Megjelent!

2021. december 31.


 

Advent negyedik vasárnapja

2021. december 19.

„Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.”

(Ady Endre – Harang csendül)

 

Aranyvasárnap -immár hagyományosan- a Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai zárták az adventi ünnepkört és gyújtották meg a negyedik gyertyát. Ünnepi műsorukkal még meghittebbé tették az eseményt.

 

Az adventi istentiszteletet követően a Cigánd Városi Művelődési Központ dolgozói szeretet-vendégséggel várták a gyülekezet tagjait.

 

Áldott, szeretettel teljes karácsonyt kívánunk Cigánd Város valamennyi lakójának!

 
Advent negyedik vasárnapja (fotók) - 2021.12.19.
 

Advent harmadik vasárnapja

2021. december 12.

 

Immár az örömvasárnapi gyertyaláng is fellobbant.

 

Advent harmadik vasárnapját, az ezüstvasárnapot egyházi körökben Gaudete vasárnapnak, vagy örömvasárnapnak is nevezik, hiszen a keresztények számára ez a nap előrevetíti Jézus eljövetelét és ennek örömét.

 

A református gyülekezet istentiszteletét követően a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus tagjai ünnepi dalcsokrot énekeltek és gyújtották meg az öröm színét viselő rózsaszín gyertyát.

 

Az ünnepi alkalom végén a Cigánd Városi Művelődési Központ dolgozói szeretetvendégséggel várták a gyülekezet tagjait.

 

Áldott adventi vasárnapot kívánunk a város minden lakójának!

 
Advent harmadik vasárnapja (fotók) - 2021.12.12.
 

Advent második vasárnapja

2021. december 05.

 

„Mert úgy szerette Isten e világot,

hogy az ő egyszülött Fiát adta,

hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen,

hanem örök élete legyen.” Ján 3:16

 

 

Isten ezen igéje volt a középpontban advent második vasárnapján, a cigándi református gyülekezet istentiszteletén, 2021. december 5-én. Az ünnepi alkalomból Kristóf István tiszteletes úr köszöntötte a gyülekezet tagjait.

 

Advent második vasárnapját bronzvasárnapnak is szokták nevezni, ennek jegyében Téglásné Szabó Éva, a bodrogolaszi református gyülekezet lelkésze hirdette Isten igéjét és osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

 

A prédikáció után a Zsindely Együttes tagjai gyönyörű karácsonyi koncerttel tették teljessé az istentiszteletet.

 

A gyülekezeti terem előtt elhelyezett adventi koszorú második gyertyáját a B.A.Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Cigándi Tagintézményének dolgozói nevében Kopasz Gáborné intézményvezető gyújtotta meg. Adventi műsorral a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Cigándi Tagintézményének gimnazistákból álló tehetséggondozó csoportja kedveskedett a gyülekezet tagjainak.

 

Köszönjük szépen a fejlesztős gyerekek saját készítésű ajándékait!

 

Az ünnepi együttlét zárásaként szeretetvendégséggel kedveskedtek a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói.

 
Advent második vasárnapja (fotók) - 2021.12.05.
 

Advent első vasárnapja

2021. november 28.

 

Az első adventi gyertyát idén a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde kis lakói és nevelőtestülete segítségével gyújtottuk meg a református istentiszteletet követően, a város adventi koszorúján.

 

 

A gyermekek pici édes énekei minden felnőtt szívet azonnal meglágyítottak. Köszönjük nekik ezeket az igazán szívmelengető pillanatokat.

 
Advent első vasárnapja (fotók) - 2021.11.28.
 

IV. Sőregi Emlékülés és szőtteskonferencia

2021. november 18.

 

Negyedik alkalommal adott otthont a Bodrogközi Múzeumporta a Sőregi Emlékülésnek, melynek fő szakmai témája a szőttesek voltak. Az ülést 2021. november 18-án tartották meg a Múzeumporta Sőregi-házának kiállítótermében.

 

 

A konferenciára az ország több pontjáról érkeztek szakemberek. A vendégeket Szabóné Horváth Eszter intézményvezető köszöntötte, aki kiemelte, hogy a textilművészet milyen sokrétűen jelenik meg a Bodrogközi Múzeumporta mindennapjaiban, valamint milyen kiadványokban jelentek meg Cigánd és a Bodrogköz szőtteseiről készült kutatások. Ezen gondolatok után Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete emlékezett meg az intézmény kiállítóterének névadóiról, Sőregi Mártonról és Sőregi Jánosról.

 

Az előadások felvezetéseként Kovács Lászlóné, a cigándi Tündérkert Hagyományőrző Mesteróvoda nyugalmazott pedagógusa adott elő bodrogközi népmeséket.

 

Szakmai előadást tartott a barkóság néphagyományairól és szőtteseiről Beszprémy Katalin a Barkó-projekt vezetője, Benedek Krisztina, a Hagyományok Háza munkatársa, valamint Olácsi Pálmai Ilka a Barkó Kézműves Egyesület elnöke.

 

Viszóczky Ilona, a Herman Ottó Múzeum etnográfusa, Kántor Mihály és a bodrogközi szőttes kutatása címmel tartott prezentációt.

 

A konferencia zárásaként a rendezvényen résztvevők megtekintették a Múzeumporta állandó kiállításait.

 

Köszönjük a tartalmas és jó hangulatú szakmai napot!

 

Az Emlékülés a Nemzeti Kultúrális Alap támogatásával valósult meg. Köszönjük!

 

 
IV. Sőregi Emlékülés (fotók) - 2021.11.18.
 

Meghívó

2021. november 08.


