyar határon átnyúló projektnek.

A kivitelezés ideje alatt a falumúzeum nem látogatható!

Terveink szerint az augusztus 16-i hétvégére a falumúzeum egy része olyan készültségi fokban lesz, ami lehetővé teszi a vendégek fogadását, addig is megértésüket és türelmüket kérjük!

Lovas tábor
2014. június 10.


Pályázati kiírás
2014. június 3.

Cigánd Város Önkormányzat
a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján
pályázatot hirdet
Cigándi Falumúzeum

igazgató (magasabb vezető)
munkakör betöltésére.

 

A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő

 

A vezetői megbízás időtartama: A vezetői megbízás határozott időre, 5 év-ig szól.

 

A munkavégzés helye:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 3973 Cigánd, Fő utca 54.

Teljes pályázati kiírás

Pályázati felhívás - "Az én városom"
2014. június 3.

Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár Cigánd várossá nyilvánításának 10 évfordulója alkalmából meghirdeti „Az én városom” című pályázatot.
A pályázaton bárki részt vehet, aki alkotásaiban igyekszik megörökíteni szeretett városunk jellegezetességeit, itt töltött élményeit, hagyományait, bármit, ami Cigándhoz köthető.

Négy korcsoportban lehet leadni a pályázatokat:

- alsó tagozatos tanulók
- felső tagozatos tanulók
- gimnáziumi tanulók
- felnőttek

A pályázatra az alábbi kategóriákban lehet nevezni:

- Fotó
- Rajz, festmény, rézmetszet
- Egyéb

Kategóriánként 1 pályázat nyújtható be vagy a pályázat érvénytelen!

 

A pályázatok beadási határideje: 2014. július 12.

 

A pályázatok beadásának módja:
Személyesen, vagy postai úton a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárba (3973 Cigánd Fő u. 38.) kell eljuttatni, a jelentkezési lappal és a közzétételi nyilatkozattal együtt.
Az eredményhirdetésre és az értékes nyeremények átadására ünnepélyes keretek között kerül sor, az augusztusban megrendezésre kerülő városi rendezvényen.

Bővebb információt személyesen a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárban (3973 Cigánd Fő u. 38) , valamint a bip.cigand@gmail.com e-mail címen, vagy a 0647-534-419 telefonszámon kaphatnak.
Az adatlap és a nyilatkozat letölthető a www.cigand.hu és a www.bodrogkoz.com oldalról.


Közzétételi nyilatkozat

Pályázati űrlap

Ovi-foci program
2014. június 2.

Cigánd Város Önkormányzata 2012-ben pályázott az Ovi-foci Közhasznú Alapítvány felhívására.
Az Alapítvány elsődleges és tartós közérdekű célja, hogy működésével támogatást tudjon nyújtani az óvodás korú gyermekek mozgásához, képességeinek fejlesztéséhez, sportolásához, utánpótlás neveléséhez.
Az Ovi-Foci program célja egy pedagógiai képzést és rendezvények, versenyek megtartásának ösztönzését, anyagi támogatását magában foglaló program megvalósítása, mellyel a szakszerű, ellenőrzött keretek között végzett oktatás, sportolás és utánpótlás nevelés valósítható meg.


A pályázatnak köszönhetően Cigándon egy olyan többfunkciós sportpálya jön majd létre, mely Magyar Termék Nagydíjjal és Innovációért Különdíjjal büszkélkedhet.
A szakszerű használat érdekében a program képzést biztosít a helyi óvónők számára.
A megvalósításhoz szükséges támogatási szerződést Cigánd Város Önkormányzata 2014. májusában kötötte meg az alapítvánnyal, melynek alapítója Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás futballistája.
A projekt végső kedvezményezettje a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde, tehát a pálya az óvoda területén épül fel és használói kizárólag az óvodás korú gyermekek lesznek.
Az Ovi-Foci Program 70%-os támogatottság mellett valósul meg TAO-s forrásból, melyhez az önerőt Cigánd Város Önkormányzata biztosítja.
A projekt várhatóan az év végén, illetve a jövő év elején kezdődhet el.
Pálya mérete: 6 x 12 méter, a kialakításhoz szükséges minimális terület 7 x 13 m.
A pálya tartozékai:

- 1 db állítható magasságú pályafelező-háló teniszhez
- 2 db 150cm x 100cm futball kapu
- 2 db gyermek kosárlabdapalánk


Majorette Európa Bajnokság
2014. május 23.

Készülhetnek az Európa bajnokságra a cigándi majorette-esek!

A cigándi TriAngel Majorette Tánccsoport 2014. március 8-án sikeresen szerepelt a Magyar Látványtánc Sportszövetség által szervezett Kelet-Magyarországi Kvalifikációs Táncversenyen.

A megmérettetésre két számmal neveztek: a One Way című táncukkal kategóriájában I. helyezést, míg a Kalinka című produkciójukkal a II. helyezést értek el a lányok.

Ezzel kvalifikálták magukat a Magyar Bajnokság országos döntőjébe, melyet 2014. május 16-án rendeztek Budapesten a Pestszentimrei Sportkastélyban. A tánccsoport itt is sikeresen helyt állt.

