Tájékoztató

2017. december 23.

Tájékoztatjuk a kedves híveket, hogy

a karácsonyi szentmise

december 24-én 20 órakor

kezdődik a katolikus templomban.

 

 

SZÉPTAN AMI karácsonyi koncert

2017. december 20.

A cigándi Széptan Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek karácsonyi koncertjét rendezték meg 2017. december 20-án a Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében. Az ünnepségen a hangszeres tanulók mellett a TriAngel Tánccsoport képviselte az intézményt. A fellépők játékukkal és táncukkal hatalmas sikert arattak.

 

A vendégeket Némethy Viktória tagozatvezető asszony köszöntötte.

 

A koncerten közreműködött a sátoraljaújhelyi - Dombóvári János által vezetett - Hangász Négyes .

 

A finálé a Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye és a TriAngel Tánccsoport közös produkciója volt.

 

A szervezők nevében minden közreműködőnek, tanulónak, szülőnek áldott, békés karácsonyt és sikerekben gazdag boldog újévet kívánunk!

 

SZÉPTAN AMI karácsonyi koncert - 2017.12.20.

 

Közfoglalkoztatottak vacsorája

2017. december 20.

A város közfoglalkoztatottjai vettek részt évzáró vacsorán 2017. december 20-án az iskola étkezdéjében.

 

A vacsorán a dolgozókon kívül részt vett Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, Ablonczy Dániel alpolgármester, Gönczi Zoltán, a Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Kft ügyvezetője, valamint Tóth János képviselő és Lőrincz János, aki a közfoglalkoztatottak koordinátora.

 

A dolgozókat polgármester úr köszöntötte, aki kiemelte: ha a közfoglalkoztatott dolgozók nem lennének, akkor a település egyszerűen nem működne, ők a település motorjai, akikkel együtt épül a város. Valamint elmondta, hogy településünkön 2017-ben közel 300-an dolgoztak közfoglalkoztatottként, de egyre többen próbálnak meg külső munkaerő piacon is helyt állni.

 

Köszöntője végén minden dolgozónak boldog karácsonyt kívánt és megköszönte az éves munkát.

 

A vacsorát követően tombola sorsolás volt, melyen minden dolgozó értékes ajándékkal gazdagodott. Ezúton is köszönjük minden támogatónak a tombolafelajánlásokat.

 

Közfoglalkoztatottak vacsorája - 2017.12.20.

 

Hirdetmény

2017. december 20.


 

Meghívó

2017. december 19.


 

Advent harmadik vasárnapja

2017. december 17.

 

Adventi istentisztelet és gyertyagyújtás

a cigándi református templomban

 

A cigándi református templom előtt fellobbant a harmadik adventi gyertyaláng 2017. december 17-én.

 

Az ünnepi istentiszteletet követően Kristóf István lelkész úr köszöntötte a gyülekezet tagjait. Adventi műsorral a Nefelejcs Kiskórus és a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar készült. Pásztor Istvánné saját karácsonyi szerzeményét szavalta el a gyülekezet tagjai előtt. A harmadik gyertyát Téglás Dezsőné és Szabóné Horváth Eszter gyújtotta meg a csoportok nevében.

 

A gyertyagyújtás után a jelenlévőket saját készítésű süteménnyel, forró teával és forralt borral várták a Cigánd Városi Művelődési Központ és a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói, önkéntesei.

 

Advent harmadik vasárnapja - 2017.12.17.

 

Tájékoztató

2017. december 14.


 

"A Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány

2017. december 13.

 

„Megyei Hucul Lovas Nap”

 

A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány a Borsod –Abaúj- Zemplén Megyei Értéktár meghívására 2017. december 8.-án „Megyei Huculó Lovas Nap” Jősvafői rendezvényén a „cigándi kásáskáposzta”-t mint nemzeti értéket a rendezvény resztvevőinek en népszerűsíthette.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

"A Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány

2017. december 13.

 

Termelői Közösségek Napja

 

A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítványt 2017. december 07-én a Termelői Közösségek Napján a Földművelésügyi Minisztérium a Közösségi Díj Hagyományos Termékekért Bizottság döntése alapján miniszteri elismerő oklevélben részesítette. A díjat átvette Ablonczy Dániel Cigánd Város alpolgármestere és Csáki Balázsné a kuratórium elnöke.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

"A Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány

2017. december 13.

 

I. kisvárdai Mézeskalács Kiállítás

 

A Kisvárdai Mistrál Ifjúsági és Szabadidős Egyesület meghívására A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány tagjai részt vettek az I. kisvárdai Mézeskalács Kiállítás megrendezésében. Az általuk elkészített mézeskalács alkotások kiállításra kerültek 2017. december 03-tól 2017. december 23-ig a Kisvárdai Városháza konferencia termében. December 3-án a megnyitót követően kézműves foglalkozást tartottak az érdeklődőknek. A kiállított mézes termékeket az alapítvány felajánlotta a kisvárdai Idősek Otthona lakóinak Szent Esti Ünnepének meghitté és még örömtelibbé tételéhez.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Meghívó

2017. december 12.


 

Advent második vasárnapja

2017. december 10.

 

Adventi istentisztelet és gyertyagyújtás

a cigándi református templomban

 

A cigándi református templom előtt 2017. november 10-én fellobbant a második adventi gyertyaláng.

 

Az istentiszteletet követően Kristóf István köszöntötte a gyülekezet tagjait egy bibliai ige felolvasásával.

 

Az ünnepi műsort a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói adták. A gyertyagyújtás után a jelenlévőket süteménnyel, forró teával és forralt borral kínálták a Cigánd Városi Művelődési Központ és a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói.

 

Advent második vasárnapja - 2017.12.10.

 

Faipari és kárpitosmunkák Cigándon

2017. december 07.

"Térségünk, a Bodrogköz az ország leghátrányosabb helyzetű térsége. A rosszminőségű úthálózat és a természeti adottságok hiánya miatt nincsenek tőkeerős, sok embert foglalkoztató vállalkozások, nincs olyan fogyasztói réteg sem, amely igényei kiszolgálására komoly szolgáltatóipar működhetne. Térségünkben a fejlesztések és a munkahelyteremtés az önkormányzatok feladatává lett. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a kormány is kész ehhez segítséget nyújtani. A megalapozott elképzelésekkel, megfelelő tervezéssel előkészített, életképes projektek megvalósításához igenis lehet forrásokat szerezni! Cigánd Város Önkormányzata évek óta sikeresen pályázik közfoglalkoztatási programok keretében. A járási start mintaprogramok adta lehetőségeknek köszönhetően sikerült létrehozni településünkön zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet, vágóhidat, térkőgyártó üzemet és asztalosműhelyt.

 

A következő logikus lépés egy bevételt termelő tevékenység beindítása volt. Ez kettős céllal történt. Egyfelől forráshiányos önkormányzatunknak minden megszerezhető saját bevételre szüksége van. Másfelől egy ilyen tevékenység huszonkét embernek és rajtuk keresztül huszonkét családnak nyújt biztos megélhetést!

 

A program forrását itt is kormányzati támogatásból tudtuk biztosítani. Az előzetes piackutatás eredményeként a tervezett üzem teljes kapacitását sikerült lekötni. A térség valamennyi bútorkereskedelemmel foglalkozó kiskereskedője jelezte, hogy kész átvenni az elkészített termékeinket. Több vendéglátással és szálláshely szolgáltatással foglalkozó partnerünkkel megállapodásban rögzítettük, hogy esedékes bútorbeszerzéseiket rajtunk keresztül valósítják meg. Megállapodtunk egy országos beszállítói hálózattal rendelkező nagykereskedelmi céggel is, amely vállalta termékeink felvásárlását.

 

Az eddigi gyakorlati tapasztalatok kedvezőek. Üzemünkben beindult a termelés, dolgozóink képesek teljesíteni az elvárt minőségi és mennyiségi előírásokat. Az előállított bútorokat pedig sikerült egytől-egyig eladni, az első, termékeinkkel megrakott kamion már úton van a megrendelőkhöz!

 

Mindezek alapján úgy vélem bebizonyosodott, hogy van fejlesztési potenciál a térségben! A közfoglalkoztatás pedig olyan lehetőség amely valódi eszközt biztosít a megalapozott elképzelések megvalósításához!"

 

 

Faipari és kárpitosmunkák Cigándon - 2017.12.06.

 

Advent első vasárnapja

2017. december 04.

 

Adventi istentisztelet és gyertyagyújtás

a cigándi református templomban

 

Advent első vasárnapján tartottak ünnepi istentiszteletet, valamint az első adventi gyertyaláng is fellobbant Cigándon a református templomban 2017. december 3-án.

 

Az istentiszteletet követően a templom előtti téren Kristóf István református lelkész köszöntötte a gyülekezet tagjait egy bibliai igével.

 

Az első adventi gyertyát a Cigándi Tündérkert Óvoda gyermekei és óvónői gyújtották meg.

 

A gyerekek rövid karácsonyi műsorral kedveskedtek az ünneplőknek.

 

A műsor után a jelenlévőket forró teával, forralt borral, süteménnyel kínálták meg a szervezők.

 

Advent első vasárnapja - 2017.12.03.

 

Meghívó

2017. december 01.


 

Meghívó

2017. november 29.


 

Meghívó

2017. november 29.


 

Felhívás

2017. november 29.

 

Újra itt az Advent – odafigyeléssel megelőzhetőek a háztartásban keletkező tüzek!

 

A hétvégén megkezdődik a négy héten át tartó adventi időszak. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit, amelyek kellő körültekintés hiányában akár lakástüzeket is okozhatnak.

 

A statisztikák azt mutatják, hogy a téli ünnepek időszakában megemelkedik a lakástüzek száma, ugyanis ilyenkor általában többet tartózkodnak otthon az emberek. A tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el és felügyelet nélkül hagyják, így a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventi koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

 

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetőek a meggyújtott gyertyák helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses, vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, hogy ne dőlhessen fel, ne eshessen le.

 

Ha mégis megtörténik a baj és tűz keletkezik otthonában, mielőbb

tárcsázza a 112-es segélyhívó számot!

 

 

Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

 

10 éves a Sarkantyús Néptáncegyüttes

2017. november 27.

 

Széttáncolt cipellők

 

Idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes.

 

A jubileum alkalmából 2017. november 25-én a Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében Széttáncolt cipők címmel gálaműsort mutatott be az együttes, amelyben az elmúlt tíz év legsikeresebb, legkedveltebb koreográfiái, valamint szóló produkciók kerültek színpadra.

 

A jelenlegi tagok mellett volt táncosok és gyerekek is színpadra léptek.

 

Az ünnepi előadáshoz a salgótarjáni Dűvő zenekar szolgáltatta a muzsikát, játékuk hatalmas sikert aratott. A műsor végén a csoport tagjai megköszönték valamennyi közreműködőnek, támogatónak, szervezőnek és a közönségnek a segítséget, valamint a részvételt.

 

Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere külön gratulált a Sarkantyús Néptáncegyüttesnek majd átadta a születésnapi tortát. A Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus nevében Téglás Dezső adott át ajándékot, majd a nagykaposi Komócsa Táncegyüttes képviselői kedveskedtek egy ajándék kosárral.

 

A gála után táncház várta a vendégeket az iskola étkezdéjében.

 

Gratulálunk és további sok sikert, jó egészséget kívánunk az együttes valamennyi tagjának!

 

Széttáncolt cipellők - 2017.11.25.

 

Meghívó

2017. november 22.


 

Felmérés

2017. november 20.


 

Meghívó

2017. november 20.


 

Meghívó

2017. november 15.


 

Márton-napi bál

2017. november 13.

A Márton napi Libavacsorával megkezdődött a báli szezon Cigándon. Cigánd Város Önkormányzata és a Cigánd Városi Művelődési Központ közös szervezésben valamint „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvánnyal partnerségben 2017. november 11-én Márton napi bált szervezett.

 

A vendégeket Szabóné Horváth Eszter, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője köszöntötte. Az est színvonalát a Cigándi Gyermektánccsoport műsora emelte.

 

A vacsorán az ilyenkor hagyományos libaételek kerültek az asztalra: libaleves, töltött libanyak, libasült, ludaskása. A vendégváró cigándi apróbélest ezúton is köszönjük „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítványnak, az asztalra felkerült kőtteseket a Cigánd Város Művelődési Központ dolgozóinak.

 

A bál bevételét a Bodrogközi Múzeumporta látványkonyhájának kialakítására fordítjuk!

A szervezők nevében köszönjük minden partnernek, támogatónak a felajánlásokat, a fellépőknek az előadást, a vendégeknek pedig, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket!

 

Márton-napi bál - 2017.11.11.

 

Könyvbemutató

2017. november 13.

Fejős Zoltán etnográfus, kulturális antropológus legújabb szerzeményét, az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt cigándi emberek történetét feldolgozó „Mert abban az időben lehetett vándorolni” A cigándi amerikások története című könyv bemutatójára került sor a Városi Könyvtárban 2017. november 10-én.

 

A program nyitásaként a Széptan Alapfokú Iskola növendékei Szigeti Zalán és Kristóf Gellért adtak elő egy-egy zeneművet, majd Kristóf Gellért szavalt verset.

 

Köszöntőt mondott Ablonczy Dániel, Cigánd Város alpolgármestere, majd Viga Gyula etnográfus, muzeológus méltatta a szerzőt, és mutatta be a kiadványt.

 

Téglás Dezső, nyugalmazott iskolaigazgató rövid visszaemlékezésében osztotta meg a könyvben is szereplő amerikás dédapjáról megmaradt emlékeit, valamint felcsendült a Cigándi föld, cigándi föld című dal is a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus tagjainak közreműködésével.

 

Fejős Zoltán visszatekintésében beszélt saját életútjáról, az amerikai magyarok kutatásáról, és arról, hogy milyen utat járt be, kiket keresett fel azért, hogy ez a könyv megszülethessen.

 

A könyvbemutatót könyvdedikálás és kötetlen beszélgetés zárta.

 

Köszönet illet mindenkit, aki az adatgyűjtésben, adatszolgáltatásban és a könyv megjelentetésben részt vett, vagy bármilyen más módon járult hozzá a kiadvány létrejöttéhez.

 

A kötet Cigánd Város Önkormányzatának gondozásában jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

 

Könyvbemutató - 2017.11.10.

 

Meghívó

2017. november 03.


 

Megemlékezés

2017. október 27.

Az elhunyt pedagógusokra, hősökre emlékeztek a Kántor Mihály Általános Iskola diákjai.