 

Szociális tűzifa

2021. november 02.

Tisztelt Cigándiak!

 

Önkormányzatunk az előző évek gyakorlatának megfelelően sikeresen pályázott a belügyminisztérium szociális tűzifa programjában.

 

Ennek alapján ingyenesen 1 m3 tűzifára jogosult minden rászoruló cigándi lakos, aki :rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevel, illetve az ellátás saját jogon illeti meg, vagy lakásfenntartási költségeinek viseléséhez települési támogatásban részesül, vagy 62. életévét betöltötte és lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

 

Az igényeket 2021. november 2. napjától 2022. február hó 10. napjáig lehet benyújtani az önkormányzattól beszerezhető formanyomtatványon. A kérelmek feldolgozása és a tűzifa kiszállítása a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.

 

Oláh Krisztián

polgármester

 

Elismerő oklevél

2021. október 25.

 

Elismerő oklevélben részesült a Múltkor Háza

 

A Magyar Múzeumi Egyesület Pulszky Társasága nevében, “Elismerő oklevélben” részesült a Bodrogközi Múzeumporta Múltkor Háza c. állandó kiállításunk.

 

Városunk nevében, köszönjük újra a megtisztelő elismerést és egyben szívből

gratulálunk minden díjazottnak. Legyünk mindannyian nagyon büszkék!

 

 

 

II. Dr. Ablonczy Pál emlékülés

2021. október 22.

 

„Nem élt belőle több, és most sem él,

S mint fán se nő egyforma két levél,

A nagy időn se lesz hozzá hasonló”

 

(Kosztolányi Dezső)

 

 

Cigánd Város Önkormányzata és a Bodrogközi Járóbeteg Szakrendelő Nonprofit Kft. második alkalommal szervezte meg a dr. Ablonczy Pál emlékülést Cigándon 2021. október 22-én, melynek fő témája a gyermekgyógyászat volt.

 

A program megkezdése előtt, doktor úr emlékének adózva az előadók, a családtagok és a meghívott vendégek a temetőben koszorút helyeztek el és mécseseket gyújtottak.

Az emlékülésen a néhai doktor úr családja és rokonai mellett a térségben dolgozó egészségügyi dolgozók vettek részt.

 

A megjelent vendégeket dr. Salamon Sándor háziorvos köszöntötte.

 

A szakmai előadásokat megelőzően Nagy-Tóbiás Katalin Karinthy Frigyes: Miért nem megyek orvoshoz? című művét adta elő.

 

Dr. Ablonczy László, a Gyermekszív Központ – gyermekkardiológus főorvosa, gyermekek ellátásáért felelős orvosigazgatója tartott előadást a gyermekkori szívbetegségekről.

 

Takácsné Jenei Éva, a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház gyerekosztályának szakápolója a COVID-19 járvány alatt végzett kórházi gyermekellátásról, a koronavírus okozta többszervi megbetegedésről és az utógondozásról mutatott be prezentációt.

 

Dr. Miskolczi Ivett háziorvos a gyermekek sérüléseinek különböző formáiról, ellátásainak módjairól osztotta meg gondolatait.

 

Az előadások végén Tóth János alpolgármester köszönte meg az előadóknak és a vendégeknek a részvételt.

 
II. Dr. Ablonczy Pál emlékülés (fotók) - 2021.10.22.
 

1956. október 23.

2021. október 22.

 

1956. október 23. eseményeire emlékeztek Cigándon is.

 

„1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.”

John F. Kennedy (1960)

 

A Kántor Mihály Általános Iskola negyedik és hetedik évfolyamos tanulói adtak színvonalas műsort a művelődési házban. Felkészítő tanáraik Gulyásné Dócs Krisztina, Pikóné Szabó Tünde, Nagy Henrietta, Csercsáné György Adrienn, Koi Csaba. Műsorukat az iskola énekkara színesítette, köszönet a felkészítésért Némethy Viktóriának.

 

A forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt adózva a város önkormányzatának, oktatási és kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, valamint a Cigándi Járásnak a képviselői helyeztek el koszorúkat az 1956-os emlékműnél.

 

„…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”

Bibó István (1956)

 

A település lakóinak nevében köszönjük az iskolásoknak és a felkészítő pedagógusoknak a nagyon színvonalas műsort!

 

Tisztelettel:

Oláh Krisztián

 
1956. október 23. - megemlékezés (fotók) - 2021.10.22.
 

OMÉK díjátadó

2021. október 08.

 

OMÉK - Közösségi Díj

a Hagyományos Termékekért díjátadó

 

ATermelői Közösségek Napja alkalmából 2021. október 8-án Nagy Józsefné, „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumának elnöke, Cigánd hagyományos tudásának átadása érdekében kifejtett fáradhatatlan munkájáért emlékplakettet és elismerő oklevelet vehetett át, valamint „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány nevében Csáki Balázsnét, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövetét emléklappal díjazták a budapesti Hungexpon az OMÉK - Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért díjátadón.

 

A díjat Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszter-helyettese illetve Tarpataki Tamás az Agrárminisztérium, Agrárpiacért felelős Helyettes Államtitkárságának helyettes államtitkára adták át.

 

A díjazottakat, Némethy András, Cigánd Városi Művelődési Központ igazgatója és „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei is elkísérték.

 

Szívből gratulálunk és további kitartó munkát kívánunk!

 
OMÉK díjátadó (fotók) - 2021.10.08.
 

Meghívó

2021. október 06.


 

Aradi vértanúk

2021. október 06.