A One Way című produkció I. helyezést és a zsűri különdíját kapta, a Kalinka pedig kis Arany minősítést kapott!

A Magyar Bajnokság megnyerésével indulhatnak a 2014. június 27-29-i székelyudvarhelyi Európa Bajnokságon!

Gratulálunk Némethy Viktóriának és a táncos lányoknak!


Meghívó
2014. május 7.

Művüfes pálya átadása Cigándon
2014. május 5.

Újra várja a sportolni vágyókat a cigándi műfüves sportpálya!
2014. május 2-án pénteken átadásra került a szerkezetében teljesen felújított sportpálya. A felújítás közel 16 millió forintból a Sport-Bau kft kivitelezésében TAO-s pályázatból 70 %-os támogatás mellett valósult meg. A pálya felújítása során úgynevezett 3. generációs műfüvet alkalmaztak, ami a kor legmodernebb technológiájának felel meg. A kivitelezés során elkészült a sportpálya megfelelő kivilágítása is, mely tökéletes élményt nyújt az esti órákban történő sportoláshoz is.
Az átadó ünnepségen megtisztelt minket jelenlétével Magyaró (Erdély) község polgármestere Kristóf József és Nagykövesd (Felvidék) polgármestere Nagy Attila, akiket elkísértek településük labdarúgó csapatai is. Az átadó ünnepséget követően barátságos mérkőzésre került sor a 3 település csapatai között.
Az átadó szalagot Oláh Krisztián Cigánd város polgármestere, illetve Ablonczy Dániel Cigánd város alpolgármestere vágta át. Sajnos az esős időjárás miatt az átadó mérkőzésekre már a Szabadidőközpontban került sor.
Bízunk benne, hogy minden sportolni vágyó, sportot szerető embernek nagy örömet szereztünk az új létesítmény átadásával!
A sportpálya bérleti díja nem változott!

Minden gyerek lakjon jól !
2014. április 28.

Önkormányzatunk a korábbi évekhez hasonlóan idén is jelentkezett a „Minden gyerek lakjon jól!” Alapítvány programjára.
A program keretében 2014. évben 300 cigándi családban élő több mint hatszáz gyerek részére jut az egészséges és változatos étkezést egész évre biztosító vetőmagcsomagból.
Az alapítvány profiljának megfelelően elsősorban a kiskorú gyermeket nevelő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, kisebb részben pedig a létminimum közelében élő családok kaphatnak a támogatásból.
Az adományok kiosztását 2014. április 26-án kezdte meg az alapítvány képviselője. Azok a jogosultak, akik az osztás napján nem jutottak hozzá a vetőmaghoz, 2014. április 28. napjától a Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő NKft. irodájának udvarán vehetik át a vetőmagcsomagot.
A korábbi jó tapasztalatok és a minden évben 90% feletti eredményességi mutató igazolja, hogy a támogatás - a részt vevők munkájával kiegészítve - valós segítséget jelent a lakosság számára..

Meghívó
2014. április 20.


Zöldágjárás
2014. április 16.


Álláslehetőség
2014. április 15.


Óvodai beíratás
2014. április 15.

Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy az

ÓVODAI BEÍRATÁS

2014. április 23–án, 24-én és 25-én lesz.

Kérünk minden érdekelt szülőt, hogy a megjelölt időpontban gondoskodjon gyermeke beíratásáról.
Az a gyermek jogosult óvodai felvételre, aki betöltötte a 3. életévét.

Szükséges dokumentumok:

- a gyermek nevére kiállított személyi azonosítója és lakcímet igazoló hatósági igazolványa,
- a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványa,
- a gyermek esetleges betegségeit igazoló dokumentumok,
- a gyermek születési anyakönyvi kivonata, TAJ kártyája,
- amennyiben gyermekük szakértői véleménnyel rendelkezik a sajátos nevelési igényről szóló szakvélemény, beilleszkedési – tanulási - magatartási zavar megállapításáról szóló szakvélemény

 

A beíratás helye: Cigándi Tündérkert Óvoda

 

Cigánd, 2014. április 14.

Fodor Éva
óvodavezető

Óvodások vásározója
2014. április 9.

Április 8.-a az óvodánkba,’ e napon volt az óvodások vásározója.
Szívünk ügye a hagyományok éltetése, lelkesen készültünk e szép eseményre.
Kicsik és nagyok szorgosan dolgoztak, hogy a vásárban minél több portékát árulhassanak.
Hímes tojás szépen festve, gereblyével mintázva, szilvalekvár, húsvéti nyúl, kiscsibe és tűpárna.
Sorolhatnám mi minden volt az asztalokra kirakva, aki ott volt láthatta és megvehette mind sorba.’
Sok jó ember szíve dobbant, mikor segítséget kértünk tőle, támogatta a vásárunkat hálás köszönetünk érte.
Tartsa meg a jó Isten e nemes szokásukat, kiket a köszönet illet itt írjuk névsorukat.