 

Mindenszentek ünnepéhez közeledve a Kántor Mihály Általános Iskola alsó- és felső tagozatos diákjai, Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony és Gulyásné Dócs Krisztina vezetésével egy-egy szál virág és mécses elhelyezésével emlékeztek meg a köztemetőben, az egykoron Cigándon dolgozó pedagógusokra az elhunytak sírjánál.

 

Az iskola és a művelődési ház előtt a névadók, Kántor Mihály és Nagy Dezső szobra előtt, majd a Hősök terén is megemlékeztek az elhunytakról.

 

Megemlékezés - 2017.10.25.

 

Városi Könyvtár

2017. október 27.

 

Új könyvekkel gyarapodott a Városi Könyvtár állománya

 

A Tinta Kiadó ebben az évben is meghirdette a Wekerle Sándor könyvtári állománygyarapítási pályázatot, melynek célja a magyarországi könyvtárak ellátása a magyar nyelv új, korszerű szótáraival, valamint hogy a magyar könyvtárakban széles körben elérhetőek legyenek a magyar nyelv mai állapotát leíró új szótárak.

 

Könyvtárunk sikeresen vett részt ezen a pályázaton, melynek eredményeként új szótárakkal gazdagodott az intézmény könyvállománya.

 

Meghívó

2017. október 24.


 

Megemlékezés

2017. október 24.

 

„Bátorság, reménység, szabadság”

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek Cigándon

 

A 61 évvel ezelőtt történt forradalom és szabadságharc  eseményeire emlékeztek meg Cigándon.

 

Az ünnepség a Nagy Dezső Művelődési Ház dísztermében kezdődött, a résztvevőket Pikó Sándor köszöntötte.

 

A Kántor Mihály Általános Iskola hetedik osztályos tanulói és az iskola énekkara emlékezett meg a hősökről. 

 

Az irodalmi és zenés műsort követően Oláh Krisztián Cigánd város polgármestere köszöntötte a vendégeket. Elmondta: „Ma elsősorban azok emléke előtt tisztelgünk, akik azért áldozták fel karrierjüket, szabadságukat, sőt életüket is, hogy megteremtsenek egy szabad, független, demokratikus országot."

 

Polgármester úr köszöntője alkalmával az ’56-osok terén felállított emlékművet is bemutatta, mely méltó emléket állít a forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az alkotás megvalósítóját, Borsi Antalt, Pikó Sándor méltatta.

 

A polgármester úr szavait Wittner Mária, 1956-os szabadságharcos, egykori országgyűlési képviselő beszéde követte, aki a forradalom alatt személyesen átélt élményeiről, annak üzenetéről beszélt. Wittner Mára után Dr. Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet, majd Kristóf István lelkész mondott áldást. 

 

A megemlékezésen Sándor Bianka Tollas Tibor: Túlélők című versét, valamint Iski Tünde Gazdag Erzsi: Ifjúság te vagy csillagunk című versét hallhatták a megjelentek.

 

Az ünnepség végén a rossz időjárás ellenére a meghívott vendégek egy-egy koszorú elhelyezésével adóztak az 1956-os események, annak áldozatai emléke előtt a frissen felavatott ’56-os emlékmű előtt.

 

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak.

 

Megemlékezés - 2017.10.23.

 

Megemlékezés

2017. október 21.

A Kántor Mihály Általános Általános Iskola diákjai emlékeztek meg a 61 évvel ezelőtt történt eseményekre 2017. október 21-én.

 

A Nagy Dezső Művelődési Házban tartott ünnepségen az iskola negyedik és hetedik osztályos tanulói egy-egy rövid irodalmi műsor formájában elevenítették fel a forradalom és szabadságharc momentumait. A tanulókat, pedagógusokat, a megjelent szülőket Gulyásné Dócs Krisztina és Nagy Henrietta tanárnők köszöntötték.

 

Az iskola énekkara Mátyásné Karaffa Andrea tanárnő vezetésével két dalt adott elő a hősök tiszteletére és emlékére.

 

Megemlékezés - 2017.10.20.

 

Pályázat

2017. október 16.


 

Meghívó

2017. október 16.


 

Reformáció 500

2017. október 16.

A reformáció 500. évfordulójának és a református templom felújítása alkalmából tartottak ünnepi istentiszteletet 2017. október 14-én Cigándon.

 

Az ünnepi alkalomra érkezőket forró tea és kőttes béles várta, melyet a Sarkantyús néptáncegyüttes népviseletbe öltözött tagjai kínáltak.

 

Az istentiszteleten liturgiai szolgálatot végzett nagytiszteletű Mészáros István, a Zempléni Református Egyházmegye esperese.

 

A jeles alkalmon igét hirdetett főtiszteletű Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke.

 

A templom felújításáról Kristóf István lelkipásztor számolt be a gyülekezet tagjainak és köszönte meg mindenkinek a segítséget, akik hozzátették a munkájukat a templom felújításához.

 

A megjelenteket Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere is tisztelettel köszöntötte.

Kálvin János életéről és munkásságáról Bátoriné Dr. Misák Marianna, a Sárospataki Református Teológiai akadémia tanára tartott előadást.

 

Az ünnepi délelőttön előbb ifj. Némethy András trombita művész, majd László Attila előadását hallhatták a jelenlévők. Králik Réka pedig egy vers elszavalásával kedveskedett a publikumnak.

 

Világi Eszter, Nagy István legújabb kiadványát mutatta be, mely A keskeny úton járva címet viseli.

 

Az istentiszteletet követően a templom előtt gyönyörűen felújított téren avatták fel Kálvin János szobrát. A komfirmandusok rövid műsorral készültek ez alkalomból, melyet nagy figyelemmel követtek a jelenlévők. Az alkotót Czigándy Varga Sándort, Világi Eszter méltatta. Ezt követően Csomós József püspök és Oláh Krisztián polgármester leplezték le Kálvin János szobrát, melynél koszorút helyezett el:

  • Cigánd Város Önkormányzata nevében Oláh Krisztián polgármester és Ablonczy Dániel alpolgármester
  • az esperesi hivatal nevében Nt. Mészáros István esperes és Sajtos László egyházmegyei főgondnok
  • a püspökség nevében Ft. Csomós József püspök
  • a Cigándi Református Egyházközösség nevében Kristóf István lelkipásztor és Dócs György egyházközségi gondnok

A jubileumi évforduló alkalmából a Bodrogközi Múzeumportán nyílt kiállítás a „Reformáció 500 éve” címmel.

 

Az ünnepség zárásaként a vendégek „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány jóvoltából szeretetvendégségen vettek részt a Bodrogközi Múzeumportán.

 

Reformáció 500 - 2017.10.14.

 

XII. Bélesfesztivál

2017. október 16.

Immáron tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bélesfesztivált Cigándon a Bodrogközi Múzeumportán 2017. október 14-én.

 

A hagyományoknak megfelelően az idén is rengeteg gasztronómiai különlegességet kóstolhattak meg a rendezvényre kilátogatók, de kézműves termékek is kiállításra kerültek. Idén tiszteletét tette a programon a Civilek a Lakóhelyükért Egyesület Hajdúböszörmény delegációja, akik a saját HÍR - védjegyes termékeiket készítették és kínálták a vendégeknek.

 

A cigándi bélesek számos fajtájával várták a szervezők a gasztronómia szerelmeseit, de a helyi HÍR – védjegyes termékekkel a cigándi apróbélessel és a cigándi kásáskáposztával kedveskedtek a meghívottaknak, emellett lepcsánkát is kóstolhattak a vendégek.

 

A Savanyító üzem dolgozói a helyi zöldségekből készült termékekkel várták a látogatókat.

 

Mindezek mellett lovaglási, íjászkodási, kézműveskedési lehetőség is nyílt mindenki számára, valamint a játszótéren felállított nép játékokat is kipróbálhatták kicsik és nagyok egyaránt. A Sőregi-ház kiállítóterme állandó és két időszaki kiállítással várta látogatókat, közte egy új az 500 éves reformációval és a cigándi református egyház kegytárgyait bemutatóval.

 

Köszöntőt mondott Szabóné Horváth Eszter a Bodrogközi Múzeumporta vezetője, Dr. Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, valamint Csáki Balázsné, a „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítván kuratóriumának elnöke.

 

Kulturális műsort adott a Cigándi Tündérkert Óvoda, a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus valamint a Sarkantyús Néptáncegyüttes.

 

Az idei bélesfesztivál különlegessége volt, hogy ezen a napon rendezték meg a Bodrogközi Kistérségi Többcélú Kistérségi Társulás Idősek Klubja találkozóját, melyen a térségben működő klubok tagjai adtak elő zenés-, táncos produkciókat, nagyon jó hangulatot teremtve a nézők körében. Munkájukat, részvételüket Dakos Jánosné intézményvezető köszönte meg.

 

A rendezvény két sztárvendége László Attila és Peter Srámek volt, akik előadásukkal emelték a nívós esemény színvonalát.

 

A fesztivált a Zsindely Népzenei Együttes közreműködésével táncház zárta a táncpajtában.

 

A szervezők nevében köszönjük minden támogatónak, közreműködőnek, fellépőnek a munkáját. Nélkülük nem valósulhatott volna meg ez a csodás rendezvény.

 

XII. Bélesfesztivál 1. rész - 2017.10.14.

XII. Bélesfesztivál 2. rész - 2017.10.14.

 

Meghívó

2017. október 09.


 

Állásajánlat

2017. október 09.


 

Állásajánlat

2017. október 09.


 

Állásajánlat

2017. október 09.


 

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

2017. október 06.

 

Az aradi vértanúkra emlékeztek Cigándon

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után, az aradi várban kivégzett tizenhárom honvédtábornok, valamint Batthyány Lajos egykori miniszterelnök kivégzésének 168. évfordulóján emlékeztek meg a hősökről Cigándon a Városi Könyvtár előtti kopjafánál 2017. október 6-án.

 

A megemlékezésen a város elöljáróin kívül az település intézményeinek képviselői és a Kántor Mihály Általános Iskola diákjai és pedagógusai vettek részt.

 

A forradalom hősei előtt az iskola 8. osztályos tanulói emlékeztek meg egy rövid irodalmi műsorral.

Ezt követően koszorút helyeztek el a kopjafánál:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal nevében Stumpf Attila hivatalvezető
  • Cigánd Város Önkormányzata nevében Oláh Krisztián polgármester, Dr. Szepesy Márk jegyző
  • Cigánd Városi Művelődési Központ nevében Némethy András igazgató, Szabóné Horváth Eszter, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője
  • Cigándi Tündérkert Óvoda és a Bodrogköz Kincsei Bölcsöde nevében Terjék Károlyné vezető óvónő és Fegyváriné Németh Ilona szakmai vezető
  • Kántor Mihály Általános Iskola nevében Némethné Szendrei Csilla igazgató és Iski Dezső igazgatóhelyettes.

 

Az aradi vértanúkra emlékeztünk - 2017.10.06.

 

Idősek világnapja

2017. október 05.

 

Idősek világnapja

 

A Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ szervezett ünnepséget az Idősek világnapja alkalmából Cigándon 2017. október 5-én.

 

Az ünnepségen a Cigándi Idősek Klubja tagjai vettek részt. A megjelent klubtagokat Dakos Jánosné intézményvezető asszony köszöntötte, aki Oláh Krisztián polgármester úr jókívánságait is tolmácsolta a jelenlévőknek.

 

A színpadon a klub nő tagjainak egy kis csoportja a gondozókkal kiegészülve egy szórakoztató jelenettel kedveskedtek klubtársaiknak.

 

A színpadi produkció után Pércsi Károlyné, Munkácsy Ferencné, Pásztor Istvánné, György Jánosné és Greca Júlia egy-egy verset szavalt el a megjelenteknek.

 

Jó egészséget kívánunk mindannyiuknak!

 

Idősek világnapja - 2017.10.05.

 

Fogyatékkal élők látogatása a Városi Könyvtárban

2017. október 05.

 

Fogyatékkal élők látogatták meg a Városi Könyvtárat

 

A Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének tagjai látogattak el a Városi Könyvtárba 2017. október 5-én.

 

A gondozottak a látogatás alkalmával megismerkedtek a könyvtár működésével, szabályzatával, valamint körül nézhettek a könyvtár kötetei között.

 

Ezt követően Petőfi Sándor és József Attila verseiből olvastak fel egymásnak, melyet nagy figyelemmel hallgattak meg társaik.

 

Fogyatékkal élők látogatása a Városi Könyvtárban - 2017.10.05.

 

Meghívó

2017. október 03.


 

Meghívó

2017. szeptember 28.


 

Meghívó

2017. szeptember 28.


 

Postamúzeum

2017. szeptember 26.

 

Történelmet kézbesítünk

 

A Postamúzeum és a Magyar Posta utazó kiállítással emlékezik az önálló magyar posta megalakulásának 150. évfordulójára.

 

A Magyar Posta egyik teherautójában berendezett kiállítása május 4-én indult országjáró útjára, hogy felkeresse azokat a településeket, amelyeken 150 éve postahivatal nyílt meg.

 

Bár a cigándi postahivatal nem az éven ünnepli ezt az évfordulót, a kiállítás 2017. szeptember 23-án ellátogatott városunkba és a Bodrogközi Múzeumporta előtti parkolóban várta a látogatókat

 

A kiállítás bemutatja a függetlenné válás történetét, a posta egyesítését a távíróval és távbeszélővel, valamint azt, hogy hogyan alakult ki a századfordulóra a világ egyik legjobb postaszolgálata. A legmodernebb kiállítási technika, az Augmented Reality segítségével 150 éves múltunk egy jellegzetes figuráját is a teherautóba varázsoltuk, aki így életnagyságban, szemtől-szemben jelenik meg a látogatóval.

 

Forrás: www.postamuzem.hu

 

Postamúzeum - 2017.09.26.

 

Tájházak vendégségben - Szentendre

2017. szeptember 23.

A szentendrei Skanzen alapításának 50. évfordulójához kapcsolódva rendezték meg a Tájházak Vendégségben című rendezvényt, melyen az ország négyszáz tájháza közül tizenöt vett részt 2017. szeptember 23-án.

 

A Cigándi Tájházat a „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány, a Múzeumporta, a Csárdás citera zenekar, a Sarkantyús Néptáncegyüttes képviselte.

 

A nap folyamán a HÍR-védjegyes „cigándi apróbélest” és „cigándi kásáskáposztát” kóstoltattak,minden vendég örömére. Az üstben főtt a szilvalekvár, melyet folyamatosan kavartak és ízleltek az odaérkezők.