 

"Világosnál, Világosnál
Huszárok könnyeznek,
Sírva sírnak veszedelmén
A magyar nemzetnek."

(Gyulai Pál: Világosnál)

 

Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk erre a napra. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon. Az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatti megtorlással az osztrákok példát statuáltak.

 

Az 1848-49 forradalom és szabadságharc 172. évfordulója tiszteletére 2021. október 6-án Cigándon is megemlékezést tartottak.

 

A városi rendezvényt a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola és Cigánd Városi Művelődési Központ szervezte. A forradalom mártírjai előtt az iskola 8. évfolyamos tanulói irodalmi műsorral tisztelegtek. A felkészítő tanáruk Bodnár Eszter.

 

A színvonalas megemlékezés után a Cigándi Járásnak, a Cigánd Város Önkormányzatának, a település oktatási, kulturális és szociális intézményeinek, civil szervezeteinek képviselői koszorút helyeztek el a Városi Könyvtár előtti kopjafánál.

 
Aradi vértanúk - megemlékezés (fotók) - 2021.10.06.
 

Idősek Világnapja

2021. október 01.

 

Idősek Világnapja Cigándon

 

Október 1-jét az ENSZ 1991-ben megtartott közgyűlésén nyilvánította az Idősek Világnapjává, innentől számítva a világ minden pontján ezen a napon ünneplik meg az időskorú embereket.

 

A világnap célja felhívni a figyelmet az ő problémáikra és a méltóságteljes öregedésre. Napjainkban körülbelül 600 millió 60 év feletti személy él a világon. Magyarországon a lakosság 20 százaléka, azaz mintegy kétmillió ember időskorú.

 

Már hagyomány városunkban, hogy minden évben a város vezetősége, a település 62 év feletti lakosait köszönti az Idősek Világnapján. Cigánd Város Önkormányzatának szervezésében, 2021. október 1-jén a Nagy Dezső Művelődési Házban fogadták a település időskorú lakóit, akik a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes, Nézd a tánc nemeit című előadását láthatták a Nemzeti Színház Déryné programjának keretén belül.

 

A néptáncosok bemutatója előtt Oláh Krisztián Polgármester Úr köszöntötte a megjelent vendégeket. Beszédében kiemelte , hogy „Ez az ünnep az idősekért van, róluk szól. Felhívja a figyelmünket arra, hogy az idősebb embereket tisztelnünk kell. A tiszteletük magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket. Fontos, hogy felismerjük azt, hogy amit az életben elértünk, azt egyrészt magunknak, másrészt szüleinknek, nagyszüleinknek is köszönhetjük.”

 

Ünnepi beszédet mondott dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselő Úr is, aki szintén köszöntötte a rendezvényen megjelenteket és tájékoztatta őket a kormány azon friss döntésiről, amely a korosztály számára sok jót hozhat a jövőben is.

 

A kulturális programot követően az iskolai étkezdében folytatódott a rendezvény, ahol polgármester úr pohárköszöntőjével egyidejűleg köszöntötte a város legidősebb lakóit és köszönte meg a Forrás Néptáncegyüttes tagjainak a színvonalas előadást.

 

Egy kis statisztika a település nyugdíjaskorú lakosairól:

 

Városunkban a 62 év felett élő emberek száma jelenleg 451 fő.

 

62 év felettiek száma 218 fő
70 év fölöttiek száma 151 fő
80 év felettiek száma 73 fő
90 év feletti lakosok száma 9 fő

 

A település legidősebb női lakosa Nagy Sándorné aki 93 éves, valamint a Fényeslitkén otthonban élő Vajda Bertalanné, aki 97 esztendős.

 

A férfiak közül a 96 éves Nagy Béla bácsi a legidősebb. Kilencven év feletti életkorban járnak még: Horváth Matild 91 éves, Fodor Béláné 90 éves, Bodnár Jánosné 90 éves, Fodor Miklós 90 éves, Nagy Károly 93 éves és Kaibás Gyula 94 éves.

 

Az Idősek Világnapja alkalmából polgármester úr egy ajándékkosárral kedveskedett valamennyi 90 év feletti lakónak!

 

Isten adjon nekik további erőt, egészségben eltöltött évet a város minden szépkorú lakójának!

 

Hálás köszönetünket szeretnénk kifejezni ezúton is a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ vezetőinek és dolgozóinak a szervezésben és a lebonyolításban nyújtott segítségükért.

 
Idősek Világapja (fotók) - 2021.10.01.
 

Járási Nap és Bélesfesztivál

2021. szeptember 25.

 

I. Cigándi Járási Nap és XVI. Bélesfesztivál

 

Igazán különleges nap volt a Cigándi Járás és Cigánd életében 2021. szeptember 25. Első alkalommal szervezték meg a Cigándi Járási Napot és immár tizenhatodik alkalommal a Bélesfesztivált.

 

A kiállításon, a cigándi járás mind a 15 települése büszkén mutathatta be értékeit a látogatóknak. Nevezetesen: Pácin, Karcsa, Karos, Bodroghalom, Tiszacsermely, Tiszakarád, Cigánd, Ricse, Semjén, Lácacséke, Dámóc, Zemplénagárd, Kisrozvágy, Nagyrozvágy.

 

Az első járási nap életre-keltésével a Cigándi Járás célja, hogy csatlakozzon ahhoz a több éves múlttal bíró programsorozathoz, amely a Belügyminisztérium kezdeményezésére, „Közfoglalkoztatási kiállítás és vásár” címmel országosan és megyei szinten is nagy népszerűségnek örvend. Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a Cigándi Járás településein is meghatározó szerep jut a közfoglalkoztatásnak, amely megélhetést biztosít és segíti a lakosság helyben tartását.