- Cigánd Város Önkormányzata
- Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság
- Cigándi Falumúzeum
- Óvodás gyermekek szülei
- cigándi vállalkozók



Óvónői állás
2014. március 29.

Cigánd Város Önkormányzata, mint a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde fenntartója munkavállalót keres óvónői állás betöltésére. A munkavégzés közalkalmazotti jogviszonyt keretében történik. A kinevezés határozott időre szól, 2014. április 3-tól 2014. szeptember 30. napjáig.

Az alkalmazás feltételei:

• szakirányú felsőfokú végzettség (óvodapedagógus),
• büntetlen előélet,

Bérezés a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv. 7. mellékletében foglaltak szerint.

A jelentkezni 2014. március 31. napjáig, elektronikus úton a cigand@cigand.hu e-mail címen lehet.

Hírek
2014. március 29.

Beköszöntött a tavasz a Városi Könyvtárba Cigándon
Ragyogó időjárási körülmények között rendezték meg a Tavaszi szél vizet áraszt… elnevezésű tavaszköszöntő játszóházat a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárban 2014. március 22-én. A jó idő nem csak a szervezők, hanem a gyerekek és a szülők is kedvét meghozta, hiszen nagyon sokan jöttek el a kiváló hangulatú délelőttre. A résztvevőket a könyvtár dolgozói teával és az ilyenkor ínyencségnek számító zsíros és vajas kenyérrel vendégelték meg, mely kenyereket a friss hagymaszár tett még ínycsiklandóbbá.
Az délelőtt folyamán a gyerekek és a szülők kipróbálhatták az üvegfestékkel való bánás technikáját, sütőgyurmából készíthettek gyűrűt, kulcstartót; papírból hajtogathattak virágot, valamint szélcsengőt is készíthettek. Az egyik legérdekesebb programelem a könyvtár előtti udvaron zajlott. Itt ugyanis játékos és vicces kísérleteket próbálhattak ki a kísérletezni vágyók. Ezek a kísérletek egyszerű, minden napi használatban lévő eszközök felhasználásával lettek bemutatva a gyerekek nagy ovációja közepette.
A program sikeres lebonyolításáért köszönetet szeretnénk mondani a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dolgozóinak és természetesen a gyerekeknek és szüleiknek, hogy segítettek elhozni a tavsz hangulatát könyvtárunkba.

 

Egymást köszöntötték a nyugdíjasok Cigándon
A Bodrogközi Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ Cigándi Idősek Klubja tagjai köszöntötték egymást 2014. március 24-én. A klubtagok azon társaikat köszöntötték, akik idén január és március között ünnepelték születés- vagy névnapjukat.
Az klub tagjait Nagy Istvánné gondozónő köszöntötte, majd Kovács Bertalanné gondozónő segítségével átadták ajándékaikat az ünnepelteknek.
Ezt követően kötetlen beszélgetés kezdődött a résztvevők között, akik jó kedvűen társalogtak egymással, és szép cigándi dalokat is énekeltek.

 

Rendőrségi felvilágosítást tartottak a felső tagozatos tanulóknak Cigándon

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságtól Maczkóné Petró Katalin rendőr százados tartott előadást a Kántor Mihály Általános Iskola felső tagozatos tanulóinak 2014. március 20-án.
Az előadás célja az volt, hogy felhívja a figyelmét a diákoknak, milyen büntetőjogi felelősség hárul rájuk, ha olyan dolgot cselekednek az iskolában, ami rendőri intézkedést követel. Az ilyen cselekményekre konkrét példával is szolgált, ami remélhetőleg kellőképpen elgondolkodtatja az iskolásokat azon, hogyan viselkedjenek tanáraikkal és társaikkal egyaránt.
Továbbá arra is választ kaptak a tanárok és a gyerekek, hogy az iskolakerülésen kapott gyerekek milyen intézkedésre számíthatnak a rendőrség részéről.
Az előadás után a tanárok és gyerekek kérdéseket tehettek fel más témával kapcsolatban is százados asszonynak, aki készséggel válaszolt mindenkinek.

Új autóbuszjárat indul Cigándra
2014. március 27.

 

Letölthető menetrend:

Átadták a falusi és agroturizmus elismeréseit
2014. március 24.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) programja keretében működő védjegyet az idén a cigándi apróbéles és a Kossuth-kifli pályázat kapta.

Átadták a falusi és agroturizmus idei elismeréseit csütörtökön a Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében konferencia keretében, Budapesten.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) programja keretében működő 2014. évi HÍR-védjegyet az idén A Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány cigándi apróbéles, illetve a hajdúböszörményi Civilek a Lakóhelyért hagyományos repcetúra alapján készülő Kossuth-kifli pályázata kapta.

A HÍR pályázatot 2009-ben írták ki először, azzal a céllal, hogy a védjegy használati jogának elnyerésével a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ismertségét növeljék.

Az eseményen átadták a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) az Év Falusi Vendégfogódója címet is, amelyet heten kaptak meg.

Szabó Balázs, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a konferencián kiemelte: a rendezvény összhangban áll a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia céljaival, a vidéki Magyarország megújításával.