 

Az érdeklődök nem csak a gasztronómiai és tárgyi értékeinket csodálhatták meg, a Sarkantyús Néptáncegyüttes a cigándi keménycsárdást Téglás Dezső citera kíséretével mutatták be.

 

Az látogatók kipróbálhatták a kötélverést, a madzagszövést és különböző fonatok készítését, melyet övnek, karkötőnek, hajdísznek használhatnak. Nagy sikere volt a szösz fonásnak a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt.

 

Reményeink szerint a következőkben a Bodrogközi Múzeumportára sok-sok látogató érkezik.

 

Tájházak vendégségben - 2017.09.23.

 

Felhívás

2017. szeptember 20.

Cigánd Város Önkormányzata most induló programjához keres szakképzett varrónőket októberi munkakezdéssel. Bérezés nettó 110.000 forint/hó.

 

Jelentkezni személyesen vagy írásban lehet a Cigándi Polgármesteri Hivatal titkárságán.

 

Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 26.

 

További információt Dr. Szepesy Márk jegyző nyújt a 47/534-403 telefonszámon.

 

Erzsébet királyné kiállítás

2017. szeptember 11.

 

„...ísszonyú magyar honvágyam van…”

 

Erzsébet királyné születésének 180., első magyarországi látogatásának 160., magyar királynővé koronázásának 150. évfordulójának alkalmából nyitottak emlékkiállítást a Bodrogközi Múzeumportán 2017. szeptember 9-én.

 

A kiállítást Tóth Andrásné, szolnoki magángyűjtő tulajdonában lévő tárgyakból, közöttük számos eredeti darabból állították össze.

 

Az ünnepi megnyitón Szabóné Horváth Eszter köszöntötte a város elöljáróit és a megjelent vendégeket.

 

Vámosi Katalin művészettörténész-muzeológus, a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársa osztotta meg gondolatait Erzsébet királynéról.

 

Tóth Andrásné és a királynét megformáló Kordásné Szász Melinda Erzsébet királyné leveleiből olvastak fel a vendégeknek.

 

A megnyitót követően a vendégek megtekinthették a kiállítást, valamint kötetlen beszélgetés formájában oszthatták meg gondolataikat a gyűjtővel.

 

A kiállítás november 5-ig látogatható a Bodrogközi Múzeumportán.

 

Erzsébet királyné kiállítás - 2017.09.09.

 

Tündérkert Óvoda

2017. szeptember 07.

 

Megkezdődött a 2017/2018-as nevelési év

a Cigándi Tündérkert Óvodában

 

A nyári festés és nagytakarítás után az óvónők és a gyerekek is nagyon várták már az új nevelési év kezdetét. Sok kisgyermeket írattak be a szüleik az óvodába.

 

Az intézmény hat csoportban, összesen 140 gyermekkel kezdte meg az új évet szeptember 1-jén.

A beszoktatás miatt minden csoportban mindkét óvónéni várta a kis óvodásokat. Nagyon ügyesek az apróságok, napról-napra kevesebb a reggeli sírás.

 

Az intézményben személyi változás történt.

 

Az óvoda dolgozói:

  • Balla Mária Judit
  • Csáki Mihályné
  • Dócs Józsefné
  • Fábiánné Nagy Tünde
  • Fodor Bertalan
  • Fodor Éva
  • Fodorné Bokor Hajnalka
  • Fülöpné Iski Melinda
  • Gönczi Zoltánné
  • György Józsefné
  • Györgyné Tóth Marianna
  • Iskiné Tóth Tünde
  • Kántor Éva
  • Kovács Lászlóné
  • Kuhárné Polyák Ildikó
  • Lehóczki Sándorné
  • Lehóczkiné Bányász Nikoletta
  • Nagy Ferencné
  • Oláh Klára
  • Oláh Lászlóné óvodatitkár
  • Szabó Beatrix
  • Szűcs Erika intézményvezető
  • Terjék Józsefné
  • Török Marianna
 

Bodrogköz Kincsei Bölcsőde

2017. szeptember 07.

 

Gyermekzsivajtól hangos a Bodrogköz Kincsei Bölcsőde

 

A 2017. augusztus 7-21. közötti leállást követően a Bodrogköz Kincsei Bölcsődében is elkezdődött a 2017/2018-as nevelési év.

 

Elkezdődött a kis gyermekek beszoktatása. Két hetente érkeznek a gyerekek, így csoportonként 2-2 gyermek beszoktatása történik egyszerre. Várhatóan október elejére alakul ki a maximális 24 fős létszám.

 

Az idei nevelési évben a legkisebb gyermek 1 éves, a legnagyobb 3 esztendős.

 

A bölcsőde nevelőtestülete:

Fegyváriné Németh Ilona

Fodor Jánosné

Dócs Józsefné

Fodor Alexandra

Formeszter Szilvia

Istyák Krisztina

Horváth Istvánné

 

Az intézmény személyi feltételeiben változás nem történt.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Élményekkel teli nap a múzeumportán

2017. szeptember 07.

Idén augusztus 15-én került megrendezésre a BTKT Szociális Szolgáltató Központ, Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ hagyományos egynapos nyári tábora a Támogató Szolgálattal és A Fogyatékkal Élők Nappali intézményével közösen. A program helyszínéül a Cigándi Bodrogközi Múzeumporta szolgált.

 

A rendezvényen a szolgálatokkal kapcsolatban álló gyerekek vettek részt, akiknek a szakemberek tartalmas, változatos programokat szerveztek a Cigándi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Bodrogközi Múzeumporta dolgozóinak segítségével (Tűzoltó bemutató, Arcfestés, Sor és akadályversenyek), akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni türelmes és aktív közreműködésüket. Továbbá nagy segítségünkre volt a sorversenyek lebonyolításában Váradi Márk diákmunkás, akinek szintén köszönjük munkáját.

 

A nyár folyamán a Központ játékgyűjtést szervezett, a beérkezett felajánlásokat a rendezvényen tombolán sorsoltuk ki, így senki nem távozott üres kézzel.

 

A hagyományokhoz híven a gyermekek egész napos ellátásáról intézményünk gondoskodott, ami hideg tízórait és meleg ebédet jelentett. A gyerekek ellátásához szükséges alapanyagokat és kellékeket az alább felsorolt intézmények és vállalkozók nagylelkű felajánlásai révén sikerült beszereznünk.

 

Köszönjük a támogatást:

Bodroghalom Község Önkormányzat

Tiszakarád Község Önkormányzat

Révleányvár Község Önkormányzat

György István (Ági Üzletház Cigánd)

György Józsefné (Éva vegyesbolt Cigánd)

Németh István vállalkozó (Cigánd)

Kispatak 2000 Kft (Reál-Cigánd)

Nyírzem Zrt (Coop-Cigánd)

Bodrogközi Múzeumporta

 

A gyerekek szállításában részt vevő valamennyi önkormányzatnak ezúton köszönjük a segítséget.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Ovi-kert a múzeumportán

2017. szeptember 07.

A Cigándi Tündérkert Óvoda és a Bodrogközi Múzeumporta közösen indította el az Ovi-kert programot az elmúlt nevelési évben.

 

A program célja az óvodás korú gyermekek egészséges táplálkozásra, valamint a munkára, növénygondozásra való nevelése.

 

Az óvoda hat csoportjának saját parcellái voltak, melyben hagymát, sárgarépát, petrezselymet, borsót, paradicsomot, paprikát, retket és káposztát neveltek az ovisok.

A gondozási munkák végén az ovisok a múzeumporta játszóterein pihenték ki a fáradalmakat.

 

A megtermelt zöldségeket folyamatosan el is fogyasztották valamint a nevelők segítségével vegyes vágott savanyúságot és lecsót készítettek.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Tanévnyitó

2017. szeptember 01.

 

Megkezdődött a tanév

a Kántor Mihály Általános Iskolában

 

Véget ért a nyári szünet, ismét benépesedett a Kántor Mihály Általános Iskola Cigándon.

 

A tanévnyitó ünnepséget 2017. szeptember 1-én tartották az iskola udvarán.

 

Gulyásné Dócs Krisztina köszöntötte a diákokat, tanárokat, a város elöljáróit, a hivatásos szervezetek, valamint a történelmi egyházak képviselőit. Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony köszöntőjében sok sikert kívánt azoknak a gyerekeknek, akik most kezdik az első osztályt, valamint a nyolcadikos tanulókat látta el hasznos tanácsokkal. A bejárós tanulóknak intézett szavaiban kiemelte, hogy már tíz éve annak, hogy a zemplénagárdi és révleányvári iskola a cigándi intézményhez csatlakozott. Az onnan érkező diákok ezalatt számos élménnyel, tapasztalattal és tudással gyarapodtak. Barátságok, jó osztályközösségek születtek. Ettől az évtől a tiszacsermelyi általános iskola diákjai is a cigándi intézményben folytatják tanulmányaikat. Nekik is zökkenőmentes beilleszkedést és eredményes munkát kívánt a tanévre. Az idei tanév várható eseményekről és az intézményben várható fejlesztésekről is tájékoztatta a tanulókat, szülőket.

 

A cigándi tanulókat Cigánd Város Önkormányzata iskolai kezdő csomaggal ajándékozta meg.

 

Igazgató asszony a nevelőtestületben történt változásokról is beszélt. Az intézmény vezetőinek száma növekedett. Gál Mariann igazgatóhelyettesi kinevezésben részesült, ő lesz igazgató asszony segítségére a tiszacsermelyi tagintézmény vezetésében és a pályázatok megvalósításában.

 

Új kollégák is érkeztek: Borbélyné Fehér Andrea angol nyelvet és napközis foglalkozást, Thuróczy Róbert matematikát és testnevelést fog tanítani. Orosz Bianka tanítónő az 1.b osztály osztályfőnöke lesz az idei tanévben.

 

Csercsa Ibolya és Fodor Miklósné takarító nőknek pedig jó munkát kívánt.
Szabóné Horváth Judit tanítónő és Németh Istvánné takarítónő nyugdíjba vonult.

 

Ezt követően bemutatta az osztályok osztályfőnökeit, illetve bemutatta az új pedagógusokat, akik a 2017/2018-as tanévben csatlakoztak a tantestülethez.

 

Az évnyitó beszéd végén megköszönte Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Kft. dolgozóinak a munkáját, akik a háromtantermes épület padlózatát és a kültéri padok felújításán dolgoztak, valamint Czinke Csaba karbantartónak, aki festési munkákból vette ki a részét a tornateremben, mosdókban, folyosókon.

 

Verset mondott Dócs Kira (1.a), Csáki Dóra (1.a), Gyárfás Anikó (5.a) és Sipos Janka (1.a) tanulók.

 

Az ünnepség zárásaként közérdekű tájékoztatásban elhangzott a tiszacsermelyi tanulókra vonatkozó utazási információ, mely szerint minden reggel volánbusszal érkeznek a diákok. A busz 7.00-kor indul Tiszakarádról és 7.30-ra érkezik Cigándra. A bérleteket az iskola biztosítja a tanulóknak!

 

Emellett a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola tanszakjaira való beiratkozási lehetőségre is felhívták a tanulók és szülők figyelmét!

 

Cigánd Város Önkormányzata nevében Oláh Krisztián polgármester úr eredményekben gazdag, sikeres tanévet kíván az iskola valamennyi pedagógusa számára. A tanulók sikeresen vegyék az előttük álló feladatokat, tudásukat gyarapítsák, mélyítsék. Segítsék egymás és a tanáraik munkáját, tiszteljék az iskola hagyományait.

 

A pedagógusi kar név szerint:

 

Cigándi Tagintézmény:
1. Bodnár Eszter
2. Borbélyné Fehér Andrea
3. Bötykös László
4. Csercsáné György Adrienn
5. Dancsó János
6. Gál Mariann igazgatóhelyettes
7. Gulyásné Dócs Krisztina
8. Györgyné Barna Lívia pedagógiai asszisztens
9. Harsányiné Kelemen Krisztina
10. Illés Bertalanné
11. Iski Dezső igazgatóhelyettes
12. Koi Csaba
13. Kolozsvári Zoltánné iskolatitkár
14. Kristóf Andrea
15. Lakatos Ferenc
16. Lakatos Ferencné
17. Mátyásné Karaffa Andrea
18. Melovics Csabáné
19. Nagy Gergely
20. Nagy Henrietta
21. Némethné Szendrei Csilla intézményvezető Cigánd
22. Oláh Tamás
23. Orosz Bianka
24. Pikó Attila
25. Pikó Sándor
26. Pikóné Szabó Tünde
27. Punyiné Kandrács Erzsébet
28. Szabó Gábor
29. Téglás Szilárd
30. Terjék Bettina
31. Tóthné Géczi Olga
32. Thuróczy Róbert
33. Világi Eszter

 

Tiszacsermelyi tagintézmény:
Mátyás-Kocsi Boglárka
Szabóné Bartha Krisztina
Tüzérné Enyedi Edit

 

Révleányvári tagintézmény:
Béresné Tihor Éva
Juhászné Szemán Melinda
Oláhné Terjék Erzsébet tagintézmény-vezető Révleányvár-Zemplénagárd

 

Zemplénagárdi tagintézmény:
Dócs Zsoltné
Palkóné Liszkai Ildikó

 

Tanévnyitó - 2017.09.01.

 

Felhívás

2017. augusztus 24.

 

Ősz, szüret, mustgáz

 

A nyár vége és az őszi idő kezdete a szüret, ezzel együtt a bortermelés fontos időszaka, amely egyik jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat és bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül.

 

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

 

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince biztonságát. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

 

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

 

2017. augusztus 29.

 

Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

 

Kiállítás

2017. augusztus 29.

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Autóbusz menetrend változása

2017. augusztus 28.


 

Meghívó

2017. augusztus 24.

 

Közmeghallgatás

 

Cigánd Város Önkormányzata Képviselő-testülete közmeghallgatást tart, melyre ezúton tisztelettel meghívom Cigánd város lakosságát.

 

A közmeghallgatás ideje: 2017. augusztus 29. kedd 15.00

 

A közmeghallgatás helye: Bodrogközi Vállalkozói Inkubátorház.

 

Illegális hulladéklerakó

2017. augusztus 24.

 

Városunknak régóta problémát jelent a település belterületén található illegális hulladéklerakó.

 

Hiába a rendszeres szemétszállítás, az évente biztosított lomtalanítás, a kialakult rossz gyakorlat miatt a Gődény területén újra és újra megjelennek a szemétkupacok.

 

A lerakott szemét nem csak esztétikai problémát jelent. A kommunális hulladékból, az építési törmelékben található veszélyes hulladékból kiváló szennyeződés belemosódik a talajba, és szennyezi az ivóvíz-készletet is. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a közelben található NATURA 2000 védettségű terület élővilág is károsodhat a szemetelők felelőtlen magatartása miatt.