 

A Bodrogközi Múzeumporta előtti téren az I. Cigándi Járás Közfoglalkoztatotti Kiállítás és Vásár mellett kiemelt figyelmet szenteltek a szervezők a foglalkoztatás és munkahelyteremtés elősegítésének is.

 

Oláh Krisztián Polgármester Úr mellett köszöntőt mondott Stumpf Attila Úr a Cigándi Járási Hivatal vezetője, Dr. Gerőcs-Tóth Andrea a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal főigazgatója is.

 

A járási napot Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, a bélesfesztivált Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete nyitotta meg.

 

A Bélesfesztivál a város és térség kiemelten a néphagyományokra épülő, a mai kor eredményeit is bemutató kulturális rendezvénye, ahol a kisszámú dolgozókon kívül minden alkalommal rengeteg az önkéntesek száma. A fesztivál szervezői kiemelten fontosnak tartják az országos HÍR-védjegyes termékek úgy, mint a cigándi apróbéles, cigándi kásáskáposzta, cigándi “kőtt” káposztás béles és nyújtott káposztás béles hírnevének öregbítését.

 

A nap folyamán számos program várta a helyszínre érkezőket, úgymint, lovaskocsizás Cigándon, Karcsa község jóvoltából. Karos község delegációjának köszönhetően a honfoglalás kori jurtát is megismerhették az érdeklődők. Ugrálóvár, néptáncverseny, kézműves foglalkozások és játszóház várta a kicsiket és nagyokat a nagyrozvágyi önkormányzat dolgozóival.

 

Egész nap látogatható volt a Bodrogközi Múzeumporta valamennyi kiállítóterme, valamint gasztronómiai különlegességek is terítékre kerültek, melyet szeretettel készítettek a Savanyítóüzem, a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde, a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ, a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói és A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei.

 

Délelőtt a Sőregi-ház kiállítótermében a „Lácacsékei Művésztelep első öt éve” címmel időszaki kiállítás nyílt, melyet Éles Bulcsú, a művésztelep vezetője nyitott meg.

 

A nap folyamán a Csizmát fel! Néptáncversenyen szóló és csoportos kategóriában versenyeztek a táncosok a Bodrogközi Múzeumporta NÉPI színpadán. A zsűrit a cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai alkották.

 

A néptáncversenyen a Szikes zenekar betegségéből kifolyólag a Zsindely népzenei együttes szolgáltatta a muzsikát. A verseny zárásaként táncházat is tartottak a pajtában.
A szóló és páros táncok versenyén mind a szóló és mind páros táncosok egyszerre léptek színpadra, így a szakmaki zsűri egyszerre bírálta az összes táncost.

 

A kulturális programban a helyi amatőr művészeti csoportokon kívül a Bodrogközi Cigányzenekar, Cactus Country Club, a Cosombolis Trió, Takács Nikolasz szórakoztatta a nagyszámú közönséget. Nagy örömünkre ellátogatott és frenetikus koncerttel ajándékozta meg a közönséget, az Eurovíziós Dalfesztiválon is szereplő Parno Graszt autentikus cigányzenekar.

 

Az egész napos, nagyon magas színvonalú rendezvényt a Zsindely Zenekar közreműködésével tartott kiváló hangulatú táncház zárta.

 

Az rendezvény a Nemzeti Kultúrális Alap támogatásával valósult meg. Köszönjük!

 

 
I. Cigándi Járási Nap és XVI. Bélesfesztivál (fotók 1.) - 2021.09.25.
I. Cigándi Járási Nap és XVI. Bélesfesztivál (fotók 2.) - 2021.09.25.
 

Felhívás

2021. október 04.


 

Meghívó

2021. szeptember 21.


 

Nemzeti ünnepünk

2021. augusztus 23.

 

"Magyar vagyok. Legszebb ország hazám
Az öt világrész nagy terűletén.
Egy kis világ maga. Nincs annyi szám,
Ahány a szépség gazdag kebelén.
Van rajta bérc, amely tekintetet vét
A Kaszpi-tenger habjain is túl,
És rónasága, mintha a föld végét
Keresné, olyan messze-messze nyúl."

 

 

Petőfi Sándor szavait mindenki magáénak érezhette, aki ellátogatott augusztus 20-21-i rendezvényünkre Cigándra, a Bodrogközi Múzeumportára.

 

Felemelő és olykor megható pillanatok részesei lehetettünk a rendezvénysorozat első napján, a Határtalanul a Bodrogközben - Bodrogközi települések találkozóján.

 

A színvonalas eseményre meghívót kapott mind az 55 Felső- és Alsó-bodrogközi település. A megjelent küldöttségek mellett, díszvendégeink között Ft. Dr. Tőkés László református püspököt, Dr. Kovács Vilmos ezredest, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokát, Dr. Hörcsik Richárdot, Zemplén-Abaúj országgyűlési képviselőjét, Nt. Mészáros Istvánt, Nt. Kendi Csabát a Zempléni egyházmegye espereseit, Petraskó Tamást a Magyar Kultúra Lovagját köszönthettük.

 

A hivatalos megnyitót követően a bodrogközi települések delegációi a református templomhoz vonultak, a menetet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület huszárai, a Tiszaújvárosi Derkovits Fúvószenekar, a Triangel Tánccsoport kísérte az ünnepi istentiszteletre, ahol Ft. Tőkés László igehirdetését követően a térség református lelkészei köszöntötték a vendégeket. A cigándi református gyülekezet zenekarának előadása még ünnepélyesebbé, meghittebbé tette az eseményt. A hagyományoknak megfelelően az újkenyér megáldása és kiosztása is része volt az istentiszteletnek.