A konferenciát csütörtökön és pénteken tartják a FATOSZ szervezésében, a résztvevők áttekintik a kulturális örökséget, a néprajzi és a helyi hagyományokat, a kézművesség területeit.

A FATOSZ tájékoztatása szerint a kétnapos konferenciára meghívást kaptak a Kárpát-medencében lévő történelmi területek vidéki, falusi turizmusban érdekelt civil szervezetei is.

Szalay-Zala Andrea, a FATOSZ titkára az MTI-nek elmondta, hogy a konferencián részt vevők memorandumot fogadnak el az értékőrző, megújuló, gyarapodó és fenntarthatóan fejlődő vidéki térségek és kistelepülések együttműködéséért és turizmusáért a Kárpát-medencében. Megfogalmazzák benne egyebek között, hogy közös programokat szerveznek, illetve közös projektekkel pályáznak.

Szavaló és prózamondó verseny
2014. március 24.


KÖZLEMÉNY
2014. március 22.

Tisztelt Lakosság, Tisztelt Szülők!

Cigánd Város Önkormányzata nevében az alábbi közleményt tesszük közzé a cigándi óvodában 2014. március 19-én történt mérgezés ügyében:

Cigánd Város Önkormányzata - mint intézmény fenntartó - nevében Cigánd Városi Önkormányzat Jegyzője - miután értesült a történtekről - azonnali intézkedéseket tett a cigándi óvodában szerda délelőtt megtörtént sajnálatos mérgezéses ügyben.

Cigánd Város Polgármestereként természetesen felvettem a kapcsolatot mindkét érintett családdal és a kisvárdai kórházzal, ahonnan megnyugtató információkat kaptam a gyerekek állapotáról, ez mindennél fontosabb volt!

A tájékoztatás szerint a gyermekek gyomormosáson estek át, amely után nem léptek fel komplikációk. A kórház a gyermekeket további megfigyelésre benntartotta, ahol folyamatos felügyeletben részesültek. Hazaengedésükre a pénteki napon került sor.

Természetesen azonnal megkezdődött az eset kivizsgálása, a felelősség megállapítása, amely keretében az alábbi intézkedések történtek:

Cigánd Városi Önkormányzat Jegyzője az óvoda vezetőjét belső vizsgálat lefolytatására szólította fel, valamint tájékoztatást kért a megtett intézkedésekről az érintett házi orvostól.
Az ÁNTSZ szintén a helyszínen folytatott vizsgálatot, amelynek eredményéről még nem kaptunk értesítést.
Csütörtökön Cigánd Város Alpolgármestere - a Polgármester távollétében - az esettel kapcsolatban rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze.
A péntek délelőtt lefolytatott testületi ülés eredményeként a Képviselő-testület döntött arról, hogy büntető feljelentést kezdeményez foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettessel szemben. Döntött továbbá fegyelmi eljárás megindításáról, amelyet a rendőrségi eljárás lezártáig felfüggeszt.

Természetesen sajnálatunkat fejezzük ki a történtek miatt és biztosíthatunk mindenkit arról, hogy a hasonló esetek elkerülése végett a szükséges intézkedések megtörténtek.

Ezúton kívánunk újfent jobbulást az érintett gyerekeknek és családjaiknak.

Ahogy olvasható a felelősség megállapítása, valamint annak kivizsgálása folyamatban van, de az ilyen ügyeknek nem lehetnek nyertesei vagy vesztesei. Ez mindenkit megvisel.

Szeretnénk azonban azt is kiemelni, hogy a cigándi óvoda mindig is példás működéséről volt híres, munkájukat országszerte elismerik, de sajnos ők is hibázhatnak és ilyen eseteknek nem lenne szabad megtörténnie.

Megértésüket, türelmüket megköszönve Cigánd Város Képviselő-testülete nevében:

 

Oláh Krisztián, polgármester

Hírek
2014. március 18.

Méltóképp ünnepeltek a cigándiak március 15-én
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját ünnepelték Cigándon 2014. március 14-15-én.
Március 14-én, pénteken, a Kántor Mihály Általános Iskola harmadik és hatodik osztályos tanulói adtak ünnepi műsort a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár dísztermében.
Március 15-én, szombaton, a városi ünnepségre került sor. A kissé szeles, hűvös időjárás ellenére rengeteg ember vett részt az eseményen.
Az ünnepség a Hősök terén vette kezdetét. A Himnusz elhangzása után Cigánd Város Önkormányzata nevében Oláh Krisztián polgármester úr és Ablonczy Dániel alpolgármester úr, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal nevében Stumpf Attila hivatalvezető úr és Dr. Nagy Réka hivatalvezető helyettes, a Kántor Mihály Általános Iskola nevében Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony és Iski Dezső igazgatóhelyettes, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nevébe, Buda József tankerület igazgató és Gyüre Ferencné tanügy-igazgatási referens, A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány képviseletében, Csáki Balázsné kuratóriumi elnök, Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Sánta Zoltán képviselő úr helyezte el a megemlékezés koszorúit Kossuth Lajos mellszobránál. A Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde óvodásai egy-egy zászló elhelyezésével emlékeztek hőseinkre.
Ezt követően a Sarkantyús Néptáncegyüttes férfi kara egy verbunkkal idézte fel a toborzás hangulatát.
A szabadtéri program után az ünneplők a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárba vonultak át, ahol Pikó Sándor köszöntötte az egybegyűlteket. Az ünnepi műsorban közreműködtek a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói, az iskola énekkara, a Cigándi Gyermektánccsoport valamint a Sarkantyús Néptáncegyüttes.