 

Cigánd Város Önkormányzata minden lehetőséget megragad a probléma megoldására. A tájékoztató, felvilágosító tevékenységen túl folyamatosan keresi a lehetőséget a terület rekultivációjára, emellett évente milliókat költ a terület rendben tartására.

 

Idén nyáron sor került a terület körbekerítésére és a bejáratok lezárására is. A szabályszegők azonosítását a területre felszerelt térfigyelő kamerák segítik.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy nem passzióból vagy homályos elvektől vezérelve döntött így a település vezetése. Intézkedésével csupán érvényt kíván szerezni a hatályos jogszabályok előírásainak. Sokan talán nem is tudják, de az illegális szemétlerakás bűncselekmény a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. C. törvény 248. § (1) bekezdése szerint aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő!

 

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a nagyméretű vagy egyéb építésből származó hulladékok elszállításához konténer rendelésre van lehetőség a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégektől.

 

Veszélyes hulladékot nem szállítanak, kivéve az azbeszt tartalmú pala és szigetelő (EWC170605*) hulladékot, külön díjszabás mellett.

 

Tájékoztatásul közzé tesszük a legjobb ajánlatot nyújtó NYÍR-FLOP Hulladékgazdálkodási Kft. Cigándra vonatkozó díjtételeit:

 

3, 5, 8 m3-es nyitott konténer: 20.000Ft+áfa/konténer/forduló

hulladék ártalmatlanítása: 2850Ft+áfa/t

 

Megrendelés: info@nyirflop.hu , 42/508-900, 4 mellék; 30/337-22-10

 

További információ itt: http://www.nyirflop.hu/index.php/ajanlatkeres

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Államalapításunk ünnepe

2017. augusztus 22.

Változékony időjárás fogadta a Cigándra érkező vendégeket 2017. augusztus 20-án az államalapítás ünnepén megtartott városnapon.

 

A nap folyamán párhuzamosan zajlottak az események a Bodrogközi Múzeumportán, a szabadtéri színpadon, valamint a református templomban. A református templomban megtartott ünnepi istentiszteleten Kristóf István és Takács Albert református lelkészek áldották meg az új kenyeret.

 

A múzeumportán főzőversenyen mérhették össze szakács-tudományukat az induló csapatok. A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetett nevezni a Cigánd Legerősebb Embere versenyre, mely ismét kiélezett küzdelmet hozott a résztvevők között. A versenyzők dolgát nehezítette a folyamatosan erősödő eső is. A kísérő programok között szerepelt népi játszóház, csillám tetoválás, a Sőregi-ház kiállításának megtekintése, valamint dodzsem, körhinta, kürtős kalács és számos izgalmas kikapcsolódási lehetőség. A múzeumporta előtt a Magyar Honvédség tartott toborzást, valamint airsoft lövészetet.

 

A Hősök tere mellett az Etele Hagyományőrző Lovas és Szabadidősport Egyesület tagjai tartottak lovasíjász bemutatót.

 

A szabadtéri színpad kulturális műsorát a Bodrogközi Cigányzenekar előadása nyitotta meg. Ezt követően a cigándi amatőr művészeti csoportok léptek színpadra: Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus, TriAngel Majorette Tánccsoport, Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc tagozatos növendékei, Cigándi Gyermektánccsoport.

 

A csoportokat a tv-ből már jól ismert előadó Mohácsi Brigi mulatós műsora követte, akivel a hideg időjárás ellenére sokan énekeltek együtt. A mulatós műsor után az Éjjel-nappal Budapest egykori szereplője, a Reginát alakító Polyák Rita lépett színpadra, aki szintén hatalmas sikert aratott a rajongók körében.

 

A zenei produkciók után ismét a táncé volt a főszerep, hiszen a Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai léptek színpadra.

 

A táncosok után a főzőverseny és a Cigánd Legerősebb Embere vetélkedő eredményhirdetése következett.

 

Főzőverseny eredménye:

1. helyezett: Cigándi Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány

2. helyezett: BTKT Szociális Szolgáltató Központ

3. helyezett: Cigándi Tündérkert Óvoda

 

Különdíj:

Magyaró Község

Cigánd SE Fiataljai

 

Cigánd Legerősebb Embere cím birtokosa a tavalyi évhez hasonlóan Helmeczy Tibor (Királyhelmec, Szlovákia) lett, aki ezzel megvédte címét, mögötte Varga András (Cigánd) végzett, azonban Helmeczy Tibor felajánlotta címét a második helyezett Varga Andrásnak.

 

Ünnepi köszöntőt mondott Oláh Krisztián polgármester úr és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úr.

 

A hivatalos program után az erdélyi testvértelepülés, Magyaró tánccsoportja adott színvonalas műsort. A kulturális műsort követően Szabó Ákos és csapata fokozta az izgalmakat, akik motoros bemutatójukkal ejtették ámulatba a nézőket.

 

Rövid technikai átállást követően az este sztárvendége, a Kárpátia együttes remekbe szabott koncertjét élvezhette a publikum.

 

A nap záróeseményeként a tűzijátékban gyönyörködhettek mindazok, akik kilátogattak az államalapítás alkalmából megrendezett városnapra.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni minden közreműködő intézménynek, dolgozónak, fellépőnek, Magyaró község delegációjának, valamint minden támogatónak a munkáját!

 

Nélkülük nem jöhetett volna létre ez a rendezvény!

 

Kenyérszentelés - 2017.08.20.

Államalapítás ünnepe - 2017.08.20.

Ünnepi műsor - 2017.08.20.

 

Meghívó

2017. augusztus 21.


 

Felhívás

2017. augusztus 21.


 

Meghívó

2017. augusztus 20.


 

Lakossági hirdetmény

2017. augusztus 17.

Cigánd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy a jelenleg hatályos településrendezési tervét és helyi építési szabályzatát módosítani kívánja.

 

A módosítás oka: A Fő utca – Iskola utca – Fő utca által határolt tömbben, az 1108, 1109 hrsz-ú ingatlanokon városi uszoda kerül kialakításra a Kormány által meghirdetett uszodaépítési program keretében. A tervezett létesítmény megvalósítása érdekében szükséges a hatályos településrendezési eszközök módosítása.

 

A módosítás véleményezési dokumentációja megtekinthető Cigánd Város Önkormányzata honlapján (http://cigand.hu/dokumentumok.html) és papír alapon a Polgármesteri Hivatal Építésügyi és Városfejlesztési Osztály irodájában.

 

Meghívó

2017. augusztus 04.


 

Felhívás

2017. július 28.


 

Felhívás

2017. július 19.


 

Diákmunka

2017. július 12.

 

Megkezdődött a nyári diákmunka Cigándon!

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett a B-A-Z Megyei Kormányhivatal Foglalkoz tatási Főosztálya és a Cigándi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya megvalósításával ismét elkezdődött Cigándon a „Nyári diákmunka”!

 

A központi program keretében az önkormányzat 100%-os támogatást igényelhetett a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó helyi diákok foglalkoztatásához.

 

A 45 diákmunkásunk 2 turnusban érkezik hozzánk július és augusztus hónapokban. A kijelölt intézményekben már meg is kezdte munkáját az első csapat, név szerint:

 

Balla Evelin
Balla Vivien
Bodnár Laura
Boricza Csilla
Csáki Péter
Filep Boglárka
Fodor Ákos
Fodor Ákos
Fodor Barbara Zsófia
Gecse Dóra
György Noémi
Harsányi Zsófia
Kovács Boglárka
Kovács Enikő
Kopasz Nóra
Mády Dávid Sándor
Nagy Gábor
Oláh Zsuzsanna
Tóth Beatrix
Szilvási Mercédesz Inez.

 

Az Önkormányzat részéről a diákok munkáját György Márk felügyeli.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Pet Kupa

2017. július 10.

 

Ismét bizonyítottak a cigándi “PETKALÓZOK” az idei Pet Kupán!

 

2017.07.03.-án újra csatába indult (immár harmadszor) a cigándi csapat “meglePETés”-nek keresztelt hajója a : “meglePETés 3”!

 

Közel 71 km megtétele után naponta kb. 1,5 tonna pet palackot sikerült összeszedni/kiszedni/előkotorni a Tisza árteréből annak a közel 250 főből álló önkéntes csapatnak, akik ismét arra áldoztak 1 hetet az életükből, hogy megtisztítsák szeretett Tiszánkat a felgyülemlett szeméthalmoktól.

 

A túra Dombrádról indult és Tiszalökön ért véget.

 

A csapatok kánikulában, esőben, sárban is óriásit küzdöttek az ártéri erdőkben összegyűlt szemétkupacok ellen, dacolva a szúnyog- és csaláncsípésekkel, valamint az ágak okozta sérülésekkel.

 

Köszönet mindenkinek akik támogattak minket és mellettünk álltak az elmúlt napokban.

 

Ez a kezdeményezés teljesen nyitott bárki számára és vélhetően addig tart, amíg a Tiszában szemét van. A Pet Kupának egyre több követője van, ami felkeltette nemcsak a hazai média, hanem a külföldi csatornák figyelmét is, amelyek élőben tudósítottak az eseményről (Euronews, National Geographic, M1, RTL Klub, stb.).

 

Városvezetőként fontosnak tartom, hogy településünk ilyen téren is példát mutasson az országnak és a tiszamenti településeknek, hiszen ez a folyó mindig is életet, munkát, megélhetést jelentett az itt élőknek életünk során.

 

Fontos, hogy gyermekeink is tisztában legyenek a ránk hagyott, az őseinktől "kölcsön kapott" örökségünk fontosságával, és szerepével. Ezt pedig, hogy ők is megértsék, csak példamutatással és tettekkel lehet végrehajtani.

 

Éppen ezért jövőre újra indulunk! Akinek kedve van, bátran csatlakozhat hozzánk, de akár saját hajót építve szintén kiveheti részét a "csatából".

 

A cigándi csapatot az alábbi személyek alkották:
Ablonczy Dániel, Némethy Andris, Oláh Tamás, Németh Csaba, Linkner Tamás, Kovács Gábor, Gönczi Zoltán, Tóth István, Márk György, Benjamin Balla, Nagy Dávid , Oláh Ajsa, Oláh Koppány, Ablonczy Csanád, Ablonczy Lili és jómagam.

 

Akik a hajó építésben, összeszerelésben és szétszedésében segédkeztek:
Dávid Fodor, Gönczi Zoltán, Gönczi Zsolt, Szabó Károly

 

Köszönet Dávid Attila Molnár, Hankó Gergely, a Pet Kupa megalkotóinak, ötletgazdáinak és minden jószándékú önkéntesnek, aki velünk volt az elmúlt napokban, hogy szívükön viselik szeretett folyónk sorsát!

 

https://www.facebook.com/petkupa/?fref=ts

 

Köszönettel:
Krisztián Oláh
Cigánd Város Polgármestere

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Semmelweis nap

2017. július 10.

Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon látta meg a napvilágot az „anyák megmentőjeként” ismertté vált Semmelweis Ignác.

 

2017. június 30-án e jeles nap alkalmából a Bodrogközben dolgozó orvosok, gyógyszerészek, ápolók, asszisztensek, védőnők gyűltek össze Cigándon a Bodrogközi Múzeumportán.

Bodnár Andrásné, a Bodrogközi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ képviseletében köszöntötte a megjelent vendégeket, aki többek között Semmelweis Ignác életéről és a jelenlegi egészségügy helyzetéről is beszélt.

 

Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere a járóbeteg szakellátó központban bekövetkező változásokról, aktuális egészségügyi pályázatokról tett említést.

A köszöntőket követően György Laura, a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola növendéke játszott el egy zongoradarabot.

 

Az egészségügyben eltöltött több évtizedes munkájukért Oláh Krisztián polgármester úr és Bodnár Andrásné kitüntetést adott át Dr. Angyal Angéla, Dócs Andrásné, Nagy Dezsőné és Szabó Károlyné részére.

 

Gratulálunk a kitüntetetteknek, valamint erőt, egészséget kívánunk minden egészségügyben dolgozó személynek.

 

Semmelweis nap - 2017.06.30.

 

Bölcsődei ballagás

2017. július 10.

A legkisebbek is elballagtak Cigándon a Bodrogköz Kincsei Bölcsődében 2017. június 30-án.

 

A megjelent vendégeket Fegyváriné Németh Ilona szakmai vezető köszöntötte és búcsúztatta azokat a gyermekeket, akik ősszel már az óvodában kezdik a következő tanévet.

 

A gyerekek és nevelőik egy rövid műsorral kedveskedtek a szülőknek, melyben az éven tanult mondókák és dalok szerepeltek. Ezt követően a ballagó gyerekek megkapták a tarisznyájukat. A meglepetés produkció előtt a szülők láthattak egy rövid filmet a bölcsőde életéből.

 

Az ünnepség zárásaként a szülők adták át ajándékaikat a nevelőknek és köszönték meg nekik a fáradságos nevelő munkájukat.

 

Ballagás a Bodrogköz Kincsei Bölcsődében - 2017.06.30.

 

V. PET kupa

2017. július 04.

 

Idén a PET kalózok a Dombrád és Tiszalök közötti folyószakaszról gyűjtik össze a főként pillepalackból álló hulladékot. Az ötödik születésnapját ünneplő környezetvédelmi programban az idén olyan szakaszok is megtisztulnak a Tiszán és árterében, mint a világörökségi Tokaj - írja a greenfo.hu

 

A szélsőséges időjárás miatt a mai napon, azaz 2017. július 4-én indult útnak Dombrádról az 5. PET Kupa mezőnye 16 PET hajóval, 22 kenuval, 130 kalózzal és 20 önkéntessel, köztük a cigándi MeglePETés nevű hajóval és népes legénységével! – Pet Kupa társaságában – itt: Cigánd.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Útfelújítás

2017. június 28.

 

Folytatódnak településünkön a járda és az útfelújítások!

 

Miközben befejeztük a vadonatúj járda térkövezését az Arany János és az Árpád utcában, már javában zajlanak a munkálatok az Új élet utcában is.

 

Itt a Településüzemeltetési és Városfejlesztő Kft. dolgozóinak segítségével teljesen megújul az útburkolat, valamint a már meglévő járdaszakaszt is tovább építik a Hajnal utca irányába.

 

Ezzel egy-időben jelenleg az útszegélyek elhelyezése zajlik a Dózsa György utca kereszteződésétől kezdődően.