 

Az ünnepségsorozat egyik legfontosabb momentuma Czigándi Varga Sándor szobrászművész alkotásának, a Nemzeti Összetartozás Emlékművének felavatása volt. A szobor a magyarság, a bodrogközi emberek összetartozást szimbolizálja.

 

A szoboravató ünnepségen a felszólalók a térség történelmi szerepét, a trianoni békeszerződés magyarságra gyakorolt hatását, valamint a magyar nemzet összetartozásának jelentőségét emelték ki.

 

A rendezvény másik fontos momentuma volt Cigánd és Királyhelmec között született testvértelepülési megállapodás aláírása, valamint Bély község és Cigánd testvértelepülési kapcsolatának hivatalossá tétele volt.

 

A kulturális bemutatón felléptek a meghívott bodrogközi amatőr művészeti csoportok, a felvidéki Gorlo Volka és a cigándi kötődésű Sikátor együttes. A találkozót Petraskó Tamás és hagyományőrző dobosok szertűzzel zárták.

 

Másnapi hagyományos városnapi rendezvényünkön minden korosztály megtalálhatta a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

 

A hivatalos köszöntőt követően Oláh Krisztián polgármester és a város képviselő-testületének döntése értelmében a településen végzett több évtizedes példaértékű szakmai tevékenysége elismeréseként „CIGÁNDÉRT” kitüntetést adott át Tóth János alpolgármester úr részére.

 

A színpadon az amatőr csoportok mellett Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea Jászai Mari-díjas színművészek előadását, táncshowt és bűvészek műsotát láthatták, hallhatták az érdeklődők. A kulturális előadások mellett az adrenalint motoros kaszkadőr bemutató fokozta.

 

A városnap két sztárvendége az egyik legismertebb magyar rap előadó Essemm és az esti fellépő, Kasza Tibi és zenekara volt.

 

Az egész napos program a hagyományoknak megfelelően látványos tűzijátékkal zárult.

 

Az egész napos rendezvényeken a delegációkat a Cigándi Tündérkert Óvoda, a Bodrogköz Kincsei Bölcsőde dolgozói, diákmunkások kísérték. A jelentős számú vendégsereg kétnapos ellátását a Cigándi Tündérkert Óvoda, a Bodrogköz Kincsei Bölcsőde, a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ, a Cigándi Savanyítóüzem, A „Bodrogköz Tájmúzeumáért ”Alapítvány és önkéntesei, a Biztos Kezdet Gyerekház, Cigánd Város Önkormányzata, Cigánd Városi Művelődési Központ dolgozói biztosították. A rendezvény előkészítését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pedagógiai Szakszolgálat Cigándi Tagintézményének lelkes dolgozói, a háttérmunkákat a Cigándi Településüzemeltetési Nonprofit Kft és településünk polgárőrei segítették.

 

Hálás köszönettel tartozunk minden intézmény, dolgozó és önkéntes segítő szorgos helytállásáért, türelméért és fáradhatatlan munkájáért.

 
Határtalanul a Bodrogközben (fotók) - 2021.08.20.
Cigánd Város Napja (fotók) - 2021.08.21.
 

Meghívó

2021. augusztus 17.


 

Megjelent!

2021. augusztus 17.


Megjelent! Letölthető a Cigándi Hírmondó oldalról.
 

Meghívó

2021. augusztus 02.


 

Meghívó

2021. augusztus 02.


 

Tájékoztató

2021. július 20.


 

Semmelweis nap

2021. július 09.

 

 

Semmelweis nap

 

 

 

 


“Az orvos tevékenységében és a gyógyításban van olyan tényező, amit nem lehet tanulni, aminek nincs neve, csak hatása, s ezért a gyógyítás nem csupán tudomány, hanem művészet is.”

(Zsebők Zoltán)

 

Semmelweis nap alkalmából a Bodrogközben dolgozó egészségügyi szakemberek részére szerveztek ünnepi ebédet Cigándon, a Bodrogközi Múzeumportán 2021. július 9-én.

 

A megjelent egészségügyi dolgozókat és a vendégeket Madzin Ildikó, a Bodrogközi Járóbeteg Szakrendelő vezető asszisztense és Oláh Krisztián polgármester köszöntötte. Az ünnepi köszöntő előtt néma főhajtással emlékeztek a jelenlévők az elmúlt időszakban elhunyt egészségügyben dolgozó kollégákra.

 

A rendezvényen köszönetet mondtak az elvégzett kiváló munkáért az egészségügyi dolgozóknak, hiszen ahogyan azt polgármester úr is jellemezte: “Olyan életesemény volt ez a pandémia, melyet nemigen fogunk egyhamar elfelejteni. Ez az időszak biztosan bekerül majd a történelemkönyvekbe, hiszen olyan nem várt feladat elé állított mindannyiunkat, melyre korántsem voltunk felkészülve.”

 

Méltatta továbbá azt is, hogy ennek ellenére mindenki saját tudását meghaladva tette a dolgát. Az elvégzendő feladat súlya sokkal nagyobb volt a megszokottnál, hiszen a járvány hatására veszélybe kerültek a munkahelyek és szinte összeomlott a gazdaság. Polgármester úr kiemelte továbbá, hogy : ”Az Önök szerepe a világjárvány alatt oly annyira felerősödött, mint talán még soha az elmúlt évtizedekben, évszázadokban, hiszen mindenki Önöktől várt azonnali megoldást a helyzetre.”