Hírek
2014. március 18.

Közlekedés biztonságot és minőséget javítófejlesztések Cigándon

Az autóbusz forgalom és az utasok biztonságát szolgáló buszöblök kialakítását tervezik Cigándon.
A Paptagnak nevezett városrész jelenlegi megállóit alakítanák át Sárospatak és Kisvárda irányába egyaránt.
Ez a döntés időszerű volt, hiszen ezen megállók közül, csak Sárospatak irányában van fedett megálló hely táblával jelezve, a másik oldalon csak tábla van, amit sokszor az autósok figyelmen kívül hagynak. Emiatt nagy a baleseteknek a kockázata ezen a szakaszon, amelyek igaz nem túl gyakran, de borzolják a kedélyeket.
Mivel minden ilyen jellegű beruházás engedélyköteles, így jelenleg a tervezési szakasznál tartanak, amelybe be kell vonni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, a B-A-Z Megyei Közlekedési Felügyelőséget és a Rendőrséget is, hiszen az útszakasz az országos közúthálózat része.
Az említett városrészen kívül a Szabadidő Központnál is tervben van egy autóbusz megálló kivitelezése a felmerülő igények alapján.
Ezen munkálatok finanszírozására közösen keresik a megoldást az érintettek!
Jelenleg is zajlik mind a gyalogosok, mind a gépjárművet használók közlekedésének biztonságosabbá, komfortosabbá tétele.
Városunkban az elmúlt hónapokban számos járdaszakasz került felújításra, kiépítésre legutóbb az Éva Vegyesbolt előtti járdaszakasz. Az Új élet utca - Kertköz utca közötti részen is a megvalósítási szakaszba lépett a kivitelezés. Ennek jelenleg az első üteme zajlik.
A közlekedés javítását célozzák azok az útfelújítások, amelyek a Fő utcából nyíló zsák utca részek és a Határ utcánál zajlanak. Ezen útszakaszok útalapképzéssel és/vagy felületkiegyenlítéssel kerültek kialakításra.
A megnövekvő gépjármű és gyalogos forgalom tette indokolttá, hogy új gyalogosátkelők kerüljenek felfestésre településünkön. Az egészségügyi intézményeknél (pl.: Járóbeteg Szakellátó Központ), a közintézményeknél és forgalmasabb csomópontoknál. Oláh Krisztián Cigánd város polgármestere, valamint a rendőrség és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselői feltérképezték a lehetséges gyalogátkelők helyét. Mivel a zebrákat meg kell tervezni és engedélyeztetni a hatóságokkal, ezeknek a felfestése a közeljövőben valósul majd meg. Tervben van még a közlekedésbiztonságot tovább növelő elektronikus rendszerek telepítése is, mely az autósokat figyelmezteti a sebességhatárok betartására.

Meghívó
2014. március 11.


Meghívó
2014. március 11.

A Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde nevelőtestülete szeretettel meghívja

Önt és kedves családját
2014. április 8-án kedden 10 órai kezdettel, óvodánk udvarán megrendezésre kerülő,

- A régi cigándi vásárok hangulatát felidéző-
VÁSÁROZÓ c. rendezvényre!

A délelőtt folyamán vendégeink megtekinthetik óvodás gyermekeink vidám vásári játékát!
Ezt követően lehetőség nyílik szebbnél-szebb vásári portéka: kézműves termékek, tavaszi és húsvéti dekorációk, ajándékok, játékok és különböző használati tárgyak, valamint sütemények, házi csigatészta, méz… megvásárlására!

(A befolyt összegből a cigándi óvodás gyermekek játék eszközeit szeretnénk bővíteni.)

Mi garantáljuk a jókedvet, szórakozást!
Ön tiszteljen meg jelenlétével, töltsünk el együtt egy vidám délelőttöt!!!

(Rossz időjárás esetén a rendezvény időpontja változhat, melyről tájékoztatjuk Önt!)

 

Óvoda nevelőtestülete

Hírek
2014. március 7.