 

Természetesen tudjuk, hogy szinte sajnos kivétel nélkül minden utcára ráférne a fejlesztés, de mindig csak annyit tudunk haladni, amíg a "keretünk tart". Nehéz ebben fontossági sorrendet felállítani....

 

Sok idő eltelt a legutóbbi fejlesztések óta (Ságvári E., Ady E., Rózsa F. utca), ezért igyekszünk minden lehetőséget megragadni a pályázatokra,amelyből esetleges forrást remélhetünk.

 

Köszönet minden dolgozónak, akik a borzasztó hőségben is rendületlenül teszik a dolgukat dacolva a meleggel.

 

Felhívjuk az autósok, kerékpárosok, gyalogosok figyelmét, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek az említett útszakaszon.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Diákmunka

2017. június 27.


 

Kézműves tábor

2017. június 26.


 

Múzeumok éjszakája

2017. június 21.


 

Lejár a határidő!

2017. június 21.


 

Lelkészbeiktatás 2017.

2017. június 19.

Három év helyettes szolgálat után ünnepélyes keretek között iktatták be Kristóf István református lelkészt hivatalába 2017. június 18-án.

 

A református templomban megtartott ünnepi istentiszteleten Mészáros István esperes úr köszöntötte a gyülekezet tagjait és a meghívott vendégeket és hivatalosan is a cigándi gyülekezet református lelkészének nyilvánította tiszteletes urat. Ennek jelképeként átnyújtotta a templom kulcsát, valamint Dócs György gondnok úr átadta az új palástot lelkész úrnak.

 

Kristóf István prédikációjában kiemelte, hogy arra a kérdésre, hogy „Hogyan érezte magát a cigándi templomban?” ugyanúgy válaszolna, ahogyan vendég szolgálata során: „Otthonosan érzem magam a szószékben, a gyülekezetben”.

 

Ezt követően a környékbeli települések, az előző szolgálati hely, az erdélyi Pókakeresztúr, valamint szülőfaluja a szintén erdélyi Magyaró református lelkipásztorai egy-egy rövid bibliai igével köszöntötték tiszteletes urat. Makatura József, korábbi cigándi református lelkész és családja levélben gratulált a beiktatáshoz.

 

Az ünnepi istentiszteleten köszöntötte még Kristóf Istvánt, Oláh Krisztián Cigánd város polgármestere, Kecsmár István Tiszacsermely község polgármestere, vitéz Sajtos László egyházmegyei gondnok, Molnár József görögkatolikus parókus, Szabó Istvánné a tiszacsermelyi gyülekezet gondnoka.

 

Egy-egy verset szavaltak el Gecse Lilla és Oláh Ajsa hetedik osztályos tanulók. Egy rövid dalcsokorral kedveskedett a Nefelejcs Kiskórus Szabóné Horváth Eszter, és a hittanos tanulók Némethy Viktória vezetésével. Kristóf Gellért egy zongora darabbal tette teljessé a meghitt istentiszteletet.

 

Ezt követően Kristóf István fejezte ki köszönetét a családja, a cigándi és tiszacsermelyi gyülekezet tagjai, az egyházmegye és Cigánd város vezetősége felé, hogy segítették neki és családjának a gyülekezetbe illetve a városba való beilleszkedését és szolgálatát.

Az ajándékok átadása után a gyülekezet tagjai közösen elénekelték a Himnuszt, majd esperes úr áldását követően a záró énekkel ért véget az istentisztelet.

 

Isten áldást kérve kívánunk erőt, egészséget Kristóf István tiszteletesnek és családjának.

 

Lelkészbeiktatás - 2017.06.18.

 

III. Megyenap, Putnok

2017. június 19.

Putnokon rendezték meg a III. Megyenapot 2017. június 17-én.

 

A rendezvényen Cigándot „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány képviselte; HÍR védjegyes cigándi apróbélessel és cigándi kásáskáposztával kedveskedtek a kilátogató érdeklődőknek.

 

A programon Oláh Krisztián az önkormányzat, és Nagy Józsefné az alapítvány képviseletében vehetett át díjat Bánné Dr. Gál Boglárkától a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnökétől, melyet Turizmus, vendéglátás kategóriában a Cigándi Kásáskáposzta érdemelt ki.

 

A színpadi programban a Sarkantyús Néptáncegyüttes is részt vett, ők a cigándi keménycsárdást mutatták be a jelenlévőknek.

 

Szívből gratulálunk a díjhoz!

 

III. Megyenap, Putnok - 2017.06.17.

 

Tanévzáró

2017. június 16.

Tanévzáró ünnepséget tartottak a cigándi Kántor Mihály Általános Iskolában 2017. június 16-án.

 

A rendezvényen részt vett Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere és Kristóf István református lelkész.

 

A Himnusz elhangzását követően Szepesy Judit 4.a osztályos tanuló szavalatát hallhatták a megjelent diákok, szülők, tanárok.

 

A vers után Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony értékelte a 2016/2017-es tanévet, tájékoztatta a megjelenteket az iskolában történt eseményekről, tanulmányi és sportversenyek eredményeiről. Az értékelés végén kellemes, élményekben gazdag vakációt kívánt a tanulóknak és a pedagógusoknak egyaránt.

 

Az értékelést a jutalomkönyvek átadása követte.

 

Az ünnepség végén György Máté 4. a osztályos tanuló egy verset szavalt el, mely után az osztályfőnökök kiosztották a diákoknak a jól megérdemelt bizonyítványokat!

 

Tanévzáró - 2017.06.16.

 

Cigánd SE évzáró vacsora

2017. június 15.

A Cigánd SE utánpótlás labdarúgóinak szerveztünk szezonzáró vacsorát 2017. június 13-án Cigándon az iskola étkezdéjében.

 

A megjelent játékosokat, szülőket, edzőket, a klub vezetését Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere köszöntötte, aki elmondta, mennyire fontos szerepe van a városnak a térségben a sport, ezen belül a labdarúgás területén. Beszédében elmondta, hogy a város képviselő-testülete nagyon fontosnak tartja minden cigándi gyermek egészséges fejlődését, és azt, hogy gyermekeink ilyen nagyszerű közösségben, szervezett körülmények között sportolhatnak! Sok embernek kitartó, és áldozatos munkája szükségeltetik ehhez.

 

Ezen kívül kiemelte a felnőtt NB II-es futballcsapat szezonját, ami sajnos nem sikerült "túl eredményesen", mégis olyan folyamatokat indított el, melyek a jövőt tekintve fontos szerepet töltenek be a gyerekek töretlen fejlődésében, a helyi, térségi sportéletben. Mindemellett bejelentette, hogy Cigándon hamarosan tanuszoda fog létesülni, ami szintén fontos pillére lesz a város sportközponttá válásában. Megköszönte a gyerekeknek, szülőknek, edzőknek az egész éves kitartó és áldozatos munkáját.

 

Polgármester urat Nagy Gábor elnök úr követte. Elnök úr kifejtette a cigándi labdarúgásban az elmúlt 10 év alatt történt változásokat, az elért eredményeket, valamint az utánpótlás csapatok fontosságát, szerepét, eredményeit, a játékosok és edzők várható sorsát.

 

A csapatok edzői rövid értékelést mondtak a szezonról, köszönetüket fejezték ki a játékosok, szülők és a klub vezetése iránt.

 

Az edzői felszólalások után a legjobb játékosok és az edzők vehettek át ajándékot polgármester úrtól és elnök úrtól.

 

A legjobb játékos:

 

U-7 korosztály: Szigeti Soma

U-9 korosztály: Ablonczy Csanád

U-11 korosztály: Kovács Dániel

U-13 korosztály: Szigeti Zalán

U-14 korosztály: Kovács Zsombor

U-15 korosztály: Kerekes Dávid

U-17 korosztály: Szűrös Tamás

U-19 korosztály: Horváth Attila

Cigánd SE II; U-21 korosztály: Béres Máté

Lány U-15 korosztály: Ondó Bernadett

Lány U-18 korosztály: Kardosi Blanka

 

Edzők akik segítették a csapatokat a felkészülésben:

 

U-7: Dócs Gergő

U-9: Paronai Tamás

U-11: Kovács Csaba

U-14/15: Vachter Tamás

U-17/19: Jurkó Tamás és Deme Béla

Cigánd II/U-21: Nagy Gábor

U-15 lány: ifj. Dócs Károly

U-18 lány: Balogh Tamás

 

Cigánd SE évzáró vacsora - 2017.06.13.

 

Pályázat

2017. június 14.


 

SAMI táncgála

2017. június 07.

Évzáró bemutatót tartottak a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi tánc tagozatának növendékei.

 

2017. május 24-én a néptáncos növendékek mutatták be az elmúlt tanévben tanult koreográfiákat a Bodrogközi Múzeumporta táncpajtájában.

 

2017. június 1-én pedig a moderntáncosok léptek színpadra a Művelődési Ház dísztermében, ahol Időutazás címmel mutatták be tudásukat a gyerekek.

 

A szervezők nevében szeretnénk köszönetet mondani a felkészítő tanároknak, a gyerekeknek és a szülőknek az egész éves munkáért.

 

SAMI néptánc gála - 2017.05.24.

SAMI modern tánc gála - 2017.06.01.

 

Pünkösdi virtuskodás

2017. június 06.

Pünkösd vasárnapján tartották meg a cigándi Bodrogközi Múzeumportán a Pünkösdi virtuskodás címet viselő rendezvényt.

 

A meleg időjárás ellenére sokan látogattak el a programra, ahol a tavalyi évhez hasonlóan ismét kiderült ki a legügyesebb ifjú, legény, leány, asszony és férfi.

 

A teljesítendő feladatok között szerepelt nyújtófa dobás távolba, nyújtófa célba dobása, íjászat, kötélmászás, és karikás ostorral való próbálkozás.

 

A nagyon jó hangulatú eseményen a következő eredmény született:

 

Legfurfangosabb asszony: Nagy Tünde

Legbetyárabb Bodrogközi : Kubus Miklós

Legbetyárabb legény: Csáki Csaba

Legbetyárabb leány: Mándi Fanni

Legvitézebb ifjú: Csercsa Botond

Legvitézebb leány: Nagy Alexandra

 

Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

 

A rendezvény szervezésében és lebonyolításában való közreműködésért köszönetet mondunk valamennyi partnerünknek, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre az az esemény.

 

Pünkösdi virtuskodás - 2017.06.04.

 

Meghívó

2017. június 06.


 

Kihívás napja

2017. június 02.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2017-ben is csatlakozott Cigánd városa a Kihívás napja nemzetközi eseményhez, melyet minden év május utolsó szerdáján rendeznek meg.

 

A város szinte valamennyi intézménye kapcsolódott a programhoz.

 

A bölcsődében, az óvodában, az iskolában és az Idősek Klubjában közös tornákat szerveztek. Az iskolában ezen felül számos sportfeladat állította kihívás elé a tanulókat (futás, kerékpározás, kosárlabda, labdarúgás stb.), melyeket a tanárok felügyeletével végeztek a diákok.

 

Nagy élményben lehetett része azoknak a gyerekeknek, akik a program keretén beül a Cigánd SE NB II-es labdarúgó csapatának edzésén vehettek részt a városi stadionban. Együtt játszhattak a csapat tagjaival, kapura rúghattak az együttes két kapusának, valamint egy közös csoportképet is készíthettek a játékosokkal.

 

Kihívás napja - 2017.05.31.

 

Széptan AMI koncert

2017. június 02.

Tanévzáró koncertet tartottak a cigándi Széptan Művészeti Iskolában 2017. május 30-án.

 

Az ünnepi délutánon az iskola hegedű, zongora, citera tanszakos növendékei mutatták meg tudásukat, illetve a rajz szakos gyerekek alkotásait tekinthették meg a vendégek az iskola előterében.

 

Némethy Viktória, a zeneiskola vezetője köszöntötte a diákokat, szülőket és a megjelent vendégeket. Röviden összefoglalta az évben történt eseményeket, kiemelve azokat a diákokat és a TriAngel Majorette Tánccsoportot, akik nagyon szép eredményeket értek el az idei versenyeken.

 

A koncert záró elemeként a sátoraljaújhelyi Hangász Négyes műsorát követhették figyelemmel a jelenlévők.

 

Széptan AMI koncert - 2017.05.30.

 

Új háziorvos

2017. június 01.

 

Városunk az utóbbi időben töretlen fejlődésen megy keresztül, de ami talán ennél is fontosabb, hogy figyeljünk a megvalósuló fejlesztések/projektek mellett lakosaink egészségére is.

 

Lakosaink egészségének megóvása/megvédése, illetve betegség esetén a szükséges orvosi ellátás biztosítása az első számú kötelezettsége kell, hogy legyen egy Önkormányzatnak. Sok éven keresztül sajnos csak helyettesítéssel tudtuk megoldani az ellátást és nem volt lehetőségünk állandó státusszal rendelkező orvost találni a körzetbe.

 

A mai napon viszont (2017. május 24.) Cigánd Város képviseletében megállapodást kötöttem Dr. Miskolczi Ivettel a II. számú körzet háziorvosi ellátásának elvégzésére.

 

Az új háziorvos 2017. június 6. napján kezdi meg a rendelést. A megállapodás alapján a működés kibővített ellátási idővel folytatódik. A rendelés változatlan helyen, a II. körzet orvosi rendelőjében lesz a Járóbeteg Szakrendelőben

 

minden hétköznap 12.30 – 16.00 óráig.

 

Megköszönve Dr.Angyal Angéla doktornő eddigi áldozatos munkáját, sok sikert kívánunk az "új" doktornőnek!

 

Isten hozta közöttünk!

 

Kattints a képre a nagyításhoz!
 

Kompátadás

2017. május 26.

Több, mint huszonöt éves álmából ébredt fel a Cigándot Dombráddal összekötő kompközlekedés 2017. május 26-án.

 

Ezen a jeles napon a komp a cigándi oldalról indulva érkezett meg a rétközi város kikötőjébe, melyen a bodrogköziek delegációja a Bodrogközi Cigányzenekar és a Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjainak közreműködésével hangos énekszóval köszöntötte a másik oldalon összegyűlt vendégeket. A kikötés után a táncos fiúk, a régi párválasztó hagyományokat megidézve táncra kérték a rétközi lányokat.

 

Az ünnepségen a két város vezetőségén kívül részt vett Dr. Seszták Miklós, fejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye kormánymegbízottja, Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője.

 

A dombrádi révháznál megtartott ünnepi átadáson beszédet mondott Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere és Kozmáné Kasza Veronika Dombrád polgármestere, Dr. Seszták Miklós, fejlesztési miniszter.