 

A rendezvényen egy nagyon színvonalas kulturális műsort adtak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Cigándi Tagintézményének interperszonális tehetséggondozó csoportjának tagjai: Deák Dóra, Szabó Lea, Filep Simon és vezetőjük, Nagy Tóbiás Katalin tehetségfejlesztő pedagógus, akik kortárs írók, költők verseit, miniverseit, novelláit adták elő, a jelenlévők legnagyobb megelégedésére.

 

Az ünnepi ebéd végén a vendégek megtekintették a Múlt-kor háza állandó kiállítását, valamint a város önkormányzatának felajánlásából egy-egy ajándékkal térhettek haza.

 

Semmelweis nap (fotók) - 2021.07.09.
 

Tájékoztató

2021. június 30.

 

 

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Cigándi Közös Önkormányzati Hivatalban

2021. július 1-jén (csütörtök) az ügyfélfogadás szünetel!

 

Felhívás

2021. június 28.


 

Múzeumok Éjszakája

2021. június 28.

 

Múzeumok Éjszakája

 

Színes programokkal várták az érdeklődőket Cigándon a Múzeumok Éjszakája programon 2021. június 26-án.

 

A kulturális programot László Attila, a Csillag születik tehetségkutató verseny harmadik évadának győztese nyitotta meg, aki örökzöld slágerekkel kedveskedett a rendezvényre látogatóknak.

 

A zenei koncert után az irodalomé lett a főszerep. Az „Így írtok Ti!” címet viselő, hatodik alkalommal meghirdetett Író-költő pályázat eredményeit hirdették ki, melyen a következő sorrend született:

 

18-65 év között:

  • Az Év szerzője: Lovass Adél
  • 2. helyezett: Bódisz Attila
  • 3. helyezett: Guti Csaba
  • Különdíj: Gyüre Ferencné, Molcsányi Ildikó, Szarka Norbert

65 év felett:

  • Az Év szerzője: Szűcs Ilona
  • 2. helyezett: Lévai Béla
  • 3. helyezett: Gúr István

Az eredményhirdetésen közreműködöttek a Nagy Tóbiás Katalin által vezetett TK Műhely színjátszó kör tagjai és Paládi Petra a Széptan Alapfokú Iskola növendéke.

 

A eredményhirdetést követően a továbbiakban is az irodalom maradt előtérben. Dóczi Henrietta zenés irodalmi összeállításával emelte a rendezvény színvonalát.

 

„Így volt, nem mese volt…” – elnevezéssel Kováts Judit Artisjus-díjas író mesélt Megtagadva, Elszakítva, Hazátlanok címmel megjelent könyveiről.

 

A hagyományos Szent Iván éji tűzugrás a kedvezőtlen időjárás miatt ugyan elmaradt, de a Bodrogközi Múzeumporta mécsesekből kirakott logója is remek látványt nyújtott az intézmény udvarán.

 

Mindezek mellett a kísérő programban kézműves foglalkozás, gasztronómiai bemutató, ingyenes tárlatvezetés, népi játszóház, arcfestés szerepelt. A Sárospataki Utánpótlás Sportiskola szervezésében számos sportjáték várta a Múzeumportára érkezőket.

 

A szervezők nevében szeretnénk minden közreműködőnek, támogatónak köszönetet mondani, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a csodás esemény.

 

Múzeumok Éjszakája (fotók) - 2021.06.26.
 

25 éves a Széptan AMI

2021. június 28.

 

A Széptan Alapfokú Művészeti Iskola

fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte

 

 

 

 

A Bodrogközi Múzeumporta táncpajtájában a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából szerveztek ünnepi tanévzárót.

 

A megjelent pedagógusokat Fehérné Sulyok Éva igazgató asszony köszöntötte.

 

Oláh Krisztián polgármester, Cigánd Város képviselő testületének döntése értelmében, gyermekeink művészeti oktatása, esztétikai nevelése, valamint a tehetséggondozás és esélyegyenlőség megteremtése terén végzett 25 éves kimagasló tevékenység elismeréseként Kántor Mihály díjat adott át Dombóvári Jánosnak, a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola fenntartójának.

 

A jubileumi eseményen megemlékeztek az iskola közelmúltban elhunyt két pedagógusáról, Orosz Józsefről és Szabó Sándorról is.

 

Az ünnepi alkalomhoz kapcsolódóan a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola gönci tagintézményének ipar és képzőművészeti szakos növendékeinek, az újkori Olimpia történetével foglalkozó kiállítását nyitották meg a Sőregi-ház alsó szintjén.

 

A kiállítás szervezője Pecze János röviden mesélt az eddigi olimpiák történetéről a jelenlévőknek.

 

25 éves a Széptan AMI (fotók) - 2021.06.26.
 

Meghívó

2021. június 28.


 

Tájékoztató

2021. június 25.

 

TÁJÉKOZTATÓ FÖLDI SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL

 

 


Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

 

A kezelés pontos időpontja: 2021. június 29. napján, napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2021. június 30. július 1. napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

 

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

 

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

 

A lakosság részére javasolt intézkedések:

  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
  • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket

Cigánd, 2021. június 25.

 

                                                                                                 Oláh Krisztián
                                                                                                   polgármester

 

Meghívó

2021. június 23.


 

Bővült a Múzeumporta

2021. június 18.

 

Ünnepélyesen átadták

a Múlt-kor Házát Cigándon

 

 

 

Újabb, fontos mérföldkőhöz érkezett a Bodrogközi Múzeumporta Cigándon.