Sikeres volt a Kultúrházak éjjel-nappal c. rendezvény Cigándon
A Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében és lebonyolításában valósult meg a Kultúrházak éjjel-nappal c. programsorozat, melyhez a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár is csatlakozott. A 2014. február 28. és március 2. között megrendezett országos programból intézményünk február 28-án és március 1-jén vette ki részét. Első napon a Nagy Dezső Művelődési Ház adott otthont a Kántor Mihály Általános Iskola alsó tagozatos diákjai számára hirdetett szavaló és prózamondó versenynek, melyre szép számmal jelentkeztek a tanulók.
Második napon a Városi Könyvtár várta a gyerekeket Farsang(i)olvasó című rendezvényére, ahol a gyerekek farsangi álarcokat készítettek, valamint a Brémai muzsikusok című mesét játszhatták el.
A program partnerei a Közösségfejlesztők Egyesülete és a Nemzeti Művelődési Intézet voltak.
Támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

Elűzték a telet a Tündérkert Óvoda és Bölcsöde óvodásai
A tél elbúcsúztatásának nagy hagyománya van országszerte. Míg Mohácson a busók alakoskodása és vidám mulatsága jelenti a tél végét, addig Cigándon a Kiszebáb elégetésével szimbolizálják a tél temetését. Ennek lehettünk szemtanúi 2014. február 26-27-én a cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsöde farsangi mulatságán. Első nap a gyermekek és az óvónők jelmezekbe öltözve – a farsangi szokásoknak megfelelően - táncoltak a csoportokban, farsangi rigmusokat skandálva. Hagyományos farsangi fánk és főtt kukorica várta őket az ebédlőben. A második nap az ovisok hagyományosan felvonultak Cigánd város Fő utcáján, s különböző zajkeltő eszközök segítségével ijesztették el a telet a Farsangi menettel. Mindeközben farsangi dalokat énekeltek, rigmusokat kiabáltak.
Az óvodához visszatérve pedig elégették a telet jelképező Kiszebábot - mely a kisze, kiszőce, kiszevice, boszi, egy menyecskének öltöztetett szalmabáb, amely a rosszat, betegséget jelképezte - s ezzel hívják-várják a tavaszt. Ezzel helyet adtak a jónak, egészségnek, megújulásnak a hiedelmek szerint.
Itt is, csakúgy mint a felvonuláson dalokat énekeltek és télbúcsúztató csujogatásokat kiabáltak a kicsik és az óvónők egyaránt.

 

„Itt a farsang, áll a bál”…… az általános iskolában.
A farsang a vízkereszttől hamvazó szerdáig, a nagybőjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek, ezért a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola tanulói 2014. február 28-án elbúcsúztatták a telet egy vidám délutánnal.
Az eseményre a Szabadidő Központban került sor 13.00 órai kezdéssel.
A kiváló hangulatú délutánt Némethné Szendrei Csilla igazgatónő nyitotta meg, majd adta át a szót Pikó Sándornak, aki a nap konferansza volt.
A programban az alsó tagozatos osztályok hagyományos jelmezes felvonulása mellett, a felső tagozatos osztályok jelmezes, zenés, táncos produkcióit is élvezhette a közönség.
A rendezvényen farsangi fánkot, üdítőt, valamint tombola sorsjegyet vásárolhattak a büfében.
A gyerekek előadásai után tombolahúzás következett, ami sok értékes és hasznos ajándékot tartalmazott.

Köszöntő
2014. március 6.


Meghívó
2014. március 5.


Első osztályosok beíratása
2014. február 27.


Ajánlja fel adója 1%-át!
2014. február 22.

Támogassa adója 1% -val a A "Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítványt
A "Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány
3973 Cigánd, Fő u. 54.
Adószám: 18436707-1-05

 

Támogassa adója 1 %-val a Cigándi Óvodásokért Alapítványt
"Cigándi Óvodásokért" Alapítvány
3973 Cigánd, Iskola út 10.
Adószám: 18444498-1-05

 

Támogassa adója 1%-val a Cigándi Majorette és Fúvószenekar Alapítványt

Cigándi Majorette és Fúvószenekar Alapítvány
3973 Cigánd, Fő u. 87.
Adószám: 18421246-1-05

 

Támogassa adója 1 %-val a Mozgáskorlátozottak Sárospataki És Zemplén-Térségi Egyesületét

Mozgáskorlátozottak Sárospataki És Zemplén-Térségi Egyesülete
3950 Sárospatak, Kossuth utca 46/A.
Adószám: 19076894-1-05

 

bővebben itt olvashat a civil szervezetek tevékenységéről

Új klubok indultak
2014. február 22.

A Nemzeti Művelődési Intézet Kulturális, Közfoglalkoztatási programjához csatlakozott a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtár, amelynek során hat fő lett alkalmazva. Feladatuk, hogy a településen különböző tematikájú klubokat szervezzenek minden korosztály számára, valamint a rendezvények szervezésben és lebonyolításában való szerepvállalás.
Február hónapban az alábbi klubok kezdték meg működésüket a kulturális közfoglalkoztatottak szervezésében:

 

Nagy várakozással vette kezdetét 2014. február 3-án a Bölcsi Klub, amelyben a gyerekek kézműves foglalkozásokon, vetítésen, stb. vehetnek részt. A klub minden héten hétfőn várja a bölcsis gyerekeket.

 

A Kattints rá nagyi! informatikai szakkör már nem első alkalommal indult el Cigándon. 2014. február 5-én ismét szerdánként, heti rendszerességgel kezdetét vette ez a klub is, melyen az informatika után érdeklődő közép- és időskorú emberek ismerkedhetnek meg a számítástechnika alapjaival.