 

A kompot felavató szalag átvágását követően a szép számú vendégsereg átkelt a cigándi oldalra, majd a Bodrogközi Múzeumportára mentek, a hol a Cigándi Tündérkert Óvoda óvodásai köszöntötték a látogatókat.

 

Demeter Ervin és Oláh Krisztián pohárköszöntője után a táncpajtában látták vendégül a meghívottakat.

 

Kompátadás - 2017.05.26.

 

Meghívó

2017. május 25.


 

Meghívó

2017. május 25.


 

Meghívó

2017. május 23.


 

Meghívó

2017. május 18.


 

Egyházmegyei közgyűlés Cigándon

2017. május 10.

 

A reformáció 500. esztendejében a Zempléni Református Egyházmegye évi rendes közgyűlésének április 28-án délelőtt 10 órától a Cigándi gyülekezet adott helyet. A rendezvényre - amelyre közel 100 vendég, lelkipásztorok és gondnokok jöttek el - a gyülekezeti teremben került sor, ugyanis a templomon restaurálási munkálatok zajlanak; Isten segítségével e jubileumi esztendőben, október folyamán a gyülekezet egy hálaadó ünnepségre készül.

 

Megtisztelt jelenlétével Főtiszteletű Csomós József püspök úr is. A nem mindennapi esemény megszervezésében, a vendégek fogadásában fontos szerepet játszott gyülekezetünk nemrég alakult nőszövetsége, akik a több mint félszáz finom süteményestál mellett, a hajnali órákban frissen készített hírvédjegyes cigándi apróbélessel kínálták a vendégeket.

 

E jeles eseményen az egyházmegye lelkészi főjegyzője, Laczkó Gabriella hirdette Isten igéjét. A János 21,1-14 igeszakasz alapján szólt arról, hogy Jézus harmadszor jelent meg tanítványainak a Tibériás tengerénél.

 

A tartalmas prédikációt követően a helyi lelkész és Cigánd város polgármestere Oláh Krisztián is szeretettel köszöntötte a vendégeket, majd vitéz Sajtos László egyházmegyei főgondnok megnyitotta a közgyűlést.

 

Nt. Mészáros István esperes Isten iránti hálával tekintett vissza az elmúlt esztendő eseményeire, örömeire, áldásaira egyaránt.

 

A közgyűlés folytatásaképpen különböző missziói és szolgálati szakelőadói jelentéseket fogadtak el a jelenlévők. A jelentéseket a közgyűlési alkotótagok előzően elektronikus formátumban is megkapták tanulmányozás végett, s az egyházmegye honlapján is olvashatók.

 

Ezt követően aktuális kérdésekkel foglakozott a közgyűlés: új lelkészek bekebelezése, földügyek, egy vasárnapi perselypénz teljes összegének felajánlása a pálházi templom javítására, stb…

 

Együttlétünket közös ebéddel zártuk. A több mint 3 órás érdemi munka után jólesett a szépen megterített asztal, a finom ebéd, a nőtestvérek gondos felszolgálása, ezzel is kifejezve a cigándi gyülekezet önzetlen vendégszeretetét. Mindezekért Istené a dicsőség. K.I.

 

Egyházmegyei közgyűlés Cigándon - 2017.04.28.

 

Zöldágjárás

2017. május 03.

Kissé hűvös idő fogadta a látogatókat és a fellépőket a Bodrogközi Múzeumportán 2017. április 30-án a Zöldágjárás című rendezvényen.

A borús idő ellenére szép számú vendégsereg gyűlt össze. A programon részt vett a budapesti Csodakút óvoda nevelőtestülete és cigándi születésű vezetője Szűcsné Gál Etelka.

 

Az ünneplők színes szalagokkal díszített ágakkal énekelve, táncolva vonultak végig a település utcáin.

 

A református gyülekezeti terem elé érve a néptáncos lányok Téglás Dezső citera muzsikájára mutatták be a hagyományos zöldágjárást. A bemutatót követően Kristóf István református lelkész olvasott fel egy részt a Bibliából.

 

A Bodrogközi Múzeumporta NÉPI színpadán felléptek Cigánd város amatőr művészeti csoportjai: a Cigándi Tündérkert Óvoda óvodásai, a Sarkantyús Néptáncegyüttes, a Cigándi Gyermek Néptánccsoport, a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus, a Nefelejts Kiskórus, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a Sárospataki AMI Cigándi Tagozatának modern-tánc csoportja, valamint Szabóné Horváth Eszter és Némethy Viktória.

 

A rendezvény időtartama alatt az idelátogatók megízlelhették a méltán "HÍR"-es cigándi apróbélest, népi játékokon játszhattak a gyerekek, „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkénteseivel kézműves technikákat mutattak be. Az ETELE Hagyományőrző Lovas és Szabadidő Egyesület tagjaival pedig a bátrabbak lovagolhattak és íjászkodhattak is. A fellépő csoportokat Linkner Tamás jóvoltából finom gulyásleves várta.

 

Köszönjük partnereinknek a támogatást, a fellépő amatőr művészeti csoportoknak a színvonalas műsorokat!

 

 

Egyházmegyei közgyűlés Cigándon - 2017.04.30.

 

Katasztrófavédelmi tábor

2017. május 02.


 

Táncfesztivál

2017. április 27.

 

A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi klasszikus balett és modern tánc csoportjai harmadszor vettek részt a Mezőtúron megrendezett: IV. „MezőTour” Országos Balett és Modern tánc Fesztiválon és a VI. Mezőtúri Növendék Koreográfusi Versenyen.

 

A magas színvonalú rendezvényt 2017. április 22-23-án tartották a Városi Centrum Sportcsarnokában.

 

A verseny a gyerekek által készített koreográfiákkal kezdődött, mely óriási sikert aratott. A gyerekek hónapokon át készültek az általuk választott klasszikus zenére összeállított koreográfiákkal.

 

Elért eredmények:

 

Szepesy Judit: 2. helyezett (gyermek kategória, klasszikus balett, szóló)

Kopasz Blanka: Különdíj (gyermek kategória, klasszikus balett, szóló)

Balla Réka: 3. helyezett (junior korosztály, modern tánc, szóló)

Tomori Petra, Tudja Viktória, Balogh Dorina Roxána: 3. helyezett (junior korosztály, modern tánc, csoport)

 

Délután a fesztivál megnyitója után a gyerekek előadhatták a táncpedagógus által készített koreográfiákat.

 

Elért eredmények:

 

Klasszikus balett csoport: Ezüst minősítés (gyermek kategória, modern tánc, szóló)

Oláh Ajsa: Ezüst minősítés (junior korosztály, modern tánc, szóló)

Modern tánc csoport: Ezüst minősítés (junior korosztály, modern tánc, csoport)

 

Felkészítő pedagógus és koreográfus: Oláhné Fojdl Adrienn

 

Vasárnap délelőtt a gyerekeknek klasszikus balett és modern tánc tréninget tartottak vendégpedagógusok. Eközben a zsűri értékelést folytatott a csoportok felkészítő pedagógusainak. A 2 napos rendezvény táncgálával és a díjak átadásával végződött.

 

A gyerekek nagy lelkesedéssel tértek haza és már biztos, hogy a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett és modern tánc csoportjai jövőre is részt vesznek a Mezőtúron megrendezett táncversenyen.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Meghívó

2017. április 26.


 

Meghívó

2017. április 24.


 

Leskó István előadása

2017. április 24.

A gyógyfüvekről, azoknak jótékony hatásairól tartott előadást a „mádi füves emberként” is ismert Leskó István.

 

2017. április 19-én, a Városi Könyvtárban megtartott előadáson a jelenlévők számos érdekes, és hasznos információt hallhattak a gyógyfüvekről.

 

A résztvevők egy különleges tizenhárom fajta gyógynövényből készült teakeveréket is megkóstolhattak.

 

A tartalmas bemutató után Leskó úr készséggel válaszolt a számára feltett kérdésekre.

 

Leskó István előadása - 2017.04.19.

 

Húsvét a Múzemportán

2017. április 18.

Ragyogó idő, szikrázó napsütés fogadta a látogatókat a Bodrogközi Múzeumporta rendezvényén 2017. április 17-én, húsvéthétfőn.

 

A programra kilátogatók változatos dolgokat próbálhattak ki. Kicsik és nagyok egyaránt játszhattak a nép játékokkal, „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkénteseivel tojást festhettek, az intézmény területén található állatokat megnézhették, megsimogathatták.

 

A gyerekek tojáskereső és nyuszifogó versenyen vehettek részt. A nyuszifogó versenyre öt korosztályban lehetett nevezni. Korcsoportonként az a gyerek, aki elkapta a nyuszit, haza vihette az állatot.

 

A rendezvény ideje alatt házi készítésű süteményeket, kecskesajtot és különböző házi készítésű finomságokat is vásárolhattak a vendégek.

 

A nap fénypontja a húsvéti pályázat eredményhirdetése volt, amelyre a szervezők különböző technikákkal készült, egyedi elgondolású húsvéti díszeket, dekorációkat vártak. A pályázatra öt kategóriában lehetett nevezni. A beküldött munkák nem is okoztak csalódást, viszont annál több munkát adtak a zsűrinek. Nagyon kreatív és érdekes alkotások készültek, melyből nagyon nehéz volt kiválasztani a legjobbakat.

 

Az eredmény:

 

Első kategória: óvoda, iskola alsó tagozat:

 

1. helyezett: Markovics Bertalan (Királyhelmec Speciális Alapiskola)

2. helyezett: Szabó Áron László (Kántor Mihály Általános Iskola, Cigánd)

3. helyezett: Franc Mária Magdaléna (Királyhelmec Speciális Alapiskola)

Különdíj: Dorony Jáde

Kopasz Blanka – Németh Hanna

Bandor Hajnalka

A legfiatalabb alkotó:

Kristóf Kincső

 

Második kategória: általános iskola felső tagozat:

 

Nívódíj és 1. helyezés: Bandor Ingrid (Királyhelmec Speciális Alapiskola)

Különdíj: Gabriel Bodor (Királyhelmec Speciális Alapiskola)

 

Ebben a kategóriában a többi munkát egyformán értékelte a zsűri.

A díjazottakon kívül a ricsei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai is küldtek munkákat a pályázatra.

 

Harmadik kategória: óvodák, bölcsődék:

 

1. helyezett: Napsugár csoport (Cigánd)

2. helyezett: Süni csoport (Cigánd)

Nívódíj: Cigándi Tündérkert Óvoda

 

Negyedik kategória: intézmények

 

1. helyezett: BTKT Szociális Alapszolgáltató Központ Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye (Cigánd)

2. helyezett: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Cigándi Tagintézménye (Cigánd)

3. BTKT Idősek Klubja (Cigánd)

Nívódíj: Cigánd Járási Hivatal Hatóság és Gyámügyi Osztály (Cigánd)

 

Ötödik kategória: Egyéni

 

1. helyezés: Király Ilona (Cigánd)

2. helyezés: Gál Béláné (Cigánd) és Gál Jánosné (Cigánd)

3. Tatárkáné Nagy Anna és Göncziné Tóth Renáta (Cigánd)

Nívódíj: Lehoczki Sándorné - a cigándi minták pontos, precíz bemutatásáért és a pályamunka hagyományos technikával való elkészítésért.

 

Különdíj és közönségdíj: Lehóczki Ferencné és Balla Jánosné a kreativitásért, gazdag pályamunkájáért.

 

Minden pályázó a Bodrogközi Múzeumporta termékeit kapta ajándékba, melyek fazekas és kézműves termékek voltak.

A nívódíjban, vagy különdíjban részesültek csoport, vagy 5 fő esetén egy ingyenes tárlatvezetést, valamint kézműves foglalkozáson, illetve gasztronómiai ízelítőn való részvételt nyertek.

 

A szervezők nagy örömére az utolsó három kategóriában túlnyomórészt cigándi lakosok, intézmények jelentkeztek, akik a többiekhez hasonlóan színvonalas és egyedi dekorációkat adtak be.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

A szervezők nevében szeretnénk minden partnernek megköszönni a támogatást és a felajánlásokat, nélkülük nem jöhetett volna létre ez a szép, ünnepi rendezvény.

 

Húsvét a Múzeumportán - 2017.04.17.

 

Kistérségi szavaló verseny

2017. április 12.

 

 

A Költészet Napja alkalmából szervezett kistérségi szavaló versenyt a Kántor Mihály Általános Iskola és a Cigándi Városi Művelődési Központ 2017. április 11-én.

 

 

A megmérettetésen a diákok három korcsoportban - 3-4, 5-6, 7-8. osztály – mutathatták be tudásukat. A versenyen Arany János születésének 200. évfordulójának emlékére az egykori költő verseit hallhatta a zsűri.

 

A helyi tanulókon kívül a bodrogközi települések iskoláinak diákjai vettek részt az eseményen.

 

A rendezvény végén Terjék Károlyné, a zsűri elnöke és Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony értékelte és köszönte meg a gyerekeknek és a felkészítő tanároknak a versenyen való részvételt.

 

Az eredmény a következőképpen a alakult:

 

Első korcsoport 3-4. osztály:

1. helyezett: Sohajda Laura
2. helyezett: Szabó Bianka Lili
3. helyezett: Kanda Leila

 

Második korcsoport 5-6. osztály:

1. helyezett: Félegyházi Bence
2. helyezett: Tódi Amanda
3. helyezett: Filep Tímea

 

Különdíj: Makkai Szabolcs

 

Harmadik korcsoport 7-8. osztály:

1. helyezett: Nagy Armand László
2. helyezett: Gecse Lilla
3. helyezett: Keserű Boglárka

 

Kistérségi szavaló verseny- 2017.04.11.

 

IV. Író-költő pályázat

2017. április 12.

 

 

Immár negyedik alkalommal hirdette meg a Cigánd Városi Művelődési Központ az író-költő pályázatot, melynek eredményhirdetését 2017. április 8-án tartották Cigándon, a Városi Könyvtárban.

 

A pályázatra vers és elbeszélés kategóriában lehetett nevezni, kategóriánként három korosztályban: 18-35 év között, 35-60 év között és 60 év fölött.

 

A verseket, novellákat, elbeszéléseket szakmai zsűri értékelte. Az értékelő bizottságban Nyiri Péter, a Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeumának vezetője, Terjék Károlyné a Cigándi Tündérkert Óvoda vezetője, valamint Deák-Kocsi Ilona, a ricsei Zukor Adolph Művelődési Ház könyvtárának vezetője foglaltak helyet.