 

A TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00012 számú A Bodrogközi Múzeumporta attrakció bővítése című pályázat második üteménben, a város kulturális életének meghatározó szerepét betöltő intézmény új kiállítótérrel és kiállítással bővült. A projekt összköltsége 138.879.238 Ft.

 

Városunk első turisztikai célt szolgáló intézménye a Falumúzeum volt, amely az évek során folyamatosan bővült és egyre meghatározóbbá vált a város és a Bodrogköz turisztikai életében. 2015-ben, egy határon átnyúló pályázat részeként megszületett a Bodrogközi Múzeumporta, amit túlzás nélkül nevezhetünk Cigánd hagyományőrző és hagyományt éltető fellegvárának. Az intézmény térségben betöltött egyre nagyobb szerepe, a látogatók számának folyamatos emelkedése indokolttá tette az újabb bővítést, így a város vezetése a kiállítótér fejlesztése mellett döntött. 2018-2019-ben elkészültek a kiállító tér tervei, amely után elindulhatott a beruházás.

 

Az új kiállítás, a Múlt-kor háza, az 1945-68 közötti időszakot foglalja magába, amely a második világháború végétől követi végig azt az időszakot, ahogyan az országos történelem hatásai formálták a magyarországi Bodrogköz és benne Cigánd népének állapotát, kulturális arculatát. A kiállítás nem nélkülözi a korszakokra jellemző tárgyakat és a mai, modern szemléltető high-tech eszközöket sem.

 

Az új épületet 2021. június 18-án adták át ünnepélyesen a látogatóknak. Az ünnepi alkalmon a város vezetésén kívül számos prominens vendég is tiszteletét tette. Jelenlétük bizonyítja, mekkora jelentősége van ennek a kiállításnak nemcsak Cigándon, hanem az egész országban.

 

A megjelent vendégeket Szabóné Horváth Eszter, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője köszöntötte. Röviden összefoglalta az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokat és köszönetet mondott mindenkinek, aki munkájával hozzájárult ennek a fantasztikus kiállításnak a létrejöttéhez.

 

Ünnepi köszöntőt mondott Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökasszonya, dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, valamint Mátyás Edina a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának igazgatóasszonya.

 

Az átadó ceremónián közreműködött a Sarkantyús Néptáncegyüttes, a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola növendékei Némethy Viktória vezetésével, Tódi István és Szabó Lea.

 

A történelmi egyházak képviseletében áldást mondott Kristóf István református lelkész.

 

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a jelenlévők megtekinthették az újonnan nyílt kiállítást.

 

Az ünnepi ebéd előtt polgármester úr és Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete emlékezett meg a napokban, 77 éves korában elhunyt Patkó Csabáról, aki hosszú évtizedeken keresztül volt Cigánd kulturális életének emblematikus alakja. Emléke szívünkben örökké él.

 

Múlt-kor Háza hivatalos megnyitója (fotók) - 2021.06.18.
 

Nyári diákmunka

2021. június 02.


 

Koncert és táncház

2021. június 02.


 

Meghívó

2021. június 02.


 

Nyertes pályázat

2021. május 26.

 

Megvalósult a Sarkantyús Néptáncegyüttes gépjármű beszerzésének támogatása című, FCA-KP-1-2020/2-000029 azonosító számú pályázat. A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása című kiírásra nyújtott be támogatási kérelmet a Cigándi Sarkantyús Néptánc Egyesület, melynek keretében egy kilenc személyes kisbusz beszerzésére nyílt lehetősége az Egyesületnek. Ezúton köszönjük a Magyar Állam és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását.

 

 

Pályázati felhívás

2021. május 14.


 

Tájékoztató

2021. május 10.


 

Felhívás

2021. április 23.


 
 

Közmeghallgatás

2021. március 23.

 

A KOTASZ Kft. által Cigánd 0166/13 hrsz.-ú ingatlanon nagy létszámú állattartási tevékenységre vonatkozó

 

összevont környezeti hatásvizsgálati és

egységes környezethasználati engedélyezési eljárás

 

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán folyamatban van BO/32/00849/2021. ügyiratszámon.

 

Tárgyi eljárás során a hatóság köteles közmeghallgatást tartani, melyre elektronikus úton kerül sor.

 

Az elektronikus úton tartott közmeghallgatási eljárás ismertetése, illetve a cég által készített anyag az alábbi internetes címen érhető el:

http://emiktf.hu/Ugyfelinf/engedelyek/lista.html

 

Kérem, hogy a látott videoanyag, a közérthető összefoglaló, illetve a honlapon elérhetővé tett dokumentáció alapján felmerülő észrevételeit, kérdéseit 2021. április 6. napjáig tegye fel az alábbiak szerint:

  • elektronikus úton a kornyezet.fo.miskolc@borsod.gov.hu e-mail címre,
  • faxon a 46/517-399 számon jelen ügyiratszámra hivatkozva, illetve
  • Cigánd Polgármesteri Hivatalában.

Amennyiben nem áll módjában írásbeli észrevételt tenni,

  • abban az esetben az észrevételeket szóban is megteheti Cigánd Polgármesteri Hivatalában,
  • valamint hatóságunkon az alábbi telefonos elérhetőségünkön: 46/517-300/348 mellék.

A kérdéseket észrevételeket továbbítjuk a beruházó vagy annak meghatalmazottja felé, továbbá a hatóság az eljárás során vizsgálja az észrevételeket.

 

Felhívás

2021. március 11.


 

Pályázat

2021. február 24.