 

A Kreatív Klub 2014. február 7-én indult és minden második pénteken várja a cigándi Városi Könyvtárban a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde óvodásait. Az első foglalkozáson a gyerekek hűtő mágneseket készíthettek dekorgumiból, amelyen kilenc csöppség vett részt. A kicsik nagy lelkesedéssel készítették a szebbnél szebb díszeket.

 

A Fogyatékkal Élők Nappali Intézményében 2014. február 12-én indult a Fogyatékkal Élők Klubja. Első alkalommal falra ragasztható dekorációkat készítettek, nagy örömmel. Az elkészült dísztárgyakat családtagjaiknak ajándékozták. A foglalkozásokra kéthetente csütörtökönként kerül sor.

 

A Filmklub a cigándi Kábeltelevízió kulisszái mögé enged betekintést a résztvevők számára, de a tv által készített műsorok vetítése és elemzése is folyamatosan napirenden van.

Levizsgáztak a háztáji növénytermesztők és tartósítók
2014. február 22.

A TÁMOP 2.1.6-12/1-2012-0001 „Újra tanulok” elnevezésű pályázatban résztvevők sikeres záróvizsgát tettek Cigándon 2014. február 14-én.
A képzésben szereplő 15 főből 13-an háztáji növénytermesztésről és tartósításról szereztek képesítést.
A pályázat 2012. március 1-én indult a Türr István Képző és Kutatási Intézet munkatársainak bevonásával. A 14 hónapig tartó folyamatos képzéssel párhuzamosan az emberek foglalkoztatva voltak. Ezen szerződésük 2014. február 28-án jár le.

Határozat közzététele
2014. február 13.

Magyar Kultúra Hete
2014. február 6.

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Cigánd Város Önkormányzata, oktatási, közművelődési intézményei és civil szervezetei a Magyar Kultúra Hete rendezvényt.
A programsorozat 2014. január 22-én vette kezdetét a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárban, ahol megemlékeztek a Magyar Kultúra Napjáról, és elmondták a résztvevőknek, miért is fontos ez az időszak a cigándi emberek számára.
A Kántor Mihály Általános Iskola népi sportversennyel, Kántor Mihály életéről szóló vetélkedővel, valamint egy kiváló hangulatú Iskolabállal tette emlékezetessé az eltelt időszakot.
A „ Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkénteseinek segítségével a gyerekek belecsöppentek az apróbéles sütés rejtelmeibe, a „csigatészta” készítés fortélyaiba és betekintést nyerhettek a szövés világába is.
A Tündérkert Óvoda és Bölcsőde játékfűzésekkel, és már a farsang jegyében különböző díszek készítésével vette ki részét az eseményekből.
Ezek a programok szinte minden korosztályt megmozgattak, és szereztek maradandó kulturális élményt a résztvevőknek. Az idősebb emberek szívesen emlékeztek vissza a régmúlt időkre, saját fiatal korukra.
A Magyar Kultúra Hete 2014. január 31-én zárult az oktatási és közművelődési intézmények, civil szervezetek, a „Bodrogközi Információs Pontok” projekt valamint a város önkormányzatának közös szervezésében.
E jeles napon az iskola tanulói, nevelőtestülete és Cigánd Város Önkormányzatának illetve A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány képviselői emlékeztek meg egy koszorú elhelyezésével az egykori néptanító mellszobránál, születésének 129. évfordulóján. Ezt követően a Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárba érkeztek a vendégek. A vendégeket köszöntötte Pikó Sándor tanár úr, ünnepi beszédet mondott Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony.
A köszöntő után iskolánk névadójának életéről és munkásságáról láthatott egy rövid előadást a közönség, melyben közreműködött a Sarkantyús Néptáncegyüttes. Emellett „Utánam az elődöm” címmel halhattak beszámolót az iskola volt tanárától, igazgatójától Téglás Dezsőtől.
De nem csak erről marad emlékezetes ez a nap. A „Bodrogközi Információs Pontok” projekt közösségfejlesztő munkatársai ezen a délutánon vették át a Kistelepülési közösségi animátor FAT akkreditációs képzés sikeres elvégzése után járó tanúsítványukat. A bizonyítványokat Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője valamint Majdanics Lászlóné projektmenedzser adta át a 17 közösségfejlesztő munkatársnak.
A záró program további részében Nagy István „Az iskolaügy évszázadai Cigándon” című könyvének ünnepélyes bemutatójára került sor, ahol maga a szerző dedikálta munkáját.
Az esemény zárásaként Rozgonyi Miklósné, az Apáczai Kiadó szakreferense tartott előadást „Ne keresd másban azt, ami benned nincs meg” A szeretet szerepe a pedagógiában címmel.
A Magyar Kultúra Hete létrejöttéért és kitartó önzetlen segítségéért köszönet illeti a város valamennyi intézményét, vezetőjét, civil szervezetét és a BIP projekt munkatársait.

Meghívó
2014. február 6.