 

Az idén összesen 25 pályázó 63 alkotása közül kerültek ki a díjazottak, akik az ország több pontjáról (Sajónémeti, Békés, Ózd, Székesfehérvár, Debrecen, Bodrogolaszi, Sátoraljaújhely, Szerencs-Ond, Onga, Baktakék, Révleányvár, Miskolc, Szikszó, Bekecs, Mikóháza, Mezőnagymihály, Cigánd) és Angliából, Londonból küldték el írásaikat. Sajnos elbeszélés kategóriában 18-35 év között nem érkezett be pályázat, így ezt a korcsoportot nem értékelték.

 

Az eredményhirdetésen Kovács Gábor közösségfejlesztő munkatárs, majd Ablonczy Dániel, Cigánd Város alpolgármestere köszöntötte a megjelent szerzőket. Ezt követően Kristóf Gellért a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola növendéke játszotta el Lavotta János Magyar tánc című zongoradarabját.

 

A program további részében a szerzők olvastak fel a pályázatra beküldött verseikből, elbeszéléseikből, novelláikból, melyeket a zsűri röviden értékelt. Az eredményhirdetéstől távolmaradó pályázók írásait Világi Eszter, magyar szakos tanárnő és Kovács Gábor olvasta fel a jelenlévőknek.

 

Rövid szünetet követően a díjátadás is kezdetét vette, mely során a zsűritagok röviden értékelték a pályázatot, és örömüket fejezték ki, hogy ismét remek írásokat hallhattak ezen az érzelmekkel teli eseményen.

 

A végeredmény a következőképpen alakult:

 

Vers kategória

18-35 év között:

Év költője: Szarka Norbert (Onga)
2. helyezett: Kovács Gábor (Cigánd)
3. helyezett: Sós Ádám (Békés)

 

35-60 év között:

Év költője: Farkas Eleonóra (Sajónémeti)
2. helyezett: Rolyák Géza (Révleányvár)
3. helyezett: Fazekasné Szabján Erika (Ózd)

 

60 év fölött:

Év költője: Kovács Gáborné Szűcs Ilona (Miskolc)
2. helyezett: Galgóczi Ferencné (Szerencs-Ond)
3. helyezett: Lévai Béla (Debrecen)

 

Elbeszélés kategória

35-60 év között:

Év írója: Jerney Gábor (Bodrogolaszi)
2. helyezett: Ilku Imre (Mezőnagymihály)
3. helyezett: Gyüre Ferencné (Sárospatak)

 

60 év fölött

Év írója: Kovács Gáborné Szűcs Ilona (Miskolc)
2. helyezett: Emri Gézáné (Mikóháza)
3. helyezett: Juhász János (Bekecs)

 

Az rendezvény zárásaként a megjelent vendégek egy ebéd keretén belül, kötetlen beszélgetés formájában oszthatták meg gondolataikat egymással.

 

A szervezők nevében köszönetet mondunk minden partnernek, támogatónak, akik segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg ez a színvonalas irodalmi délelőtt.

 

IV. Író-költő pályázat - 2017.04.08.

 

Meghívó

2017. április 05.


 

Emlékmű elhelyezése az 56-os emléktéren

2017. március 28.

 

Emlékmű elhelyezése az 56-os emléktéren

 

A program azonosítószáma:

KKETTKK-56P-02-0432

A program kedvezményezettje:

Cigánd Város Önkormányzata

A program megnevezése:

Emlékmű elhelyezése az 56-os emléktéren

A program leírása:

Cigánd központjában egy közlekedési csomópontban helyezkedik el az emlékmű tervezett helye. A rendszerváltozásig e tér volt a település közigazgatási és kereskedelmi központja (pártház, ÁFÉSZ iroda, gyógyszertár, étterem, stb.).

 

A téren 1967-től egy emlékmű állt, szövegezése ez volt: A szocialista októberi forradalom győzelmének 50. évfordulója és hazánk felszabadításáért elesett hősök emlékére, a cigándi 3856. sz. úttörőcsapat, 1917-1967.

 

Az emlékművet Cigánd Város Önkormányzata elbontatta. Az emlékmű helyére filagória került, részben a kék túrázók, részben a lakók kényelméért.

 

Jelen pályázat keretében a teret egy nívós alkotással kívánjuk revitalizálni. Az alkotás Borsi Antal szobrász művész terve alapján készül. Borsi Antal cigándi kötődése és cigándi Kossuth mellszobra közismert a településen, a lakosság emlékműhöz való érzelmi kötődését erősíti.

 

A mű alapkoncepciója a tömör egyszerűség. Két egymást támogató hasáb süttői kemény mészkő, a magasabbik 220x150x40 cm, amelyen fenn 1956 felirat bronz számokkal, mérete 35x66 cm mezőben. Az alsó részen bronz táblán 22x30 cm méretben a kötelező logó. Előtte 160x160x40 cm méretű hasáb, amelyen bronztáblán az alábbi szöveg: 1956-OS EMLÉKBIZOTTSÁG TÁMOGATÁSÁVAL CIGÁND VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLLÍTTATTA 2017. AHOL A HŐSÖKET NEM FELEJTIK, MINDIG LESZNEK ÚJAK. A két hasáb mattra csiszolva.

 

A mű kiegészül egy magyar zászlót tartó árboccal, 3 db kandeláberrel és 2 db, emlékművet megvilágító reflektorral. A jelenlegi parkosítás változatlan marad.

 

"A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja."

 

Közlemény

2017. március 28.


Kattintson a képre a teljes dokumentum megtekintéséhez!
 

Közlemény

2017. március 22.


Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Nyugdíj, kitüntetés

2017. március 20.

 

Nyugdíjba vonult Gál Béla, Cigánd Város jegyzője

 

Több, mint fél évszázadot töltött a közigazgatásban, 2017. március 1-gyel pedig nyugdíjba vonult Gál Béla Cigánd Város jegyzője.

 

Hosszú, sikeres pályafutás áll jegyző úr mögött, akinek személyisége, szakmai tudása, elkötelezettsége nagyon sok embernek mutatott példát az évek során.

 

Gál Béla jegyző úr Tiszakarádon született 1947. március 13-án. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában végezte, majd a sárospataki Rákóczi Gimnáziumban tett érettségi vizsgát 1965-ben. Felsőfokú tanulmányait az államigazgatás működtetésének elsajátítása és a folyamatos önképzés jegyében végezte.

 

1972-ben elvégezte a Tanácsakadémiát, 1980-ban igazgatás-szervező képesítést szerzett az Államigazgatási Főiskolán, 1993-ban pedig szaküzemgazdász oklevelet a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán.

 

1965. novemberétől a Gabonafelvásárló Vállalat Takarmánykeverő Üzemében kezdett dolgozni adminisztrátorként. 1966. márciusától a Tiszakarádi F.M.SZ. (a helyi ÁFÉSZ) boltvezető helyettese.
Egy évvel később kerül be a közigazgatásba, 1967. május 5-től a Tiszakarádi Községi Közös Tanácshoz kerül adóügyi előadó munkakörbe. Közben letöltötte kétéves sorkatonai szolgálati idejét.

 

1972. júliusában kerül Cigándra a Cigándi Nagyközségi Közös Tanácshoz igazgatási csoportvezetőnek. Időközben családot alapított és megszülettek gyermekei Béla és Mariann.
1974. április 1-től ismét Tiszakarádon dolgozik igazgatási főelőadó és vb. titkárként. Vezetői kinevezését 1975. október 1-én véglegesítik, és 1978. szeptember 30. napjáig dolgozik ebben a munkakörben.

 

1978. október 1-jén visszakerül Cigándra a Nagyközségi Közös Tanácshoz vb. titkárnak. A rendszerváltást követően, 1990. november 1. napjával jegyzői kinevezést kap, mely feladatot mind a mai napig ellátott.

 

Kollégáival, ügyfeleivel mindig udvariasan, megértően viselkedett. Határozottságával, kiemelkedő szervezési képességével igazi vezéregyéniség volt. Egyedi humora nagyon sokszor csalt mosolyt nemcsak a vele együtt dolgozók, de barátai, ismerősei arcára is.

 

Jegyző úr hivatalos nyugdíjazási búcsúztatására 2017. február 23-án az iskola éttermében került sor, ahol polgármester úr méltatta kollégáját, s adta át neki a “Cigándért “ Címet munkájának újabb elismeréseként.

 

A díjat a településért a közigazgatásban, a közösség szolgálatában kifejtett, magas színvonalú szakmai munka és példamutató emberi magatartásáért kapta.

 

Gál Béla jegyző Úr 41 éve dolgozik fáradhatatlanul városunk élhetőbbé tételéért, értékeink megőrzéséért. Nyugállományba vonulása adta az alkalmat a településért végzett munkájának elismerésére.

 

Cigánd Város Önkormányzata, és a lakosság nevében kívánunk Gál Béla jegyző úrnak jó egészséget nyugdíjas éveire!

 

Állami kitüntetésben részesült Gál Béla Úr, Cigánd város jegyzője!

 

Dr. Pintér Sándor Magyarország Belügyminisztere, 2017. március 16-án, szakmai tevékenysége elismeréséül a “Köz szolgálatáért érdemrend “ ezüst fokozatát adományozta Cigánd város nemrég nyugdíjba vonult jegyzőjének, Gál Béla Úrnak!

 

A kitüntetéshez Cigánd Város Képviselő testülete és a városlakók nevében őszintén gratulálunk, valamint újfent jó egészséget, hosszú életet kívánunk !

 

Kattintson a képekre a nagyításhoz!
 

Pályázat

2017. március 20.


 

Március 15-i megemlékezés

2017. március 17.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei mellett felavatták Nagy Dezső mellszobrát, valamint átadták a Kántor Mihály díjat Cigándon 2017. március 15-én.

 

A nemzeti ünnep eseményei a Hősök terén kezdődtek, ahol a város vezetői, közintézményeinek vezetői, civil szervezeteinek képviselői megkoszorúzták Kossuth Lajos mellszobrát, valamint a Cigándi Tündérkert Óvoda óvodásai és nevelői helyeztek el egy-egy szál virágot Magyarország egykori kormányzójának mellszobra előtt. A Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai egy verbunkot mutattak be, ezzel tisztelegve az egykori hősök előtt.

 

Az események a művelődési ház előtt folytatódtak. Nagy Dezsőnek, egykori néptanítónak, a művelődési ház névadójának mellszobrát avatták fel. Köszöntőt mondott Bordás István, a Sárospataki Képtár vezetője. A szobor leleplezése előtt a Sárospataki Református Énekkar adott rövid műsort, valamint Pikó Sándor méltatta az alkotót, Czigándi Varga Sándort.

 

Nagy Dezső szobrát Oláh Krisztián polgármester és Czigándi Varga Sándor leplezte le. Áldást mondott Kristóf István református lelkész. Az avató ünnepség zárásaként Cigánd Város Önkormányzata nevében Oláh Krisztián polgármester és Ablonczy Dániel alpolgármester helyezett el koszorút, valamint polgármester úr átadott egy-egy ajándékcsomagot a közreműködőknek.

 

A művelődési ház dísztermében tartott városi ünnepségen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről emlékeztek meg a jelenlévők. A 169 évvel ezelőtti eseményeknek a Kántor Mihály Általános Iskola hatodik osztályos tanulói állítottak emléket rövid műsorukkal.

 

Rajtuk kívül az iskola énekkara és a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar adott elő egy-egy dalcsokrot.

 

A történelmi megemlékezés után a Kántor Mihály-díj átadása következett. Polgármester úr köszöntő beszéde után Pikó Sándor mutatta be a díjazottakat, és szólította fel név szerint a színpadra.

 

A Kántor Mihály-díj 2017. évi kitüntetettjei Cigánd kulturális életében nyújtott kiemelkedő munkájáért:

„A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány

Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar

Sarkantyús Néptáncegyüttes

Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

 

Március 15-i megemlékezés - 2017.03.15.

 

Felhívás

2017. március 10.


 
Ajánlja fel adója 1%-át!
2017. március 03.

Támogassa adója 1% -val a A "Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítványt
A "Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány
3973 Cigánd, Fő u. 54.
Adószám: 18436707-1-05

 

Támogassa adója 1 %-val a Cigándi Óvodásokért Alapítványt
"Cigándi Óvodásokért" Alapítvány
3973 Cigánd, Iskola út 10.
Adószám: 18444498-1-05

 

Támogassa adója 1%-val a Cigándi Majorette és Fúvószenekar Alapítványt

Cigándi Majorette és Fúvószenekar Alapítvány
3973 Cigánd, Fő u. 87.
Adószám: 18421246-1-05

 

Támogassa adója 1 %-val a Mozgáskorlátozottak Sárospataki És Zemplén-Térségi Egyesületét

Mozgáskorlátozottak Sárospataki És Zemplén-Térségi Egyesülete
3950 Sárospatak, Kossuth utca 46/A.
Adószám: 19076894-1-05

 

Bővebben itt olvashat a civil szervezetek tevékenységéről.

 

Meghívó

2017. március 01.


 

Meghívó

2017. február 13.


 

Kultúrházak éjjel-nappal

2017. február 13.

A Cigánd Városi Művelődési Központ idén is csatlakozott a 2017. február 10-12. között meghirdetett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programhoz, melynek lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete.

 

A rendezvénysorozathoz az ország bármely közművelődési feladatot önállóan vagy integráltan ellátó intézmény és szervezet csatlakozhatott.

 

Cigándon 2017. február 10-én a Városi Könyvtárban tartottak foglalkozást a Cigándi Tündérkert Óvoda gyermekei számára. A rendezvényen Bötykösné Fodor Kitti könyvtárvezető olvasott a kicsiknek meséket a négy évszakról, illetve Holló Jankóról, találós kérdéseket a télről, valamint a farsangi énekeket énekeltek el a gyerekek. Mindemellett az évszakokhoz köthető munkákról, szokásokról, gyümölcsökről.

 

De a gyerekek is készültek egy mesével, Csukás István Sün Balázs című meséjét mondták el a könyvtár dolgozóinak.

 

A foglalkozás végén a könyvtár munkatársai finom alma szeletekkel kedveskedtek a gyerekeknek és az óvónőknek.

 

Kultúrházak éjjel-nappal - 2017.02.10.

 

Felhívás

2017. február 08.

ADOMÁNYGYŰJTÉS

 

A 2017. február 5-i Alsóbereckinél történt halálos közúti balesetben vétlen autó sofőrje egy 3 gyermekes tiszacsermelyi anyuka volt, aki életét veszítette a balesetben. 3 fiú maradt árván utána, közülük 2 a cigándi általános iskola diákja.