 

Író-költő pályázat

2021. január 22.

 

Felhívás a VI. Író-költő pályázatra!

 

A Cigánd Városi Művelődési Központ dolgozói immáron hatodik alkalommal hirdetik meg az író-költő pályázatot azon szépirodalmat kedvelők számára, akik rendelkeznek egy kis alkotói vénával és gondolataikat szívesen megosztják másokkal is, akár vers, akár próza formájában.

 

A pályázaton mindenki részt vehet, aki betöltötte a 18. életévet.

 

Kettő korcsoportban várjuk az írásokat:

  • 18 és 65 év között
  • 65 év fölött

A pályázók alkotásaikat személyesen, vagy postai úton a Cigánd Városi Művelődési Központban (3973 Cigánd Fő u. 38.), illetve elektronikus úton az amator.iro.kolto.cigand@gmail.come-mail címen adhatják be.

 

Kategóriák:

- Vers

- Próza, novella, elbeszélés (maximum 5. oldal terjedelmű)

Kategóriánként egy-egy verssel, elbeszéléssel lehet nevezni, szabadon választott témában.

 

Beadási határidő: 2021. március 12. (péntek) 16.00 óra

 

Érvényes pályázatnak minősül:

  • kézzel vagy géppel írott
  • saját ötlet alapján készül
  • nem került bemutatásra nagy nyilvánosság előtt
  • a benyújtott pályázaton szerepelnie kell a mű címének, illetve a szerző nevének és életkorának.

 Nem minősül érvényes pályázatnak:

- a plágium, illetve az olyan alkotás, amely szerzői jogvédelem alatt áll és ilyen alkotásból tartalmaz sorokat vagy nagyobb részleteket.

A szerzői jogok megsértése büntetőjogi felelősséget vonhat maga után!

A beadott érvényes pályázatokat szakmai zsűri értékeli.

 

Eredményhirdetés:

2021. április 10. (péntek) 10.00 óra.

 

Amennyiben a járványügyi helyzet engedi, a hagyományos formában, a járványügyi szabályokat betartva rendezzük meg a díjátadást. Ellenkező esetben postai és elektronikus levélben tájékoztatjuk a díjazottakat az eredményről!

 

Bővebb információért keressék Kovács Gábort a 0647-534-419 telefonszámon 08.00-16.00 óra között,

vagy e-mailben az

amator.iro.kolto.cigand@gmail.com

címen!

 

Cigánd, 2021. január 18.

 

Tisztelettel:

a Cigánd Városi Művelődési Központ

dolgozói

 

Meghívó

2021. január 13.


 

Felhívás

2021. január 08.

 

Cigánd Város Önkormányzata valamennyi munkavállalójának figyelmébe!

 

2021. január 8-tól elérhetők a 2021-es évre szóló adókedvezményt igénylő nyomtatványok:

  • családi gyermekkedvezmény
  • 4 gyermekes anyák kedvezménye
  • személyi kedvezmény.

A nyomtatványokat a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati ablakánál, vagy Filep Norbert munkavezetőnél lehet kérni.

 

Január hónapra a Magyar Államkincstár annak a munkavállalónak tudja érvényesíteni a kedvezményeket, aki a hiánytalanul és helyesen kitöltött nyomtatványokat legkésőbb január 14-én csütörtökön 12:00 óráig visszajuttatja hozzánk.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a nyomtatványban szereplő adatok helyességét nem áll módunkban ellenőrizni!

 

 

Küszöbkönyvtár

2021. január 07.

Tisztelt Olvasóink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályoknak megfelelően a Városi Könyvtár továbbra is zárva tart. A fénymásolás, szkennelés, nyomtatás személyesen továbbra sem vehető igénybe!

 

Azoknak az olvasóknak, akik előre jelzik telefonon vagy e-mailben a könyvigényüket, könyvcsomagot állítunk össze, melyet személyesen is átvehetnek a könyvtár bejáratánál. Abban az esetben, ha az igénylő mozgásában korlátozott személy, házhoz is szállítjuk a könyveket.

 

Az igénylés során kérjük, adják meg a kiválasztott könyv szerzőjét és címét!

 

Igényléseiket az alábbi elérhetőségeken tudják leadni:

Telefon: +3647/534-419

e-mail:  konyvtar.cigand@gmail.com

 

A könyvcsomag átvételi időpontjai:

Hétfő-csütörtök: 09.00-15.00

Péntek: 09.00-12.00

 

Az olvasó nevére összekészített könyvcsomagot az igénylő családtagja, ismerőse is elviheti.

 

Fontos tudnivaló!

A könyvek átvételéhez az olvasójegy megléte szükséges, azt be kell mutatni!

 

A könyveket a fent említett időpontokban lehet visszahozni. A könyveket a könyvtár bejáratához elhelyezett ládába kérjük elhelyezni!

 

A könyvek a kölcsönzést követően 72 órára karanténba kerülnek, ezt követően és a könyvek fertőtlenítése után nyílik lehetőség az újbóli kölcsönzésükre.

 

A szolgáltatás igénybevételénél maszk használata és a védőtávolság megtartása kötelező!

 

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy igényeiket pontosan adják le, mert helyben történő válogatásra nincs lehetőség!

 

Tájékoztatjuk továbbá kedves olvasóinkat, hogy a könyvtárközi kölcsönzés továbbra is igénybe vehető a korábbiakban megszokott módon!

 


 
 
 

 

3973 Cigánd, Fő u. 80. Tel.: 47/534-400, e-mail: cigand@cigand.hu | Honlaptérkép | Webmester