Sajtóközlemény
2014. január 22.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalában megkezdte működését a Járási Munkaügyi Kirendeltség

 

2014. január 22-én került sor a Járási Munkaügyi Kirendeltség ünnepélyes átadására, Cigándon.
A kirendeltség kialakításának költségeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, és Cigánd Város Önkormányzata finanszírozta. A fejlesztés megvalósulása ékes bizonyítéka annak a kiváló együttműködésnek, amely a kormányzati célok és az önkormányzati érdekek egymásra találásában nyilvánult meg.

Az „ügyintézés minél közelebb kerüljön az állampolgárokhoz” gondolatkörhöz igazodva, a közigazgatási szervezetfejlesztés további állomásaként realizálódott a fejlesztés.

A nemzeti színű szalagot Demeter Ervin kormánymegbízott, Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Stumpf Attila a Cigándi Járási Hivatal hivatalvezetője és Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere vágta át.
A Cigándi Járásban tehát „járásnyi közelségbe” került a foglalkoztatási és munkaerő-piaci feladatok ellátása, amely támogatja a térség erősödését is. A járás fejlődése és a közigazgatás újjászervezése folytatódik.

Tájékoztató
2014. január 21.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal
Cigándi Járási Hivatala

Tisztelt Ügyfeleink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal Okmányirodája 2014. január 27. napján (hétfőn) a számítástechnikai eszközök karbantarása és cseréje miatt zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Tisztelettel:

Stumpf Attila s.k.

hivatalvezető

Meghívó
2014. január 20.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal
Cigándi Járási Hivatala

MEGHÍVÓ

 

Tájékoztatásul közlöm, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége kialakításának ünnepélyes átadására kerül sor, amelyre minden érdeklődőt tisztelettel meghívok.

 

Időpont: 2014. január 22. (szerda) 10,00 óra

 

Rendezvény helyszíne: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége (3973 Cigánd, Fő u. 87.)

 

Program:

9,30 Vendégek érkezése
10,00 Himnusz
10,05 Köszöntő, ünnepi beszédek:

- Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatala hivatalvezetőjének köszöntője

- Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott ünnepi beszéde

- Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő ünnepi beszéde

10,35 Cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes ünnepi műsora
10,45 Ünnepélyes átadás

A szalagot átvágja:

- Demeter Ervin kormánymegbízott

- Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő

- Stumpf Attila hivatalvezető

- Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere

10,50 A Járási Munkaügyi Kirendeltség megáldása, megszentelése
11,05 Szózat
11,10 Járási Munkaügyi Kirendeltség megtekintése

 

Sajtótájékoztató – helyszín: járási munkaügyi kirendeltség 1. számú irodahelyisége

 

Cigánd, 2014. január 15.

Tisztelettel:

Stumpf Attila s.k.

hivatalvezető


Megnyilt a Munkaügyi Kirendeltség Cigándon
2014. január 15.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal
Cigándi Járási Hivatal
Járási Munkaügyi Kirendeltsége

 

Cím: 3973 Cigánd, Fő u. 87. (az okmányiroda mögött)
Telefon: 06-47/534-024

 

Ügyfélfogadási rend:

Hétfő 08.00 - 12.00 13.00 - 15.00
Kedd 08.00 – 12.00  
Szerda 08.00 – 12.00 13.00 – 16.00
Csütörtök 08.00 – 12.00  
Péntek 08.00 – 11.00  

 

A Ricsei Képviselet továbbra is várja ügyfeleit!!!

Meghívó
2014. január 15.

Magyar Kultúra Hete
2014. január 15.

Napelemes rendszerek telepítése
2014. január 7.

A projekt alapvető célkitűzése a villamos energia költségének csökkentése, valamint a szén-dioxid kibocsátás csökkentése.

A projekt célcsoportja az önkormányzat, valamint jelen projekt által érintett intézmények dolgozói.

Cigándon 3 önkormányzati tulajdonú intézmény tetejére (Kistérségi Okmányiroda/Járási hivatal, Polgármesteri Hivatal, és az Általános Iskola/Újiskola) kerültek fel a napelemek.

Megvalósulási helyszínek:
Kistérségi Okmányiroda/Járási hivatal: 3973 Cigánd, Fő u. 87.
Polgármesteri Hivatal: 3973 Cigánd, Fő u. 80.
Általános iskola/Újiskola: 3973 Cigánd, Iskola u. 12/a.

A három intézmény éves fogyasztása 2010-ben összesen 50 266 kWh volt. A napelemek révén várható villamos energia termelés 43 920 kWh/év.
A fejlesztés során elérendő szén-dioxid csökkentése 24 946,56 t.
A tervezett megújuló energiaforrás használat 158,112 GJ/év.

A KEOP-4.2.0/A/11-2011-0626 azonosító számú projekt keretében 15% saját erő biztosításával és 85%-os mértékű, 45 563 348 forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el Önkormányzatunk.
A 2013. december 30-i döntés értelmében az önkormányzat a 15% saját erőt is támogatásból biztosítja, így az 53 603 940 Ft-os összköltségű beruházás támogatottsága 100%-os!

 

 

3973 Cigánd, Fő u. 80. Tel.: 47/534-400, e-mail: cigand@cigand.hu | Honlaptérkép | Webmester