 

A család megsegítésére az általános iskola (új iskola) és a szociális alapszolgáltatási központ (Fő u. 90.) épületeiben adománygyűjtő urnákat helyeztünk ki.

 

Felajánlásaikat, segítő közreműködésüket előre is köszönjük!

 

Meghívó

2017. február 03.


 

Tájékoztató

2017. február 02.


 

Tájékoztató

2017. február 02.


 

Kántor Mihály szobrának koszorúzása

2017. február 02.

A Magyar Kultúra Hete zárónapján iskolánk névadójának, Kántor Mihálynak a mellszobránál tartottak megemlékezést és helyeztek el koszorút 2017. január 31-én.

 

Kántor Mihály születésének 132. évfordulóján Némethné Szendrei Csilla iskolaigazgató emlékezett meg az egykori néptanítóról.

 

A megemlékezésen az iskola énekkarától egy cigándi népdalcsokrot, Világi Eszter tanárnő és Gecse Lilla 7.osztályos tanuló előadásában Kántor Mihály egy-egy versét, a Cigándi Gyermek Néptánccsoport kamara együttesétől cigándi táncokat láthattak, hallhattak a jelenlévők.

 

A kulturális műsort követően koszorút helyeztek el:

  • Cigánd Város Önkormányzata nevében Gál Béla jegyző, Tóth János képviselő
  • Cigánd Város Művelődési Központ nevében Némethy Andris igazgató, Bötykösné Fodor Kitti könyvtárvezető, Szabóné Horváth Eszter a Bodrogközi Múzeumporta vezetője
  • a Kántor Mihály Általános Iskola nevében Némethné Szendrei Csilla igazgató, Iski Dezső igazgatóhelyettes
  • Cigándi Tündérkert Óvoda és a Bodrogköz Kincsei Bölcsőde nevében Gönczi Zoltánné intézményvezető és Fegyváriné Németh Ilona szakmai vezető
  • „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítván nevében Csáki Balázsné, a kuratórium elnöke.

Kántor Mihály szobrának koszorúzása - 2017.01.31.

 

Újévi Táncgála

2017. február 02.

 

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Újévi táncgála címmel tartott nagy sikerű bemutatót a cigándi Szabadidő Központban 2017. január 26-án.

 

Az előadáson a cigándi tagozat néptáncos, balett- és moderntáncos növendékei mutatták meg tudásukat a rendezvényre kilátogató nagyszámú közönségnek.

 

Műsorukkal a gyerekek nagy sikert arattak, a közönség nagy tapssal jutalmazta a táncosokat.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni a felkészítő tanárok, a közreműködő intézmények dolgozóinak a munkáját, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a rendezvény!

 

Újévi Táncgála - 2017.01.26.

 

Felhívás

2017. február 01.

 

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológia

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország túlnyomó részén csapadékra lehet számítani, elsősorban ónos eső, helyenként pedig hó formájában. Az ország északi felében gyenge havazás alakulhat ki, majd délelőttől nyugat felől, főként a Dunántúlon már előfordulhat helyenként kisebb ónos eső. A csapadék a délutáni óráktól várhatóan intenzívebbé válik. Kedd éjfélig az Északi-középhegység térségében maximum öt centiméter hó hullhat.

 

Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra kell készülni. Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre megfelelően felkészített gépkocsival szabad elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, megnövekedett várakozási időre számítsanak.

 

Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit. Használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

 

Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

 

Meghívó

2017. január 30.


 

Rajzverseny eredményhirdetése

2017. január 30.

A Magyar Kultúra Hete, illetve Kántor Mihály születésének 132. évfordulója alkalmából hirdetett rajzversenyt „Egyszer volt…” címmel a Kántor Mihály Általános Iskola és a Cigánd Városi Művelődési Központ.

 

A versenyre a helyi tanulókon kívül a Bodrogköz telpüléseiről, illetve a szlovákiai Bély községből is adtak be nagyon szép rajzokat.

 

Az eredményhirdetést 2016. január 27-én tartották Cigándon a Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében, ahol Némethné Szendrei Csilla iskolaigazgató köszöntötte a megjelent gyerekeket és kísérőiket, valamint megköszönte a beérkezett munkákat, valamint elmondta, hogy mivel alsó tagozatban rengeteg volt a rajz, így ott két korcsoportra bontották a beküldött alkotásokat.

 

Szabó Gábor tanár úr és Némethy András, a Cigánd Városi Művelődési Központ igazgatója, mondták el az értékelési szabályokat.

 

Az alábbi eredmény született:

Első korcsoport: 1-2. osztály

  • hely: Novotnik Patrícia (2. osztály, Cigánd) és Kopcsai Barbara (1. osztály, Ricse)
  • hely: Juhász Krisztián (2. osztály, Ricse)
  • hely: Vass Alexandra (2. osztály, Bély, Szolvákia)

Második korcsoport: 3- 4. osztály

  • hely: Szabó Bianka Lili (4. osztály, Pácin)
  • hely: Kovács Petra (4.osztály,Ricse) és Szabó Ádám (4. osztály, Bély, Szlovákia)
  • hely: Pap Barbara (4. osztály, Bély, Szlovákia) és Varga Klaudia (4. osztály, Bély, Szlovákia)

Felső tagozat:

  • hely: Sipos Jázmin Violetta (8. osztály, Ricse)
  • hely: Karika Péter (6. osztály, Ricse)
  • hely: Szabó Lea (5. osztály, Cigánd) és Dedics Tünde Melinda (5. osztály, Ricse)

Gratulálunk a díjaztottaknak!

 

Rajzverseny eredményhirdetés - 2017.01.27.

 

Nyelvi vetélkedő

2017. január 30.

Magyar Kultúra Hete programsorozat részeként tartottak foglalkozást a Városi Könyvtárban 2017. január 25-én.

 

Az eseményen a Kántor Mihály Általános Iskola diákjai vettek részt.

 

A gyerekek először egy rövid prezentációt láthattak, amely Kölcsey Ferenc: Himnusz című költeményének keletkezéséről, a vers megzenésítéséről, és a Magyar Kultúra Napjáról szólt.

 

Ezután egy magyar népi nyelvi vetélkedőn mérhették össze tudásukat a tanulók, melyen nagyon jól szórakoztak a jelenlévők.

 

Nyelvi vetélkedő - 2017.01.25.

 

Mesedélelőtt az óvodában

2017. január 30.

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül Mese délelőttöt tartottak a Cigándi Tündérkert Óvodában 2017. január 24-én.

 

A gyerekek és az óvónénik csoportonként egy-egy rövid mesét adtak elő társaiknak, akik nagy szeretettel fogadták a többiek műsorát.

 

Mesedélelőtt az óvodában - 2017.01.24.

 

Mesedélelőtt a bölcsődében

2017. január 30.

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül Mese délelőttöt tartottak a Bodrogköz Kincsei Bölcsődében 2017. január 24-én.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is készültek a gondozónők A három pillangó című mesét dolgozták fel, melyet nagy szeretettel mutattak be a legkisebbeknek.

 

Mesedélelőtt a bölcsődében - 2017.01.24.

 

Kótics Ferenc - Folytonosság

2017. január 30.

 

A Magyar Kultúra Hete alkalmából nyílt kiállítás a Bodrogközi Múzeumporta Sőregi-házának kiállítótermében 2017. január 24-én.

 

A kiállítás Kótics Ferenc grafikus művész alkotásaiból készült.

 

Az alkotások számtalan stílust és kort képviselnek, melyek különböző technikával készültek, többek között megtalálhatóak Arany János 200. születési évfordulójára készített munkák is.

 

A vendégeket Némethy András a Cigánd Városi Művelődési Központ vezetője köszöntötte, majd Dr. Kriveczky Béla nyugalmazott docens mutatta be a művész életpályáját és nyitotta meg a kiállítást.

 

Kriveczky úr szavait Kótics Ferenc gondolatai követték. Ezt követően a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak elő egy-egy zongoradarabot.

 

A zenei előadást követően Némethy András és Szabóné Horvát Eszter egy-egy ajándékot nyújtottak át az alkotónak és Dr. Kriveczky Béla úrnak.

 

A hivatalos rész lezárulta után az érdeklődők megtekinthették a képeket, melyek 2017. február végéig láthatóak a Sőregi-ház kiállító termében.

 

A megnyitón megemlékeztek az 2017. január 20-i olaszországi buszbalesetben elhunyt 16 áldozatról is.

 

Kótics Ferenc - Folytonosság - 2017.01.24.

 

Mesemondó verseny

2017. január 30.

 

A Magyar Kultúra Hete, illetve Kántor Mihály születésének 132. évfordulója alkalmából szervezte meg hagyományos mesemondó versenyét a Cigándi Városi Művelődési Központ és a Kántor Mihály Általános Iskola.

 

A versenynek a művelődési ház adott otthont 2017. január 23-án.

 

A résztvevőket és kísérőiket Némethné Szendrei Csilla, az iskola igazgató asszonya köszöntötte és nyitotta meg a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot.

 

A versenyen a cigándi diákokon kívül az iskola tagintézményeinek tanulói is részt vettek.

 

A gyerekek két korcsoportban mérhették össze mesemondó tudásukat.

 

A díjátadást megelőzően igazgató asszony megköszönte a tanulóknak és a felkészítő nevelőknek a részvételt.

 

A versenyen a következő eredmény született:

1. korcsoport (1-2. osztály)

  • hely megosztva: Gergely Gergő és Bernát Kornélia
  • hely: Rozsék Tímea Éda

2. korcsoport: (3-4. osztály)

Különdíj: Sohajda Titanilla

  • hely: Horváth Réka
  • hely: Bukta Zsolt és Paládi Petra
  • hely: Sohajda Laura

Mesemondó verseny - 2017.01.23.

 

Tájékoztató

2017. január 27.


 

Tájékoztató

2017. január 27.


 

Könyvajánló

2017. január 23.

 

Azok az '50-es évek...

 

Cigánd Város Önkormányzata a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozata keretében jelentette meg a legújabb helytörténeti témájú könyvet az Azok az ' 50-es évek… címmel.

 

A szerző, Nagy István gondolatai következnek:

 

„Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy felszínre kellene hozni az 1950-es évek cigándi világát, történéseit, szegmenseit. Azt a miliőt, melyben 60 évvel ezelőtt éltek e településen. S addig tenni ezt, amíg még nem késő: amíg élnek hiteles tanuk, hiteles adatszolgáltatók. A gondolatot tett követte, így született meg az „Azok az ' 50-es évek…” című összeállítás. Sokan voltak visszaemlékezők. Olyanok akiknek gyermekkorát vagy ifjúságát jelentették ezek az évek, vagy szüleiktől hallottak e kemény időkről.

 

Mindenesetre sok őszinte – sokszor keserű - megnyilatkozás látott napvilágot, s ezek a nyilatkozatok kendőzetlenül kerültek be a kötetbe. De példák sora mutatja azt is, hogyan gyúrták át akkor a 13-14 éves fiatalok gondolkodását, hogyan manipulálták a történelmi egyházakat, milyen nehézségekkel küzdött az egészségügy, vagy mennyire kezdetleges volt a szolgáltatás a mai viszonyokhoz képest.

 

Ajánlom a könyv forgatását minden közelmúltunk iránt érdeklődő fiatalnak és idősebbnek.

 

Köszönöm a közreműködő cigándiak és elszármazottak hasznos segítségét!”

 

A könyv 2017. január 22-től érhető el a városi könyvtárban. A könyv megjelenését Cigánd Város Önkormányzata és a „Mansfeld Péter” pályázat kiírója az 1956-os Emlékbizottság, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

Meghívó

2017. január 19.


 

Meghívó

2017. január 17.


 

Meghívó

2017. január 17.


Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Felhívás

2017. január 10.


 

Tájékoztató

2017. január 10.


 

Tájékoztató

2017. január 10.


 

Felhívás

2017. január 09.

 

Tisztelt cigándi lakosok!

 

A rendkívül hideg időjárásra való tekintettel a városi Polgárőrirodában (Vasút u. 5.) melegedő helyiséget alakítottunk ki a rászorulók részére.

 

A Polgárőrség munkatársai megerősített szolgálatban vannak a téli időszakban, szorosan együttműködve a rendőrség munkatársaival.

Tisztelettel megkérem Önöket, hogy fokozottan figyeljenek oda hozzátartózóikra, rokonaikra, idős embertársaikra, akik egyedül élnek és ki vannak téve a zord időjárás viszontagságainak!

Kérem Önöket, ha bajba jutott emberről van tudomásuk, jelezzék felénk az alábbi telefonszámok egyikén vagy személyesen a Polgárőrirodában!

Rendőrség: 107
Mentők: 104
Tűzoltóság: 105
Központi Orvosi Ügyelet: 06-47-334-067
Polgárőrök: 06-20-993-8504

Városunk önkormányzatának kiemelt feladata veszélyhelyzetben lévő embertársaink segítése.

 

Cigánd Város Önkormányzata és a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ közösen, a rendkívüli hideg időjárásra való tekintettel, takaró és meleg –téli ruházat gyűjtését kezdeményezi a lakosság felhívásával.

Várjuk azon Kedves Lakosok felajánlásait, akik szeretnének segíteni ebben a kezdeményezésben, és adományaikkal szívesen hozzájárulnának ahhoz, hogy a viszontagságos hetek elviselhetőbbek és átvészelhetőbbek legyenek a rászorulók számára.

Minden felajánlást szívesen fogadunk!

(használt meleg ruhák, takarók, plédek, paplanok)

Az adományokat folyamatosan várjuk a

3973 Cigánd Fő út. 90. szám alatt (Szociális Szolgáltató Központ)

Telefonos elérhetőségeink:

Hétfőtől - csütörtökig: 7:30- 16:00 óráig az 534-440- es telefonszámon,

Pénteken: 7:30-tól 13:00 óráig szintén az 534-440- es telefonszámon.

A Család-és Gyermekjóléti Központ munkatársai munkaidőn kívül hétköznapokon: 16:00 órától másnap reggel 7:30-ig,

valamint hétvégén: Péntek 13:00-tól Hétfő reggel 7:30-ig a

06-20/409-7374-es készenléti telefonszámon.

Segítségüket és nagylelkűségüket előre is köszönjük!

 

Együttműködésüket megköszönve maradok tisztelettel,

Oláh Krisztián, Cigánd Város Polgármestere

 

Meghívó

2017. január 09.


 

Tájékoztató

2017. január 06.


 
 
 

 

3973 Cigánd, Fő u. 80. Tel.: 47/534-400, e-mail: cigand@cigand.hu | Honlaptérkép | Webmester